Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Korvausilma

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Kysytty: 23.9.2004 klo:8:12
Ostimme vuonna 2002 rakennetun omakotitalon ja ihmettelemme seuraavaa.Talossa on ns. puolikoneellinen ilmastointi, MUH talotuuletin.Poistot kylpyhuoneessa,saunassa ja wc:ssä.Mutta en ole löytänyt korvausilma venttiilejä tai ns .luukkuja mistään.Yleensähän tällaisessa systeemissä ikkunoiden yläpuolella on luukut korvausilmalle.Onko tosiaan kysymyksessä laiminlyönti vai onko mahdollista toteuttaa korvausilman saanti jollain muulla tavalla.Talo on "puhallusvilla,ekovilla talo".Mielestäni ilmastoinit ei pelaa niin hyvin kuin edellisessä talossa jossa asuimme.Tuulettaminen on välttämätöntaä esim aamuisin ja ilma tuntuu raskaalta päivisinkin.Kosteus kyllä poistuu hyvin pesutiloista, ja saunassa kiukaan yllä on raikasilma tulo josta ilmaa tuleekin hyvin kun ilastointi on päällä.Onko mahdollista jälkeen päin asentaa Esin ikkunoihin korvausilma räppänät ja vaatiiko se ilmastoiti suunnitelmaa,että ilmastointi toimisi oikein. Kuka yleensä vastaa kustannuksista jos kyseessä on rakentaja laiminlyönti ja paljonko tuollainen mahdollisesti maksaa.Ikävää remontoida uutta taloa??
Virallinen vastaus
Kannattaa kysyä myyjältä, löytyykö ilmastoinnista suunnitelmia. Tuntuu omituiselta, että korvausilmaventtiileitä ei ole olemassa. Mite...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / Korvausilma":
Jäsenen antama (17.12.2009 klo:13:15) kommentti

No tuossakin vastauksessa olisi voinut vaikka kertoilla vähän eri vaihtoehtoja siitä miten korvausilma on yleensä hoidettu, taikka voidaan hoitaa. Nythän tuo vastaus on haistattelua/riitelyyn yllättämistä. Ei näin.

Jäsenen antama (18.12.2009 klo:6:13) kommentti

Ylläpidon vastaushan oli ihan oikein.


Kun ilmanvaihtona on koneellinen poisto, lämmön talteenotolla tai ilman, niin yleensä on joko ikkunoiden yhteydessä tai erilliset säädettävät seinäläpiviennit korvausilmaa varten. Mutta kuten ylläpito sanoi, niin iv-suunnitelmasta asia selviää.


Jäsenen antama (18.12.2009 klo:8:04) kommentti

ei kai sentään lto:n kanssa? Silloin tulee tuloilma koneelta omien putkien / venttiilien kautta ns. puhtaisiin tiloihin.

Jäsenen antama (18.12.2009 klo:17:20) kommentti

Ensiapua oireisiin saa kun otat ikkunoiden yläreunasta pätkän tiivistettä pois ja korvausilma tulee sieltä. Makuuhuoneet ja olohuone ensin. Saat korvausilmaa hallitummin sieltä mistä sitä pitäisikin tulla.

Toinen vaihtoehto on laittaa korvausilmaventtiilit samaan paikkaan. Usein työläs projekti jälkikäteen. Saunasta ei kannata korvausta ottaa kuin saunoessa. Mielummin näistä muista tiloista.

Jäsenen antama (18.12.2009 klo:17:36) kommentti

säheltäjä
"ei kai sentään lto:n kanssa? "Mikäli ilmanvaihtona "koneellinen poisto", niin kyllä siitä poistoilmasta lämmön voi talteenottaa ja usein otetaankin (ja nykyään jopa pitää ottaa), vaikka korvausilma tulee seinäventtiileistä.


