Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Tiilivuoratun talon alimmassa tiilirivissä valkoista 'peitettä' lumen sulamisen jälkeen

Ilmanvaihto, muu

Kysytty: 29.4.2022 klo:17:39


Omistan 1979 rakennetun jyrkkäkattoisen keltaisen tiilivuoratun puisen omakotitalon. Erittäin lumisen talven aikana talon katon pohjoisen puolen lappeelta tuli alas suuria määriä lunta, muodostaen seinän viereen valtavan vallin, jonka reuna oli muutaman alimman tiilirivin korkeudella tiiliin kosketuksissa. Keväällä aloin siirtää lunta kauemmas seinästä. Viikon ajan lunta ei enää ole ollut juurikaan vajaata metriä lähempänä sokkelia. Kauempana lunta vielä on; kolmen metrin päässä paljonkin. Samalla kun lumi on hävinnyt seinän viereltä on alimman tiiliriviin moniin tiiliiin ilmestynyt valkoista peitettä. Talossa on normaali sokkeli, ei salaojitusta eikä alimpaan tiiliriviin ole jätetty tuuletussaumoja. Olisiko tarpeen ryhtyä toimenpiteisiin mahdollisten kosteusvaurioiden estämiseksi.

 


Virallinen vastaus
Ei ole tarpeen. Kosteus tiilivuorauksessa on "herätellyt" muurauslaastissa olevaa kalkkia, joka sitten muodostaa tällaista kalkkihärmää. Se häviää kesän myötä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, muu / Tiilivuoratun talon alimmassa tiilirivissä valkoista 'peitettä' lumen sulamisen jälkeen":
profiilikuva
KL
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi