Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Ikkunat kastuvat sisäpuolelta?

Ikkunat ja ovet

Kysytty: 9.12.2012 klo:10:27
Matalaenergia harkkotalomme on valmistunut -09 ja Skaalan ikkunat on takuuseen tiivistetty jo -11, kun sisäpokissa tiivistys oli vajaavainen (liimaus vaiheen jälkeen kuulema nostettu liian aikaisin pystyasentoon). Ongelma ei poistunut tiivistyksellä, ulkolämpötilan laskiessa alla -20 asteen, rupeaa sisäpokan ruudun alareunaan muodostumaan kosteutta. Ilmanvaihdon (enervent pyörivällä lämmöntalteenotolla) on säätänyt tähän erikoistunut yritys hieman alipaineiseksi. Poltamme puuta tulisijassa kohtuullisesti ja kuivatamme pyykit kuivausrummulla, joten näidenkin pitäisi vähentää kosteutta.
Kosteutta muodostuu ikkunoiden alareunoihin kovilla pakkasilla vaikka olemme reissussa.Virallinen vastaus
Sisäilman kosteus pitäisi tietää tarkemmin vastauksen antamisessa. Vaikka ilmoittamasi ikkunoiden U-arvo on alha...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Ikkunat ja ovet / Ikkunat kastuvat sisäpuolelta?":
Jäsenen antama (9.12.2012 klo:12:49) kommentti

Tekstistä jäi pois, että ikkunat ovat Skaalan parhaimmat (v.2008) tupla lämpölasiset. Malli Alfa 175 S, U-arvo 0,77 W/m²K.Energialuokka A.

Jäsenen antama (9.12.2012 klo:20:51) kommentti

Sisäilman kosteus on 30-36% välillä, kovillakin pakkasilla. Kosteus prosentti on mitattu kalibroiduilla mittareilla.

Jäsenen antama (9.12.2012 klo:21:17) kommentti

Pystytkö mittaamaan alanurkan lämpötilaa? (siis kohtaa mihin muodostuu kosteutta)

Jäsenen antama (9.12.2012 klo:21:22) kommentti

Ulkona -6c

Lasi alareuna 17c

Poka alareuna 18c

Seinä ikkunan alta 21cNyt ei tietysti kosteutta lasissa kun kohtuu lämmintä pihallakin.

Jäsenen antama (9.12.2012 klo:22:05) kommentti

liikaa kosteutta tulee jostain. onhan rakenteet saanut kuivaa riittävästi. Ilmanvaihto tehty ja säädetty oikein?

Jäsenen antama (9.12.2012 klo:22:41) kommentti

Tere!

Ovatko ikkunat kuinka syvällä seinässä ja mikä lämmönjakomuoto? Ikkunan alaosaan saattaa jäädä ilmanvaihdon kannalta katvealue, jossa kosteuspitoisuus voi olla korkeampi kuin muualla huoneessa..

Jos saat mitattua lämmöt vaikka -15 ulkolämpötilassa, niin voisi hieman arvuutella kylmäsillankin olemassaoloa. Saisitko laitettua ikkunan liittymän rakennekuvaa näkyville?

Jäsenen antama (10.12.2012 klo:8:32) kommentti

"Ilmanvaihdon (enervent pyörivällä lämmöntalteenotolla) on säätänyt tähän erikoistunut yritys hieman alipaineiseksi." En voi kuin luottaa tuohon tai mittatuttaa/säädättää uusiksi, mikä varmaan tehtävä..

Rakenteet on saanut kuivaa mielestäni jo tarpeeksi,lattia valettu -08 kesällä ja seinät tasoitettu -08 loppuvuonna. Asuttu kesästä -09 asti.

Ikkunat on keskellä seinää eristeen kohdalla (eristeharkko 400mm), kuten muissakin vastaavissa. Vesikiertoinen lattialämmitys.

Mittaan lämmöt kunhan tulee kovempia pakkasia.

