Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

liesituuletin tiputtaa vettä sisään

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Kysytty: 11.1.2010 klo:12:01

siis tällaista että nyt kun pakkanen tippui joitain asteita niintossa kesken kananmunien keiton liesituuletin alkoi tiputtaa vettä hellalle. mistähän moinen johtuu??

Jäsenen   antama (1.11.2014 klo:10:29) kommentti

huonosti eristetty! 


Virallinen vastaus
Sisältä putkeen menevä ilma kondensoituu ja jäätyy johonkin osaan putkessa. Jos putki on suoraan ylös katolle, jäätymiskoht...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / liesituuletin tiputtaa vettä sisään":
Jäsenen antama (11.1.2010 klo:14:26) kommentti

Koneellinen ilmastointi? Mahdollisesti huippuimuri on pysähtynyt (putki eristämättä).

Jäsenen antama (11.1.2010 klo:14:44) kommentti

Lämmin kostea sisäilma tiivistyy kanavan kylmään sisäpintaan ja valuu vetenä alas.

Onhan siinä liesikuvussa perhospelti kunnossa? Sen voisi ensin tarkistaa, jos ei ole ennen tiputellut.

Jäsenen antama (11.1.2010 klo:16:00) kommentti

Kuten tuossa jo todettiin niin 100-varmasti poistoputki joko kokonaan eristämättä tai sitten asia on tehty huonosti, jolloin tuo keittämisestä tulva vesihoury tiivistyy putken sisäpinnalla vedeksi ja tulee kattilaan/liedelle takaisin.

Jäsenen antama (16.1.2010 klo:19:13) kommentti

Jos asunnossa on jokin muu ilmaa poistava laite(koneellinen ilmanvaihto tai tulisija) liesituulettimen (omalla puhaltimellaan varustettu) pysähtyessä sen kanavan kautta voi virrata kylmää ilmaa ulkoa sisälle. Se jäähdyttää kyseisen kanavan vaikka se olisi kuinka hyvin eristetty. Kun sitten liesikupu siirtaa lämmintä ilmaa ulos vettä tiivistyy ja valuu kanavaan.Eräässä ok-talossa oli takka, jolle ei oltu tuotu korvausilmaa. Tällöin takkaa käytetttäessä koneellinen ilmanvaihto piti pysäyttää, että takka veti. Vettä kertyi kanavaan. Se oli rakennettu sellaiseksi, ettei vesi päässyt valumaan näkösälle. Vian tullessa ilmi talossa oli huomattavasti rakenteita kastunut. Ilmasta vesi ei kondensoidu, ennen kuin kastepistelämpötilaa vastaava kylmä rakenne kohdataan (esim. huurre pakkasjakson jälkeen kivirakenteissa)Jäsenen antama (16.1.2010 klo:22:21) kommentti

Valvojat herätkää! Tulihan se mainos sieltä, kun ei muualla pärjää, niin kalastellaan ilmaispalstoilla.


" putkiasentaja, LVI-teknikko, LVI-insinööri tietotekniikka Hommat hoidetaan kunnolla "


ja mainokset halvalla. Eikö työsi ole riittävä mainos?


"valuu kanavaan. "


Mihin kanavaan? Saimaan kanavaako tarkoitat? Tuosta jo näkee tieto/taitotason.


Jäsenen antama (17.1.2010 klo:16:06) kommentti

Meillä tiputtaa myös mutta vasta siellä yli -20 pakkasessa. Mutta siihen on syynsäkin.Vartavasten otin selvää eristepaksuudesta kylmässä tilassa. Kaupungin tarkastaja sanoi että 50mm riittää liesituulettimen torveen. No, ite olin torvi ja tyydyin siihen. Ensi kesänä menee uusiksi se homma. Kyllä se sen 100mm vaatii näköjään.

Jäsenen antama (17.1.2010 klo:19:07) kommentti

Itselläni vähän samantapaisia ongelmia kovalla pakkasella. IV-koneen puhaltimet on säädetty toimimaan valmistajan ohjeiden mukaan hieman eri nopeudella toimiviksi, eli talo on alipaineinen. Tästä johtuen liesituulettimen kautta taloon valuu kylmää ilmaa ja koska kastepiste tulee väärään kohtaan niin ilmassa oleva vesihöyry tiivistyy ja vesi valuu liesituulettimesta ulos. Omalla kohdallani estin tämän säätämällä tulo- ja poistopuhaltimet samalle nopeudelle. Kylmän virtaus loppui ja samalla lakksi vedentulo.

IV asiantuntijat toivottovasti kommentoivat tätä.

