Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

OK- talon laajennus, mikä sopimus urakalle?

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 9.2.2011 klo:10:30
Hei,

tarkoituksenamme on laajentaa OK- taloamme, "avaimet käteen" periaatteella. Urakan hintaluokka 40-50t€, neliöitä tulee lisää n. 25.

Mikä on suositeltavin / sopiva urakkasopimus pohja tällaiselle työlle. Onko pienurakkasopimus rt 80265 tarpeeksi kattava (tätä on tarjottu urakoitsijoiden puolelta)?

RT 80265 ohjassa mainitaan työlle vain 24kk takuu, onko riittävä urakan luonteeseen ja kokoon nähden? Lisäksi mitään mainintaa vuositarkastuksesta ei ole, tulisiko olla?

Mihin laajennus tulisi rakennusteknisesti rinnastaa, uuden rakentaminen vai pienurakka, millainen sopimus urakalle?

Tuuma
Kysymyksiä: 7 kplVirallinen vastaus
Kyseinen kortti käy sopimuspohjaksi. Sopimuksen laatimisessa on syytä käyttää omaa asiantuntijaa. Kotisivullamme on oheisessa linkissä yli 10000 euron hankkeiden sopimus liitteineen ja tarjouspyyntöasiakirjat. Tärkeää on, että asiantuntijan kanssa teet tarjouspy...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / OK- talon laajennus, mikä sopimus urakalle?":
Jäsenen antama (9.2.2011 klo:13:03) kommentti

Urakkasopimusta, tai sanoisinko kaikkia niitä sopimuksia joita rakennuttaja tekee urakkaan liittyvien pelikavereiden kanssa tulisi tarkastella kokonaisuutena, siten että sopimukset yhdessä muodostavat rakennuttajan näkökulmasta katsoen yhteisen juridisesti sitovan kokonaisuuden. Jotta tällainen tilanne saavutettaisiin, kysyjän kannattaa kiinnittää huomio avaimet käteen toimituksessa kahteen erilliseen sopimukseen, eli 1) urakointisopimukseen ja 2) Vastaavan mestarin sopimukseen.Urakointisopimuksen pohjaksi, mistä urakoitsija lähtee työstämään omaa sopimustaan käy hyvin ehdotettu RT80265 ja vastaavan mestarin sopparipohjaksi RT80269. On hyvä muistaa, että molemmat sopimukset ovat vain sopimuspohjija joita täydennetään tarpeen mukaan liitteillä ja mitkä liitteet mainitaan ja kirjataan osaksi tehtävää sopimusta. Yleinen toimiva tapa on ottaa sopimuspohjasta yleiset ehdot ja täsmentää liitteissä erityisesti seuraavat asiat:1) Kuka vastaa mahdollisista syntyneistä vahingoista tai henkilövahingoista niin tekijöille eri aliurakointiketjuissa tai kolmannelle osapuolelle syntyneistä vahingoista.2) Kuka sopijapuoli ottaa mitäkin vakuutuksia, ja kuinka se todennetaan3) Miten hoidetaan mahdolliset verotukselliset ongelmatilanteet4) Miten annetaan lupa mahdollisille lisätöille ja miten niistä laskutetaan5) Kuka vastaa mitenkin työturvallisuus asioista6) Miten työnjohto hoidetaan eri aliurakoitsijoiden osalta7) takuukorjaukset, takuuaika jne..8) vahingonkorvausvastuut9) Tilanteet joissa urakoitsija ei vie urakkaa päätökseen sovitulla tavalla10) Sopimuksen purkaminen ja riitojen ratkaisu11) Maksupostit tehtyjä työsuoritteita vastaan, ei pelkistä materiaalitoimitusten saapumisista tontille12) Tarvikkeiden ja materiaalien omistusoikeuden siirtymisestä. Rakennuttajan tulisi pyrkiä sellaiseen sopimukseen, että omistusoikeus siirtyy vasta siinä vaiheessa kun materiaalit on asennettu ja sääsuojattu.tässä siis joitain esimerkkejä...