Onko suositella hyvää ilmastoinnin säätövirmaa, Jyväskylän seudulla?
Minkä verran alipainetta on teidän mielestä hyvä tiiviissä harkkotalossa?

Jäsenen antama (10.12.2012 klo:21:09) kommentti

Ei taida ilmanvaihdon säätö vaikuttaa ikkunan sisäpinnan huurtumiseen.. ikkunaruutujen välistä huurtuisi jos olisi ylipainetta ja vuotoreitti ikkunaruutujen puitteissa. Karmin vuoto puhaltaisi suoraan ulos, eikä ikkunoiden väliin. Alipaineen tuoma ulkoilma kuivattaa sisäilmaa kylmällä kelillä lämmetessään.
Kyllä kosteuden lähde on sisäilmassa ja kondenssin syy ilman viileys ikkunan alareunassa. Lattialämmitys ei välttämättä aiheuta riittävää ilmankiertoa seinustoilla ja ikkunan ohi, että jaksaisi vaihtaa ilman katvealueilla. Minkä syvyiset ikkunan karmit teillä on, eli jääkö paljonkin ikkunanlautaa sisäpuolelle?

Asunnon painesuhde ulkoilmaan on helppo tarkistaa vaikka tupakalla. Laske savu tuuletusikkunan rakoon tyynellä kelillä ja katso, meneekö savu sisälle vai ulos raosta. Jos menee lujaa ulospäin useammalla mittakerralla muutaman päivän aikana, niin sitten voi harkita ilmanvaihdon tarkitusta.

2-5 Pa on hyvä alipaine. -10 Pa huomaa ikkunoita ja ulko-ovia avatessa ja -15 Pa ujeltaa raosta puhaltaessaan.

Toinen halpa koe olisi laittaa erillinen tuuletin kierrättämään ilmaa huoneessa vaakatasossa vastaseinältä ikkunaa kohti vaikka pienelläkin teholla ja katsoa, kuinka huurulle käy.

Jäsenen antama (11.12.2012 klo:19:16) kommentti

Ilmanvaihdon voimakkuus vaikuttaa myös asiaan. Varsinkin jos iv on säädetty liian pienelle teholle, ei ilmanvaihto ole riittävä ja kosteus % nousee, varsinkin pyörivällä "roottorilla" koska se on osittain kosteutta palauttava. Lisäksi kosteus % saattaa vaihdella hieman eri paikoissa, samoin kotikutoisten mittareiden tarkkuus voi olla vähän sitä sun tätä.Toinen (kolmas) yksinkertainen temppu on säätää ilmanvaihto isommalle kylmällä (huurtavalla) kelillä ja katsoa onko vaikutusta.Tuskinpa ikkunoissa isompaa vikaa on, lämpötilat kuulostaa ok:lta.Harkkoseinässä oleva ikkunoiden upotus vaikuttaa myös ilman liikkumiseen ikkunoiden kohdalla.

Jäsenen antama (13.12.2012 klo:8:42) kommentti

Onkohan ikkunat asennettu harkon eristeestä liikaan ulospäin? samoin hiukan vaa uretaani täyttö lämpölasin kautta saattaa tehdä ilmiötä. Ensimmäinen arvaus taitaa lähempänä.

