Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lisäväliseinä saunan ja kylpyhuoneen väliin.

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 7.11.2012 klo:14:48
Kysysin onko mitenkään mahdollista tehdä väliseinä ja millä materiaalilla kun kylppärin ja saunan lattia on jo vesieristetty ja laatoitettu. Eli voiko n. 1 metrin korkousta seinää rakentaa laatoitutuksen päälle? Kyseessä on saunan ja kylpyhuoneen välinen seinä jonka päälle tulee lasi kattoon asti.

Kiitos etukäteen vastauksesta!Virallinen vastaus
Voit tehdä väliseinän niin, että kiinnität kyllästetystä puusta aluspuun uretaanilla laatoituksen...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Lisäväliseinä saunan ja kylpyhuoneen väliin.":
Jäsenen antama (7.11.2012 klo:23:37) kommentti

Ensiksi: Ko. ohje on huono ja toiseksi: älä käytä kyllästettyä puutatavaraa, sitten kolmanneksi: "Jos seinä joskus kostuu, se ei aiheuta lattiarakenteelle vesivahinkoa." Miten ihmeessä aiheuttaisi vahinkoa, kun alla on vesieristetty laattalattia?

Jäsenen antama (8.11.2012 klo:0:09) kommentti

Lasitiiliseinä       

Jäsenen antama (9.11.2012 klo:11:43) kommentti

Miksi ko ohje on huono? Miksi ei kyllästettyä?

Niinhän tuossa sanottiinkin, ettei aiheuta lattialle vasivahinkoa, koska lattiaa ei muutettu eikä laatan läpi esim ropattu mitään.

Jäsenen antama (9.11.2012 klo:13:12) kommentti

Tee runko rosterista ja pistä sikafexillä lattiaan, seinään muutamalla propulla ja sikaflexillä. Sitten pinnoitat rungon wedilevyllä ja laatoitat yli. Ei ole mitään "happanevaa" sen jälkeen!

Jäsenen antama (9.11.2012 klo:13:23) kommentti

" Miksi ei kyllästettyä?"Ajattalepa - myrkkypuuta sisälle ja vielä sunaan!"Niinhän tuossa sanottiinkin, ettei aiheuta lattialle vasivahinkoa, koska lattiaa ei muutettu eikä laatan läpi esim ropattu mitään."Niinhän ne sanovat paljon muutakin täyttä soopaa, sillä halvalla ei saa hyvää - edes ohjetta!

Jäsenen antama (10.11.2012 klo:7:41) kommentti

Kyllästetty puu eikuullu asuinrakennuksen rakenteisiin muualle kuin ulos. Siis ulkosalla oleviin säälle altiisiin rakenteisiin, terasseihin yms...

Jos joku suunnittelija laittaa kestopuuta esim. ulkoseinien alajuoksuihin, niin rakenne ei ole silloin oikein suunniteltu.

Myös kestopuu homehtuu siinä missä muutkin materiaalit.

Järki hoi äly älä jätä!

Jäsenen antama (10.11.2012 klo:19:25) kommentti

Muuraa seinä siihen ja laatoita päältä.

Jäsenen antama (11.11.2012 klo:0:12) kommentti

VOI! VOI! VOI! "Jos seinä joskus kostuu, ei se aiheuta lattiarakenteelle vesivahinkoa!!! Seinät homehtuu/mätänee, lattia se vaan kestää... kestäää....kestääää...;Rakas Luojani, anna mun kaikki kestää!

Jäsenen antama (11.11.2012 klo:10:07) kommentti

Siporexilla ja Lecalla on hyviä väsiseinäharkkoja, joista muuraa ko seinän käden käänteessä. Kylppärin puolelle laatoitus ja saunan puolelle vaikka paneeli. Vesieristeen voi laittaa sinne kylppärin puolelle.

Jäsenen antama (11.11.2012 klo:11:12) kommentti

Olikohan tuo nyt loppuun asti mietitty ?

Susi tulee, susi menee, ongelmat jää.

Jäsenen antama (11.11.2012 klo:12:35) kommentti

Näitten sivustojen ylläpitäjille:

Tämä on hätähuuto! Näillä sivustoilla on maksettujen vastaajien (oletan ja oletukseni on varmankin oikein) taholta annettuja ohjeita aivan ala-arvoisella tasolla olevia. Niitä ei peruuteta ts. edes korjata, jotta kysyjälle ei jäisi väärää infoa.

