Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

vm 1987 ikkunoiden kiristys

Ikkunat ja ovet

Kysytty: 15.8.2011 klo:7:27
Elikkäs, ostimme talon joka on rakennettu vuonna 1987. Talon ikkunat ovat puukehyksillä joissa on sellaiset siipiruuvit joilla kiristetään ikkuna kunnolla kiinni. Näitä tälläisiä ruuveja puuttuu kuitenkin jonkin verran jonka takia kaikki ikkunat eivät ole tiiviisti kiinni, mistäköhän tälläisiä voisi saada jos mistään?

(Eli siis nykyään kun on ikkunoissa reiät joihin käy perus ikkunanavauskahva niin meillä on ruuvin paikka johon käy siipiruuvi. näitä on joka puolella ikkunaa paitsi saranapuolella. Ruuvien ollessa paikallaan ikkuna todella tiivis mutta kun niitä puuttuu niin falskaavat, joten jostain pitäisi löytää lisää.)Virallinen vastaus
Ikkunoiden valmistaja on varmaan tiedossa. Kysy ensin valmistaj...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ikkunat ja ovet / vm 1987 ikkunoiden kiristys":
Jäsenen antama (11.10.2011 klo:19:38) kommentti

Hei, löysitkö koskaan oikeenlaisia siipiruuveja. Mekin tehtiin ostotarjous 85v tehdystä talosta, missä on samanlaiset siipiruuvilla kiinnitettävät ikkunat. Ja ainakaan näytössä ei kaikki kiinnikkeet olleet paikallaan, joten jos tarjous menee läpi, on minulla todennäköisesti samojen ruuvien metsästäminen.


Jäsenen antama (11.10.2011 klo:21:03) kommentti

Kyselin joka puolelta ja mistään ei löydy, kuulemma ainoa tapa niitä saada on jos joku vaihtaa uudet ikkunat tälläisten tilalle jolloin niitä jäisi yli... Kyselin helakaupasta helsingissä ja he sanoivat että valmistus lopetettu, kysy kierrätyskeskuksesta. Osta se talo ja vaihda ikkunat, mulle kelpaa ne ruuvit :D

Jäsenen antama (12.10.2011 klo:0:53) kommentti

bernerpultti tms. ammattilaispulju on paikka mistä vois löytyä vastaavat.Wurth ei muistaakseni myy mitään yksityisille vaikka hyvät valikoimat oliski..
Onko pakko olla siipiruuvit vai eikö kävis tavan kantaisetkin?
Kuva olis kiva niin pääsisi jyvälle minkämoisia erikoisruuveja ovat..

Jäsenen antama (12.10.2011 klo:8:27) kommentti

Muistaakseni Sotka merkkisissä ikkunoissa oli aikoinaan sellaiset siipiruuvin kaltaiset lukituslaitteet.

Jäsenen antama (12.10.2011 klo:14:22) kommentti

Joo näissä on sellaset erikoiskierteet ja sen takia on vaikee löytää. Väkivalloin saa tommosen perus ison ruuvin sinne laitettua mutta se nyt ei kovin järkevää ole. Taitaa olla juurikin sotka oyn ikkunat.

Jäsenen antama (12.10.2011 klo:14:37) kommentti

Ei niihin taida niitä ruuveja löytyä.Luulisin,että ikkunan tekijä on ainut joka tietää mistä niitä saa. Renlund möi aikoinaan niitä ikkunoita.

Jäsenen antama (12.10.2011 klo:17:34) kommentti

Joo, ovat aika erikoisia. Mulla on onneksi kaikki tallella. Ota yksi malliksi mukaan ja lähde etsimään rautakaupoista vastaavaa. Samankokoinen täkkipultti saattais olla sopiva.

