Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Tulisijojen korvausilma

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Kysytty: 25.12.2008 klo:11:58

Meillä on omakotitalossa (rakennusvuosi 2006) kaksi tulisijaa ja aina toista (kumpaa tahansa) lämmittäessä toisesta tulee savun hajua sisälle, vaikka ilmanvaihto olisikin pois päältä. Takkakytkin auttaa, mutta se ei liene kovin hyvä ratkaisu pidemmäksi aikaa. Pakkasilla ikkunan avaaminen ei myöskään ole oikein hyvä ratkaisu. Kuinka saisimme tulisijoille korvausilmaa ilman vedon tunnetta ja savun hajua?
Virallinen vastaus
Takkakytkin on tarkoitettu juuri tuohon tarkoitukseen. Kun tulisijaan sytyttää tulen, silloin tarvitaan yl...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / Tulisijojen korvausilma":
Jäsenen antama (29.12.2008 klo:10:13) kommentti

tuo on mielenkiintoinen kysymys. Jos on onnistunut tekemään todella tiiviin talon ja kun kerran nykyään ei suosita erillisiä korvausilma putkia ala/välipohjan kautta takalle, niin mistä ihmeestä korvausilma pitäisi tulla? Samoin liesituulettimen ja keskuspölärin korvausilma.


Jäsenen antama (29.12.2008 klo:10:38) kommentti

Meillä korvausilma hoidetaan ilmastointikoneen avulla. Keskuspölyimurista ja liesituulettimesta menee käyntitieto iv-koneelle.Kone tehostaa tuloilman määrää käyntiajan perusteella. Iv-koneessa on myös takkakytkin toiminto. Voidaan käyttää koneen ohjauspaneelista tai erillisestä takkakytkimestä.

Jäsenen antama (29.12.2008 klo:13:10) kommentti

voitko paljastaa minkä merkkisiä vehkeitä teillä on käytössä? Itse olen havainnut että kun Vallox SE digitissä laittaa takkakytkin toiminnon päälle, niin pian kone sammuttaa myös tulopuolen, ilmeisesti kennon jäätymisvaaran takia. Vaikka siis lämpötilat on luokkaa -x ... +5

Jäsenen antama (29.12.2008 klo:17:15) kommentti

Enervent LTR6

Jäsenen antama (12.1.2009 klo:21:59) kommentti

Meillä samoja ongelmia; mistä korvausilmaa takalle, imurille ja liesituulettimelle. Meillä ei ole iv-koneessa takkakytkintä, eikä myöskään tuollaisia käyntitieto- juttuja. Talomme on rakennettu 2002-2003. Mitä mieltä olette venttiilistä olohuoneeseen takan lähelle, sitä kun on meille ehdotettu ratkaisuksi takan korvausilman tarpeeseen. Meneeköhän ilmanvaihto siitä aivan sekasin? Saakohan jostain kunnollisia tiivistettyjä venttiileitä?

Jäsenen antama (14.1.2009 klo:17:10) kommentti

" voitko paljastaa minkä merkkisiä vehkeitä teillä on käytössä? Itse olen havainnut että kun Vallox SE digitissä laittaa takkakytkin toiminnon päälle, niin pian kone sammuttaa myös tulopuolen, ilmeisesti kennon jäätymisvaaran takia. Vaikka siis lämpötilat on luokkaa -x ... +5 "Sanoisin, että teillä on iv-koneessa joko asetukset pielesä ( asetusvalikossahan on paljon mahdollisuuksia )tai koneessa vikaa. Meillä on sama vehje vm-08 Vallox Digit SE VKL eli vesipatterimalli ja kyllä se puskee ilmaa takkakytkintoiminnolla, mutta kai se poisto lakkaa ?. Milläs muuten sen ylipaineen sinne tupaan sais aikaiseksi.

Jäsenen antama (14.1.2009 klo:17:41) kommentti

Mä en tiedä, mistä korvausilma leivinuunille tulee, mutta hyvä on veto. Takkakytkintä ei tarvi käyttää kun pari kertaa kesässä kun on ollut pitemmän aikaa lämmittämättä. Ehkä sitä korvausilmaa tulee raollaan olevista tuuletusikkunoista. Varsinkin noi kattoikkunoiden ilmaventtiilit tuppaa jäämään auki. Koneellinen ilmanvaihto ei mene sekaisin, vaikka asentaisi venttiilejä tai pitäisi ikkunoita auki.

