Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kodinhoitohuoneen vedeneristys

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 27.10.2011 klo:12:13
Moi!

Ostimme v.1997 valmistuneen paritalon vuosi siten(hallinnanjako sopimus tehty). Asuntoon tehty kylpyhuoneeseen, saunaan ja kodinhoitohuoneeseen remonttia 2010. kylpyhuone ja sauna vedeneristetty kokonaan. Kodinhoitohuoneesta laatoitettu lattia uudestaan ja seinät tapetoitu. Nyt huomasimme ettei laatoitus jatku kokonaan kodinhoitohuoneen kaapistojen alle ja sitä ei ole vedeneristetty. Kaapistojen alla siis pelkkä betoni . kaapistot ovat alkuperäiset vuodelta 1997. Lämminvesivaraajan ja pesukoneen kohdalla vesieristys ja laatta. Lämminvesivaraajan alla lattiakaivo mikä on siis vedeneristetty.
Vesipiste ja viemäri menee kaapistojen kohdalla ja siellä ei siis mitään vesieristeitä.

Yleinen käsityshän tuntuu olevan ,että kodinhoitohuone pitää eristää lattian osalta kokonaan ja nostaa seinille 10cm

Asiaa kysyimme myyjältä ja hänen edustaja vastasi näin:

"Rakentamismääräyskokoelman (osio C2) mukainen tieto:

· Määritelmä: Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai tiivistyä vettä (esim. kylpyhuone, suihkuhuone, sauna).


Kodinhoitohuonetta ei lasketa märkätilaksi vaikka sinne usein rakennetaankin lattiakaivo ja asennetaan vesieristys. Asiaa ehkä selventää parhaiten rakennusvalvonnan toimenpiteet:

· Kodinhoitohuoneen rakentaminen rinnastetaan käytännössä tavallisen huoneen rakentamiseen.

· Esim. vanhoihin asuntoihin tehtävissä muutostöissä kodinhoitohuoneen rakentaminen on toimenpiteenä paljon yksinkertaisempi kuin esimerkiksi kylpyhuoneen rakentaminen sillä kodinhoitohuoneen rakentaminen ei vaadi rakennuslupaa vaan pelkän toimenpideluvan rakennusvalvontavirastosta.


Nykyisen lattiapinnoitteen (laatoituksen) asentaminen ei vielä tarkoita tilan muuttamista varsinaisesti märkätilaksi eikä tilan käyttötarkoitusta ole siten muutettu.


Asian ratkaisemisen osalta on erityisesti huomioitava, että Suomen Rakentamismääräyskokoelman kosteusmääräykset ovat astuneet voimaan tammikuun 1. päivänä 1999. Rakentamisessa on kuitenkin voitu soveltaa 12. marraskuuta 1975 annettuja määräyksiä niihin rakennuksiin, joihin on haettu rakennuslupa 1.7.1999 tai aikaisemmin."

Eli kysyn siis onko myyjän edustaja oikeassa asian suhteen ja kodinhoitohuonetta ei olisi pakollista vedeneristää vaikka yleisesti sitä suositellaan?
profiilikuva
Walkkeri Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Annettu selitys on yksioikoinen. Kysymys on hankala huomioiden vanhan määräyksen. Itselläni on lähtökohtana hyvä rakennustapa silloin, kun määräys ei täysin sääntele tilannetta. Pitää muistaa, että määräysten yhteydessä...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kodinhoitohuoneen vedeneristys":
Jäsenen antama (27.10.2011 klo:13:06) kommentti

Ei se pakollista ole. Suihkutila on on tuo määräyksen C 2 tarkoittama märkätila. Tosin D1 mainitsee ohje kohdassa 4.2.1.3 että lattiakaivolliset huonetilat vedeneristetään, mutta se on ohje.Mielestäni tuo on tehty oikein, vaikka en ymmärrä mitä siinä on säästetty,kun koko lattiaa ei ole laatoitettu.Ei kovin paljoa.

Jäsenen antama (27.10.2011 klo:13:39) kommentti

Myyjän edustaja on oikeassa.

Jäsenen antama (30.10.2011 klo:8:00) kommentti

Tila joka joutuu vedelle alttiikisi on märkätila. Jos tilassa on laatiakaivo rakennetaan se veden johtamista varten, se tila on vesieristettävä vähintään laattia osalta.