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:13:31) kommentti

Kyse on kokonaispaketista, johon myös vastaava mestari kuuluu. Eli sama urakoitsija ja sopimus kattaa koko prosessin: suunnittelu, dokumentaatio, materiaalit, työnjohto, aikataulutus jne.aina lopputarkastukseen saakka. Ainoastaan lupien haku tuotettujen suunnitelmien pohjalta kuuluu rakennuttajalle ja joitakin pienenpiä asioita kuten sähkö ja veden järjestäminen työmaalle. Moni mainituista asioista onkin mainittu sopimusluonnoksessa.Mutta määritelläänkö laajennuksessa nuo takuuajat mieleivaltaisesti ja aina tapauskohtaisesti kunkin harkinnan mukaan vai onko tähän olemassa ohjeistusta? Onko 24kk riittävä ja onko vuositarkastukseen milestänne aihetta?

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:13:51) kommentti

Älä ihmeessä hyväksy "urakoitsijan" miestä/naista vastaavaksi, vaan mieluummin tai oikeammin Sinun miehesi/naisesi, jolla on myö se maalaisjärki ja vastuu työntuloksesta mukana. Mutta ota vielä erikseen valvoja, joka on täysin kokonaisti ajatteleva eli myös sinun etusi turvaava. Valvoja valvoo myös sitä vastaavaa.  Sinä valvot siten näitä kaikkia.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:15:50) kommentti

Ehdottomasti noin kuin Monta sanoo. Mittavammassa projektissa on hyvä olla ammattilainen "luottomiehenä", jolloin mahdollisen kiistatilanteen sattuessa pysyy hooma ladulla.
Ongelma/riski voi tietenkin tulla tuon luottomiehen löytämisessä. Vastaavan, valvojan ja tietenkin urakoitsijan valinnassa on syytä olla tarkkana ja vaatia referenssejä.
Ja referenssinantajiksi kelpuuta vain sellaiset, joiden sanaan tiedät voivasi luottaa.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:17:04) kommentti

Noin se menee kuten edelliset kommentoijat jo totesivat. Vastaavaksi mestariksi ei missään nimessä tule hyväksyä urakoitsijan luottomiestä. Vastaavahan on ammattilainen, jonka tehtävä on valvoa kahta asiaa, eli sitä, että rakentaminen tehdään sääntöjen ja määräysten mukaan hyvää rakennustapaa noudattaen ja toisekseen hän valvoo rakennuttajan etua tilanteissa, missä päätetään mm. lisätöiden oikeutuksesta.Kysyjän sopii miettiä tilannetta missä vastaava mestari tulisi urakoitsijan puolelta, -kenen etua tällainen henkilö viime kädessä oikein ajaa, urakoitsijan joka hoitaa hänelle töitä ja maksaa palkan vai rakennuttajan. Pahimmassa tilanteessa urakoitsija hommaa valvojan jota ei työmaalla juuri näy, ja joka ei puutu urakoijan toimiin millään tavalla.Mitä tulee sopimusten laadintaan, kaikki vaihtoehdot käy jos sopijaosapuolet saavuttavat niissä yhteisymmärryksen. Takuu voidaan määritellä esimerkiksi siten, että se on 24 kk luovutetusta ja vastaanotetusta suoritteesta. Sopimukseen kirjataan takuutarkastus tapahtuvaksi ennen 24 kk:n umpeutumista ja sovitaan ne toimenpiteet mihin urakoitsijan tulee ryhtyä havaittujen puutteiden korjaamiseksi. lisäksi määrätään normaalit 10v. piilo-rakennusvirheiden takuut ja sanktioidaan kukin näistä esimerkiksi takuutalletuksin.Jos kysyjällä ei ole aiempaa kokemusta sopimusten laadinnasta, terveen järjen käyttö on sallittua. Urakoitsijalle voi ehdotella omasta näkökulmastaan keskeisiä sopimuselementtejä joihin urakoitsija joko suostuu tai on suostumatta. Myös ammattiapu sopimusten laadinnassa ( esimerkiksi asiansa osaava vastaava mestari ) maksaa kyllä helposti itsensä takaisin.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:17:28) kommentti

Se on hyvä että ammattilaisiin on alettu luottaa myös näissä valvonta ja vastuukysymyksissä.  Jos et ole aiemmin ollut rakennusprojekteissa mukana voi olla haastavaaa löytää sitä täysin ulkopuolista luotettavaa vastaavaa mestaria ja sitten vielä valvojaa.   "Urakan hintaluokka 40-50t€, neliöitä tulee lisää n. 25." ei kestä kovin monta ulkopuolista jotka eivät osallistu varsinaiseen työhön.   Parasta olisi jos voisit löytää omien verkostojesi kautta luotettavan valvojan valvomaan nimenoaan sinun etujasi siinä projektissa. Valvontatehtävän vaativuus riippuu vähän siitäkin minkälaisia tiloja laajennukseen on tulossa.  Sen valvojan kun löydät ammattitaitoisen niin hänen opastuksellaaan voitte teettää suunnitelmat,hakea rakennusluvan, tehdä kyselyt ja valita urakoitsijan /urakoitsijat tarpeen mukaan , eikä silloin ole niin nokonuukaa kenen palveluksessa kukakin työhön osallstuva "mestari" on mutta sen valvojan täytyy tietää mitä ollaan tekemässä. 