Jäsenen antama (18.1.2010 klo:11:11) kommentti

liesituulettimen kautta taloon valuu kylmää ilmaa ja koska kastepiste tulee väärään kohtaan niin ilmassa oleva vesihöyry tiivistyy ja vesi valuu liesituulettimesta ulos.... IV asiantuntijat toivottovasti kommentoivat tätä.


En ole IV-asiantuntija mutta haluaisin silti kommentoida.


Jos liesituulettimen poistoputken kautta sisään tulee kylmää ilmaa niin silloin ei voi tapahtua kondensoitumista koska ilmahan lämpenee putkessa. Jos ilma virtaa ulospäin tarpeeksi hitaasti ja eritys on puutteellista, niin kondensaatio tapahtuu. Nopeassa virtauksessa, siis silloin kun liesituuletin on päällä, ilma ei välttämättä ehdi jäähtyä niin paljon, että kondensaatiota tapahtuisi.


Jäsenen antama (18.1.2010 klo:11:22) kommentti

Kondensoituminen johtuu siitä, että kylmä ilma on jäähdyttänyt kanavan. Ei eriste kanavaa lämmitä. Tästä ilmiöstä on aiheutunut huomattava kosteusvaurio.Tämä jäähtyneen rakenteen ja kastepistelämpötilan aiheuttama ilmiö näkyy selvästi pakkasjakson jälkeen kiviseinissä. Rakenteen lämpötila alittaa ilman kastepistelämpötilan. Pakkasella ilmassa oleva vesihöyry härmistyy (aine muuttuu höyrystä kiinteäksi.

Jäsenen antama (18.1.2010 klo:11:32) kommentti

Hyvä Monta. Lainausmerkkeihin liittyvät asiat ovat kirjautuessa pyydettyjä tietoja ja oikeita. Kanava nimitys on taas virallinen nimitys, esimerkiksi SFS 3542 Ilmastointikanavat. Lujuus- ja tiiviystestaus. 1987.

Kuten mainitsit se kuvaa tieto/taitotasoani. Joka väliin en tuota ilmastointi/ilmanvaihto- etu liitettä laittanut, kun en arvannut, että joku sen Saimaan kanavaan yhdistää.Tarkoititko mahdollisesti tuolla "tuosta jo näkee tieto/taitotasosi", että se on joltakin osin puutteellinen?Nyt oli mielestäni seikkaperäisesti selvittänyt ongelmaa, joka on vaatimuksestasi poistettu.


Jäsenen antama (18.1.2010 klo:14:30) kommentti

PKI950 hyvä!


Pyydän anteeksi sanomaani liian pilkun tarkasti: En missään muotoa epäillyt enkä epäile sinun ammatti-/koulutustermejäsi.


Pilkutin siinä, että vesi ei tipu käsittääkseni kanavaan, jos ei oteta taivaalta tippuvaa (tässähän ei ole kyse siitä) tai sitten vesi valuu kanavassa, vaan vesi tippuu kanavasta.


Jäsenen antama (19.1.2010 klo:11:32) kommentti

Kysymys PK1950:lle. Iten mielestäsi kannattaa ilmastointi säätää eri tilanteissa ja eri materiaaleista rakennetussa talossa. Puutalo, kivitalo. Ilmastointi tasapainossa, ylipaineinen, alipaineinen. Miten talon ikä otetaan huomioon ilmastointia säädettäessä, koska uudessa talossa on tunnetusti paljon rakennuaikaista kosteutta. Itselläni oli hieman alipaineinen ja tästä johtuen korvausilmaa tuli liesituulettimen kautta aiheuttaen ko. ongelman. Ilmastointi oli säädetty iv-koneen valmistajan ohjeen mukaan. Koneeni on kahdeksan nopeuksinen ja kumpaakin puhallinta voidaan säätää erikseen.

Toivottavasti pystyt vastaamaan ilman häirikkö Montan villuilua t-viivojen kanssa.

Jäsenen antama (1.3.2010 klo:12:06) kommentti

Meillä myös sama ongelma, että kylmää ilmaa tulee liesituulettimesta Pari kertaa talveen myös vesi tulee liedelle juurikin ilman lauhtumisen myötä (ainakin näin olen ollut huomaavinani). Meillä on erillinen huippuimuri, jota käytetään pesupäivinä ja pyykkipäivinä. (kuulen varmaan haukut tästä) Tuloilmaventtiileitä meillä on tupakeittiössä 2 kpl, molemmissa makuuhuoneissa, khh:ssa ja saunassa. Kun huippuimuri tai liesituuletin on päällä, tahtoo tuvassa olevasta liesi/leivinuunista tulla savun hajua, vaikka tulta ei niissä olisikaan.
1. Pitäisikö tuloilmaventtiilejä vielä lisätä?
2. Onkohan huippuimurin säädöt liian suurina?
3. Perhoset pitäisi tarkistaa liesituulettimesta?
4. Pitäisikö liesituuletinta käyttää enemmän/pidempään ruuanlaiton yhteydessä? Ei ole nimittäin joka kerta päällä.
5. Suunnitteilla on joka tapauksessa ilmalämpöpumpun hankinta. Auttaako se mitään edm. ongelmissa?
6. Jotain muuta?