Jäsenen antama (13.12.2012 klo:10:17) kommentti

Joittenkin aikaisempien keskustelujen yhteydessä olen ennustellut siihen malliin että "kyllä niitä ongelmia tulee näissä energiataloissakin olemaan....", ja niin näkyy tulevan olemaan!
Tosin en uskonut että noinkin äkkiä, ja tuon tyylistä...! Pullo mikä pullo; tämähän on vanha ongelma, ikkunat on liian syvällä "kuopassa" seinän sisällä, tarvittavaa ilmavirtausta ikkunan kuivana pitämiseen ei synny! Tämä ongelmahan oli jo poissa jonkun aikaa, kun oli vielä patterit ikkunan alla, ja raitisilmaventtiilit yläpuolen karmissa. Nyt se on tuotu takaisin uudisrakennuksiin, ei ole siis mitään opittu...?
Ennenhän asennettiin ikkunat "...mahdollisimman lähelle seinän sisäpintaa, siis "lämpimään osaan"; tästä ohjeesta lähdettiin sitten pikkuhiljaa "ryömimään" ulospäin, etupäässä esteettisistä syistä ja useimmiten lisäeristyksen yhteydessä, koska monen mielestä ikkunoista tuli "ampuma-aukon näköisiä",ja mikäs siinä makuasioita, mutta täytyy silloin saada se ilmavirta siellä sisäpuolella siihen lasin pintaan jollakin tavalla!Lattialämmöllähän ei tässä tapauksessa ole samoja etuja kuin sillä ikkunan alla olevalla patterilla! Sittenhän saa nämä ilmastointivehkeet härheltää siellä muualla huoneissa miten haluaa, ilmavirta ei satu ikkunaan,ei! Väärin sijoitettuja venttiileitä, j.n.e...! Siis vanhaan takaisin:Ikkunat lähemmäksi seinän sisäpintaa!
Tai sitten enempi tekniikkaa: Ikkunaan päin suunnattuja venttiileitä, puhaltimia, tai lämpökaapeleita ikkunan alareunaan!

P.S Eikös se ole vanha sääntö että ikkunan sisäpuolella oleva kosteus johtuu aina riittämättömästä ilmanvaihdosta/kierrosta, ei välttämättä kokonaisuutena, vaan juuri sen ikkunan ympärillä, mutta taas toisaalta onhan se ikkuna osa sitä kokonaisuutta!

Jäsenen antama (13.12.2012 klo:11:23) kommentti

Jos passiivitalo-ongelma on ratkaistu 50 watin vastuksella ikkunalaudalla, niin silloin ongelma on mikroskoopisen pieni. Tuo on mahdollista asentaa jälkikäteenkin, ja vaikkapa ensin kokeilla auton lämpöistuimen kaapelilla tai muulla sellaisella.Passiivitalo on kannatettava asia ja niitä pitää rakentaa.

Jäsenen antama (13.12.2012 klo:11:51) kommentti

"Jos passivitalo-ongelma on ratkaistu 50 watin vastuksella..."

Eikö mielestäsi jo kehittelyvaiheessa olisi voinut tutkia niitä virtauksia sun muita, kyllä vaikuttaa vähän hullulta että tuollainen ongelma esiintyy vielä nykyajan talossa!Hullua on myös sunnitella taloja, joita markkinoidaan energiaystävällisyyden varjolla, mutta sitten täytyy ruveta pinta- asennuksina vetelemään lämpökaapeleita pitkin seiniä että pysyy kuivana, jos niitä välttämättä tarvitaan, niin kyllä ne silloin täytyy suunnitella siihen rakenteeseen kuuluvaksi! kehitystä täytyy tapahtua, eikä minulla ole sitä vastaan mitään, mutta en tosiaan uskonut että tuollainen "vanha ongelma" saatiin vielä herätettyä henkiin! Ja jos ne ikkunat asennetaan taloa tehdessä lähemmäksi sisäpintaa, niin uskoisin että ongelma on poissa, eikä mene yhtään wattia extraa!

Jäsenen antama (13.12.2012 klo:14:51) kommentti

Että tuollaista huurtumista tapahtuu, on yllätys. Vastaaviin taloihin varmaan vastus asennetaankin jo rakennusvaiheessa, mikäli ongelma johtuu tosiaan siitä että ikkunat ovat liian syvällä. Mutta voihan olla että taustalla on jotain muuta, esim. LTO:n asennuksessa tehty virhe.

Toisaalta eivät ikkunat saa näyttää ampuma-aukoilta, kyllä ne pintaan on saatava, siitä ihmissilmä tykkää.