"Silloin tulee tuloilma koneelta omien putkien / venttiilien kautta"Kyseessä on koneellinen tulo/poistoilmanvaihto


Jäsenen antama (18.12.2009 klo:20:49) kommentti

jaa sellaista en ole nähnyt. Otetanko se veteen talteen vai miten?

Jäsenen antama (18.12.2009 klo:21:46) kommentti

"Sami68" : Ei niitä tiivisteitä saa poistaa. Ikkuna jäätyy varmasti, ja paljon näillä pakkasilla. Se korvausilma on saatettava huoneisiin hallitusti.

Jäsenen antama (18.12.2009 klo:22:06) kommentti

Tuota hallittua tapaa käytetään yleisesti esim. kerrostaloissa ja ihan oikeiden asentajien toimesta. Oletko nähnyt että 20cm tiivisteen poisto jäädyttää ikkunan vai arveletko niin käyvän?

Paras keino on lisätä oikeat venttiilit eli rako- tai putkimalliset mutta toteutus on usein erittäin hankalaa esim. kivitaloissa.

Jäsenen antama (18.12.2009 klo:22:09) kommentti

Tuosta vaikka jotain aiheesta;http://www.kiinteistoklubi.com/ikkunat.asp?cat=21&dismode=article&artid=1021

Jäsenen antama (18.12.2009 klo:22:10) kommentti

säheltäjä: jaa sellaista en ole nähnyt. Otetanko se veteen talteen vai miten?


Esimerkiksi eräs ruotsalaisvalmisteinen PILP siirtää poistoilmasta kompuralla talteenotetun lämmön mantteliveden välityksellä käyttöveteen ja lattialämmitysveteen ihan hyvällä hyötysuhteella. Taitaa olla muitakin, mutta pääsääntöisesti veteen se lämpö tarvitsee talteenottaa, mikäli on pelkkä koneellinen poisto.
Kysyjällähän ei välttämättä tuota lämmöntalteenottoa ole, mutta sen silti mainitsin, koska on mahdollinen. Pääasia oli siinä, että jos ilmaa poistetaan koneellisesti, tarvitsee sitä jostain tulla tilalle hallitusti. Jos asia ei näin ole, niin joko asennuksessa vikaa, tai sitten suunnitelmassa. Tai mikäli suunnitelmaakaan ei ole, niin vika molemmissa edellä mainituissa. Asia selkenee, kun alkaa jäljittämään sitä iv-suunnitelmaa.


Jäsenen antama (19.12.2009 klo:1:32) kommentti

"Sami68", kun kysyit, vastaan. -Olen nähnyt, ikävä kyllä (myös seuraukset). Jos et itse usko, niin kokeile.

Ikkunassa jätetään siihen ulomman pokan ja karmin väliin pienet pätkät tiivistämättä. Sisimmäinen tiivistetään kokonaan. Näin on. Enkä väittele tästä asiasta.Se on totta, mitä totesit, että se korvausilma tässä tapauksessa olisi hyvä toteuttaa joko siihen karmiin asennettavalla venttiilillä, tai tuuletusluukkuun, tahi seinään asennettavalla korvausilmaventtiilillä. Niitä kun on saatavana vaikkapa ulkolämpötilan mukaan automaattisesti säätyviäkin.(niitä pyöreitä).

Ja jokainen toteutus vaatii oman panoksensa. Aina ei saisi ajatella, miten helpoiten selviää.Vielä lisään tuohon hallittuun korvausilman saattamiseen: Ei tee eroa onko kerrostalo, okt, Pt, rivari, kesämökki vai mikä.

Korvausilma ON saatettava tilaan HALLITUSTI, eikä mistään ikkunan rakosista, lattian rajoista, postiluukuista, ylä-/alapohjista jne.