Jäsenen antama (30.10.2011 klo:8:57) kommentti

Lattiakaivo on tässä yksinomaan lämminvesivaraajan varoventtilin vesien viemäröintiä varten. Muovikaukalo varaajan alla olisi ollut riittävä (yhdistettynä viemäriin liitettyyn poistoletkuun). Tarkkaan ottaen tuota muovikaukaloakaan ei tarvittu v. 1997.

Jäsenen antama (30.10.2011 klo:10:09) kommentti

Mielestäni betonitohtorin tulkinta on väärä!

Jäsenen antama (30.10.2011 klo:10:18) kommentti

Missä mielessä?

Jäsenen antama (30.10.2011 klo:16:53) kommentti

Itse olen ymmärtäny asiaa tutkiessa, ettei lattikaivo tee tilasta märkätilaa. Eihän keittiön koko lattiaa tarvitse vesieristää vaikka jotkut sinne kaivon laittaakin. Monimutkaista tuntuu jokatapauksessa olevan. Itseä harmittaa ,kun ostaessa välittäjä mainosti kaikki vesieristetty ja säädösten mukaisesti.


Jäsenen antama (30.10.2011 klo:17:23) kommentti

Jos lattiakaivo laitetaan tilaan sen takia, että sinne on tarkoitus johtaa vettä, niin silloin rakenteet joutuvat kosteudelle alttiiksi ja silloin vähintään lattia pitää eristää.

Tai sitten ei laiteta lattiakaivoja lainkaan. Mitä niitä turhaan rakentamaan.

Jäsenen antama (30.10.2011 klo:21:30) kommentti

"Missä mielessä?"Siinänä mielessä, kun se on väärä.Kun on kodinhoitohuone- nimike, niin sinnse ei koskaan rarvitse laittaavesi eristetä, mutta jos sinne litetaan esim suihku tai varaus sille, niin silloin se ei olekaan enää kodinhoitohuone, vaan kylpyhuone.

Huoneeseen asennettu lattiakaivo ei edellytä vesiesistettä.Huoneen käyttötarkoitusnimike määrää vesieristeen ja miten se tehdään tai siten ei.On tietenkin turvallista panna vesieriste kuin jättää pois, jos vesiä käsitellään huonenimikettä kovemmalla käytöllä.Tietyt vesivempaimet muuttavat huonenikettä toiseksi, jos sinne pannaan siihen vempaimen varauskin.Siis pelkkä lattiakaivo ei tee tilasta märkätilaa, mutta huolellinen laittaa sinne vesieristeen, mutta pihtari ei laita ja makssa mahdollisesti myöhemmin ja paljon.

Jäsenen antama (31.10.2011 klo:13:58) kommentti

Missä kohtaa sanotaan ettei kodinhoitohuoneen lattiakaivon valuma-alueelle tarviyse laittaa vesieristystä?

C2:n mukaan ne rakenteet jotka joutuvat vedelle alttiiksi ne on vesieristettävä.

Missä on luettelo mihin ei tarvitse laittaa ja mihin pitää?

Jäsenen antama (31.10.2011 klo:16:04) kommentti

Märkätila on tila,jossa suunniteltu toiminta altistaa rakenteiden pinnat säännönmukaisesti roiskevedelle.Määritelmässä esitettyjä märkätiloja ovat mm. kylpyhuoneet,suihkuhuoneet ja saunat.Tilan luokitteleminen märkätilaksi tapahtuu käyttötarkoituksen mukaan,eli lattiakaivo ei tee välttämättä tilasta märkätilaa.Vaikka tilassa on vesilaitteita,vesijohtoverkostoon kytkettyjä laitteita yms..ei tilaa katsota märkätilaksi.Täten esimerkiksi apukeittiön,kuraeteisen tai teknisen tilan luokittelu märkätilaksi on harkinnan varaista ja se tulisi perustella tilaan suunnitellulla toiminnalla.

Tässäkin siis pätee;suunnittelu/käyttö/harkinta. Se siitä!

Jäsenen antama (31.10.2011 klo:16:33) kommentti

Entäs tämä, onko märkätila. Isoon vessaan, jossa on lattiakaivo, asennetaan suihkukaappi. Suihkukaappiin kuuluu allasosa, josta vesi menee letkulla lattiakaivoon.