Jäsenen antama (14.1.2009 klo:20:12) kommentti

Jälkikäteen on vaikea tehdä muunlaista systeemiä kuin reikä seinään. Mutta me otimme tämän asian jo rakennusvaiheessa yhtenä tärkeänä asiana huomioon ja se vaikutti takan valintaan. Meillä ilma menee suoraan tulipesään ulkoa tulevaa 150mm putkea pitkin. Systeemin sulku on niin tiivis ettei mitään vetoa synny silloin kun takka ei ole käytössä. Tässä linkki: http://www.nunnauuni.com/suomi/tuotteet/onnistunut/teknisetvaatimukset.html


Jäsenen antama (14.1.2009 klo:22:04) kommentti

Energiatehokkuutta ajatellen toi nunnauunin patentti on varsin erinomainen.

Jäsenen antama (18.2.2009 klo:10:10) kommentti

mitä mieltä olette rakoventtiilin asentamisesta ikkunan / oven yläkarmiin mahd. lähelle tulisijoja? Tilkerakoon se ei ole mahdollista smyygien takia. saisiko sillä tarvittavan paljon palamisilmaa takalle ja vastaavasti sen suljettua kun takkaa ei käytetä? nim. merk. eilen pölähti taas savua sisälle. Sen verran taustaa että tähän asti takkojen käyttö on ollut kohtuu vaivatonta kun on laittanut iv-koneen ykköselle ja käyttänyt takkakytkintä sytytyksen aikana (15 min). Nyt olen asentanut ilmankosteusanturit IV-koneeseen (jotka muuten toimii hienosti, iv-koneen ohjaus on tältä osin automaagista), mutta eilen takassa oli tuli ja porukkaa suihkussa ja iv-kone meni automaattisesti isommalle -> savut sisälle. tämänkin tietenkin voi estää ko. koneessa yhdellä nappulalla laittamalla kost.anturi. toiminnon pois päältä.

Jäsenen antama (18.2.2010 klo:19:01) kommentti

Meillä talo rakennettu v.2009. Talossa on vesikertoinen lattialämmitys sekä kolme tulisijaa, pönttöuuni, puuhella ja puukiuas. Ilmanvaihto on koneellinen lto ilto econo eli nestekiertoinen tuloilman lämmityspatteri. Ilmanvaihtoon vielä vaikuttavana tekijänä liesituuletin.

Ongelmana on ilman virtaaminen savuhormien kautta taloon sisälle. Eli kun saunaan sytytetään tuli savu menee hienosti saunanhormia pitkin ulos ja pönttöuunin hormia pitkin alas suoraan olohuoneeseen. Sama ilmiö tapahtuu muidenkin tulisijojen kohdalla.

Ei auta vaikka pellit olisivat suljettuna savut tulee silti tupaan.

Ilma savuhormissa virtaa ulospäin ainoastaan silloin kun iv-kone on käynnissä, mutta pakkasella jolloin tulisijoja pitäisi voida käyttää iv-kone pätkii jäähtymisen vuoksi. Lieneekö iv-koneen lämmitys liitetty oikein kun se on lattialämmitys verkostossa. Lattialämmityksen menovesihän on harvoin yli 35 asteista.

Ainoa savuton tulisijojen käyttömahdollisuus on pitää ikkunoita auki jos jossain tulisijassa on tulet. Se siitä lämmitys-säästöstä. AAARG!!

Jäsenen antama (18.2.2010 klo:21:47) kommentti

"mitä mieltä olette rakoventtiilin asentamisesta ikkunan / oven yläkarmiin mahd. lähelle tulisijoja? Tilkerakoon se ei ole mahdollista smyygien takia. saisiko sillä tarvittavan paljon palamisilmaa takalle ja vastaavasti sen suljettua kun takkaa ei käytetä?"Meillä käytettiin nimenomaan tuota taktiikkaa eli ajettiin sisäpuolelle ensin urat, jotka johdattiin tilkerakoon (ensin siis vaakaura joka jatkui pystyyn). Tuonne tehtiin "kujat" ilmalle karmin ulkolaitaan asti ja karmin ulko-osaan sitten alaspäin kääntyvä ottoritilä molempien kujien päähän (tuli venttiileiden mukana). Sitten vaan smyygeihin ritilöiden kohdalle kolot. Sisältä saa molemmat venttiilit siis suljettua/avattua tarpeen mukaan ja korvausilmaa on tuntunut riittävän mainiosti. Jos nyt oikein muistan niin fresh 32 ja 2kpl mahtui tuohon 9x21 oveen...

Jäsenen antama (19.2.2010 klo:7:54) kommentti

Tämä nykyilmastointi/ puulämmiteiset tulisijat, eivät aina toimi yhteen parhaalla mahdollisella tavalla.

