Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Autotallin lämmitys / kuivatus poistoilmalla

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Kysytty: 9.4.2010 klo:9:59
OKT:ssani on koneellinen ilmanvaihto. Talon kyljessä on vajaan 20 m2 kokoinen lämpöeristetty, mutta kylmä autotalli, jonka puolella on painovoimainen ilmanvaihto. Onko mahdollista tai edes järkevää johtaa talon poistoilmaa autotalliin? Ongelma on se, että talliin kertyy kosteutta etenkin loskakeleillä ja tämä on aiheuttanut lievää homeongelmaa tallin puolelle.Ongelma on vähentynyt, kun tallin ilmanvaihtoa on lisätty. Tällöin kuitenkin etenkin pakkasilla tallinkin lämpö putoaa pakkaselle. Käsittääkseni talon poistoilma ei ole sillä tavoin kosteaa, että tämä aiheuttaisi mitään kosteusongelmaa autotallille. Sama ilmahan kiertää talossakin. Päin vastoin lämpimän ilman johtaminen autotalliin parantaisi nähdäkseni ilman vaihtoa autotallissakin ja kuivattaisi sitä samalla kun huolehditaan riittävästä ilman poistumisesta autotallista. Jos tämä ei ole mahdollista, miten tilannetta voisi parantaa (lämpöä ja kuivamista).

Kysyjä Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 1 kpl
Jäsenen   antama (2.1.2016 klo:14:32) kommentti

Ulkona tulevassa ilmassa on runssasti kosteutta. Mihin se  häviää ennen pääsyä auton sisäiloihin?


Virallinen vastaus
Kun sisäilman lämpötila on 22 astetta ja kosteus on 45 RH, sen kastepiste...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / Autotallin lämmitys / kuivatus poistoilmalla":
Jäsenen antama (9.4.2010 klo:13:03) kommentti

Ilma on likaista eikä sitä ole hyvä hengittää, on ainakin periaatteessa näin.

Jäsenen antama (9.4.2010 klo:14:01) kommentti

Ei kai sillä ole kovin suurta merkitystä, sillä ei autotallia käytetä asuintilana, ja tuskin tuo poistoilma niin mahdottoman likaista kuitenkaan on.

Jäsenen antama (10.4.2010 klo:0:30) kommentti

Kysyjälle:Mitenkä lämpinä ajattelit sitä tallia pitää ?Jos asunnon ilma on +20 ast. ja 50 RH%, kastepiste on n. +9,5 ast.

Kun ohjaat tuon ilman kylmempään tilaan, RH% kohoaa jyrkästi ellet lämmitä sitä tilaa muilla konsteilla oleellisesti ensin.Kaytännössä tuolla poistoilmalla et sitä tallia saa pidettyä talvella lämpimänä, sillä se ilma ei ole +20 ast. sinne johdettaessa. Ja silloin myös tuon ilman RH% kohoaa jyrkästi jäähtyessään.Johda ulkoa kylmä ja kuiva ilma (RH% 82-87) sisään, joka lämmitetään, jolloin ko. ilman RH% laskee jyrkästi ja pystyy sitomaan itseensä tehokkasti kosteutta, joka taas johdetaan poistokanavaa myöten ulos. Näin lämmität tallisi, ja pidät sen kuivana hallitusti.Lämmitysmuodon voit valita. Esim. 2-3 sähkopattereita, puhaltimia tms. ym. Harkitse itse.

Jäsenen antama (10.4.2010 klo:10:08) kommentti

Autotallin lämpötila riippuu siis ulkoilman lämpötilasta, jota talliin pääsee virtaamaan. Olennaista olisi, että lämpö ei kovillakaan pakkasilla puotoisi miinuksen puolelle ja tärkeintä olisi tuon liiallisen kosteuden saaminen pihalle. Kosteuttahan talliin tulee lähinnä auton mukana, kun alustaan,lokasuojiin yms. tarttunut lumi ja loska sulavat tallissa.

