Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Maakosteus

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 23.3.2005 klo:11:05
Ostin 6v vanhan paritalon puolikkaan jonka perustukset on tehty harkkoperusmuurista. Alapohjarakenteet on maanvaraista betonilaattaa. Talo on niin sanottu rinneratkaisu. Remontoidessa havaitsin talon alakerrassa keskellä olevissa kantavissa tiiliseinissä rapaumaa pinnoitteissa etenkin lattialistojen alla. Tämän johdosta teetin kosteumittauksen. Lattiasta noin 10 cm lattiasta seinässä oli selvästi havaittavaa kosteutta joka aleni nopeasti ylöspäin mentäessä. Kuntoarvioinnissa tätä ei havaittu. Minkälaisesta ja miten vakavasta ongelmasta on kysymys. Onko tämä yleistä vastaavantyyppisissä rakennuksissa. Onko mahdollisuus että tästä aiheutuu terveyshaittaa. Miten asia korjataan - onko salaojitus keskeinen asia korjauksessa vai onko tarvetta radikaalimpiin toimenpiteisiin perustuksen osalta. Miten seinä olisi syytä käsitetellä? Itse suunnittelin lasikuitutapettia. Tuleeko tämä huomioida jotenkin jalkalistojen asennuksessa. Lähtökohta luonnollisesti on päästä eroon kosteudesta jos mahdollista. Vastauksesta kiittäen.
Virallinen vastaus
Outoa tuossa on se, että asiaa ei ole kuntokartoituksessa huomattu. Jos se on jäänyt lattialistan alle, tuo on ymmärrettävää. Tuohon kannattaa ot...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Maakosteus":
Jäsenen antama (18.3.2009 klo:6:43) kommentti

Hei ! Vuonna -85 rakennettu omakotitalo eikä salaojitusta. Nyt parketti rakoilee, kupruilee ja halkeilee. Esim. painavan pöydän alunen kostean nihkeä. Sisäilma pistävä. Pakkasilla ilma oli suht ok mutta nyt kun on +asteita niin todella pistävä. Poistuuko ongelma salaojituksella vai vaatiiko vielä jotain lisäksi ? Talo on melko maan tasalla. Ajatuksena oli salaojituksen yhteydessä kaivaa maata 30 cm pois. Olen yh-äippä ja tietämätön. Tuhannet kiitokset vastauksesta

Jäsenen antama (18.3.2009 klo:7:01) kommentti

Sen verran vielä lisään juttuuni, että terv.tarkastaja teki pintakosteusmittauksia tasan vuosi sitten ja tulokset oli hyvät. Viime kesänä tehtiin uudet mittaukset ja tulokset loistavat. Voiko mittauksiin vaikuttaa säässä kestänyt pitkä kuiva jakso. Mittari näyttää tietääkseni vain 5 cm lattian alapuolelta. Kuitenkin painavaa pöytää jouduttiin siirtämään jatkuvasti paikasta toiseen koska sen alta alkoi tulemaan pistävä haju ja pöydän alta laitta reilusti kostea.

Jäsenen antama (18.3.2009 klo:7:53) kommentti

Voihan tuo edelläkuvattu tilanne tietysti olla mahdollistakin,mutta kuulostaa aika uskomattomalta?Siellähän suorastaan sataa "alhaalta ylöpäin" Eihän tuonkaltaisten ongelmien jälken rakenteet voi enää olla asuttavassa kunossa?Kerroppas lisää tuosta lattian rakenteesta, vaikka kyllä kehoittaisin että pyydät sinne paikan päälle ehdottomasti asiantuntijan katsomaan mistä on kysymys, hän sitten arvoi että tarvitaanko siellä vasaraa ja sahaa vai "pillaria" jälkimäinen vaihtoehto vaikuttaa todennäköiseltä.


Jäsenen antama (18.3.2009 klo:9:40) kommentti

Onko talossa kattolämmitys ja aivan olematon lattian eristys ???

Jäsenen antama (18.3.2009 klo:14:16) kommentti

Betonin päälle on laitettu parketti. Selkeästi haju tulee lattiasta. Mistään ei ole löytynyt kosteus- tai homevauriota. Talo on käyty läpi kattoa myöten. Puu-ulkoverhoilua avattu sieltä täältä ja menty väliseinän läpi ja tutkittu villat. Ei missään hometta eikä kosteutta. Näinollen kahden eri remonttimiehen arvio oli, ettei voi olla kysymys muusta kuin puuttumattomasta salaojituksesta.

