Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Yläpohjan rakenteet

Kattotarvikkeet

Kysytty: 31.8.2009 klo:11:59

Yläpohjan rakenne tällä hetkellä: Sisältä lukien: paneeli,koolaus,pikipaperi,ristikoolaus 50mm+villa,kattovasat 200mm +villa,rakennuspaperi(tuulensuoja),raakapontti,palahuopa.Nyt on ajatus vaihtaa peltikatto.Mikä olisi paras ratkaisu? Poistaisn palahuovan mutta raakapontin jättäisin.Nythän rakenteesta puuttuu ns.tuuletus.Huomioisin tämän puutteen tulevassa remontissa.
Virallinen vastaus
Rakenne on nyt, kuten itsekin toteat, ilman tuuletusrakoa. Eristeiden yläpuolelle ennen umpilautaa pitää saada 10 cm tuulettuva rako. Todennäköisesti edullisempi vaihtoehto on purkaa myös umpilauta, ja tehdä yläpuolinen rakenne uudelleen. Jos teet tuuletusvälin alakautta, joudut purkamaan paljon enemmän. Tosin katon korottaminen voi muuttaa rakennuksen arkkitehtuuria. Taas sisäkautta tehty korjaus madaltaa huonekorkeutta, mutta silloin saa korjattua höyrysulun, mikä nyt on heikko. Jos teet tuuletusvälin alakautta, voit jättää huopakaton purkamatta, ja tehdä konesaumatun peltikaton suoraan huovan päälle tai muotopellin tuuletusrimojen ja ruoteiden päälle. Korjauksesta ei löydy yhtä totuutta.

Arvostele vastaus kysymykseen "Kattotarvikkeet / Yläpohjan rakenteet":
Jäsenen antama (1.9.2009 klo:8:32) kommentti

Hei! Ymmärsinkö oikein rakenteen:umpilauta pois: aluskate,kattovasojen päälle kakkoskakkonen ja ruoteiksi kakkoskakkonen ja peltikate.Kiitos etukäteen.

Jäsenen antama (1.9.2009 klo:21:32) kommentti

Et ymmärtänyt... Vesikaterakenteen ja eristeen (tai oikeastaan tuulensuojan) välissä olisi suotavaa olla ainakin 70 mm tuuletusväli, mielellään 100 mm. Aluskate on osa tarkoittamaani vesikaterakennetta, toteutetaan se sitten kiinteällä alustalla tai roikkuvana. Kannattanee ottaa joku tietävä henkilö paikan päälle ainakin konsultaatiota varten.

Jäsenen antama (3.9.2009 klo:8:13) kommentti

Vielä tarkentaisin : Kattovasan päälle aluskate , tuuletusrimat 50x50 ,ruoteet 50x50 . Tästähän tulisi se 100mm tuuletusväli.Olisiko se näin ? Kiitokset etukäteen!!!

Jäsenen antama (3.9.2009 klo:8:37) kommentti

Ei kun se 100 mm tuuletusrako on saatava eristeen ja aluskatteen tai eristeen ja umpilaudan väliin tapuksesta riippuen, niin kuin edellä on jo kahteen kertaan selitetty. Ja tuulensuoja on osa eristettä.


Tavallista aluskatetta et voi laittaa suoraan eristeen päälle. On olemassa kyllä kuitukankaisia vesihöyryä mutta ei vettä läpäiseviä aluskatteita, jotka voi asentaa kiinni eristeeseen. Esim Dupont:in valmistama Tyvek-aluskate on sellaista. En ole kuitenkaan mikään Tyvekin puolesta puhuja. Perinteinen tuulettuva aluskate on varmasti turvallisin ratkaisu.


Jäsenen antama (4.9.2009 klo:16:23) kommentti

Itse olen kylläkin käyttänyt näitä vesihöyrynläpäiseviä aluskatteita suoraan eristeen päälle useasti. Näin ei tarvitse ostaa erillistä tuulensuojaa ja säästää myös rakenteissa/rakennepaksuuksissa.

Jäsenen antama (4.9.2009 klo:16:30) kommentti

"Näin ei tarvitse ostaa erillistä tuulensuojaa ja säästää myös rakenteissa/rakennepaksuuksissa."


Mitä? Onhan sitä perustelua tuossakin ja vielä "rakenteissa/rakennepaksuuksissa"? Ken uskoo, niin uskokoon!


Jäsenen antama (7.9.2009 klo:9:33) kommentti

Mitä Monta nyt ei usko?

Jäsenen antama (7.9.2009 klo:13:28) kommentti

"rakenteissa/rakennepaksuuksissa"? Ken uskoo, niin uskokoon!


Jäsenen antama (8.9.2009 klo:10:00) kommentti

Vertaa:esimerkit sisältä ulospäin.