Jäsenen antama (10.4.2010 klo:11:47) kommentti

Kysyjä hyvä! vaihtoehtoja puhuu/kirjoittaa asiaa. Tehdään pieni ehkäpä "ontuvakin" vertaus, mutta kuitenkin. Ja jos käytät silimäklaseja jatkuvasti, etkä vain joskus silloin tällöin, niin silloin sinulla on ehkä omakohtaista kokemusta ja kaiken lisäksi olet ainakin joskus siirtynyt ne klasit päässä "pakkasesta sisälämpöön", niin mitä tapahtuu?

Eli väännetään rautalankaa vertauksin ja vain vihjaillen, jotta sinulta ei viedä ajattelemisen ja hoksaamisen vapautta:
ne autotallin seinät markkeeraavat niitä klasejasi(?) ja se sisältä puhallettava ilma sitä sisätilan ilmaa/lämpöä. Näin pikaisesti puusta katsoen. Saattaahan se toimiakin, mutta siinä on otettava paljon rakennusfysiikkaa huomioon. Ellei toimi, niin se pihiys taas tulee mahdolliseti kalliiksi, joka paljastuu sitten myöhemmin kalliistikin, kuten yleensä on se pihiys eli kallista puuhaa.

Toisaalta saattaapa olla virallisesti kiellettykin, jos ääneen puhut siitä "naapureillesi", jolloin saattaa tulla "hätistelijäkin" ovellesi?

Lisättäköön vielä, että ja kun ei ole niistä rakenteista ja systeemeistäsi tietoa täällä päin, niin saattapa se talliin puhallettu maailima palautua sinne asuintiloihinkin siitäkin huolimatta, vaikka niillä ei olisi yhteistä seinääkään.

Minä en tuomitse ajatustasi, mutta toivon sinun itse tuomitsevasi sen eli ammu alas.

Jäsenen antama (1.10.2011 klo:13:17) kommentti

Vastaanpa tähän:OKT:ssani on näin toimittu ja sehän ei toimi.Minun tekemä tämä ei ole vaan entisen omistajan/rakentajan.Ensinnäkin tallissa on kokoajan ylipaine,kun poisto tallista tapahtuu painovoimaisesti,joka näkyy tallin ovien pielessä,kun musta pöly kertyy karmeihin.Seinissä tosiaan näkyy toi silmälasi vertaus.Ajatteleppa kun käyt saunassa/suihkussa,niin missä tämä poistettu kostea ilma löytyy,aivan sehän on autotallissa...lisäksi poistoilmaputki on pelkän puhallusvillan alla ja tottakai eristämätön...Olen purkamassa tätä hienoa älyn väläystä pois,ja johdan jäteilma putken katolle... Kysynkin että voinko vaatia entiseltä omistajalta korvauksia,nyt kun joudun ostamaan kattoläpiennin,putkieristeet yms muut tarvikkeet??

Jäsenen antama (1.10.2011 klo:16:11) kommentti

Kyllä onnistuu jos asunnossa on vain koneellinen poistoilmanvaihto ja raitisilmaventtiilit.  

Asunnon lämmin jäteilma johdetaan lämmönsiirtimen kautta ulos ja ulkoa johdetaan  puhdasilma  samaisen lämmönsiirtimen kautta (puhaltimella) tuloilmana autotalliin jossa on oma poistopuhallin. 
Ps. Tämän  LTO:n voipi sijoittaa autotallin puolelle hurisemaan.  

Jäsenen antama (1.10.2011 klo:16:24) kommentti

Ja tuossakin suurempi hyöty syntyy johtamalla se lämmönsiirtimellä lämmitetty tuloilma sinne asuntoon.. Eli nykyaikainen koneellinen ilmanvaihtoa lämmön talteenotolla.. Ja antaa sen tallin ilman vaihtua yhä painovoimaisesti..No, jos haluaa ihan vähän pihistää, niin tallissa voisi toimia kosteusanturilla varustettu poistopuhallin. Eli normaalisti tallissa toimisi painovoimainen iv ja kosteuden noustua säädetyn tason yläpuolelle, käynnistyy puhallin. Tämä salliin painovoimaisen iv:n pitämisen himpun pienemmällä.