Vanhoissa jugend-kivitaloissa on jopa 50 cm leveitä ikkunalautoja  eivätkä lasit (ainakaan silloin kun ikkunat ovat nykyaikaiset) huurru.

Jäsenen antama (13.12.2012 klo:14:56) kommentti

"Joittenkin aikaisempien keskustelujen yhteydessä olen ennustellut siihen malliin että "kyllä niitä ongelmia tulee näissä energiataloissakin olemaan....", ja niin näkyy tulevan olemaan!"Kukahan se kehuu itseään!Ja sitten asiaan: Ikkunapenkit ja niiden syvyys ja leukavuus on otettava vakavasti huomioon.Ei matalaenergia ja passiivitaloissa ole mitään vikaa, mutta ne on tehtä vä oikein, kuten aikaisemmatkin oli tehtävä oikein esim. rintsikat.

Jäsenen antama (13.12.2012 klo:16:09) kommentti

"Kukahan se kehuu itseään..."

No tuo nyt ei niin paljon mielestäni haissut...! Pahempaa tuo,päivällinen hernesoppa...! Ilmastointi on kyllä kunnossa, eikä ikkunoissa ole höyryä, mutta kerkiää pirulainen vaan nenään sattua ennenkuin ulos osaa...!

Sitten asiaan: Eikös nuo Halpakorjauksen puoli metriä syvät ikkunat ole yleensä vähän erilailla "leukavia" kun näissä passiivitaloissa, siis että ilmat kiertää! Mutta eiköhän tuon ongelman saisi järkevällä ilmastoinnin suunnittelulla korjattua, jos nyt ei halua niitä ikkunoita siirtää! Ja kuka tykkää mistäkin, ei kai se ole laki että ne pitää olla juuri TUOSSA! Siirtäköön sisäänpäin se joka haluaa, ja joka ei halua siirtää niin keksii muita konsteja; siirtelee vaikka venttiileitä, mitenkähähän lienevät sijoiteltu? Tai sitten ikkunanpielien muotoilua j.n.e... Niin että kyllä niistä hyviä tulee, kunhan nyt aikansa asuu ensin näissä koeputk..., eikun pulloissa!

Nyt jatkan tuota kuuluisan pallon kiillotusta...!


Jäsenen antama (14.12.2012 klo:11:24) kommentti

Mikä on " harkon eristeestä liikaan ulospäin?" 400mm harkko ja ikkuna keskellä. "Ikkunalautaa" molemmin puolen n.10cm.

Jäsenen antama (14.12.2012 klo:17:18) kommentti

Pitäisi mittailla tarkemmin kuin "noin",eli tietää harkkoseinämän/eristeen paksuus,Onko harkkokin "noin" 400? Sehän voisi silloin olla vaikka 425? joka sentti(milli) minkä se karmi menee sen eristeen ulkopuolelle on minusta liikaa! Ja mitähän siinäkin välissä sitten on, vai onko mitään? Auttaneeko tuo "Isoveljen":"tarkista tilkeväli"! Saattaapa ainakin osasyy löytyä tuolta? Kannattaa tutkia asia tarkemmin!

Jäsenen antama (14.12.2012 klo:21:35) kommentti

Harkko on (MEH-380 ULTRA, http://www.lujabetoni.fi/matalaenergiaharkot) eli eriste 200mm + "kalanjpyrstöt" siihen kuitulaasti ja valkoinen tasoite sisäp. ja ulkop. kuitulaasti ja pintarappaus, joten voisko puhua n. 395mm, jos nyt ei ota mittaa ulkopuolen pintarappauksen korkeimmasta kohtaan (turha tarkkuus teknistä tietämättömyyttä). Ikkunan karmi 175mm, 395mmm-175mm=220mm tämä jaettuna kahdella on n.110mm (en ole asentanut karmeja työntömitan kanssa joten mitta n. puoliksi. Eli karmi ei mene eristeen ulkopuolelle..

Tilkeväli on hyvin tarkasti uretaania täynnä, itse olen laittanu joka ikisen välin.