Esimerkki 1: eriste x mm + tuulensuoja 20 mm + ilmarako 100 mm + aluskate 1 mm + rimat 22 mm + ruoteet 50 mm yhteensä 193 mmEsimerkki 2: eriste x mm + vesihöyryä läpäisevä aluskate 1 mm(tuulensuoja + aluskate) + rimat 22 mm + ruoteet 50 mm yhteensä 73 mm

Jäsenen antama (8.9.2009 klo:10:49) kommentti

Niinhän minä vertaan ja minulla ei tässä asiassa ole omaa lehmää ollenkaan ojassa, vaan yksinkertaisesti hyvä rakennustapa ja lopputulos:


"Esimerkki 1: eriste x mm + tuulensuoja 20 mm + ilmarako 100 mm + aluskate 1 mm + rimat 22 mm + ruoteet 50 mm yhteensä 193 mm"

Hyvässä eli hyväksyttävässä ja käyttökelpoisessa eristeessä on tuulensuoja itse eristeessä, joka lisää lisää ns. U-arvoa.

Väännetään rautalankaa: Kun eristettä on x mm, niin silloin U-arvo määräytyy tämän paksuuden mukaan ja siellä ei ole eikä tarvitse enää mitään ylimääräistä liihottavaa lakanaa tai suruharsoa peittona itse eristeessä.

Älä käytä eristeenä lehtilööppisilppuja, joissa ensin kerrotaan/on kerrottu kaiken maailman pervessejä juttuja, joiden sekaan on lisätty sitten kaiken maailman mömmöjä, vaan käytä heti alun alkaen juuri eristeeksi valmistettuja.

Toisaalta näillä markkinoilla pelaaminen yrittäen hämätä 1mm:llä on täysin huuhaata.

"Esimerkki 2: eriste x mm + vesihöyryä läpäisevä aluskate 1 mm(tuulensuoja + aluskate) + rimat 22 mm + ruoteet 50 mm yhteensä 73 mm"

Miten helvetissä käärit sen "vesihöyryä läpäisevä aluskate 1 mm(tuulensuoja + aluskate)":n, tiiviisti siihen eristeen pintaan siten, että se asettuu 100%:sti siihen eristeeseen kiinni ja pysyy myös siinä, että tuuli ei löyhyttele sinne alle.

Ja taas rautalankaa: kun esim. eriste jää kattotuolin yläpaarteitten välissä vajaaksi, niin miten ihmeessä laitat sen harson siinä kattotuolin yläpaarteen vieressä, jotta se suruharso, siis se on suruharso, on ja pysyy 100%:sti siinä eristeen päällä.

Nämä jutut ovat täysin maksettuja manipulaatiota, jotka kuuluvat samaan sarjaan kuin "hengittävä rakenne".

On surullista ja jesuiittamaista rahastaa toisten tietämättömyydellä. Valitettavan moni luottaa täysin rahastajien manipulointiin.

PS! Näissä vesihöyryjutuissa on rahastajien puolelta se hyvyys, että valitettavasti ne eivät joudu koskaan vastuuseen löpinöistään, koska jokainen rakenne on ainutkertainen ja nämä jutut myös kuuluvat niihin uskomushoitoihin, joita valitettavasti heikosti rakennusalaa tuntevat ja kaiken maailam huuhaahoihin ekotekoja harrastavat uskovat ja luulevat oikeiksi ja hyviksi asioiksi. Huom! luulevat, mutta eivät valitettavasti tiedä ja ovat sen vuoksi onnellisen tietämättömiä. Siitä syystä sitten myös kaikki Lillius-Puuttinit ovat myös onnellisia aikansa, kunnes koiranputket kertovat, että siellä ollaan.


Jäsenen antama (8.9.2009 klo:11:21) kommentti

Olen rivien välistä lukevani että uretaani on ainoa oikea eriste. Mutta kysymys kuuluu että eikö se sun uretaanis vaadi aluskatetta? On hyvä että on erilaisia mielipiteitä mutta mutta välillä kannattaa myös tutkia asioita eikä vain laukoa asioita sormenpäät punaisina. Tekniikka kehittyy veliseni.

Jäsenen antama (8.9.2009 klo:11:39) kommentti

Niinpä "Tekniikka kehittyy veliseni."


"Olen rivien välistä lukevani että uretaani on ainoa oikea eriste."


Älä ole siellä rivien välissä äläkä myöskään edes siellä harso silmilläsi.


"Mutta kysymys kuuluu että eikö se sun uretaanis vaadi aluskatetta?"