Jäsenen antama (1.10.2011 klo:16:44) kommentti

Kyllä kyllä puuhastelija on oikeassa mutta asunnon ilmanvaihtoremontti on eri juttu ja vaatii suuremman panostuksen.    

Jäsenen antama (1.10.2011 klo:17:40) kommentti

Aba1... Vinkki... Jäteilman poiston voi sijoittaa myös seinälle tietyin edellytyksin joihin löytyy ohjeet ja määräykset.   

  D 2    Suomen  rakentamismääräyskokoelma 
 

Luokan  1  jäteilma voidaan johtaa ulos rakennuksen seinässä olevan jäteilmalaitteen kautta seuraavin edellytyksin:

3.4.2.5   
Taulukko  5.   Jäteilmalaitteen  sijoitus  

Jäsenen antama (1.10.2011 klo:18:53) kommentti

Poistoputki ja muut tarvittavat roippeet ostettu,eli katolle menee putki.

Tallissa on vesikiertoinen lattialämmitys ja entisellä omistajalla ei tätä kosteusongelmaa esiintyny kun ilmeisesti piti tallin lämmön varmaan 15-20 asteessa.Itse tiputin lämmön noin 10 asteeseen,ja johan ongelmat alkoi,varsinkin näin syksyllä/talvella.Havaittavissa vihreää pilkkua siellä täällä tallin seinissä.Tallissa ei pidetä käyttöautoa ollenkaan.Tutkin myös välikaton puhallusvillat poistoputken vierestä,niin nekin oli tummuneet,johtuen varmaankin tosta eristämättömästä putkesta?Eli tehdään nyt homma miten se pitääkin olla.Tallissa ilma saa vaihtua painovoimaisesti,ja toivotaan että ongelmat häviää..Voinko tehdä moleempiin tallin oviin alas tuloilmaputket 125:sta,vai riittääkö pienemmät,entä poistoputket,nyt on katonrajassa 2x100 putket?Toki varteen otettava vaihtoehto olisi toi poistopuhallin..

Jäsenen antama (1.10.2011 klo:20:06) kommentti

Lautasventtiilit korvausilmaa varten oviin ja puhallin poistoa varten. Puhaltimia on myös vähän sähköä kuluttavia ja korvausilmaa voi säätä lautasventtiilillä.   

Jäsenen antama (1.10.2011 klo:20:08) kommentti

Muuhun en ota tietämättömyydestä johtuen kantaa, mutta jos päädyt tekemään tuloilmaputket ovien alareunoihin niin älä ihmeessä tee ihan alareunaan vaan mieluumin vaikka puol metriä ylemmä!Itellä on kaksissa pariovissa räppänät alareunassa niin voit kuvitella miten kylmä se lattia on kun ulkona keli -40 pakkasella vaikka tallissa lämmintä +13-15. Raaka pakkasilma jäähdyttää tosi tehokkaasti sen lattian pitemmällä pakkasjaksolla niinkin kylmäks että vesi jäätyy siiheen... Muualla ovien edessä tuota onkelmaa ei ole ilmennyt niin ei muuta syypäätä tuohon voi ollakkaan!

Jos vielä pidät yläpitolämpöä vesikiertolattialla niin voi vaan kuvitella minkälainen enerkiasyöppö tuloo jos lattiaa vasiten jäädyttää liika alas asennetuilla räppänöillä!

Jäsenen antama (3.10.2011 klo:17:43) kommentti

Voinko laittaa noi lautasventtiilit ovien yläpuolelle,kun noi ovet on nosto ovet ja eihän noi ole 50mm paksummat,niin ei viittis noihin tehdä reikiä.Toisaalta toimiiko ilman vaihto, kun tulo ja poisto venttiilit ovat yhtä korkealla?