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:17:34) kommentti

Hyvän vastaavan mestarin löytäminen on tietty haastavaa jos rakennuttajalla ei ole olemassa ymmärrystä saati kontakteja valmiina.Hyvä lähtökohta on selvitellä puskaradiosta hyviä kandidaatteja ja haastatella ehdokkaita, sekä kysellä heiltä referenssejä / kontakteja joille voi soitella aiemmista työkohteistaSitten kun lähdet laatimaan sopparia vastaavan kanssa, jyvät erottuvat akanoista. Parhaita ovat sellaiset, joilla on riittävä koulutustausta, runsaasti osoitettavissa olevaa käytännön kokemusta sekä valvonnasta, että pääsuunnittelusta, ja joilla pysyy myös kynä kädessä ja jotka osaavat suhtautua rakentavasti sopimusluonnoksiin ja rakennuttajan ehdotuksiin.Useimmat vastaavat mestarit osaavat valvonnan käytännön tasolla, mutta suuri ongelma on siinä, ettei kynä tahdo pysyä kädessä. Urakoitsijan ns. ammattimiehillä on sama tilanne työkalut kyllä pysyy useimmiten kädessä, mutta kuvia ei osata lukea. Tilanne on vähän sellainen kuin sokea taluttaisi kuuroa...Jos sopimuslaadinnassa tulee vähänkin mieleen epäilys, josko vastaavan kandidaatti pelaisi ensisijaisesti omaan pussiinsa tai että hän ehdottelee sopimuspohjaan esimerkiksi verohallinnon km korvauksien ylittäviä maksuposteja tms. epäselvyyksiä, kannattaa tämmöiset kandidaatit unohtaa ja muistaa nyrkkisääntönä se, että jos sopimukseen pääsy jo itsessään osoittautuu takkuiseksi, niin mikähän olisi tilanne jos tämmöisen vastaavan kanssa joudutaan selvittelemään mitä tahansa muita sotkuja, mitä aina tulee, oli sitten kyseessä avaimet käteen kauppa tai osiin pilkottu urakka.

Jäsenen antama (9.2.2011 klo:17:39) kommentti

On aivan totta että ulkopuolisen valvojan ja vastaavan palkkaus saattaa tuntua ainakin alussa lisäkustannukselta. Jos urakoitsijan valinta joka tapauksessa "menis putkeen" niin noinhan se olisikin. Itselle on osunut keskustellun suuruusluokan projektissa sellainen urakoitsija että, johan olihan siinä vääntämistä. Ei ollut minulle ensimmäinen projekti mutta jäi se kyllä opetuksena mieleen. Toivon ettei moista osu ensikertalaiselle.

Onko kellään tiedossa mitään paikkaa, mihin noille veijareille voisi laittaa pystyyn jonkun arvostelusysteemin.

Toivoisin että minun virheistäni voisi oppia joku muukin.

Jäsenen antama (10.2.2011 klo:8:44) kommentti

Kiitokset kommenteistanne! Kyse on todellakin siitä, että tietoa saati suhteita vastaaviin mestareihin ei ole, eikä kokemusta rakennusprojekteista (muun alan projekteista on 15v kokemus, mistä syystä em. toimitamallia ajattelin). Eisiis ole kyse siitä, että haluaisin tässä kohtaa säästää, haen vain täyttä toteutuspakettia projektille. Toisaalta kyseenalaistan ja ihmettelen, miksi "kokonaisvaltainen" urakoitsija joka itse myös valvoo tekemäänsä työtä, tekisi ehdoin tahdoin sutta ja sekundaa? Jos muutkin alat, kuin rakennusala toimisi tällä tavoin, se olisi lopun alkua.Eli pitänee tulkita rakennusprojetit täysin poikkeaviksi, joista puuttuu korkea työmoraali ja vastuu omasta työstä? Onko asia todellakin näin?