Jäsenen antama (19.12.2009 klo:8:56) kommentti

Kyllä tiivisteen poistaminen osasta sisäikkunaa on ihan hyvä konsti ja kyseisessä tapauksessa suositeltavaa kun tuloilmaventtiilit kerran puuttuvat. Kannattaa poistaa nimenomaan ikkunan ylälaidasta. Tällä yksinkertaisella toimenpiteellä tilanne saattaa muuttua aivan tyydyttäväksi. Ei kannata heti lähteä seiniä puhkomaan. Ikkuna ei tämän toimenpiteen seurauksena jäädy, sillä ilmahan virtaa ulkoa sisään eli kylmästä lämpimään.


Jäsenen antama (19.12.2009 klo:9:42) kommentti

No joo, annetaan ammattilaisten huseerata mielensä mukaan, ja pitää käsityksensä (ei "mun" työmailla), niin ei tuu paha mieli.

On vaan valitettavaa, tietoa hakevien kannalta, että rinta rottingilla esitetään täysin päättömiä "mu-tu" - teorioita.

Ainakin lukijalla on vaihtoehtoja, mistä valita mieleisensä.

Jäsenen antama (19.12.2009 klo:21:37) kommentti

REP ja Sami68... jättäkää tuo vaihtoehtoja tarjoava ihan omaan arvoonsa... teillä sentään tuntuu olevan kokemukseen perustuvaa asiaa...

"Sisimmäinen tiivistetään kokonaan. Näin on. Enkä väittele tästä asiasta."... parasta tuossa lainatussa on tuo viimeinen lause...

kyllä noita kerrostaloja tuli aikanaan parsittua noissa iv-hommissa(yli 10v) ja suurin syy ummehtuneisiin ja jopa homeisiin kämppiin oli juurikin tuo ettei ulkopokaan tehty käytännössä mitään ja sisäpokan asukas sitten tiivisti teipeillä, kitillä, sinitarralla ja vähän myöhemmin silikonilla... aina sieltä mistä vähänkään vinkui... pullosta on paha ottaa ja niinpä monen kerrostalon ilmastointi olikin sekaisin... onneksi nyt asia tiedetään ja siihen puututaan...

tämä siis niissä taloissa joissa ei ole muuta tuloilmanlähdettä!Oikein on että ulompi lasi "vuotaa" ilmaa, mutta mielellään vain ja ainostaan alhaalta. Sisäpokasta tulee poistaa tivistettä ylhäältä... "lämmön siirtyminen" poistettavan tiivisteet mitta tulee olla suhteessa poistuvaan ilmaan, jolloin saadaan vaihtoehdonkin haluama hallittu tuloilma, ettei sitä tarvitse ottaa postiluukusta esim. naapurin silakan hajun kanssa...


Jäsenen antama (19.12.2009 klo:21:49) kommentti

Siis ulompi lasihan jätetään harvaksi ja sisempi tiiviiksi siksi, ettei lasit vedä "hikeen". Ei sillä ole mitään tekemistä korvausilman kanssa.

Jäsenen antama (19.12.2009 klo:23:07) kommentti

Miksiköhän kerrostalo/rivitalo porraskäytävä kuvottava haju (ei kaikíssa). Mistä se kertoo, eikö asukkaat sitä huomaa, kun tulevat ulkoa asuntoonsa, vai eivätkö välitä ko. asiasta. Kertokaa ne jotka asutte ko. asunnoissa. Mielestäni asia ei ole muuttunut monessa kerros/rivitalossa näinä 1977-2009 välillä miksikään. Onko ilmastointi pysynyt yhtä huonona ko. kohteissa, vai mistä se kertoo, ettei tänä aikana kehitys kulje, joka paikassa käsi kädessä.Tälläinen tuli mieleen, vaikka tässä kohtaahan puhuttiin lasien tiiveys/huurtumisesta. Mutta asiahan on tärkein.

Jäsenen antama (20.12.2009 klo:9:49) kommentti

Kyllä aiemmin tuloilma toteutettiin jättämmällä pätkä tiivistettä pois sisäikkunan yläpokasta tai tuuletusluukun yläosasta ja sehän on toteutettu HALLITUSTI. Kun sitten asukas omatoimisesti alkaa tiivistellä ikkunoita tietämättä perusasioista mitään, syntyy tilanne jossa korvausilma alkaa tulla HALLITSEMATTOMASTI rappukäytävästä yms.Näistä virheistä johtuu usein myös hajut rappukäytävissä.