Kiitos jos joku auttaa edm. mietityttäneissä asioissa. Kun ei ole ammattilainen ollenkaan, eikä vissiin ollut lvi-firmakaan, jolta työt ihan oikeasti ostettiin....

Jäsenen antama (2.3.2010 klo:0:07) kommentti

Yksinkertaistettuna ajatus olisi, että ilmaa pitää tulla tupaan noiden tuloventtiilien kautta. Oviraot huomioitava (>20mm.).
Huippuimuri oltava koko ajan päällä. Paljon porukkaa, ruoan laittoa, kylpemistä jne. = enemmän tehoa. Vähemmän em. = pienempi teho riittänee.

Eli : Ilmaa pitää tulla, ja ilmaa pitää mennä. Oikea tasapaino (alipaineinen) pitää säätää mittareilla (asiansa osaavan henkilön tekemänä).
Nuo asiat oikein tehtynä saataa se savun hajukin poistua, eikä kondenssivettäkään hellalle pitäisi tippua.
Jokainen rakennus on oma yksilönsä.

Jäsenen antama (24.11.2022 klo:20:11) kommentti

Jäsen mikoMeillä oli samaa ongelmaa liesituulettimen käytön

aikana  jo -10 pakkasella ja kun enemmän oli pakkasta

niin sään lauhtuessa tiputteli jonkun aikaa hellalle.

Lisäsin liesituulettimen poistoputkeen toise perhos-

peltin. Senjälkeen ei ole tiputtanut,vielä ei ole kovin

kovia pakkasia ollut.Kerron lisää, kun pakkaset käy

jossain yli -20.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

liesituuletin

Ratkaiseeko vesikaton yläpuolisen osan eristäminen liesituulettimen kosteusonglemat? Talvipakkasilla liesituuletin tiputtaa vettä ajoittain. Onko järkevää teetttää eristy...

Liesituulettimessa ongelmia

Minulla on perinteinen suoralla hormiliitännällä oleva yksimoottorinen liesituuletin, merkki Gorenje. uudehkon laitteen pitäisi olla tehokas, mutta tuntuu, että se puhalt...

Piippu tiputtaa vettä sisältä?

Ostimme tulikiven varaavan nurkkatakan KTU140 ja schiedelin isokern T400 valmispiipun pellityssarjalla. Rakennus on vielä vaihessa. (100mm palavilla muttei vielä puhallus...

Ilmanvaihto

Mikähän on vialla kun meillä tiputtaa vettä keittiössä liesituulettimesta ? onko vika siinä kun ei ole tarpeeksi ilmnvaihtoa vai johtuuko se kenties välikatolla olevasta...

liesituuletin

Keittiössä ei aiemmin ollut liesituuletinta ja nyt kun aktiivihiilisuodattimella oleva liesituuletin on hommattu,niin liesikuvun kupu höyrystyy ja tiputtaa...

Lämminvesivaraajan varoventtiili tiputtaa

Meillä on 30 litran lämminvesivaraaja sijoitettuna eteistilan kaappiin. Tämä lämmittää vettä ainoastaan käsien- ja astioiden pesua varten. Nyt olemme huomanneet, että var...

vuotaako vesikate?

Ikkunan kasetin ja sisäpinnoitelevyn välistä tulee ajoittain tiputtamalla vettä sisälle. Alustavan tarkastelun perusteella vesikate näyttäisi ehjältä. Talon ulkopuolell...

katto kondensoi

vesikatto kondensoi vettä ,eli tiputtaa vettä.Vintti on kosteana mutta mitään home/lahovaurioita ei ole.Vintti on hyvin tuulettuva.Lattian kosteus ja tavaroiden kastumine...

Lämmin vesi hukassa

Terve. Asumme -77 valmistuneessa ok-talossa, jossa on kaukolämpö alkuperäisellä putkistolla ja lämmönvaihtimella. Tänään huomasimme, että käyttövesihanoista ei tule olle...

Korvausilman lisätarve?