Jäsenen antama (23.1.2012 klo:14:54) kommentti

Hei, minuakin kiinnostaisi tietää, etenikö asia. Itselläni on samantyyppinen ongelma, ikkunoita pitäisi saada huollettua ja osat todellakin ovat kiven alla. Tässä asioita selviteltyäni alkaa keinot loppua.Ikkunat ovat kuulemma joko SOK:n tai OTK:n valmistamia MSK-ikkunoita, joita tehtiin kahdella merkillä Sotka-Kymppi tai Vaaja-kymppi. Tehdas on suljettu kauan sitten, ja osien valmistus on lopetettu jo n. 10 vuotta sitten. Osia ei mitä ilmeisimmin ole saatavilla.Ikkunoita kiinnipitävistä ruuveista lähestyin Berner-Pultti Oy -nimistä yritystä täällä annetun neuvon mukaisesti. Eivät osanneet auttaa asiassa.Olen kysynyt osia Tampereen Rakennustorilta ja Billnäsin Rakennusapteekista. Rakennustorin antaman neuvon mukaisesti lähestyin Tiivi- ja Domus-ikkunoita, jos heidän kauttaan olisi mahdollista päästä käsiksi toisista taloista purettuihin vastaavanlaisiin ikkunoihin, joista saada varaosia. Tämäkin tie nousi pystyyn.Ikkunoissa olevia WF93-7 aukipitolaitteita kyselin sekä Helakauppa.comin että Turun Lukon kautta, ja niiden valmistus on lopetettu, eikä niitä ole saatavilla.Ikkunoiden tiivisteet eivät tunnu olevan ongelmana, vaan se, että puuosat ovat paikoin turvonneet ja olohuoneen ikkunan kiinnitysruuvit pyörivät tyhjää, eikä ikkuna ole jengoillaan. Näin ollen sisään vetää, kun ikkuna ei mene kunnolla kiinni.Domus-ikkunoista ehdotettiin kiristysruuvien korvaamista saranoilla, jolloin ne saataisiin saranoitua umpeen joka puolelta. Tämä luonnollisesti hankaloittaa ikkunan avaamista, mutta hätätapauksessa sen saisi näin edes jollain tapaa kiinni. Tämä tuntuu erittäin hankalalta ja väliaikaiselta ratkaisulta, koska tuolla tapaa kiinnisaranoidut ikkunat ovat käytettävyydeltään mahdottoman työläät.Turun lukosta kerrottiin ruuvin olevan nimeltään Pislan ikkunaruuvi, ja kehotettiin kääntymään jo kokeilemani Billnäsin rakennusapteekin lisäksi seuraavien tahojen puoleen: www.metsankylannavetta.fi, www.tapsantallit.net/8 ja www.rakennusluuppi.fi Googlaamalla en löytänyt Pislan ikkunaruuvilla ainuttakaan osumaa.Mitähän tässä seuraavaksi keksisi? Käyn nyt vielä nuo yllämainitut www-osoitteet läpi.


Jäsenen antama (23.1.2012 klo:15:42) kommentti

Itselläni niitä puuttuu jokunen mutta ikkunanpokat ovat suorat ja eivät tunnu vajaaruuvituksellakaan falskaavan joten otin pienimmistä ikkunoista isoihin ruuveja niin että isoissa ikkunoissa on vähintään 3 paikassa 4:stä ruuvi. Jos joku niitä jostain kilokaupalla löytää niin ostan mielelläni kuitenkin jokusen :)

Jäsenen antama (23.1.2012 klo:17:00) kommentti

Tuolla edellä jo Savonhumu kyselikin jo kuvaa tuollaisesta ruuvista.

Se auttaisi ymmärtämään mitä etsit.

Muuten ehdottaisin kyllä monessa "teknisessä" harrastuksessa sovellettua tapaa varaosan tekemisestä / teettämisestä.

Malliruuvista joku metallimies varmasti voi mitata tuon kierteen tyypin. Sitten vaan etsimään sopivaa ruuvia tai sorvaamaan kierrettä.

Hitsaamalla ruuviin saa sitten vaikka minkälaiset siivet.

Jäsenen antama (23.1.2012 klo:17:31) kommentti

Pankaas kuva mitä haluatte/etsitte, niin taatusti ratkaisu löytyy? Jos kyse on mutterista, niin ei siinä mitään siipiä varmaankaan tarvitse välttämättä olla ja "kierteetkin" löytyvät ja reiän koko on helpoin mitata pultista. Siis kuva kertoo jo paljon.

Jäsenen antama (23.1.2012 klo:19:49) kommentti

Tässä kuvia osista. Kuvan laatu ei päätä huimaa, mutta ehkä siitä jyvälle pääsee. :)

Tällaisia WF93-7 aukipitolaitteita tarvitsisin pari myös:Ja tuommoisiakin olisi hyvä löytää:Missähän tuollainen ruuvin teettäminen onnistuisi?

Jäsenen antama (23.1.2012 klo:22:45) kommentti

No joo, muistanpa tuollaisia nähneeni. Hyvänä lamavuonna -91, tuli silloiseen projektiin tuollaisia ikkunoita.

Eipä taida löytyä rautakaupasta ja ei ehkä edes ruuviliikkeestäkään.

Pitäisi löytyä joku pieni paja, jossa on sorvi. Onko tuttavapiirissä ketään harrasteauton tai -moottoripyörän kanssa puuhailevaa?

Jos lähellä on ammattikoulu tms. niin sieltä voisi kysellä myös.