Jäsenen antama (20.12.2009 klo:16:25) kommentti

Ikkunatiivistämisen yleissääntö on ollut ennen ja nyt : sisäpuolelta höyrytiiviiksi ja ulkopuolelta vesitiiviiksi.


Kuinka se tehdään avattavissa ikkunoissa:


1) Ulkopuitteen/-pokan tiivistäminen nostaa ikkunavälissä olevan ilman lämpötilaa, jolloin ikkunan kylmän huoku vähenee. Silloin myös sisälasin lämpötila tällä tavoin nousee ja ilman kosteus ei tiivisty sisäpinnalle kovin herkästi. Silloin myöskin vesi ja lumi saadaan pysymään ulkopuolella.


Ulkopoka tiivistetään ympäriinsä, mutta siinä on jätettävä pokan alaosan ja yläosan vaakaosiin lähelle nurkkia muutama sentti tiivistämätöntä kohtaa. Jos ikkuna on kovin leveä (esim. 120 cm), niin silloin on myös syytä jättää muutama sentti tiivistämättä pokan keskeltäkin sekä alhaalta että ylhäältä. Joissakin ikkunoissa on jo valmiina alhaalla reikiä. Nämä reiät että tiivistämättömät "pätkät" ovat tuulettumisrakoja, koska sieltä mahdollisesti ikkunan väliin tullut sisäkosteus on päästävä tuulettumaan pois, jotta se ei tiivistyisi sitten siellä välissä aiheuttamaan myös vaurioita esim. maalaukselle. Valmiit tuulettumisreijät tietenkin korvaavat tiivisteessä olevat raot, mutta raot on pidettävä auki, sillä niihin usein pakkautuu erilaisia ötököitä pesimään ja siten tukkivat ne.


2) Sisäpuite/-poka tiivistetään aivan samoin kuin ulkopokakin, mutta siinä ei jätetä aukkoja, koska se on oltava höyry-/ilmatiivis. Sisäpokassa on yleensä kaksi tiivisteen paikkaa nimittäin ikkunan huullos ja kynte.


3) Jos ikkunassa on kolme pokaa, niin keskimmäinen poka tiivistetään kuten ulkopokakin, mutta siinä riittää tuuletusrakoja sekä alhaalla että ylhäällä ulkopokaan nähden yksi vähemmän.


(Huullos on ikkunapokassa oleva ikään kuin pokan sisäpinnan levennys, joka menee karmin päälle edestä päin katsottuna ts. ikkunapokan ja karmin välistä rakoa ei näe, vaan se on sen huulloksen takana peitossa.


Kynte on karmissa oleva ikään kuin "aukon pienennys" (yleensä noin sentin "korkuinen", johon poka "törmää" kiinni ollessaan ts. poka on joka kantilta 2 x noin 1 sentti suurempi kuin karmin sisäpuolen/-osan aukko ja taas karmi on tietenkin pokan kohdalla välyksien verran suurempi aukoltaan.)


PS! Jos "hallittu" korvausilma tulee ikkunan pokien tai huonosti asennettujen karmien tiivisteitten kautta, niin silloin se on täysin hallitsematonta.


Jäsenen antama (20.12.2009 klo:21:06) kommentti

noin kyllä JOS tulolmalle on olemassa oleva reitti... mistähän se tuossa esimerkissä tullee?...

Jäsenen antama (21.12.2009 klo:9:58) kommentti

Korvausilma tuodaan, ko.Pisteen kertoman mukaisilla ikkunamalleilla varustetuissa huoneistoissa, tuloilmaventtiilien kautta esim. lämmöntalteenotto järjestelmän kautta.