Jäsenen antama (3.10.2011 klo:18:26) kommentti

No jos ei oviin niin miksei seinään ovien viereen tms paikkaan? Suht alas ne korvausilmavenat kuuluu mielestäni laittaa että tulee kunnolinen kierto painovoimasestikki.. Onkos sivuovea johon vois laittaa? Tietysti jos laitat konepoiston siihen talliin niin kyllä ylempänäki olevista räppänöistä tulee korvasuilma sisään.. siitähän se vajoaa kylmempänä alas ja pikkuhiljaa lämmetessään nousee ylemmä ja poiston kautta ulos sitte aikanaan näin karusti yksinkertaistettuna ihan maalaisjärellä pähkittynä;) koulumiehet kertokoot tieteellisemmin ;P

Jäsenen antama (12.10.2011 klo:12:34) kommentti

Omassa tallissani olen hoitanut kosteudenhallinnan sillä että hankin ilmankuivaimen ja ruuvasin ovessa ja katonrajassa olevat räppänät kiinni. Ilma vaihtukoon kun ovea avataan pari kertaa päivässä.
Kuivain kerää säiliöönsä 1-4 litraa/vrk riippuen tietenkin siitä kuinka kosteaa ilma on. Kuivaimen asetuksena olen pitäny 50-60%. Ennen kuivainta huiteli yli 80%:ssa. Tosin kuivain ei toimi jos lämmöt putoaa pakkaselle, itsellä on 8-9 astetta ja kuivain toimii aivan hyvin. Räntäloskamärkä auto kuivuu yön aikana...


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Hakelämmitys ok-taloon

Tervehdys! Olen aloittamassa kesällä 2006 ok-talon rakentamista (n130m2 +autotalli/pannuhuone x m2) ja lämmitys ratkaisu on vieläkin auki. Sukulaisellani ( asuu n10 km pä...

Hometta sisäkaton koolauksissa

TerveRakenteilla oleva taloni kuivatus eli tuuletus ja lämmitys oli jonkin aikaa liian tehottomana, eli sisälle tiivistyi kosteutta ikkuna ja yläpohjan sisäpuolisille puu...

Kylmäsilta autotallin ovella

Miten autotallin oven kohta pitäisi eristää, jotta siihen ei tulisi kylmäsiltaa? Meille on tulossa puolilämmin autotalli, jonka lämmitys aiotaan hoitaa lattiaan valettavi...

VANHAN V. 1979 ÖLJYKATTILAN VAIHTO PUU+SÄHKÖKATTILAAN JA LISÄKSI 2000L VARAAJA

ASUNTO ON 1979 RAKENNETTU PUNATIILIVERHOILTU PUUTALO BETONILAATALLA, PINTA-ALA N. 140 M2 JONKA LÄMMITYS TÄLLÄ HETKELLÄ VESIKIERTOINEN PATTERILÄMMITYS, LÄMMITYS MYÖS VARST...

Autotallin lämmitys / Ecoflex vs. Calpex

Olisi tarkoitus toteuttaa tulevan 52 neliöisen autotallin lämmitys lattialämmityksellä hyödyntäen talon vesikiertoista lämmitysjärjestelmää. Autotallin ja talon välinen e...

itsetehty teräsrunko

Miten kannattaa tehdä teräsrunkoisen autotallin seinien ja yläpohjan eristykset tehdä? Kyseinen teräsrunko olisi tehty putkipalkeista, siis kattotuolit ja seinien kantava...

Vesikiertoinen lattialämmitys

Hei, taloomme ollaan laittamassa vesikiertoista lattialämmitystä. Lämmitys hoituu puukattilalla. Kannattaako asentaa lattialämmitys myös talon yhteydessä olevaan autotall...

ilmalämmitys

Olen rakentamassa autotallin jatkoksi pannuhuoneen jonne klapikattila. Ok talo noin 90 neliötä. Tämän hetkinen lämmitys muoto on leivin uuni. Uunilla lämpö kiertää jokapa...

lämmitysmuodon muuttaminen

Moi!Meillä on pari vuotta vanha talo suoralla sähkölämmityksellä. Rakenteilla on autotalli. Ajatuksissa on vesikiertoinen lämmitys puukattilalla. Lämpökeskus tulisi autot...