Jäsenen antama (10.2.2011 klo:9:37) kommentti

Asia on juuri noin, mutta rakennusprojektit eivät ole poikkeus. Jos otat sen kokonaisvaltaisen projektin, niin oletpahan täysin sinisilmäinen ja panet pääsi pensaaseen ja sitten taas viimeistään, kun projektisi on valmis (jos yleensäkään valmistuu - kohtuuajassa) suorastaan parut suoraa huutoa täällä "miksi minulle kävi näin".Vertaus: viepä pukki (ei tarkoita joulusellaista) kaalimaalle muutamaksi kuukaudeksi. (En kaipaa tähän kommenttiasi.)

Ja toinen: tyhmyydestä sakotetaan! (En tähänkään.)

Ja kolmas: raha ratkaisee! (Eikä tähänkään.)

Ja neljäs: jokainen ajaa vain omaa etuaan! Etkö sinä tee sitä eli olet poikkeus, jolla ei olekaan korkea työmoraali. Huom! rautalankaa väännettynä: Tässähän on kyseessä juuri Sinun etusi eikä sen "kokonaisvaltaisen". Jaha: siis se onkin toisin päin eli teetät sen projektin, jotta se kokonaisvaltainen voi raapia mahdollisimman helpolla tuohta Sinulta.Mitäs minä sinun eduistasi. Se on minun etuni, kun kirjoittelen "kuuroille korville" mahdollisimman vähän. Solong!

Jäsenen antama (10.2.2011 klo:10:20) kommentti

On se varmaan rakennusalan projekti vähän eri juttu kuin muut.  Näitä rakennusprojekteja (varmaan muitakin) varten on kuitenkin tehty hyvät sopimuspohjat ja menettelytavat ja pykälät.  Ne vaan pittee tietee ja noudattaa niitä sopimuksia pilkulleen , tarkoitin urakkasopimuksen oikeita muotoseikkoja ,aikatauluja,ennakkomaksuja ,vakuuksia jms. eikä saa olla ujo kun sopimuksia tehdään ,silloinhan kaikki on vielä hyvin eikä kukaan halua ryöstää ketään.  Em. juttuja varten se valvoja on maallikkorakentajalle erinomaisen tärkeä kun se urakoitsija, joka tekee niitä sopimuksia jatkuvasti ,osaa kyllä pitää puoliaan.  Niin että eikun esim.paikkakuntasi rakennusvalvontavirastoon käymään nin siellä antavat yhteystietoja kunnollisiin valvojaehdokkaisiin ja sitten valkkaamaan.  Hyvä olisi jos olisi lähiympäristössä joku tai joitain joilta saisi kokemuspohjaista tietoa ehdokkaista.

Jäsenen antama (10.2.2011 klo:11:01) kommentti

Jopas otti "Monta" monet tulet alle. On tainnut tulla siipeen omalla kohdalla sopimusten kohdalla tai sitten kommenttini sattui syvälle ammattimiehen ylpeyteen? Alunperin kysyin täällä nimen omaan tarpeeksi kattavan sopimuksen perään, johon voi sitten tarpeen tullen rakennuttajana nojata. Jos sopimus on huono, niin eipä siinä auta vaikka omalla puolella olis kaksikin valvojaa selittelemässä tehtyjä tai tekemättömiä asioita. Kiitos virallisesta Rakentajat.fi palstan vastauksesta ja muistakin asiallisista palautteista. Teen itse työtä metalliteollisuudessa projektipäällikkönä, jossa valvon ja vastaan omasta ja muiden projektissä työskentelevien töistä. Vastaan työstäni asiakaalle, eikä asiakkaalla todellakaan ole minulle valvojaa ns. teknisessä mielessä. Toki aikataulua ja kustanuksia asiakas seuraa, ja nojaa sopimuksiin ja antamiista lähtöspekseihin, jos jokin ei asiakkaan mielestä mene suunnitelmien mukaan=> sopimukset!!!