Jäsenen antama (19.2.2010 klo:9:54) kommentti

näin se on mitä edellä "mestari" kirjotti. meillä painovoimanen korvaus ja koneellinen poisto. Leivinuunin ja kiukaan vierssä lattian läpi tulevat suljettavat korvausilmat + superloonitiivistekatkot siellätäällä. Ei koskaan mitään onkelmaa...


 


Gasolinelle:


koitappa avata savuuttavan tulisijan pelti ja pesän ilmankorvaus . Sitte polta pätkä esim hesaria pesässä niin josko tulis veto hormiin ja näin savuaminen lakkais.. Vähä tietysti hukkuu lämpöö jos pelti on auki kylmässäki pesässä mut parempi kun ikkuna auki.. voi toimia tai sitte tunkee entistä enempi savua sisälle....


Jäsenen antama (19.2.2010 klo:11:14) kommentti

itse olen todennut parhaaksi ratkaisuksi laittaa ilmanvaihtokoneen ykköselle ja lähintä ikkunaa muutaman millin raolleen. tuo ei välttämättä ole hyvä ratkaisu silloin kun laitat saunaan tulet. Mutta jos ikkunan ja takan välissä ei ole oleskeluvyöhykettä, niin silloin se on melkein sama tuleeko ilma ikkunasta vai sitä varten tehdystä putkesta.
Jäsenen antama (20.2.2010 klo:0:06) kommentti

Jostain hämärästä syystä nykyään tulisijoille ei rakenneta erillisiä korvausilmaventtiileitä. Luotetaan insinöörien/LVI-suunnittelijoiden laskelmiin...? Itse en luottaisi, vaan rakentaisin taatusti korvausilmaventtiilin ja mieluiten suoraan takan sisälle :)

Jäsenen antama (20.2.2010 klo:18:27) kommentti

Valitin väärästä ilmanvirtaus-suunnasta savupiipussa.Nyt ongelmaan löytyi ainakin osasyy: Ilmanvaihtokoneen lto-kennon huurtumis-suoja oli säädetty n.+15 asteeseen. Siitä johtui pätkäkäynti sisään tulevan ilmavirran osalta. Poistopuoli sensijaan kävi koko ajan ja aiheutti liian ison alipaineen, tämän vuoksi ilmaa tuli sisään ainoata tiivistämätöntä reittiä eli piipun kautta.

Kannattais näköjään tutustua laitteiston toimintaperiaatteisiin ennen kuin rupeaa etsimään selitystä yliluonnollisista asioista. :)

En edes tiennyt, että huurtumisenesto on aivan eri asia kuin jälkilämmityspatteri.. tai että koneessa on eri tahtiin toimivat puhaltimet tulo-/poisto-ilmalle. Eikä tiennyt myöskään käyttämäni iv-asentaja näistä asioista riittävästi.

Nyt hymyilyttää, mutta taidan silti hankkia koneeseen valokennoon perustuvan huurtumis-suojaus automatiikan. Nyt kun tiedän mitä se tarkoittaa.

Jäsenen   antama (3.11.2014 klo:15:46) kommentti

Meillä sama ongelma. Leivinuunin kun laittaa tulet niin saunaan tulee savut ja toisinpäin.Ilmastointi on säädetty niin vähän alipaineiseksi kun voi, se on reilusti vähemmän kun yleensä on.Suuri virhe sattui kun otin vanhan ja kokeneen muurarin joka tais elää vielä jotain 70-80 lukua. Silloin ei tarvittu korvausilmaa kun talot eivät olleet näin tiiviitä. Se täytti korvausilmaputken uretaanilla ja muuras uunin päälle. Piti sitä turhana kun on takkakytkin. Ei paljon 15 minuutissa uunia lämmitetä. Ikkunaakaan ei voi talvella pitää montaa tuntia auki.Minäkin miettinyt auttaisiko tuo yläpuolelta tuoda korvausilmaa. Ilmastoinnin säätäjä kyllä epäili ettei putki olisi tarpeeksi lähellä jos on katossa.Jäsenen   antama (3.11.2014 klo:22:17) kommentti