Valitettavasti tuotan Sinulle pettymyksen tai sitten ilouutisen: minulla ei ole uretaania, vielä vähemmän uretaanitehdasta tai myyntikojua, mutta silloin kun tarvitsen sitä, niin menen kauppaan ja ostan sitä tarvittavan määrän. Edes puhumalla sen puolesta tai sitä vastaan, en saa mitään hyvikettä. Onhan niitä alun alkaen juuri eristämiseen tehtyjä ja tarkoitettuja eristeitä.


"On hyvä että on erilaisia mielipiteitä mutta mutta välillä kannattaa myös tutkia asioita eikä vain laukoa asioita sormenpäät punaisina."


Kyllä, mutta mielipiteissäkin pitää olla ainakin jotakin järjen häivää eikä vain setelien kiilto harsona silmien edessä. Ja sitten onneksi totuuus ei pala tulessakaan. Vai miten se oli!


Jäsenen antama (8.9.2009 klo:12:57) kommentti

En ole minäkään täällä mitään myymässä, nämä ovat vain minun henkiökohtaisia mielipiteitä siihen miten "jäätyykö" saisi ratkaistua ongelmansa.

Jäsenen antama (8.9.2009 klo:19:53) kommentti

Kyllä tässä aluskate / tuulensuoja systeemissä on hieman perää, kun sitä tarkemmin ajattelee. Ensinnäkin, jos...
- ullakkotila lämpenee niin lämpövirta yläpohjan läpi pienenee lämpötilaeron pienentyessä..
- ja kondenssiriski ullakkotilan rakenteisiin pienenee
- ullakotilan rakenteiden rakennekosteus pienenee
- ullakkotilan poistuva kosteus kondensoituu katteen alapintaan ja tippuu aluskattelle tai tuulettu aluskatteen ja katteen välistä

Eli ullakkotilaa ei tuuleteta perinteisellä tavalla, jolloin myös lämpö tuulettuu harakoille.
Nähtäväksi jää tuo vesitiiveys ajansaatossa. Mutta ei tätä systeemiä voi täysin tyrmätä.

Jäsenen antama (8.9.2009 klo:22:28) kommentti

Mitähän tuossa edellä yritetään sanoa/kertoa? Luuta tuntuu olevan koko juttu, mutta lihasta ei ole tietoakaan, läskistä puhumattakaan.

Jäsenen antama (9.9.2009 klo:7:34) kommentti

Olen pahoillani jos MONTA ei ymmärrä.....

Jäsenen antama (9.9.2009 klo:8:14) kommentti

Pahanolosi jatkuu... jatkuu... jatkuu, minkäs minä sille voin!


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Puutalon yläpohjan kondenssiongelma

Puutalon vintti muutettiin alkuperäisestä asuintiloiksi jokunen vuosi sitten. Ongelmana on kondenssivesi joka pakkasen lauhtuessa  valuu tippuen sieltä sun täältä esim. k...

Yläpohjan tuuletus ja tarkastusluukut

Meidän OKT on -58 rakennettu rintamamiestalo, mikä on remontoitu 90-luvulla. Remontin yhteydessä on ullakkotila otettu asuinkäyttöön. Yläpohjan rakenne on ulkopuolelta lu...

Turveko lahottaa

Olemme purkaneet remontoineet vanhaa suurehkoa 1800 luvun maalaistaloa.Rossipohja oli laho. me olemme ihmetelleet yhdessä timpurin kanssa syytä asiaan, koska tuuletusaukk...

Yläpohjan uusimiskustannukset

90-luvulla remontoidussa rintamamiestalossa havaittiin homevaurio yläpohjassa riittämättömän tuuletuksen johdosta. Kuntotarkastaja totesi, että yläpohjan rakenteet tul...

Katon jäätyminen ja lahovauriot

Vuonna 2010 ostimme vuonna 1936 rakennetun omakotitalon. Parivuotta kaupanteon jälkeen huomattiin, että ulkokatto notkuu hieman talontoisessa päädyssä. Kun tarkistimme as...

Onko lisäsiiven seinä siporexia?

Ostamaamme taloon on rakennettu 80-luvun puolenvälin tietämillä suurehko 'tehdassiipi' (300 m^2) jonka rakenteet nyt mietityttävät. *Perustus on maavarainen laatta, *Sein...

Peltikatto tiilikaton tilalle

Kyseessä -47 valmistunut talo jossa heikkokuntoinen tiilikatto.  Tiilikaton alla ohut huopa (/ pietty pahvi) ja tämän alla harvalaudoitus. Yläkerta tehty jälkeenpäin lämp...

Liesikuvun paloeristäminen

Olen eristänyt liesikuvulta huippuimurille menevän Ø100mm peltiputken yläpohjan ja vesikaton välillä raskaalla verkkovillalla ja päällä on vielä lämmöneristeenä tavallist...

hometta vai lahottajasientä?