Jäsenen antama (10.2.2011 klo:13:22) kommentti

Tuuma, ota tästä varoituksesta vaarin:
Älä oleta että rakennuspuolen projekteissa mikään muun alan käytäntö olisi voimassa.
Likimain kaikilla muilla aloilla, kuten varmaankin esim. metalliteollisuuden projekteissa, on kyseessä pitkäaikaiset tai toistuvat asiakassuhteet.
Rakennusprojekteissa, kun asiakkaana on yksityinen rakennuttaja, monet urakoitsijat olettavat aina että, koska projekti on ainutkertainen teettäjälle, ei ole tarpeen hyvällä työllä pohjustaa mainetta seuraavan tilauksen saamiseksi.
Nimenomaisesti on niin, että sopimus on täysin toisarvoinen, jos urakoitsija osoittautuu osaamattomaksi tai muuten kelvottomaksi,
Tiedät omalta alaltasikin, että silloin on jo jotakin pahasti pielessä, jos joudutaan kaivamaan sopimus esille, ja tutkimaan mitä sinne onkaan kirjoitettu.
Ainakin isommilla paikkakunnilla näyttää olevan varsin villi meininki, koska ei ole kunnolla toimivaa puskaradiota, jolla ala-arvoiset "ammattilaiset" saataisiin karsittua alalta pois.

Jäsenen antama (10.2.2011 klo:13:45) kommentti

"Jopas otti "Monta" monet tulet alle. On tainnut tulla siipeen omalla kohdalla sopimusten kohdalla tai sitten kommenttini sattui syvälle ammattimiehen ylpeyteen?"

Eipä sattunut kumpikaan kohdalleen, mutta pyrkimykseni oli tähdentää asioita ja tuoda vähän faktaa, jotta se menisi perille, kun ei heti näyttänyt menevän. Minullehan on loppujen lopuksi se ja sama miten menettelet, mutta olen sen verran ihmisystävällinen, että sinullakin menisi projektissasi hyvin. Toivon hartaasti sitä.

Ole sinä projektipäällikkönä ja värkkää raudasta, mutta sen verran, että rakennustyö ei raudan taonnasta eroa pätkääkään, joten nyt paljastuu kysymyksesi tausta - eipä osata/tajuta. Projektipäällikön kysymänä kysymystä - ihmettelen vielä enemmän. Kun tiukka paikka tulee, niin myöhäinen herääminen on myöhäistä ja tulee se itku, joka vähiten auttaa, mutta henkisesti ehkä helpottaa. No sekin on parempi kuin ei mitään.

" Toki aikataulua ja kustanuksia asiakas seuraa, ja nojaa sopimuksiin ja antamiista lähtöspekseihin, jos jokin ei asiakkaan mielestä mene suunnitelmien mukaan=> sopimukset!!!"

Tuossahan itse sen totuuden sanot, mutta et sitten itse kuitenkaan tajua. Rauta ja puu on erillaista siinä mielessä, jos ymmärtää rautaa ja puusta ei tajua mitään, niin silloin kannattaa ottaa siihen sellainen, joka tajuaa ja huolehtii. Asiakkaan on löydettävä ts. asiakkaalla on oltava kunnon työkalut, millä se kontrolloi ja tarkastaa niitä työn tuloksia sopimuksiin. Töiden tulos on joka hetki oltava sopimuksen ja sen ehtojen mukaista, jos et tajua, niin en mahda mitään. En pakota, en käske tekemään sinua mitään. Tee niin kuin teet. Se on siinä. En pyydä anteeksi. En ole tehnyt mitään laitonta, joka olisi Sinua vastaan, vaan päin vastoin olen yrittänyt auttaa ja toivon hankkeesi menevä erinomaisesti Sinua hyödyttäen, vaikka niitä karikoita on ja huolellisuudesta huolimatta tulee myös olemaan.

Jäsenen antama (10.2.2011 klo:14:44) kommentti

Niin herra/rouva "Monta", jotenkin et itse nyt ymmärrä mitä kerron ja tästä viimeisestä vuodatuksestasi en totta puhuen en ymmärrä minäkään. Kirjoituksesi on ainakin kaikkea muuta kuin mainitsemasi "ihmisystävällinen" ja voin sieluni silmin nähdä sinut hermoilemassa ja polttamassa siltoja, kun jokin asia ei ehkä mene niinkuin haluat. Se siitä.Muille: Se projektin vaihe jos jostain syystä joudutaan kaivamaan sopimuksia esiin, ei tietenkään ole toivottu tilanne kenellekään, mutta siihenkin tulee varautua. Nakertajaxille kiitokset kommentista, että rakennuspuolella sopimus ei välttämättä tarkoitakaan sopimusta, jolla on oikeasti loppupelissä ja tiukan paikan tullen merkitystä. Ajattelin asiota näemmä liian maallikkona rakennusprojektiin ja hain toimintamallia muusta teollisuudesta. Koska projekti on vielä aloittamatta vaille valmis, otan ASIALLISISTA neuvoistanne vaarin ja lähden nyt etsimään projektin vastaavalle työnjohtajalle vielä päällystakkia valvomaan tuota vastaavaa johtajaa ja muutenkin hanskaamaan projektin maaliin.

