Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Talvikylmä?

Huvilat ja mökit

Kysytty: 1.8.2007 klo:8:46
Hei! Kesäpaikkamme sijaitsee saaristomerellä, saarella ilman sähköä. Talvisin emme käytä kesäpaikkaamme, joten hirsirakenteiset sauna- ja talousrakennukset seisovat kylmillään. Tämä ei ole ongelma, koska käyttövesiputkistöa ja siihen liittyvät tekniset vempaimet tyhjennetään syksyllä jotta eivät vaurioituisi pakkasessa. Aikomuksemme on nyt rakentaa lautarakenteinen "valmispakettitalo" kesähuvilaksi. Minua on kuitenkin varoitettu siitä, että ympärivuotuisiksi tarkoitetut höyrusulkumuovilla varustetut talot eivät "kestä" kylmillään olemista, vaan vaurioituvat talvella. Miksi ja onko näin? Itse en aivan ymmärrä miksi solumuoveilla varustetut lautarakenteiset talot vaurioituisivat ollessaan kylmillään talvella. Ymmärrän hyvin että höyrysulku estää sisätila- ja rakenteissa olevan "kesäkosteuden" pääsyn ulkoilmaan, mutta mikäli taossa on tapeeksi tuuletusta talvisin (venttiilejä), niin kosteudenhan pitäisi poistua sitä kautta eikä jäädä rakenteisiin vaurioittaen niitä? Suurin ongelmahan on yleensä esim. kesämökkien muutettaessa talvikäyttöisiksi juuri tässä; kesämökeissä kun yleensä ei ole tarpeeksi ilmastointiaukkoja. Kesällähän pidetään paljon ovia ja ikkunoita auki, ollessaan siellä. Meidänkin hirsisaunarakennuksesta puuttui täysin ilmastointireiät, eikä edes ollut ohjeita että niitä pitäisi tehdä kun toissa vuonna pystytimme sen (Kontio). LVI inssinä kuitenkin porasin 2kpl 110mm reikää saunaan, 1kpl ph:seen, 2kpl tupaan ja yhden parvelle, jotta rakennus pysyisi terveenä... Ja niin on pysynytkin vaikka on talvella kylmillään. Miten on - voiko ympärivuotisesti asuttavaksi tarkoitetut talot jättää talvisin kylmilleen?

Niclas
Kysymyksiä: 25 kplVirallinen vastaus
Talo kestää kylmillään. Tärkeintä on, että sisälle ei pääse syntymään kastepistettä, jolloin sisäpuoliset pintarakenteet voivat vaurioitua. Ilmeisesti käsitys tuosta kestämättömyydestä johtuu juuri tuosta.

Arvostele vastaus kysymykseen "Huvilat ja mökit / Talvikylmä?":

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Lattiamateriaalit

Olen valitsemassa lattiamateriaalia mökille, joka on ns. talvikylmä. Nyt rossipohjan päällä on 18mm ponttivaneri, jonka alla villat ja tuulensuoja. Mitenkä esim. parketti...

Talvikylmän huvilan kustannusarvio

Hei, en saanut laskentapalvelusta arviota seuraavanlaiselle huvilaratkaisulle, ja siksi kysyn sitä näin erikseen. Mikä olisi karkea kustannusarvio seuraavanlaiselle huv...