Jäsenen antama (31.10.2011 klo:16:38) kommentti

Ilman muuta märkätila, koska tilan rakenteet voivat altistua vedelle.

Jäsenen antama (31.10.2011 klo:18:42) kommentti

Suihkukaappi ei pelasta/poista lattiakaivolta ja vesieristykseltä eli se tekee siitä kylpyhuoneen niinene määräyksineen, jossa on myös "porsliiniastia". Siis tuon takia ei varsinaista vessaa tarvitse tehdä.Jos/kun oikein tarkkoja ollaan niin se suihku (ei bide)tekee sen muutoksen. Saat suikukaapin tuoda vessaan, jos et asenna siihen suihkua tai edes varausta, silloin se pysyy vessana ja poissa "märkätila"-vaatimuksilta."Suihkukaappiin kuuluu allasosa, josta vesi menee letkulla lattiakaivoon." siis aina vähintään yhden vesilukon kautta myös viemärin, mutta silloin on kuitenkin oltava "ylimääräinen" lattiakaivo.

Jäsenen antama (31.10.2011 klo:19:15) kommentti

Jokohan tästä on tarpeeksi saivarreltu?!

Jäsenen antama (31.10.2011 klo:19:15) kommentti

Jokohan tästä on tarpeeksi saivarreltu?!

Jäsenen antama (31.10.2011 klo:19:40) kommentti

"Suihkukaappiin kuuluu allasosa, josta vesi menee letkulla lattiakaivoon." siis aina vähintään yhden vesilukon kautta myös viemärin, mutta silloin on kuitenkin oltava "ylimääräinen" lattiakaivo."

Suihkukaaplla voi olla oma vesilukko, josta sitten putki vaikkapa lavuaarin viemäriputkeen. Lattiakaivoon ei vesiä tarvitse silloin johtaa.

Suihkukaappia ei voi kuitenkaan asentaa esim. olohuoneeseen, vaan tarvitaan tila jossa on tuon lavuaarin viemärin lisäksi lattiakaivo, ja sen on oltava vesieristetty tila (pesuhuone).


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Khh: lattian vesieristys

Tarviiko kodinhoitohuoneen lattiaan laittaa remontissa vedeneristys, jos lattiassa on lattiakaivo?...

Kodinhoitohuone

Hei!Ostimme uuden omakotitalon 2011, siivotessani huomasin kodinhoitohuoneen tasojen ja kaappien takana, ettei vedeneristys/laatta nouse seinälle vaan loppuu suoraan latt...

Pesuhuoneen vedeneristys

Hei! Ostimme avaimet käteen omakotitalon, alakerta muuttovalmiina, yläkerta varauksella. Ongelmana on pesuhuoneen vedeneristys. Laatoittaja on ilmoittanut va...

vesieristys

Hei! Uusimme saunan, kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen. Kyseisissä paikoissa ei ole nykyvaatimusten täyttämään vesieristystä. Kuinka kylpyhuoneen osalta vedeneristys tul...

Kylpyhuoneen katon höyrynsulku

2013 rakennettu okt. Kylpyhuoneen seinissä ja lattiassa vedeneristys, mutta höyrynsulku ainoastaan yläkerran äänieristysvillojen alla, ei alaslas...

Laatoitus seinän molemmin puolin

Kotona fixataan uutta saunan ja kodinhoitohuoneen välistä seinää joka tullaan laatoittamaan molemmin puolin. Materiaaleina Minerit Kaakeliluja(saunan puoli) / puurakenn...

kosteusongelma kylpyhuoneessa

Olemme ostamassa asuntoa, jossa mahdollisesti on kosteutta kylpypuoneen ja kodinhoitohuoneen välisessä seinässä (tiiliseinä, pinnassa laatat, kosteuseristys puuttuu) ja l...

Suihku kodinhoitohuoneeseen

Miten suihkun saisi sijoitettua kodinhoitohuoneeseen niin, ettei koko kodinhoitohuoneen seiniä tarvitse vesieristää ja laatoittaa? Suihkutila olisi ajatuksena sijoittaa t...