Jäsenen antama (10.2.2011 klo:17:10) kommentti

"lähden nyt etsimään projektin vastaavalle työnjohtajalle vielä päällystakkia valvomaan tuota vastaavaa johtajaa ja muutenkin hanskaamaan projektin maaliin."Muuten toimit kuin ohjeeni on, mutta jätä ne hanskat noille nyrkkeilijöille, mutta jos olet tottunut projektipäällikkönä käyttämään niitä, niin olet sitten varmaankin ammattinyrkkeilijä projekteissasi.
Jäsenen antama (10.2.2011 klo:19:05) kommentti

On se merkillinen tämä rakennusala Suomessa. Ehkäpä yksi eniten säädellyistä teollisuuden aloista ja siltikin turhan usein pienrakentajan näkökulmasta paljon silkkoa sisällä.Eräs keskeisistä huomioista, mitä aiemmin mainittiin on urakoitsijan halukkuus ja kyvykkyys tehdä laadukasta ja viimeisteltyä työtä. Sitä ei juurikaan pienrakentaja kohtaa, koska aika moni urakoitsija näkee asian niin, että kun keikka saadaan myytyä, niin rahan kuppaaminen voi alkaa lisätöin ym. tavoin. Eihän tämän pienrakentajan kanssa ole enää jatkossa tarvis asioidakkaan.Itselläni on kokemuspohjaa urakoiden ostamisesta, projekteista, työn valvonnasta ja sotkujen selvittelyistä sekä rakennusalalta että teollisuudesta ja kas kummaa rakennusalalla oli projekti sitten mikä tahansa, niin aina töihin on yrittämässä yksi tai useampi vedättäjä tyyliin rahat pois ja happoa silmille. Paljon on työmoraalissa toivomisen varaa tällä alalla.Joten kyllä hyvä valvoja kannattaa projektiin palkata. Hyvän saatat saada n. hintaluokkaan 4k€ + alv. sisältäen kaikki kustannukset. Sillä ei ole juuri merkitystä onko kyseessä 25m2 laajennus vai 100m2 laajennus, samat työvaiheet valvoja kuitenkin joutuu tarkastamaan.

Jäsenen antama (10.2.2011 klo:19:47) kommentti

Komppaan täysillä P59:n kommentteja/ihmettelyä. Oma kokemukseni on vuosien varrelta useammasta projektista pienrakennuttajan roolissa. Pienimmät remontit teen yleensä itse, ja jos tarvitsen erikoismiestä niin tilaan sitten muutamaksi tunniksi.

Surullisinta asiassa on se, että vähänkään mittavampi projekti pieleen mennessään voi suistaa rakennuttajan talouden, ja miksei koko elämänkin, pois raiteilta.

Olenkin sitä mieltä, että pitäisi olla joku foorumi tai palsta, jonne laitettaisiin ohjeita, vihjeitä ja kokemuksia "kanssarakennuttajien" tiedoksi.Vinkkejä tyyliin:

1) Aina kun mahdollista suosi sopivan kokoista urakoitsijaa tai yrittäjää, joka on tunnettu omalla paikkakunnallasi ja ilmeisesti aikoo jatkaa toimintaansa siellä. Varo siis "vierailevaa tähteä", joka hakee helppoa rahastuskeikkaa.

2) Varo pienehköä yrittäjää, jolla on toiminnan kokoon nähden erityisen hyvät Internet-sivut. Noita sivuja saa teetettyä/kopioitua pikkurahalla valmiisiin "runkoihin".

3) Selvitä kerrottujen referenssien todenperäisyys ja haastattele asiakkaita, joilla projekti on jo valmis.Osaamattomien tai muiden epäkelpojen toimijoiden nimeäminen ei taida olla asiallista, liekö edes laillista?

Jäsenen antama (11.2.2011 klo:11:10) kommentti

Nim. Monta lienee aikaansa eri palstoilla tuhlaava provokaattori tai sitten alaikäinen??