Autotallin lämmitys

Hei!Kysyisin miten olisi järkevintä/taloudellisinta toteuttaa betonilaattaisen kevytsoraharkoista tehdyn autotallin lämmittäminen (n.17neliöinen talli) ja paljonko yksi l...

haapalautaa

Sahautimme n 400m haapalautaa tiistaina .Kuinka nyt sitten kuivatus tapahtuu,koska haaveemme on tehdä saunan sisätilat tulevaisuudessa oman pihan puista.Missä vaiheessa h...

Homehtunut silikonisauma

Lattian ja seinän rajassa oleva silikoni oli irronnut suikun kohdalta ja päästänyt silikonin taakese vettä, silikonin poiston yhteydessä houmasin että silikoninauhassa ol...

Kellarikerroksen ilmastointi

Minulla on -53 rakennettu talo, peruskorjattu 90-luvulla.Entiseen vanhaan kellariin on tehty sauna,pukuhuone ja pieni varasto. Poistoilmalla on koneellinen , tuloilmalle...

Alapohjan tuuletus poistoilmalla

Keskustelupalstalla on esitelty ajatus tuulettaa ryömintätilainen alpohja ilmanvaihtokoneen poistoilmalla siten, että koko sokkeli suljetaan eristeharkoilla ja poistoilma...

Kellarin lattian korjaus ! Sora?Eristys?Lämmitys

(Kuntotarkastus perustiedoista luntattu) Talo rakennettu 1958 harkkorakenteinen runko ja rappaus. Kallioon tukeutuvat perusmuurit ja teräsbetoninen kantava alapohja(kell...

Asuminen talissa??

 Hei! Olen suunitellut oman asunnon ostoa, ja huomannut että samaan hintaan mitä Heinolassa maksaa kaksio, saan oman tontin ja sille ison 70 neliön autotallin. Esim http:...

Paloluokitus

Asun vuonna 1976 rakennetussa omakotitalossa johon on tullut tehtyä lämmitys järjestelmään muutoksia. Taloon on keväällä asennettu 1,5 kuution energia varaaja, jota alkup...

Asuinrakennukseen kuuluvasta autotallista asuinhuone

Perheemme on harkinnut pienen 70-luvulla rakennetun, puurakenteisen omakotitalon hankkimista. Talossa on tarpeisiimme nähden yksi huone liian vähän. Rakennuksessa on kuit...

Autotallin vesikiertoinen lattialämmitys

Lattialämmitys pitää autotallin mielestäni liian lämpimänä ja tuhlaa siten energiaa. Miten käy, jos laitan esim. mattoja autotalli...

Vesivahinko

Meillä sattui pieni vesivahinko niiin riittääkö betonin pelkkä kuivatus vai pitääkö petonin pinta jyrsiä! (Arvioija oli laitt...

kylpyhuoneen vedeneristys

Kylpyhuoneen lattiassa on kosteutta, mutta seinät ovat kuivat ( virallisen mittauksen mukaan )ja lattialaatat irtoilevat. Rakenne on lähes vuosikymmen sitten tehty siten,...

Vesivahinko

Keittiön vesivahinko vettä tippasi parin tunnin ajan laminaatin alle jolloin alla oleva lastulevylattia kostui,kuivatus pari viikkoa,sen jälkeen varalta ho...

Entisen omistajan korvausvastuu?

Olemme aikeissa tehdä kylpyhuone remonttia ja mittautimme kosteudet ennen purkua. Mittaus tulos havaitsi viemärikaivon ympäriltä arvon 120(erittäin kostea).Raportin mukaa...

kellarin sisäseinän eristäminen

V 68 valmistunut puolitoistakerroksisen talon kellari on remontoitu asuintiloiksi. Kellariin tuli vedet sisään nyt asia on korjattu salaojilla ja kuivatus suoritettu myös...

Lämminvesivaraajan vuoto

Hei!Haluaisin kysyä miten saan kellarin lattian kuivaksi,(betonia)?Varaaja on syöpynyt kyljestä puhki.Tietoa ei ole kuinka kauan se on vuotanut..Kysessä on 50-luvun aluss...