Jäsenen antama (18.3.2009 klo:14:40) kommentti

"Mistään ei ole löytynyt kosteus tai homevaurioita" nyt en oikein ymmärrä? "parketti rakoilee kupruilee halkeilee" ja kosteutta ei löytynyt mistään?? taitaa olla provo koko juttu?


Jäsenen antama (18.3.2009 klo:19:09) kommentti

Ja edelleen kummittelee tuo pintamittari!!!! Sillä kun ei saa mitään tolkkua rakenteista. Ammattimies voi kartoittaa kosteuseroja, muilta pitäisi kokonaan kieltää.

Onko kohteessa käynyt rakenteiden kuntotutkijoita?

Jäsenen antama (19.3.2009 klo:10:35) kommentti

Kiitos Betonitohtori asiallisesta viestistä. Olen kanssasi täysin samaa mieltä kosteuden pintamittarista. Jos sillä saa tuloksia viiden centin syvyydeltä niin "turha" laite.


Kahden eri remonttimiehen näkemys talosta tutkimuksen jälkeen on, että kosteus tulee väkisinkin maan alta. Talo 25 v vanha eikä salaojitusta eikä sadevesiviemäreitä. Kovemmalla sateella maa ei vedä vettä sisään talon päädystä vaan vesi jää lillumaan maan pinnalle kunnes aikanaan maa sen nielee.


Pojan huoneessa oli tunkkainen ilma. Vedin lattiamaton auki kun sitä ei oltu liimattu betoniin kiinni. Huoneen kulmassa matosta löytyi kämmenen kokoiselta alueelta pieniä mustia pilkkuja. Eli tämä puoltaa sitä, että maan alta kosteus tulee.


Samoin pakkasella pistävä hajua katoaa mutta kostealla säällä se tulee jälleen esiin. Eikö parketin eläminen kerro myös siitä, että kosteus-pakkanen-kosteus-pakkanen pistää sen halkeilemaan ?


Talon ulkolaudoituksia on avattu, menty "väliseinän" läpi ja tarkistettu villjoja. Kaikki kuivia eikä homeesta merkkejä. Samoin katto tarkistettu, ei sielläkään ongelmia. Näinollen vaihtoehtoja ei jää enää jäljelle, ainakin jos näin naisen logiikalla ajattelee.


Huhtikuussa alkaa salaojitus sekä maan kaivuu tontilta 30cm pois koska talo on rakennettu koko lailla maan tasalle. Myös puutteellinen ilmastointi hoidetaan kuntoon.


Talon perustus on soraharkkoa. Olen kuullut, että se imee vettä kuin sieni mutta kuivuu myös nopeasti.


Luuletko Betonitohtori, että olen oikeilla jäljillä remontin suhteen ?Jäsenen antama (19.3.2009 klo:12:27) kommentti

Ymmärsinkö oikein!

Remppamiehet tekivät tutkimuksen?

Jäsenen antama (19.3.2009 klo:13:01) kommentti

Kyllä ! Molemmilla suhteellisen iso ja arvostettu oma rakennusalan yritys. Kokemus 30 vuoden takaa. Yrittäjät eivät tunne toisiaan ja käynnit olivat eri aikoihin mutta tuomio molemmilta sama.


Olin itse paikalla kun talon rakenteita käytiin läpi eikä siellä ollut minunkaan silmään tai nenään mitään huomautettavaa. Näin ainoaksi vaihtoehdoksi jäi salaojituksen ja sadevesiviemäreiden aiheuttama ongelma.


Pitäisikö vielä kuntotarkastaja tilata paikalle ? Niitäkin on monen sortin tarkastajaa ja luottamus heihin välillä ontuu. Ystäväpiirissä useampi huono kokemus.


Jäsenen antama (19.3.2009 klo:13:49) kommentti

Heips ! Löysin Rakentaja.fi antaman vastauksen samanlaiseen ongelmaan ja siellä sanottiin myös salaojituksen puutteen aiheuttavan ongelman.


Enkä usko, että molemmat rakennusalan ammattilaiset jotka tarkistivat talon huijaisivat minua koska kyseessä on erittäin hyvät perhetut.