Vanhemmat ns.kaksilasiset ikkunat toimii tarvittaessa korvausilman tulona, kun on raot pokissa tai tiivisteissä.Käytetään jos ei ole koneellista tuloilmaa huoneistoon.

Jäsenen antama (21.12.2009 klo:18:05) kommentti

"Vanhemmat ns.kaksilasiset ikkunat toimii tarvittaessa korvausilman tulona"Juurikin noin!

Jäsenen antama (21.12.2009 klo:19:42) kommentti

Siihen aikaan, kun isä lampun osti, niin syksyn tullen hän jokaisen ikkunan pirtissään ja muissa lämpimissä tiloissa


1) tiivisti liimapaperilla (ei teipistä eikä muistakaan jeesusmalleista ollut tietoakaan) ulkopokan "sisäpuolelta käsin" jättäen siihen pienet pätkät sekä ylhäältä että alhaalta pois limapaperia.


2) Sitten hän laittoi ikkunan pokien väliseen tilaan karmille vaakaan


- sanomalehteä viikattuna kauniisti ja


- kerroksen pumpulia ja/tai


- kuivaa jäkälää/sammalta sekä


- usein lisäksi hieman avattuna täysinäisiä tulitikkulaatikoita (pari askia) siten, että ne materiapäät olivat näkyvissä tai


- muuta kosteutta sitovaa.


3) Sen jälkeen hän pani sisäpokan paikalleen tiivistäen sitten karmin ja sisäpokan välisen raon hyvin jopa kahdella liimapaperikerroksella, ettei se rako vain päässyt mitenkään falskaamaan.


4) Kevään koittaessa ja auringon alkaessa lämmittää hän purki ikkuntiivistyksen pesten samalla ikkunat talven jäljiltä.


5) Sen pituinen se, vaikka tämä ei ole satua.


Jäsenen antama (21.12.2009 klo:19:50) kommentti

Kysymys nimimerkille Piste:


Oletko lukenut lainkaan alkuperäistä "vastaamme" -palstalle jätettyä kysymystä?


Jäsenen antama (21.12.2009 klo:20:04) kommentti

Noinkos se nimimerkin vaihto hoituu ("Piste")?!

Jäsenen antama (21.12.2009 klo:21:35) kommentti

piste on enemmän hakusessa kuin ensin uskoinkaan...

Jäsenen antama (21.12.2009 klo:22:15) kommentti

No Montakertaa enemmän.

Jäsenen antama (21.12.2009 klo:22:23) kommentti

Katselen tässä vuonna -80 rakennetun kerrostaloasunnon ikkunoita ja niissä tuloilma on toteutettu jättämällä osa yläpokasta tiivistämättä. Asunnossa on koneellinen poisto ja vaikka katsoisin ikkunoita kuinka MONTA kertaa tahansa, niissä on tuloilma toteutettu kertomallani tavalla.

Jäsenen antama (22.12.2009 klo:0:51) kommentti

Pienet pätkät tiivistettä pois ikkunoista.

Kysymys : Mistä se loppu korvausilma otetaan / saadaan aikaan, kun muistetaan (pitäisi muistaa), kuinka paljon sitä ilmaa pitäisi vaihtua?

Taitaa käydä aikamoinen vihellys ja viima ikkunoissa, tai se loppu tuloilma tulee hallitsemattomasti jostain...ties mistä muualta.

No ikkunat hikoilee kuitenkin, ja kovalla pakkasella jäätää. Myös pokat ja karmit tykkää "hyvää".

Jäsenen antama (22.12.2009 klo:9:34) kommentti

"Katselen tässä" 80-luvulla rakennettua kerrostaloa, jossa on vaihdettu ulkoseinäkuorielementit ja vähän/paljon muutakin. Miksi?


"Katselen tässä" 80-luvulla rakennettua kerrostaloa, jossa on vaihdettu parvekkeet. Miksi?