Kaikki päin persettäOlet täysin oikeassa suuren virheen kanssa. Meidänkin korvausilma putki pönttöuunin osalta on tukittu ja siitä kaikki johtuu.Saunan kiukaan vieressä on korvausilmaputki jota ei ole tukittu ja jopahan meneekin savut piippua pitkin oikeaan suuntaan.Olen myös joutunut vaihtamaan iv-koneen jälkilämmityspatteri nestekiertoisesta sähkötoimiseen, jotta huurtumis-suojauksen voi säätää sietämään kylmempää ilmaa. Se onkin poistanut "pätkäkäynnin" sisään tulevan ilman osalta. "Pätkäkäynnin" aiheuttama alipainehan teki mahdottomaksi uunin lämmittämisen muutoin kuin pitämällä ikkunoita auki.Nestekiertoisella jälkilämmityksellä varustettu iv-kone ei mitenkään voi toimia kunnolla olosuhteissa joissa ulkolämpötila laskee milloinkaan alle 0-asteen. Seurauksena on aina "pätkäkäyntiä" joka aiheuttaa hirmuisen alipaineen joka puolestaan vetää ilmaa taloon mistä vain saa eli vaikkapa liesituulettimen kautta.Ymmärtääkseni suunnittelemasi korvausilmaputki poistaa alipaineen olipa se kuinka kaukana tahansa käytettävästä tulisijasta, kunhan on vain samassa tilassa kuin tulisija. Korvausilma löytää kyll&au


Jäsenen   antama (4.11.2014 klo:12:54) kommentti

Meillä 2003 valmistunut talo Valloxin ilmavaihtokoneella, jossa ei ole takkakytkintä. Takka-leivinuunille oli tuotu korvausilmaputki takan alle, mutta muurari sanoi, ettei sitä tarvita ja tukki sen. Kyllä on sittemmin harmittanut! Mutta kun ei silloin itse ymmärtänyt asiaa...Seurauksena se, ettei ole enää vuosiin yritettykään lämmittää leivinuunia. Aina tuli savut sisälle ellei ikkuna tai terassin ovi ollut auki. Saunan korvausilmaventtiilin auki pito ei vaikuttanut positiivisesti, se ei vaan riittänyt leivinuunille.Seinään räppänää meillekin on ehdotettu ratkaisuksi, mutten oikein tiedä, onko se järkevää; vetääkö, tuleeko kosteusongelmaa venttiilin ympäristöön, miten ilmavaihto toimii jos se kuitenkin valskaa, jne. Siksipä sitä ei ole laitettu vieläkään.Meillä on puulämmitteinen sauna, johon tulee korvausilma viereen ja saunan lämmitys hoituu ilman savun tuloa sisään. Joskus savunhaju tulee sisään muualta huoneistosta, mutta en osaa sanoa mistä.Osaatteko sanoa, auttaisiko meilläkin tuo huurtumissuojan säätö, mahtaako valloxin ilmava 100:ssa olla sellainen mahdollista? Ja kannattaako lisäksi laittaa seinään venttiili katon rajaan? Ja millainen venttiili?&Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

piipun muuraus, laastit

Kuinka korkealle on tarpeellista muurata piippu saviuunilaastilla kun tulisijoina on vuolukivitakka sekä puuhella? Tuolloinhan piippu ei kuumene samalla tavalla kuin meta...

Harjan tuuletusputki

Aikomuksena asentaa yläpohjan tuuletusputkiläpivienti keskelle taloa tehostaakseni peltikaton alapuolista tuuletusta. Voiko sen laittaa metrin päähän tulisijojen savupiip...

Ikkunoiden korvausilmaventtiilit

Olen aikeissa asentaa korvausilmaventtiilit ikkunan karmeihin olohuoneeseen sekä yläkerrassa olevaan makuuhuoneeseen, jolloin korvausilma virtaa koko asunnon läpi poistoi...

Kiertoilmakanavaan vaimennin?

Tarvitaanko kiertoilmakanavassa (lämmön talteenotto tulisijojen päältä) äänenvaimenninta? Kone on Ilto 450i. Entä onko tarvetta laajentaa raitis- ja jäteilmakanavat loppu...

Kiukaan/padan alle heijastuslevy?

Terve!Puukiukaan ja padan sekä saunan lattian vesieristeen valmistajat suosittelevat tulisijojen alle heijastulevyä, jotta lämpö ei tuhoa vesieristettä lattiassa. Kävisik...

Liesituuletin hormiin

Meillä on vanhassa talossa painovoimainen ilmanvaihto. Ko.hormiin on asennettu liesituuletin. Piipussa on myös 4 muuta hormia, jotka ovat tulisijojen käytössä. Voiko lies...

Asbesti

Vanhassa 20-luvulla rakennetussa talossa laitettiin lämmityspatterit 50-luvun alussa (1952). Lattian alle pehkun sekaan laitettujen putkien ympärillä on aaltopahvia, mutt...

Palonsuojalevy

Olen laittamassa mökkisaunaan kiuasta ja kaminaa. Kumpikin tulee Misa kevyshormilla. Laitan seinän ja tulisijojen väliin kaksinkertaisen palonsuojalevyn. Miten nuo levyt...

