Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Ullakkorakentaminen

Kattotarvikkeet

Kysytty: 14.12.2010 klo:12:05
Hei,
Haluaisin ottaa ullakkokerroksen asuinkäyttöön, mutta en osaa ratkaista aluskatteen kohtaloa. Kysymys on vanhan omakotitalon ullakkotilasta, talon katteena on vanha mutta ehjä tiilikatto ja sen alla ruoteet+ kattokannattimet+vielä niitä tukemassa järeät hirsirakenteet. Onko mitään konstia laittaa aluskate+eristeet jne purkamatta tiilikattoa ja tehdä se niin, ettei ole pelkoa kosteusvaurioista.
Neuvosta kiitollinen
Ilmari

isa
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
Töitä ratkaisussa on, mutta mielestäni toteutus onnistuu. Ruoteiden alapuolelle lyödään kannattajien kylkeen 25x25 rimat. Niiden alapuolelle pingotetaan aluskate....

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kattotarvikkeet / Ullakkorakentaminen":
Jäsenen antama (15.12.2010 klo:15:16) kommentti

Kun vielä laitat diffuusioavoimen ("hengittävän") aluskatteen, niin ei tarvitse jättää tuota ilmatilaa aluskatteen ja lämmöneristeen väliin.

Ja aluskatteen voisi kiertää riman ympäri, niin ei tarvitse laittaa kahta rimaa.

Jäsenen antama (16.12.2010 klo:13:30) kommentti

Onks Monta lomalla vai onks se kipee?

Jäsenen antama (16.12.2010 klo:15:30) kommentti

Väliäkö tuolla! Täällä on rauhallista...

Jäsenen antama (16.12.2010 klo:23:15) kommentti

vai liekko paukkunu bannia...

Jäsenen antama (17.12.2010 klo:20:49) kommentti

Mä voin tuurata Montaa: saahan sitä sutta tehdä jos haluaa. Aluskatteeseen jää aukot kannattajien kohdalle. Pitää vaan sitten toivoa, ettei mahdollinen vuoto ole juuri sillä kohdalla. Vanha tiilikatto pois vaan sovinnolla.

Jäsenen antama (18.12.2010 klo:10:13) kommentti

Melko turhaa yleensäkään puhua aluskatteesta tällaisessa altapäin toteutettavassa ratkaisussa. Sen hyödyistä 90% häviää epäyhtenäisyyteen ja ulkoseinää päin juoksuttamiseen. Ratkaisevampaa vaihtoehtojen kannalta on se, mitä tiilen alla on. Jos toteutus on sen ikäinen, että tiilen alla ei ole pärekattoa, luulisi siellä jokin tervapahvi tms. olevan kattotuolien ja ruoteiden välissä, ei kuitenkaan välttämättä. Jos tiilen alla on taas pärekate, ei aluskatteesta ole tarvettakaan.Jos asetelma tosiaan on niin, että tiilikatteen ruoteet ovat suoraan kattotuoleissa ilman mitään aluskatteita, ei siinä tyvekit tilannetta pelasta. Niiden kuningasajatus on vesihöyryn läpäisevyys, mutta tässä täytyy puhua vedestä nesteenä tai ensin lumena. Tiilet ehjänä pois, ruoteet voi jättää. Sitten joka kattotuolin kohdalle harjalta räystäälle saakka pattinki tai mieluummin puoli tuumaa paksumpi eli 63x100 millinen puu lappeelleen. Näiden päälle normaalisti aluskate ja sitten uudet ruoteet vanhalla jaolla ja tiilet takaisin. Tällä ratkaisulla ei sisäpuolelle tarvita, kuin kattotuolien väliin muoviton paperi tai muu tuulensuoja vanhojen ruoteiden alapintaan ja sitten villat. Tuuletus on hoidettu ulkopuolella, vaatii kylläkin tuulettuvan harjaratkaisun ja raon otsalaudan ja aluslaudan väliin.Jos homman haluaa hoitaa altapäin, on tuo aluskate jossain muodossa oltava jo olemassa. Silti suosittelisin unohtamaan nuo rimat, ja jättämään kattotuolit kokonaan tuulettuvaan tilaan, eivät ne neljää tuumaa vahvempia varmaankaan ole. Tuulensuoja värkkien alapintaan ja sitten alkaakin hillitön koolaaminen. Tässä vaiheessa huomataankin sitten usein, että korkeus loppui kesken. Ja loppuu helposti, vaikka käyttäisi monien suosimaa SPU-eristemateriaaliakin. Nämä vintit eivät häävin kokoisia yleensä ole.Jos nyt tulee tilanne, että turvallisella ratkaisulla tila ei riitä, ja ulospäin ei haluta kasvattaa, on fiksumpaa unohtaa koko juttu. Talosta ei kannata väkisin tehdä muuta kuin se on, uudisrakentaminen on sitä varten.

Jäsenen antama (19.12.2010 klo:10:07) kommentti

Kattoremppaa kannattaisi harkita, kuten edellä on mainittu.

Silloin saataisiin aluskate tehtyä kunnolla. Tiilikate ei ole vesitiivis. Se vaatii aina aluskatteen ja se takaa oikein tehtynä vuotamattoman vesikatteen.

Ja vielä, katerakenteen ja yläpohjan väliin kannattaa aina tehdä reilu tuuletusrako (vähintään 100 mm). Jos siitä tingitään kasvaa kosteusvaurioiden riski oleellisesti rakenteissa....Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Ullakkorakentaminen

Kysyisin kuinka paljon maksaa 1920-luvun kerrostalon ullakkorakentaminen/ m2? Neliöitä asunnolle on n. 80m2. Mitä hankkeen suunnittelussa pitäisi ottaa huomioon? Kiitos....