"Katselen tässä" 80-luvulla rakennettua kerrostaloa, jossa on vaihdettu ikkunat ja korvausilmaventtiilit ovat nyt yläosan vaakakarmissa. Miksi?


"Asunnoissa on koneellinen poisto ja vaikka katsoisin" taloa "kuinka MONTA kertaa tahansa", niin tuolla tavalla on taloa nyt korjailtu ja "toteutettu kertomallani tavalla". Miksi?


Tyhmiä kysymyksiä oli taas MONTA, joihin viisaat osaavat antaa hyvin viisaita vastauksiaan. Miksi?


No, koska he tietävät ja ovat tulleet tuolta itäiseltä maalta, itäiseltä maalta ja "se sanomaton kirkkaus se ulos loist, se sanomaton kirkkaus se ulos loist" ja se viisaus oli ulos lähetetty, ulos lähetetty.


Jäsenen antama (22.12.2009 klo:10:50) kommentti

Tuokin vastaus auttoi niin pirusti,kuten tämäkin!!

Jäsenen antama (23.12.2009 klo:10:11) kommentti

Alkukirjoittajan 7-vuotiaassa omakotitalossa puuttuu asuinhuoneiden tuloilma ikkunaventtiilit. Nythän siellä pukkaa suurelta osin vain saunan kautta raitistailmaa joka ei ole oikein.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Ikkunoiden korvausilmaventtiilit

Olen aikeissa asentaa korvausilmaventtiilit ikkunan karmeihin olohuoneeseen sekä yläkerrassa olevaan makuuhuoneeseen, jolloin korvausilma virtaa koko asunnon läpi poistoi...

kellarisaunan ilmanvaihto

Kellarissa sijaitsevan puusaunan painovoimainen ilmanvaihto on nykyisellään tälläinen: korvausilma tulee saunan oven alta pesuhuoneesta ja poisto on kiukaan päällä (räppä...

saunan ilmanvaihto

Lämmitysjärjestelmäksi olen valinnut IVT:n poistoilmalämpöpumpun ja vesikiertoisen lattialämmityksen.Tässä systeemissä korvausilma otetaan erillisistä venttiileistä ja po...

Korvauailman lämmitys

Talossani on PILP ja korvausilma on järjestetty ikkunoiden päällä olevien räppänöiden kautta. Talvella ongelmana on vedon tunne, kun ilma tulee ulkoa raakana. Olen aikeis...

korvausilmaa /tuloilmanlämmitin

Talossamme (115 neliötä tupakeittiö 2 mh)on huippuimuri poistot keittiössä ,vaatehuoneessa ,saunassa ja kylppärissä ja vain yksi korvausilma suutin 80mm yhdessä makuuhuon...

Takan lämmitys

Meille rakennettiin syksyllä varaava vuolukivi/tiilitakka, painoa noin 3000kg kolmoiskierrolla. Kysyisin mikä olisi oikea lämmitystapa? Savupelti koko ajan kokonaan auki...

Jatkokysymys vaatehuoneen lattiaan

Rautakaupassa kovin mietittiin rakojen tiivistystä ja päädyttiin siihen, että laitan sinne niin syvälle kuin menee elastista massaa (Joint). - Talossani on koneellinen po...

korvausilma tulee alapohjasta

Asumme 40-luvun hirsitalossa,jossa osin rossipohja ja painovoimainen ilmanvaihto, tulisijoja käytämme päivittäin ja alapohjassa on humusmaista maa ainesta ja korkeimmalla...

Valmet lämpöhattu

Hei, Onko Valmet lämpöhatun toiminta periaate myös tuottaa korvausilma sisälle, talossani korvausilma putkitus on tehty mutta ei ole yhdistetty konees...

ilmastointi venttiilit

painovoimainen ilmanvaihto, katto ja lattialämmitys ja kaksi tulipesää, keittiössä leivin uuni, takka, ajattelin laittaa tuuletusluukkuihin raiti...

saunan korvausilma

Kyseessä kerrostalo saunan rakennus ja korvausilma putkien asennus. Kumpi on parempi, tuoda korvausilma putki ylhäällä panelien päällä kiukaan yläpuolelle vai alhaalla la...