Jäsenen antama (14.12.2012 klo:22:10) kommentti

ilmanvaihtoa isommalle


Jäsenen antama (15.12.2012 klo:10:07) kommentti

Ongelmahan johtuu tasan kahdesta asiasta. Ilmankosteutta on liikaa kyseisen lämpötilan "kannateltavaksi" eli syntyy kastepiste.
Ikkunan alareuna on liian kylmän versus kosteus. Jompaa kumpaa pitää muuttaa! Asiaan ei ole muuta ratkaisua. Ilmanvaihtoa lisäämällä saadaan ilman kosteutta pienennettyä ja ikkunan alapintaan saadaan lisää lämpimänilman kiertoa ja sitäkautta lasiin lisää lämpöä.

Vastus on ratkaisu juuri tähän lämmön lisäämin ongelmaan.
Itsellä kivitalo passiivi rakenteella jossa ikkunat myöskin syvällä mutta vastaavia ongelmia ei ole ollut.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

terassisokkelin vedeneritys

Meillä on talon päädyssä terassi, joka on tehty leca-harkoista muuratun umpinaisen kehikon päälle. Terassin alla olevan tilan korkeus on noin 120 cm. Osa terassista on ka...

Ikkunoitten jäätyminen sisäpuolelta?

Asun -78 valmistuneessa täystiilitalossa.Ikkunat ovat alkuperäiset,kaksikerroksiset ,ei aukeavat + tuuletus ikkunat. Aamuisin ikkunat ovat sisäpuolelta,alareunasta märät...

Miksi Ikkunat huurtuvat?

Asumme vuonna 1978 rakennetussa omakotitalossa jossa ikkunat huurtuvat sisäpuolelta.Joka aamu saamme ikkunakuivaimella ja pyyhkeellä kuivata ikkunat.Ikkunat on kolmilasis...

Huurtuvat lasit

50-luvun rintamiestalossa on alkuperäiset 2-kertaiset ikkunat joihin on aikaisempi omistaja asentanut ns.lämpölasin joten ovat nyt 3-kertaiset.Ongelma on kostealla ja sat...

Sokkelin muuraus

Onko väliä, jos kevytsoraharkkoja muuratessa harkot kastuvat sateen johdosta eli onko järkevää peitellä niitä työn ollessa kesken?...

Kiinteät MEKA3K matalaenergiaikkunat

Hei.Kyselin aiemmin ikkunoistamme jotka jäätyvät sisäpuolelta.Ikkunafirman huoltomies kävi lämpökuvaamassa ikkunoitamme,vastauksia odotellaan.Selvisi että kiinteät ikkuna...

ulkoikkuna huurtuu ja pakkasella jäätyy sisäpuolelta

Aikaisemmin vain syksyisin keväisin ulkopuolelta huurtuvat ikkunat ovat nyt alkaneet huurtumaan myös ulkoikkunan sisäpinnalta. Jäätyminen ja huurtuminen alkaa karmin alar...

jäätyvät ikkunat

meillä on vuonna -70 rakennettu talo, makuuhuoneisiin ja keittöön vaihdettiin ikkunat elokuussa -05. Nyt kovilla pakkasilla on uusien ikkuinoiden alareuna useimmiten aam...

onko outo ikkunarakenne

Kysyin aikaisemmin ikkunoista jossa kaksi lasia ulkopinnassa ja yksi sisäpinnassa onko tämän tapaista ikkunamallia tehty koskaan. Talo rakennettu kuitenkin 1984.Sivussa...

talo 75

Minulla on vuonna 1975 rak.omakotitalo,jossa on ns. 3:n kertaiset lämpölasit. Eli lasi elementti, missä on kolme lasia toisissaan kiinni. Ja joka kiinnitetään listan avul...

Uusien rakenteiden mitat

Kun uusitaan rakennuksessa ikkunat ja ulko-ovet. Kenelle kuuluu, että uudet rakenteet tulevat oikean mittiset. Esim, ettei ulko-oven korkeusmitta ei pienene, jolloin oven...