Eikö tätä palstaa seuraa yksikään sorvari?

Jäsenen antama (24.1.2012 klo:7:41) kommentti

Renskan myymissä Sotkan ikkunoissa oli nuo ruuvit. Hyvällä tuurilla voi jostakin löytää.

Jäsenen antama (24.1.2012 klo:10:25) kommentti

Kokeile laittaa hakusanaksi vaikkapa heloja.

Jäsenen antama (24.1.2012 klo:16:04) kommentti

Tuollaista löytyy, vaan kun mainostaa ei saa ...:Ikkunahelat edelleen löytymättä?Erikoisia ikkunaheloja kannattaa kysyä meiltä vaikka ei tässä varastovalikoimassa löytyisikään. Kuluneen 20 vuoden aikana olemme myös teettäneet yksittäisiä ikkunaheloja, kuten pitkäsulkijoita mallin mukaan. Kysy lisää. Me selvitämme parhaamme mukaan eri vaihtoehdot.
Jäsenen antama (27.1.2012 klo:17:07) kommentti

Alkup. kysyjä: lue YVsi!

Jäsenen antama (27.1.2012 klo:17:21) kommentti

Ei saapuneita viestejä.

Jäsenen antama (27.1.2012 klo:19:11) kommentti

Ensiksi:Jos jokin on mahdollista mennä pieleen, niin se varmasti menee! Sehän on se se se laki, kun muistaisi.

Toiseksi: ei pidä mitään luulla ennenkuin tekee, vaan se on tiedettä, sillä luulin, että alkup. kysyjä oli Liisaremonttimaassa, joten lähetin sen YVn hänelle.Eipä tässä mitään virhettä ole vielä päässyt tapahtumaan. Saapahan hänkin apua, koska hänellä oli ilmeisesti enemmän "hukassa".Nyt lähti alkuperäiselle kysyjällekin YV.Kolmanneksi: En pyydä armollisesti anteeksi kaikkivoivilta palstalaisilta, että taas lähetän YV:eitä ja ette pääse sörssimään.

Jäsenen   antama (27.6.2015 klo:18:30) kommentti

Voi teettää 3D mallin ja monistaa ruuvit. Itse ruuvit eivät maksa maltaita, mutta mallintaminen on hinnakasta. Eikö voisi ajatella, että joku teettäisi mallinnuksen kaikille tarvitsijoille.Jäsenen   antama (29.9.2015 klo:12:13) kommentti

Hei,Löysikö kukaan näitä Sotkaruuveja. Täälläkin tarvitaisiin muutamisen kymmentä kun kerrostalossa on noita sotkaruuvillisia ikkunoita.
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Varaosat ja puhdistus!

Terveeks',meillä sellainen Högfors Kapseli 2000 vm. 1987 ja toimii hyvin, mutta joitakin osia sisältä palotilasta pitää vaihtaa. Kysyn teiltä, ketkä tiedätte asiasta, nii...

Kerrostaloikkunoiden tiivistäminen

Kerrostalo on valmistunut 1962. Talossa on puukehyksiset ikkunat, joiden ulkopuolelle oli 1987 asennettu alumiinikehyksinen ikkunalasi. Talon ilmanvaihto on painovoimaine...

miten korjata repsottava vanha 50-luvun ovenkahva

Miten korjata repsottava oven kahva eikä ovi pysy kiinni? Ovi ja kahva on ehkä 50-luvulta. Pelkkä ruuvien kiristys ei auta,koska ne pyörii tyhjää. nimim. punainen torppa...

Vanha lauta/lankku lattia

Remontoimme 40-luvun lopussa rakennettua rintamamiestaloa kesämökkikäyttöön. Lattiat on päällystetty muovomatolla jonka revimme irti. Alta löytyi käsittelemätön, suhteell...

pinkopahvista

Miten pinkopahvin kiristys suoritetaan tai mist' saa tietoa moisesta hommasta kun se roikkuu pahasti ja tapetti halutaan uusia. Alla on hirsi ja kyseessa on valiseina, ul...

purut pois seinästä, vai ei...

Olemme uusimassa vm. 60 olevan talon ulkoverhousta. Ongelmana on sisäilman haju, talon päätyseinän lattianraosta tunkee tervapaperin(?) haju. Talon lattioita rempatessa l...

Lattian muovimaton maalaus?

Asunnossani on alkuperäinen muovimatto (valmistunut 1987) ja haluaisin maalata sen. Miten tämä onnistuisi?...