Jäsenen antama (19.3.2009 klo:14:11) kommentti

Eikös ne parketin "kupruilemiset ja halkeilemiset" kieli siitä että kosteutta on ollut? kun sitä kuitenkaan "mistään ei löytynyt" minä väitän vaikka en ole kohdetta nähnytkään, että jos tuollainen kosteuden määrä lattian alla ja parketin alla liikkuu niin kyllä sitä seinärakenteestakin pitäisi jo melkovarmasti löytyä, sieltä reuna-alueiltahan se kai oli ensin sisään pyrkimässä, eikös niitä tummentumiakin ollut nurkassa?Perusteellinen tutkimus, seinien alapuusta pitäisi saada näytteitä (oliko se puutalo)?


Lattian ja seinien ala-liitoskohdat auki alapuusta näytteitä.

En luottaisi sokeasti "tavallisiin" rakentajiin, vaikka olisikin 30 vuoden kokemus, kokemusta pitää olla nimenomaan korjausrakentamisesta ja silloinkin firmassa pitää olla kokemusta kosteusvaurioiden kokonaisvaltaisesta tunnistamisesta ja niitten oikeaoppisesta korjauksesta.Jos maanvarainen eristämätön laatta, niin salaojilla voidaan saada ehkä lievää helpotusta asiaan mutta tuskin ongelmaa sillä poistetaan lopullisesti, maaperä taitaa olla savea, liiallinen kuivatuskin voi tuoda omat ongelmansa. Ennen kaivuutöitä pitäisikin tukia pintaveden korkeus, 30 senttiä maata pois antaa jo pintavesillekkin tilaa liikkua uudella tavalla,Viettääkö tontti talosta poispäin vai onko se talo "kuopassa"??

Jäsenen antama (19.3.2009 klo:17:33) kommentti

Puutalosta kysymys. Savimaata ja tasainen tontti.


Kosteus oli pyrkinyt betonin läpi lattiamattoon talon kulmasta eli juuri siitä kohtaa mihin vesi vuolaana valuu sadevesikourusta. Lattiamatossa oli mustia pilkkuja noin kämmenenkokoinen alue. Ulkopuolelta otettiin laudoitus auki, tutkittiin villat ja kaikki ok.


Mietin sitä, että talon tai tontin alla saatta olla myös rakennusjätteitä, jotka kosteudessa alkavat tunkkaamaan.


Jokatapauksessa tontti vedetään mullin mallin ja torpasta jokainen lauta irti niin tuleepahan varmuus asiaan.


Jäsenen antama (19.3.2009 klo:17:52) kommentti

En tarkoittanut mitään kuntotarkastajia vaan rakenteiden kuntotutkijoita. Kaikella kuunnioituksella, mutta pelkällä kirvesmiesmenttaliteetilla ei näissä kuvioissa pärjätä.

Jäsenen antama (19.3.2009 klo:18:56) kommentti

Ok. Kiitos kaikille vinkeistä !Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

maa kosteuden imeytyminen

voiko maakosteus imeytyä myöhemmin rakennuksen betonilaattaan,jos se on pysynyt 32 vuotta kuivana?muovia ja styroksia ei ole laatan alla,laatta ja sokkeli...

LATTIA

Aikomus eristää puutalon maavarainen betonilaatta lattia uudestaan.Kyseessä puutalo rv.1972.Aikomus poistaa kutterilastu ja korvata se villalla.Nyt on vain tullut esiin s...

Lattialämmitys maavaraiselle betonilaatalle

-46 rakennetusta talosta poistettiin muovimatot lattiasta ja tarkoitus olisi laatoittaa lattia. Haluaisimme lattiaan sähköisen lattialämmityksen. Kyseessä on maavarainen ...

Tontin sijanti melko kuopassa ja

tontin läpi menee kaupungin viemäriputkisto okt-alueella. Huonohkolta siis näyttää, mutta onko peruuttamattoman huono rakennuspaikkana? pohjatutkimusta ei tehty, pelottaa...

Musiikkistudion rakentaminen

Hei.Tarkoituksenani on rakentaa musiikin soittohuone autotalliin. Tila tulee olemaan siis "huone huoneessa" äänieristyksen takia. Resonoinnin estämisen vuoksi on myös lat...

rakennusvirhe

Teetimme sauna/kylpyhuoneen rivitaloasunnon kellariin remonttifirmalla kaksi vuotta sitten. nyt olemme myymässä asuntoa ja kosteusmittauksessa ilmeni, että betonilattian...

mikrobit

Talossa on laboratoorio kokeissa todettu mikrobikasvustoa alapohjan puru eristeessä.vesivuotoa ei ole havaittu missään ja maavaraisen betonilaatan kosteusmittaus näytti a...

kellarilattian vesieristys?

