Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lämmöntalteenottolaitteet parantuneet?

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Kysytty: 11.1.2009 klo:20:13

Onko lämmöntalteenottolaitteet kehittyneet vuodesta 1980 niin paljon, että rikkoutunut laite kannattaisi uusia. Minulla on Energiset lämmöntalteenottolaite liesikuvun yläpuolella. Olisin siirtämässä laitetta keittiöstä WC:hen keittiörempan yhteydessä. Laitteessa tulisi uusittavaksi muuton puhaltimet ja vähän muutakin...laite pitää käydessään äännekästä hurinaa, jonka poistaminen jollakin laitteella olisi mahdollista. Mikähän ja minkä hintainen kyseinen laite on?
Virallinen vastaus
Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / Lämmöntalteenottolaitteet parantuneet?":
Jäsenen antama (21.3.2013 klo:21:12) kommentti

Todella paljon kehittyneet-jopa vielä viimeisen viiden vuoden aikanakin. Vanhan korjaus tuskin maksaa itseään takaisin. Laitteesi on todella pitkään palvellut ja alkaa olla elinkaarensa päässä. Vuosihyötysuhde sillä jäänee alle 50%. Nykyisillä vuosihyötysuhde > 85%, suodattimet paremmat,äänitaso alhaisempi, virrankulutus pienempi.Valitettavasti joudut löytämään laitteelle uuden paikan ja mmuuntelemaan putkistoa sen mukaan. Huonetilajärjestelystä ja vesikaton alapuolisen tilan korkeudesta riippuen voivat tarvittavat IV-putkimuutokset olla melko helppojakin toteuttaa. Googleta muitakin laite-toimittajia. Valinnanvaraa löytyy.

Jäsenen antama (21.3.2013 klo:23:50) kommentti

"Nykyisillä vuosihyötysuhde > 85%". Aivan utopiaa käytännössä ja teoriassakin.

Jäsenen antama (22.3.2013 klo:0:06) kommentti

"Aivan utopiaa..."
Kts vaikkapa TM Rakennusmaailma nro 3/ 2013 testit: parhaimmat niissäkin yli 85%.

Jäsenen antama (22.3.2013 klo:1:38) kommentti

Rahalla ja/tai hyvävelillä saa hyötysuhteeksikin mitä vain ja miten vai!

Jäsenen antama (25.3.2013 klo:23:49) kommentti


"Rahalla ja tai hyvävelillä.."
TM Rakennusmaailman testausosasto odottaa varmasti suurella mielenkiinnolla tarkempaa yhteydenottoasi ja
perusteluitasi väitteesi johdosta. Hyötysuhteet nyt kuitenkin paranevat näissäkin vehkeissä jatkuvasti vuosien mittaan.
Ihan riippumatta siitä, uskotko Sinä kehitykseen ja mittaustuloksiin, vaiko et.

Jäsenen antama (26.3.2013 klo:9:06) kommentti

Ei minun tarvitse mitään todistaa eikä ottaa yhteyttä mihinkään. Ei julkaisukaan ole sitä tieteellisesti eli täysin puolueettomasti todistanut, kuten en minäkään. Se, joka uskoo noihin "teholukemiin" ainakin käytännössä on melkoisen hyväuskoinen, suorastaan hölmö.

Valitettavasti tai oikeastaan onneksi kaikki ei ole aina niin kuin kirjoitetaan. Kyseinen juttuhan liittyy "bisneksen" tekoon puolin ja toisin. "Mainos" on aina osattava erottaa koko totuudesta ja siihen on suhtauduttava terveen kriittisesti.

On myös huomattava, että "testin tekijä" on hyvin paljon "kallellaan" testin maksajaan. En tietenkään väitä, että ko. vempelleet olisi annettu ilmaiseksi ko. "tutkijan" käyttöön ja/tai sen "tutkimuksen"tekemisestä olisi peräti maksettu, mutta terve kyseenalaistaminen on kuitenkin sallittu.

Kukin saa itse ajatella: Mitähän on "maan tapa"- ja/tai "hyväveli"-järjestelmä ainakin silloin, kun se liittyy varsinkin "bisneksen" tekoon?

Jäsenen antama (26.3.2013 klo:15:03) kommentti

Asenteellisuutta ei tarvitse eikä voikaan perustella. Siihen riittää, kunhan oikopäätä ja yleisesti asettaa kaiken kyseenalaiseksi. Vihjailu tutkimuksen tekijän tarkoitusperien epärehellisyyteen, puolueellisuuteen ja vastaavaan kataluuteen edustaa nimenomaan asennetta, ei todellisuutta.

Terve kriittisyys etsii ja osoittaa epäkohtia tutkimus- tai mittausmenetelmistä ja tulosten tulkinnasta, sikäli kuin niitä löydettävissä on. Mitä "koko totuuteen" tulee, sen terveen kriitinen voi tutkimuksen täydennyksksi tuoda julki sikäli kuin asiantuntemusta riittää.

Jäsenen antama (26.3.2013 klo:20:54) kommentti

TM testeihin kannattaa suhtautua varauksella, kuten myös rakentaja.fi mainostukseen Vallox ei välttämättä olekkaan se ainoa konevalmistaja. Jokatapauksessa  venytetyillä kuutiokoneilla päästään vanhoja kuutioita parempiin hyötysuhteisiin ja pyöriväkennoisilla ehkä vielä parempiin. Jos koneenvaihdosta aiheutuu merkittävää kanaviston uusintaa, ei koneenvaihtoa kannata ainakaan perustella takaisinmaksuajalla... Asumismukavuus tietysti paranee paremman ja hiljaisemman koneen myötä. Niin ja se kanaviston lämpöeristys kylmissä tiloissa vaikuttaa siihen ilmanvaihdon kokonais hyötysuhteeseen merkittävästi , kuten myös oikeat säädöt ja oikea käyttö, nämä kun monesti jäävät vähemmälle huomiolle vaikka näillä se säästö saadaan helpommin aikaiseksi kun ostamalla sitä kalleinta ja parhaiten tähditettyä konetta.

Jäsenen antama (26.3.2013 klo:22:06) kommentti

Vuosihyötysuhde on eri asia kuin lämpötilahyötysuhde. TM:n testi mittaisi jälkimmäistä ja vieläpä aika helpossa olosuhteessa. Hyötysuhde tippuu kun lämpötila laskee tarpeeksi alas. Lisäksi vuosihyötysuhde on useimmiten suhteellinen sijaintipaikan ilmastoon. Hieman kärjistäen, Sodankylässä voi olla heikompi (vuosi)hyötysuhde kuin Helsingissä, osalla konetyypeistä.~90% vuosihyötysuhdeväittämät "passiivissa" koneissa ovat Suomen ilmastossa "hieman" haasteellisia..

Jäsenen antama (29.3.2013 klo:12:56) kommentti

Vuosihyötysuhde on todella eri asia kuin testissä mitattu hetkellinen arvo. Minulla on 2011 lopulla
hankittu ilmalämpöpumppu Panasonic NE 9. Sähkön säästö 2012 oli n. 13 %. TM rakennusmaailmassa
säästöiksi saatiin yli 30 % lukemia.

Ilmoitan mahdollisille kommentoijille että
   - konetta ei ole käytetty jäähdytykseen
    -lämpöpatterit on säädetty noin 16 asteeseen
    -toiminta ei ole ollut automaattiasennossa

Jäsenen antama (29.3.2013 klo:17:39) kommentti

Tarkennus edelliseen: LÄMMITYSsähkön säästö.

Muun kuin lämmityssähkön määränä on käytetty kesän kulutustietoja.

Jäsenen antama (29.3.2013 klo:18:18) kommentti

"Vuosihyötysuhde on todella eri asia kuin testissä mitattu hetkellinen arvo. Minulla on 2011 lopulla

hankittu ilmalämpöpumppu Panasonic NE 9. Sähkön säästö 2012 oli n. 13 %. TM rakennusmaailmassa

säästöiksi saatiin yli 30 % lukemia."Niin, mulla on kanssa ilmalämpöpumppu avustamassa lämmitystä.

Mutta on tiloja joihin se ei vaikuta: autotalli, varasto ja saunaosasto osittain. Nuo pudottavat kokonaissäästöä aika paljon.Sitten vielä, yksi vuosi on aika lyhyt aika vertailukohtana säästöihin, muuttujia on liian paljon.

Jäsenen antama (29.3.2013 klo:18:42) kommentti

Alkuperäinen kysymys koski liesituulettimen yläpuolelle 1980 asennetun LTO-laitteen kunnostuksen kannattavuutta. Tuli todettua, ettei se kannata, eikä uudet siihen tilaan sovi. Sittemmin keskustelussa on päähuomio kiinnittynyt eri LTO-laitteiden testitulosten käyttökelpoisuuteen / oikeellisuuteen. Eivät ne autotkaan kulje sillä bensamäärällä, mitä labratestit kertovat. Vertailuja testien perusteella voi jokainen kuitenkin tehdä. Nyt palstalla eksytäänkin jo - hyötysuhteiden mukana - ILP:ja koskeviin asioihin. Niitä kannattaisi lähestyä ihan omana kysymyksenään: käyttökokemuksia/ testituloksia ?

Voitko"punainen pilvi", esitttää asiasta oman kysymyksen, jotta LTO asia ei sotkeudu ILP:n kanssa?
Netissä näkyy muuten kyseisen ILP:n kohdalla olleen ongelmia mm. ohjelmointi- ja säätöasioissa.
Ilmalämpöpumppujen suhteen on jäsenkunnallamme varmasti taas paljon annettavaa.
(itselläkin NE11FR:stä yli kolme käyttökautta = 42kk..) 
 

Jäsenen antama (29.3.2013 klo:19:06) kommentti

"Sitten vielä, yksi vuosi on aika lyhyt aika vertailukohtana säästöihin, muuttujia on liian paljon".

Tietysti kulutukset on normeerattu lämmitystarveluvuilla vertailukelpoisiksi. Eiväthän suorat
kulutuslukemat anna järkevää tietoa.

 Autotalli ja varasto eivät ole minulla lämmitettäviä tiloja. Lämpöpumpun piirissä on kaikki lämmitettävät tilat.

Nimimerkille Ra.insvm-69

Herra itse aloitti hyötysuhdekeskustelun. Minulla ei ole mitään kysyttävää.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Suihkukaappiko ainoa kosteusturvallinen ratkaisu?

Olen törmännyt pariinkin 80-luvun lopulla tai 90-luvun alussa rakennettuun taloon, joissa nyt kylpyhuoneremontin yhteydessä on löydetty kosteusvaurioita juuri suihkun alt...

Paikallista värjäytymää

olen purkanut välikattoa ja sieltä löytyi tummunutta (ei mustaa) hirttä ja hieman valkoisia läisikiä. Oletettavasti saanut höyryä aika-ajoin, jos edellinen asukas on tuul...