Höylähirren uudelleen maalaus

Voiko/miten uudelleen maalata vuonna 1987 pinotexillä käsitellyn höylähirren?...

rakennuksen käyttöönotto vuosi

Jos rakennuslupa on myönnetty -85, talo on hyväksytty osittain käyttöön 1987 ja loppukatselmus on ollut 1994, niin minkä ikäisenä taloa voi myydä?...

Ullakon palo-osastointi

Rivitaloyhtiön yleisessä palotarkastuksessa palotarkastaja havaitsi että vuonna 1987 rakennetussa rivitalossa (2kpl),ullakon seinää ei ole rakennettu vesikatteeseen asti....

Voiko vanha lastulevy haista?

Talossamme on ilmalämmitys (Valmet Kotilämpö): betonilaatan alla ilma kulkee vapaasti ja nousee ikkunoiden alla olevista ikkunan leveyden pituisista ja 2cm leveistä raois...

Lattian eristys uusiksi

Tilanne on tämä: rintamamiestalon täystiili-laajennusosa vm. 79. Reunavahvistettu, maanvarainen laatta (80mm), jonka päällä puukoolaus + villa. Tämän päällä parketti, jok...

Lämpölasien harmaantuminen

Hei, Talomme on vm.-74 ja siinä on 3-kertaiset aukeamattomat lämpölasit. Nyt pari ikkunaa on harmaantunut (ilma siis pääsee väliin), joten niiden vaihto on edessä. Voink...

vesikeskuslämmityksen putkien kohina

Asun 1987 valmistuneessa 4-kerroksisessa kaukolämpöön liitetyssä keskikaupungilla sijaitsevassa kerrostalon toisessa kerroksessa. Asuihuoneissa lämmityspattereiden putket...

Ilmalämmityksen puhaltimien huolto?

Talossamme on Valmetin Kotilämpö -ilmalämmitys vuodelta 1987. Mielestäni puhaltimien moottorien ääni on lisääntynyt viimeaikoina. Miten niitä tulisi huoltaa? Voiko esim m...

keittiökaapistojen maalaus

ovet ovat mäntyä holvikaari kuviolla valmistettu 1987 ja on käsitelty alkujaan vesiohenteisella lakalla ja myöhemmin vesiohenteisella sävytetyllä petsilakalla voiko esim...

roudan vahingoittamat pilarit

meidan 1987 rakennu rossi pohjainen kesa mokki on karsinyt roudasta joka on liikuttanut alla olevia betoni pilareita. melkein kaikki pilarit ovat liikkuneet enemman tai v...

Jään muodostuminen veikatolle

Kysymyksessä on 1987 rakennettu omakotitalo. Ongelmana on jään kertyminen, paantaminen vesikatolle varsinkin jiirin kohdalle. Pahimmillaan paantaminen on niin voimakasta...

TARKASTUSKAIVO

RIL 126-1987 mukaan salojaputkistoihin liittyvissä tarkastuskaivoissa niiden rakenteen tulee olla umpinainen. Onko ko. määräys vielä voimassa ja mitä tarkalleen tarkoitta...

Mistä löytyy C2 kosteiden tilojen määritys vuodelta 75?

Mistähän löytyisi ed. C2 määritys (12.11.1975) kosteidentilojen osalta? Vanhempieni kylpyhuone remontoitu 1987 ja nyt kun avasimme lattian betonissa oli paikallista kost...

Urakoitsijan vastuu

Ostin 1987 kirvesmiehen rakentaman omakotitalon avaimet käteen periaatteella (kaupantekohetkellä rakennus oli jo vesikatossa ja tuulensuojalevyt paikoillaan). Myin talon...

Lapetikkaat

Mitä sanovat viranomaismääräykset lapetikkaista? Millaiset tikkaat on asennettava nuohoojaa varten? Jos rakennuksen päädyssä on tikkaat ja siitä kulkusilta katon puoliväl...

myytävän kiinteistön ikä

Ostin kiinteistön, joka oli myyntiesitteen mukaan otettu käyttöön vuonna 1994. Kaupanteon jälkeen kävi ilmi, että kiinteistössä oli asuttu jo vuodesta 1987, jolloin kiint...

Pyöröhirsimökin sisäpuolinen eristys

Mökki on rakennettu v. 1987 170 mm pyöröhirrestä. Haluaisimme sisäpuolelle lisäeristeen , jonka päälle panelointi. Mitä ja miten se tulisi tehdä, ettei kosteus kerääntyis...

Käyttövesijärjestelmän ikä?

Asumme vuonna 1987 rakennetussa yksikerroksissa omakotitalossa.Käyttövesijärjestelmä kulkee kuparisessa putkessa, joka on suojattu muoviputkella.Kuinka kauan järjestelmän...