Olen paraikaa tekemässä saunaremppaa 51-malliseen taloomme,sauna ja pesutilat ovat kellarissa,purin vanhat kaakelit lattiasta pois koska ne oli osittain irtoilleet,lattia...

Maanpaineseinä

Kellarinaanpaineseinässä on villa tiilimuurauksen takana eristyksenä, jonka on päässyt maakosteus kastelemaan. Kuinka tulisi kyseinen ongelma rat...

Alapohjan kosteusmittaus

 Lattiarakenne on ylhäältäpäin: lakattu ponttilautalattia jonka alla välittömästi Höyry/kosteus-sulkumuovi ja sen jälkee...

Mitä tehdä kostealle kellarille?

Olen suunnittelemassa salaojitusremonttia -43 rakennetulle hirsitalolleni. Kuitenkin mietityttää maaperä, kun olen kuullut että savimaan ollessa kysee...

Betonilaatan maalaus

Miten ulkona oleva vanha, maalamaton betonilaatta pitäisi maalata tai käsitellä muuten jotta sen värin saisi muutettua nykyisenstä likaisen harmaasta kauniimmaksi? Sen p...

lmuovi laatan alle?

70-luvun kesämökissä oli 80-luvulla rossipohja muutettu laataksi ja laatan alle oli pantu liian hienoa hiekkaa. Maakosteus oli noussut laattaan ja homehduttanut ja lahott...

Lastubetonilevy rappauksen alla

50 -luvun taloni sisällä kellarissa on muutamalla sokkelin seinällä noin 15 cm:n korkeudelta kattoon asti LB-levyä pintarappauksen alla(lastubetonilevyä, erittäin huokois...

Kellarin lattia ja seinät.

1997 valmistunut okt, jossa vapaata kellaritilaa hyödyntämättä 70 neliötä. Lecaharkoista perustus. Sepelipohja kellarissa vielä ja parilla patterilla peruslämpö (LV-varaa...

Kesämökin alapohja

Mökin perustus on reunavahvistettu. Hiekkapatjan päällä on 20cm hiekkaa, sen päällä muovi ja sen päällä stryrox. Valu noin 6cmm. Eristys on 100cm mineraalivillaa ja sen p...

valesokkelin kosteus

Ostimme 76 vuonna rakennetun yksikerroksisen (102 m2) omakotitalon viime kesänä. Talossa ilmeni hajuhaittoja ja talosta otettiin näytteitä. Yhdestä pisteestä löytyi huoma...

Alapohjan rakenne?

Autotallissani on painekyllästetty alaparru lahonnut ja siitä lähtee todella pistävä haju, kuinka käsittelen alueen jossa parru on ollut, jotta haju lähtisi pois. Autota...

Sokkelin vierustäytön vaihto (13.5.) lisäkysymys

Kysyin 13.5. sokkelin vierustäytön vaihdosta.Tarkoitus siis oli vaihtaa tiivis hiekkamaa ja pihakivet kosteana pysyvän sokkelin (harkkojen) vierestä kapillaarikatkokiviai...

Puulattia maavaraisen laatan päällä

Hei. Rivitalossamme joka rakennettu vuonna 72 nousee lattiarakenteisiin kosteutta. Hajuhaittaa ja nytten tarkoitus avata lattia. Maakosteus nousee lattiarakenteisiin. Rak...

Rintamientalon kellari

Hei! Minulla on rintamamiestalo, jossa on maavarainen kellari. Sieltä nousee maakosteus, hajuineen päivineen.  Olen ajatellut täyttää sen s...

maanvaraisen laatan remontointi

Moi, vanhan 50 luvulla rakennetun talon maavarainen pietty ja purueristetty lattiarakenne on vuosien saatossa falskannut kosteutta eristeenä olleisiin puruihin. puru...

Kylmä lattia, aiemmin esitetyn kysymyksen

Kiitos vastauksesta, viitteestä Parocin villaeristeisiin sokkelin ulkopintaan, mutta. Maasta nouseva kosteus on ohjattu pois patolevyllä, tämä on  auttanut aiemmin esiint...

Kesämökin lattia

Ollaan tekemässä 50-kesämökkiini täysremonttia. Kesämökkini sokkeli on tehty luonnonkivistä, (nyt korjatessa lisätty muutama pilariharkko). Lattian alle on kasattu hiekka...

kapilaarikosteus laatassa

70-luvulla rakennetussa kesämökissä, joka on käytössä ympäri vuoden ja pidetään peruslämpöä +10 astetta, on betonilaatan alle pantu liian hienoa hiekkaa. Maakosteus nouse...