Rakennamme valuharkkotaloa jossa puurakenteinen yläpohja (kattoristikot). Yläpohjan yläpuolella kattoristikoiden välissä on puolilämmin tekninen tila jossa mm i. Tilassa...

IV-kanavien eristäminen

Rakenteilla olevassa talossamme on ristikkopalkein toteutettu vino yläpohja, johon tullaan asentamaan 300mm mineraalivillaa levyinä + tuulensuojavilla. Kaikki IV-kanavat...

Eristystapa

Olen rakentamassa lisätilaa, 60-luvulla rakennettuun puurunkoiseen rossilattiaiseen omakotitaloon. Matalan yläpohjan tuuletustilan takia yläpohjan eristepaksuus jää 30 cm...

Rakenteiden kosteuspitoisuus eri vuodenaikoina

Vaihteleeko talon runkorakenteiden (esim alajuoksu) kosteuspitoisuus eri vuodenaikoina? Milloin rakenteet ovat rakenteet ovat kuivimmillaan ja taas kosteimmillaan?...

Yläpohjan eristäminen

Talo on rakennettu kahdessa osassa, toinen hirsi- ja toinen puurunkoinen. Molemmat puolet ovat saman loivan harjakaton (pelti) alla. Yläpohjan rakenne on oletettavasti...

Katon korjaus/uusinta

 Hei. Keväällä olisi aikomus remontoida vanhan taloni taitekattoa.  Ainakin huopa on n.25v.sitten uusittu vanhempieni aikana,( taloni katto on rak. alunperin v.1916 ja ka...

Palovillan asentaminen

Mites tässä tulisi toimia?Vinttiremppa menossa ja vinokatolle tuulensuojia laittamassa. Piipun ympärillehän pitäisi tulla palovillaa niin paljon yli 30 cm) , että varsina...

U-arvon parantaminen

Kuinka paljon eristyskyky paranee jos yläpohjan u-arvo muuttuu 0.13:sta 0.08:aan? Eli mielellään ymmärrettävinä lukuina wattia/neliö, tms. josta pystyisi laskemaan energi...

Yläpohjan tuulettuminen räystäiltä harjalle

Olen miettinyt kuinka yläpohjan tuulettuminen toimii talvella rakenteessa, jossa ilma tulee räystäiltä yläpohjan tuuletusväliin ja poistuu katon harjalta. Lumettomana aik...

Hirsituvan sisäpuolen rakennuspaperi

Rakennan 20 neliön hirsisaunatupaa,jossa saunan päällä parvi. Kyse on yläpohjan la lattioiden sisäpuolesta,höyrynsulkumuovi,tuulensuojapaperi,joku muu paperi tai ei mitää...

Autotallin ilmanvaihto

MoiMeillä on erillinen 45m2 kahden auton talli, jossa ei ole lämmitystä. Seiniin on kertynyt aina talvien jälkeen homepisteitä ja tila on talvisin todella kostea (vesipis...

Tuleeko ilmastointiputki ersitää loppuun asti sekä teipata läpivienti tiiviiksi

Hei,kävin tarkistamassa 10-vuotta vanhan rivitalon yläpohjan tilanteen vessan katon pienehkön vesivaluman takia (juurkin kuvassa olevan putken alla). Huomasin, että ilmas...

Yläpohjan ilmaväli ja puhallusvilla

Olemme remontoimassa rintamamiestaloamme ja ottamassa n. neljänneksen kylmästä vinttitilasta yhden huoneen jatkoksi (muutoslupa on olemassa). Olen tutustunut yläpohjan ra...

Harjatiilen tiivisteet?

Taloyhtiössäämme asennetaan kuntotarkastajan suosituksen mukaan katon pesun yhteydessä harjatiilien alle tiivisteet. Kuulemma kuitenkin haittaavat toisaalta yläpohjan tuu...

Välitilan eristäminen?

Mitä pitäisi tehdä kylpyhuoneen alaslasketun katon ja yläpohjan väliin jäävälle tilalle, kun kylppärissä on painovoimainen ilmanvaihto? Kun remontin yhteydessä otimme ala...

luukku yläpohjaan

50-luvun talossani ei ole ollenkaa yläpohjan tarkistusluukkua (ei sisällä eikä ulkopuolella) ja tänä kesänä olisi tarkoitus tehdä sellainen,että pääsisin katsomaan yläpoh...

Hormiston vienti yläpohjan läpi

Hirsimökissäni on nyt valmis vesikatto. Kattoon on tarkoitus tehdä reikä ja viedä Leca-hormisto yläpohjan läpi. Mistä löydän tyyppikuvan hormin läpiviennistä yläpohjan lä...