Ikkunan huurtuminen/jäätyminen

Voiko kiinteän kolmilasisen ikkunan huurtuminen sisäpuolelta johtua siitä, että ulkopuolen ikkuna puite on alumiini profiilia 15 mm x 70 mm, joka on suoraan kiinni ikkuna...

lisäeristeeksi sahapurun päälle ekovilla vai kivivilla

kylmässä vintissä ei ole välikattoa niin kattopellistä tippuu kosteutta eristeen päälle. eristeet siis kastuvat ajoittain jonkin verran joten niiden kai pitäisi olla kos...

Onko vaaraa asbestilevyistä?

Kesämökkimme rantasauna on rakennettu 60-luvulla, jolloin kiukaan taakse kahdelle seinälle on asennetu asbestilevyt eristeeksi. Erittävätkö nämä asbestilevyt myrkyllisis...

Liukkaat laatat ulkorapuilla

Mistä ratkaisu kun ulkoraput ja tasane oven edessä on vaarallisen liukas. Pinta on sileää laattaa. Talvella jäätyvät ja kesälläkin kastuvat jäänliukkaaksi.Voidaanko käsit...

sokkelin vesieristys?

Tämä periaatteelinen kysymys koskee sokkelin ja anturan veden eristystä. Matalaperusta, harkkosokkelin korkeus 80 cm. Lähdin kyselemään toteutettavaa vedeneristystä, kun...

lisäeristys

Olen lisäeristämässä vuonna -49 rakennettua taloa sisäpuolelta. Teen 50 koolauksen ja levytän ek gyprocilla. Ongelma on kuitenkin kasvavat oven pielet? Ikkunat menee my...

Ja taas ikkunat huurtuvat...

Asumme (4 ihmistä ja 2 kissaa) 1987 valmistuneessa 110m2 omakotitalossa, jossa ikkunat huurtuvat talon sisäpuolelta syksyisin ja joskus talvella ne myös jäätyvät. Epäilen...

Lasitetun oven lukkojärjestelmä

Kyse on kylmän varastorakennuksen tuplaoven lukon valinnasta. Toisessa ovessa on pitkäsalpa ja huullos toisen oven lukkotelkiä varten. Lukkorunko on Abloyn 4190, ja ovien...

Ikkunat jäässä

Hei. Meillä on sellainen ongelma talossamme että näin pakkasilla alkaa ikkunat jäätymään sisäpuolelta alareunoista. Mistä tämä mahtaa johtua?...

Ikkunan karmin ja seinän välin tiivistys / äänieristys

Olen monesti ihmetellyt 2003 rakennetun talomme äänieristystä. Ohi ajavan mopon kireä pärinä kuuluu sisälle ihan kuin jossakin olisi ikkuna tai ovi raollaan. Ikkunat ei...

pyöröhirsimökin sisäpuolinen lisälämmön eristys

 moi!meillä on Honkarakenteen v 1985 valmistama pyöröhirsimökki "tuhatkaunokki"( 170 mm). Mökissä on vinot sisäkatot ja matala parvi. Mökkiin on tehty v.2011 laajennus ns...

Puuttuva tuulensuojalevy

Seinärakenne on tiili, (tiilielementti) villa tiiltä vasten, villa jotain 70-luvulla käytettyä reikäpaperilla päällystettyä kivivi...

Hirsien käsittely

Mökkimme pesuhuoneesta osa seinistä on laatoitettu ja osa pyöröhirrellä. Voiko nuo hirrellä olevat käsitellä esim.venelakalla. Kastuvat aika paljon kun suihku tulee. Va...

Lisäeristysongelma

Lisäeristäminen, olen keittiöremonttia tehdessäni avannut rakennuksen  ulkoseinää sisäpuolelta.rakenne on seuraavalainen, sisälevy 12mm lastulevy,sen alla  100mm mineraal...