Kodinhoitohuoneen remppa

Kodinhoitohuoneen kaikki seinät on tiiltä, tarkoitus olisi laatoittaa. Ajattelin, että laittaisin ulkoseiniin sisäpintoihin tiilen päälle jonkun lisäeristyslevyn, koska k...

Vuonna 1988 rakennettu talo ja talon rakentamisen aikoihin voimassa olleet rakennusmääräykset

Hei, mistä saan tietää minkälaisia rakennusmääräyksiä kodinhoitohuoneen eristämistä varten on säädetty, kun ta...

Lasitiili-ikkuna saunaan

Kylppäriremontissa on tulossa lasitiili-ikkunan asennusvaihe. Saunan ja kodinhoitohuoneen väliseen seinään tulee 5x4 lasitiili-ikkuna. Mitä tulee...

Kodinhoitohuoneen lattiakaadot

Kuinka suuret pitää kodinhoitohuoneen lattiakaatojen olla vuoden vanhassa omakotitalossa?...

Saunan oven karmin tiivistys

Terve, kannattaako saunan-suihkuhuoneen ja suihkuhuoneen-kodinhoitohuoneen lasioven karmia tiivistää uretaanilla vai jättää avoimeksi ja sulkea raot listoilla?...

ikkuna väliseinään

olen laittamassa ikkunan eteisen ja kodinhoitohuoneen väliseen seinään. Riittääkö siihen yksinkertainen lasi vai olisiko kahdesta lasista jotain hyötyä?...

Saumoitus kodinhoitohuoneessa ja saunassa

Omakotitalomme kodinhoitohuoneen ja saunan lattian ja alimman (ja ainoan) laattarivin välissä on käytetty saumausmassaa. Onko ok vai tulisko olla silikonia?...

Akryylimassan käyttö lattiassa

Voiko pesuhuoneen, saunan ja kodinhoitohuoneen lattioissa käyttää laattojen vaihtoehtona akryylimassa lattiaa?Mistä saa teknilliset käyttöohjeet?Mikä on neliöhinta akryyl...

Akryylibetonin maalaus?

Olemme ostamassa pintaremontoitavaa omakotitaloa, jossa pesuhuoneen, saunan ja kodinhoitohuoneen lattiat ovat pinnoitettu akryylibetonilla, jonka väri ei miellytä. Onko k...

itsekiinnittyvä butyliininauha

Hei. Laitamme mökkisaunan pesuhuoneeseen märkätilalevyillä ( tulppa vedeneristys levyä) kostean tilan seinät. Saimme mukaamme myös itse...

Kylpyhuoneen remontti/lattialämmitys

Suunnittelemme remonttia kylpyhuoneeseen, josta puuttuu kunnollinen vedeneristys. Kylpyhuoneessa on nyt täysin toimiva sähköinen lattialämmitys laatoituksen alla.1) Pitää...

Veden eristys vanhan laatoituksen jatkoksi

Suihkun lattiasta puoliksi on poistettu laatoitus joka uusitaan ja vedeneristys uusitaan vain tällle uudelle osalleVedeneristys liitettiin vanhaan laatoitukseen nauhallaU...

Kodinhoitohuone

Jos omakotitalo on rakennettu 2002 ja kodinhoitohuoneessa on lattiakaivo kuuluuko lattiassa olla vedeneristys?...

Saunan lavitsan uudelleen korjaus

Kyseessä vanhan saunan peruskorjaus-70. Saunassani on erillainen laude/lavitsa ratkaisu. Yksinkertaistettuna saunassa on vain yksi iso ylälaude leveys n. 3 m ja syvyys no...

lattiakaivon korokerenkaasta

Olen ymmälläni tästä lattiakaivon korokerenkaasta. kuinka oikein asennetaan oikeaoppisesti tämä upovieserin valukorotusrengas kun kyseessä on levylattia jonka päälle on t...

Tasoitteen soveltuvuus?

Soveltuuko Vetonit V pohjatasoitteeksi kylppärin seiniin, jos vedeneristys tehdään Kiilto Kerafiberiä käyttäen?...

Kodinhoitohuoneen vedeneristys

Tarvitseeko kodinhoitohuoneeseen tehdä vedeneristys kun tilassa on lattiakaivo ja pesukone sekä kynnyksetön käynti kylpyhuoneeseen? Kylpyhuoneeseen on ovi....