Jäsenen antama (11.2.2011 klo:14:16) kommentti

Onhan se hyvä, että 15 v vuotta projektipäällikkönä toiminut rautapäällikkö kysyy neuvoja amatööripuusepiltä sopimuksien teosta. Siinähän sen näkee, että tuuma raudan mittana on aivan liikaa, kun puuamatööritkin käyttävät korkeintaan millejä. Kun oikein kovasti takoo, niin näyttää ohjeet menevän hilseen alle. Toivottavasti siellä myös pysyvät.

Puusepät neuvovat millin tarkasti ja niillä on tarvittaessa riittävän paljon niitä peräkkäin, tuuma ei riitä - siinäkään. Koolla on väliä.

Niinpä hyvät neuvot ovat aina provosointia, kun ne eivät täytä niitä unelmia.

Jäsenen antama (11.2.2011 klo:15:00) kommentti

Millin tuhanneksia (mikrometri) metallipuolella esim. laakerisovitteissa käytetään. Onko teknisen käsityön tunneilla ope vielä sinulle "Monta" kertonut, että maailmassa monta on ihmeellistä asiaa ja että tuumamittojakin jaetaan toki yhtä tuumaa piempiin osiin. LVI- puolella monet kierteet ja halkaisijat taitaa vieläkin olla tuumina. Vai onko 1/4" tai 1/2" tuttuja mittoja? Ja eikös ne perinteiset kansan kielen "kakkosneloset" ja moni muukin sahatavara ilmoitettu aiemmin muuten tuumissa? Ja jos nyt sattuisit tekemään yhtään projektia esim. jenkkien suuntaan (tätä en kyllä usko), niin tuumakin on hyvä mitta opetella tuntemaan. Onneksi valvojat näköjään siivoaa noita sinun epäasiallisia jätöksiä pois näiltä sivuilta, ja ovat historiaasi katsoen tehneet näin aiemminkin, hyvä näin.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Talonlaajennus, kirvesmies vai rakennusfirma

Hei,Omakotitalon laajennus meneillään ja mietityttää tekijä urakalle. Onko suurta vaikutusta lopulliseen hintaan palkkaako hommaan kirvesmiehen ja sähkö-LVI asentajat vai...

SOPIMUKSISTA

Minkälainen sopimus on tehtävä urakoitsijan kanssa jos teemme talon siten että me ostamme aineet ja urakoitsija tekee työt ja aikatauluksi sovitaan talon valmistuminen ma...

Rintamamiestaloon lisäsiipi

Aikeissa olisi rakentaa vanhaan hirsitaloon lisäsiipi johon tulisi wc, khh, ph ja sauna. Yläpuolelle kylmä parveke. Laajennus tulisi talon päätyyn koko leveydelle. Talo o...

hirsiseinän eristäminen ulkoa

20-luvun talossa olisi tarkoitus jättää sisäseinät hirsipinnalle.osassa hirret rumat joten ne levytän esm. cyprocilla tai puukuitu levyllä ja kysyisin että mikä rakenne o...

horisontaalitasossa olevien maalämpöputkien paikannus?

Meillä on tulossa talon laajennus ja ongelma on miten paikantaa pihamaassa horisontaalitasossa olevat muoviset maalämpöputket? Putkien sisään ei voi työntää mitään antur...

Talon laajennus / salaojat

Moi,Asumme yksitasoisessa peltiharjakattoisessa puurakenteisessa ok-talossa, joka on valmistunut 2005. Talon yhteydessä on toisessa päässä autokatos ja varasto.Harkitsen...

Laajennus

Rintamamiestalon laajennus kyseessä kannattaako uuteen osaan laittaa rossi vai laatta ja mikä olis toimivin liitos kun rakennetaan vanhan jatkeeksi samankokoinen uusi...

Talon laajennus ylös vai sivulle

Onko nyrkkisääntöä kumpi on edullisempaa ja fiksumpaa - talon laajennus ylös (puurakenne, peltikatto) vai sivulle (talossa reunavahvistettu betonilaatta)? Rakennuslupa on...

Ei jippoja, pelkkää laskutusta

Edellisessä asunnossa sähkön toimitti Suomen Energiayhtiö Oy. Kun en huomannut kieltää, niin sopimus muuttui määräaikaiseksi 31.10.2012 asti. Muutin uuteen osoitteeseen...