HeiKyseessä hirsimökki (120 mm). Pinta-ala 20 m2. Mökissä varaava takka ja ilmalämpöpumppu. Nyt olisi tarkoitus asentaa lisäksi liesituuletin. Mökin piipussa on kaksi eri...

Vuoto peltikatossa

HeiMinulla on profiilipetikatto, joka on laitettu nauloilla kiinni. Noin 17 vuotta vanha. Katossa on mielestäni muutama naula lähtenyt irti ja luultavasti katto tiputtaa...

Ilmanvaihtokone kondensoi vettä pintaansa

Ilmanvaihtokone kondensoi vettä ulkopuolelle alapintaansa, pakkasella (Onninen LTO 100 vm.2001). Tiputtaa vetensä siitä sitten lämminvesivaraajan päälle. Mistä tämä voi j...

Kosteuden kertyminen ilmastointi putkiin/oviin ja ikkun

Autotalli on eristetty selluvillalla ja samoin yläpohjassa olevat ilmastointi putket ovat eristeessä, putket on 125mm ei koneellista ilmanvaihtoa ovet ovat uretaani erist...

lattiakaivon vuoto

Ostimme 02/2007 -85 valmistuneen rivitalon. Kylpyhune remontoitu -99. Nyt yläkerran kylpyhuoneen lattiakaivon paikkeilta tulee vesi läpi. Otimme alakerran wc:n kattopane...

Jäteilmakanavan eristepaksuus

Yli -30C:n pakkasjaksolla jäteilmaputkistoon alkoi selvästi kondensoitua hieman vettä nousun kohdalla. Epäilen osasyyksi pyöriväkennoisen LTO:n hyvää hyötysuhdetta, joka...

Ontelolaataston pakkaskestävyys

Meillä on tekeillä kellarillinen autotallirakennus, jossa välipohjana (eli autotallin lattiana) on saumavalettu ontelolaatasto. Ontelolaatastoa kantavat seinät on valettu...

Ullako + spu

Elikkä kyseessä 60 luvun talo,  yläkerta oli eristämätön, peltikatolla..Kesällä tuli laitettua SPU 100mm eriste levyt katon eristeeksi + uretaanit saumoihin + folioteipit...

Kondenssivesi

Onkohan 22 vuotta vanha lämminvesivaraajamme tullut tiensä päähän, vai mikä on, kun se tiputtaa koko ajan vettä kondenssivesiputkesta. Tämä tapahtuu, vaikka koko päivänä...

Veden valuminen liesituulettimesta pakkasella

Liittyen aiempaan kysymykseen "Liesituuletin ja kondenssivesi" (23.1.2007): Vettä tulee liesituulettimesta sitä käytettäessä pakkasten aikaan. Jos ongelmaa ei saada korja...

vesikaton läpiviennit ja vesivahinko

moimeillä on ikävä ongelma: Ostimme reilu 2 vuotta 3kk. sitten omakotitalon. Nyt joulukuun alussa tuli sadevettä reilusti rakenteisiin wc:n ja makuuhuoneen väliseen seinä...

Huippuimurin hattu

As oy:n kattoremontin (uusi peltikatto paritaloihin) myös huippuimurien hormien pellitys uusittin. Liesituuletin MUH ja hormin päällä n 28 x 28 x 20 huippuimurin kotelo,...

Liesituulettimen hormin ulos-/sisäänmeno

Hei, ennenkuin otan yhteyttä talopaketinmyyjään, halun puoluettoman mielipiteen seuraavaan:Talo valmistui kesällä. Keittiössä on omalla koneella liesituuletin, ei missään...

Äänekäs ILA-15

Omakotitalossani on ILA-15 lämmitysjärjestelmä LTO:lla ja lämmitys tapahtuu yösähköllä. Tuntuu toimivan hyvin ja ollut käytössä vuodesta 82. Olen huomannut, että kun il...

Pitääkö liesituuletinta pitää jatkuvasti päällä?

TervehdysAsumme -79 rakennetussa omakotitalossa. Piirustuksissa on ilmoitettu että talossa on koneellinen ilmanvaihto.Keittiössä meillä on kalusteisiin upotettava liesiku...

JÄMÄ JUNIOR 1K

VESIKIERTOINEN LÄMMITYSJÄRJESTELMÄ  KYSYMYKSESSÄ  ,SULJETUN    PAISUNTAJÄRJESTELMÄN  PIIRI.  SULJETUSSA  JÄRJESTELMÄSSÄHÄN  KATTILAVEDEN  PAINEEN TULISI OLLA 0,5-1.5 BAR ...