Pannuhuoneen korvausilma

Hei,olemme vaihtamassa öljylämmitystä pellettilämmitykseen. Kattilahuone on keskellä kellaria ja tähän asti korvausilma on tullut vaan oven välistä. Olen kuullut että kii...

Atallin ilmanvaihto

Moi!Meillä on vesikiertoisella lattialämmityksellä varustettu ulkorakennus, jossa on 31 neliön autotalli, 25 neliön työtila ja 4 neliön tekninen tila. Onko kyseisen raken...

ilmalämpöpumppu ja korvausilma

Hei, 1 1/2 kerroksinen talo vesikiertoinen patterilämmitys ja painovoimainen ilmanvaihto. Korvausilmaventtiileitä on laitettu huoneisiin tuuletusluukkuihin ja ikkunakarm...

KORVAUSILMA TAKKAAN

KUINKA ISOLLA PUTKELLA TÄYTYY TUODA KORVAUSILMA TAKAN ETEEN. MISTÄ , JA MITÄKAUTTA SE OLISI PARAS VETÄÄ .VAI ONKO JOKU MUU SYSTEEMI PAREMPI....

seinälle asennettava

Mihin asennetaan korvausilma putki seinälle asennettavassa wc istuimessa. En ole missään esitteessä huomannut sen olemassa oloa?...

korvausilma?

Kuinka on paras totuttaa korvausilma takalle? Olemme alkamassa rakentaan.....

Lämmöntalteenotto ja huippuimuri

Ostin talon, jossa on koneellinen poisto liesikuvusta, saunasta, pesuhuoneesta, kodinhoitohuoneesta, wc:stä ja vaatehuoneista. Poistosta huolehtii huippuimuri ja sitä ohj...

Pihasaunan pukuhuoneen ilmanvaihto

Kysymys koskee pihasaunan pukuhuoneen ilmanvaihtoa. Rakennettiin mökille uusi pihasauna ja pukuhuonetilassa ei ole vielä minkäänlaisia korvausilmaventtiileitä tai poistoi...

Korvausilma pakkasilla?

Rivitalossamme on koneellinen ilmanvaihto ja lto toteutettu huoneistokohtaisesti Vallox 95:lla. Kennon jäätymiseneston takia talviaikaan -7C:ssa, se alkaa ns. pätkimään e...

Ilmanvaihdon muuttaminen

Hei,Kyseessä aika vasta ostettu yksi kerroksinen omakotitalo joka rakennettu 1990. Talossa tällä hetkellä koneellinen poistoilmanvaihto (huippuimuri), ohjaus liesi tuulet...

Liesituuletin/aktiivihiilisuodatin

Tällä hetkellä on liesituuletin, mikä normaalisti puhaltaa ilman hormin kautta ulos. Ongelmana on nykyaikaisen tiiviin talon kanssa se että takas...

Toimiikohan saunan ilmanvaihto, jos puukiuas muutetaan sähkökiukaaksi

Saunassamme on puukiuas ja sähkökiuasvalmius. Painovoimainen ilmanvaihto. Harkinnassa muutos sähkökiukaaseen. Pohjapiirros ohessa. Saunassa korvausilm...

Mistä korvausilma?

Rivitalossamme on koneellinen poisto ilmanvaihdossa. Korvausilma on toteutettu niin, että tuuletusluukuista on jätetty ylhäältä tiiviste pois. Korvausilma on näin yhtä ky...

Saunan ilmanvaihto

Voiko saunan ilmanvaihtoa rakentaa siten, että katosta puhaltaa korvausilma? Ostaessamma talossa on yllättäen tälläinen havainto! Mielestäni olen aina törmännyt päinvas...