Liittymismaksut vesihuoltolaitokseen ok-talossa

Laajensimme ok-taloa v.2003.Syysk. 2003 kunta laittoi meille laskun (918,46€) liittymisestä vesihuoltolaitokseen (vesi- ja viemäri) koska laajennus ylitti yli 10%:lla rak...

LVI-urakan hinta

Tiedustelisin LVI-urakan kokonaishintaa eli olemme tehneet kyseisen urakkasopimuksen yhden yrityksen kanssa kattaen suunnittelut, materiaalit, työt, läpiviennit, eristyks...

Maanrakennustöihin kuuluvien töiden hinta-arviota?

Olemme neuvotelleet pk-seudun läheisyydessä sijaitsevan tontin ostosta, mutta myyjä on kiinnostunut kaupoista vain jos palkkaamme hänet tekemään tontin maarakennustyöt. M...

Oikeat ratkaisut ?

Mökkisaunamme laajennus ja remontointi on meneillään. Lattioiden perustus- ja vesieristys ja lattialämmitys on ok. Lattioiden kaadot ja laatoitusjälki on sellaista, että...

kaiteen korkeudet

mikä on ok talon sisäkaiteen korkeus ja portaiden kaiteen korkeus.ja jos talossa on parveke tai terassi ulkona niin mikä on kaiteen korkeus.lisäksi jos nämä vastaavat o...

Mikä lämmitysmuoto yläkertaan

Omistan ok-talon, jossa on yk-varaus. Rakennamme nyt yläkerran valmiiksi. Talossa on kaukolämpö ja alakerrassa vesikiertoinen lattialämmitys. Mikä seuraavista vaihtoehdoi...

Kirvesmiehen palkka-arvio?

Olen rakennuttamassa 90m2 omakotitaloa. Haluaisin tietää minkälaiseen rahalliseen summaan minun tulee varautua rakennuttamisessa? Kirvesmies tahtoo 12e tuntipalkkaa, mutt...

kostea vana

Keväällä tehtiin salaojaputki remontti,eli vaihdettiin kaikki salaojaputket+autokatos laajennus.Otettiin kaikki vanha styrox pois,laitettiin uuret ja myös patolevy kivija...

omakotitalon laajentaminen

haaveena olisi laajentaa 98 neliön taloa vähintään kaksi makuuhuonetta lisää..eli kysymys olis että mistä lähdetään liikkeelle ja mitä täytyy tehdä ensin.. luonnollisesti...

Tekninen tila

Omakotitaloomme on tehty vuonna 2004 laajennus jonka yhteydessä eteiseen on tehty syvennys mikä toimii ns. teknisenä tilana niiltä osin että sinne on on laitettu lämminve...

talonlaajennus, suunnittelukustannukset

Hei,Kysymyksessä 25 neliön laajennus uudehkoon (ei uusittavia perustuksia tai vesipisteitä) omakotitaloon, arvioitu budjetti 30 tuhatta euoroa teetettynä. Mikä on "sopiva...

Laajennuksen vaatima oviremontti

Asumme 1900-luvun alussa rakennetussa puutalo-yhtiössä. Yhtiössä on jaettu laajennusoikeuksia kaikille asunnoille saman verran. Valtaosa laajennuksista on suoritettu ulla...

Kuka tarkastaa ja kuka maksaa

Ostin ok-talon, joka oli vielä keskeneräinen. Kauppakirjaan laitoimme työt, jotka rakennuttajan piti tehdä tiettyyn päivään valmiiksi. Nyt työ on myöhässä ja jotkut työt...

talon laajennus ylöspäin

Mistäköhän voisi pyytää hinta-arviota kun kyseessä talon laajennus ylöspäin? Talomme on n.75 neliötä ja tarkoitus olisi tehdä yläkerta periaatteella 1 1/2 kerroksinen tal...

Alaslasketun katon rakenne/höyrynsulku puukiukaan yläpuolella

Kyseessä 1980 valmistuneen ok-talon märkätilojen remontti. Miten toteutan oikealla tapaa saunan katon rakenteen puukiukaan yläpuolella ja mikä on oikea tapa kiinnittää al...

Kuuluuko ALV ilmetä urakkatarjouksessa!

Olen pyytänyt vesikatto rempan urakkatarjouksia ja miksi tarjouksiatulee niin eri tavalla siis toisissa on jopa laskettu ALV määrä muttaon myös tarjoksia joissa on mainin...