Vanhat tiilet hormiin?

Rakennan kesämökkiä ja aion muurata piiput itse. Siihen liittyen pari kysymystä:1. Saako vanhoja purkutiiliä (poltettuja umpitiiliä) käyttää piipun muuraukseen lämpimässä...

hormin perustuksen eristäminen rossipohjatalossa

Olen vahvistamassa vanhan hirsimökin hormin ja tulisijojen perustuksia. Miten olisi hyvä eristää perustus rossipohjassa? Rossipohjan tekoa ei ole viel...

Vanhat 1965 rakennetun saunan kuikaan ja erikseen padan yhteisliitosputki hormiin

Vielä tarkentaisin kysymystä tulisijojen samanaikaisesta käytöstä. Onko lähtökohtaisesti parempi/ ehdoton, että lämmittä...

Alapohjan eristäminen tulipesän muurauksen ympäriltä

Olemme uusimassa  tuulettuvaa alapohjaa, eristeeksi tulee puukuitueriste. Miten kannattaisi eristää tulisijojen ympäristö? Eristeen ei kai olisi...

Tulo- ja poistoilmanvaihto vai pelkkä poisto?

Ensiksi, kiitos asiallisesta palstasta. Minulla on peruskorjaus- ja laajennuskohteena 1960 rakennettu rintamamies-tyyppinen talo. Ohjelmassa mm. ikkunoiden uusintaja l...

Ilmanvaihto hirsitalossa

1900-luvun alun hirsirunkoisen talon (1½ kerrosta, joista 1 lämmin) remontissa nykyisin kylmänä tilana olevaan osaan on tarkoitus tehdä pesuhuone, johon tulee suihkukaap...

Korvauailman lämmitys

Talossani on PILP ja korvausilma on järjestetty ikkunoiden päällä olevien räppänöiden kautta. Talvella ongelmana on vedon tunne, kun ilma tulee ulkoa raakana. Olen aikeis...

korvausilmaa /tuloilmanlämmitin

Talossamme (115 neliötä tupakeittiö 2 mh)on huippuimuri poistot keittiössä ,vaatehuoneessa ,saunassa ja kylppärissä ja vain yksi korvausilma suutin 80mm yhdessä makuuhuon...

kellarisaunan ilmanvaihto

Kellarissa sijaitsevan puusaunan painovoimainen ilmanvaihto on nykyisellään tälläinen: korvausilma tulee saunan oven alta pesuhuoneesta ja poisto on kiukaan päällä (räppä...

saunan ilmanvaihto

Lämmitysjärjestelmäksi olen valinnut IVT:n poistoilmalämpöpumpun ja vesikiertoisen lattialämmityksen.Tässä systeemissä korvausilma otetaan erillisistä venttiileistä ja po...

Takan lämmitys

Meille rakennettiin syksyllä varaava vuolukivi/tiilitakka, painoa noin 3000kg kolmoiskierrolla. Kysyisin mikä olisi oikea lämmitystapa? Savupelti koko ajan kokonaan auki...

Jatkokysymys vaatehuoneen lattiaan

Rautakaupassa kovin mietittiin rakojen tiivistystä ja päädyttiin siihen, että laitan sinne niin syvälle kuin menee elastista massaa (Joint). - Talossani on koneellinen po...

ilmastointi venttiilit

painovoimainen ilmanvaihto, katto ja lattialämmitys ja kaksi tulipesää, keittiössä leivin uuni, takka, ajattelin laittaa tuuletusluukkuihin raiti...

korvausilma tulee alapohjasta

Asumme 40-luvun hirsitalossa,jossa osin rossipohja ja painovoimainen ilmanvaihto, tulisijoja käytämme päivittäin ja alapohjassa on humusmaista maa ainesta ja korkeimmalla...

Valmet lämpöhattu

Hei, Onko Valmet lämpöhatun toiminta periaate myös tuottaa korvausilma sisälle, talossani korvausilma putkitus on tehty mutta ei ole yhdistetty konees...

Pannuhuoneen korvausilma

Hei,olemme vaihtamassa öljylämmitystä pellettilämmitykseen. Kattilahuone on keskellä kellaria ja tähän asti korvausilma on tullut vaan oven välistä. Olen kuullut että kii...

Atallin ilmanvaihto

Moi!Meillä on vesikiertoisella lattialämmityksellä varustettu ulkorakennus, jossa on 31 neliön autotalli, 25 neliön työtila ja 4 neliön tekninen tila. Onko kyseisen raken...