Miksi näin? Siis miksi näin?

Eikö palstojen ylläpitäjillä ole haluakaan tehdä tai antaa vähintään hyvään rakennustapaan kuuluvia ohjeita ja neuvoja. Jokainenhan meistä tekee virheitä, mutta useat sitten myöntävät virheensä suoraselkäisesti, mutta "virallinen" vastaaja ei koskaan.

Miksi?

Sitten kysyjälle:
 
Sen väliseinän alaosan voi tehdä mistä tavanomaisesta seinämateriaalista tahansa, mutta ei missään tapauksessa kestopuusta. Sitä ei missään tapauksessa saa panna siten, että siitä pääsee "höyryjä" ja muita kaasuja sisätiloihin.

Kun olemme tarkkoja, kuten pitääkin, niin se kyllä kestää kosteutta rakenteena paremmin kuin ei-kestopuu, jolloin se muodostaa myös varaallisemman rakenteen, sillä se ei paljasta "romahtamisellaan" niin nopeasti virhettä kuin tavallinen ei-kestopuu, jolloin se on levittänyt mahdollisia home- ja lahoitiöitä pitempään kuin "lääkäri määrää". Siis se on susitapauksessa siinäkin suhteessa vaarallisempi kuin "kestämätön" puu.

Huomatkaa, että kivirakenne kuuluu samaan kategoriaan tässä susitapaussuhteessa kuin kestopuukin. 

Siis oikein tehtynä kysyjä voi tehdä ko. seinän mistä tahansa materiaalista, mutta ei ainakaan kestopuusta, koska se ei ole koskaan oikein tehty.

Jäsenen antama (11.11.2012 klo:14:28) kommentti

Kestopuuta ei kannata käyttää, ainakaan asunnon sisäpuolella terasseihinkin löytyy mielestäni parempaa tavaraa.Em. seinän tekisin peltirangasta (tosin mikään ei estä käyttämästä puuta) ja jostain kylppärilevystä, kuten vaikka tuosta wedistä, tai jostain edullisemmasta ja vähemmän mainostetusta vastaavasta.

Kiinnitys lattiaan liimalla, uretaanilla tms. Ei missään tapauksessa roppaamalla.Onko muuten lattian kaadoissa huomioitu tuo seinä?

Jäsenen antama (11.11.2012 klo:15:42) kommentti

Hyvä PM

Kyllä lattian vesieristettä pitää nostaa seinälle vähintään 100 mm myös saunan puolella.

Jäsenen antama (11.11.2012 klo:16:22) kommentti

Turhaa vouhkaamista. Saunan lattian alaosassa lämpötila on löylyissäkin n. +30 astetta. Jos kestopuuta voi olla muualla talossa alajuoksuna niin yhtä hyvin tässäkin. Nykyään kestopuu ei ole enää niin myrkyllistä kuin aiemmin.
Arvioitava on kumpi on vaarallisempaa: kestopuun höyryt vai homeitiöt jotka pesiytyvät kyllästämättömään puuhun.

Terassilla oleskellaan ajallisesti monin verroin enemmän kuin saunan löylyissä (n. 1 tunti viikossa).

http://finnexgroup.fi/articles/proba/

Vaikuttavina aineina AB-luokan kestopuussa ovat kupari ja kromi, niitähän on vesiputkissa ja hanoissa samoja aineita. Arseenia ei ei enää käytetä. Kuparisesta vesiputkesta liukenee juomaveteen kuparia joskus niin paljon että hiukset muuttuvat vihreiksi.


http://www.kestopuu.fi/kestopuun_kayttoohje.html
http://www.kestopuu.fi/rt_kortti.html

Totta on että heinäkuusta 2012 lähtien uusi Rt-kortti ei enää ohjaa käyttämään minkäänlaista  kestopuuta (siihen saakka suositeltiin myrkyllisempää A-luokan kestopuuta) alajuoksuna.

Jäsenen antama (11.11.2012 klo:16:28) kommentti

Huumoriako se Halpakorjaus yrittää, ei kai tuota voi nyt tosissaan ottaa...?


Jäsenen antama (11.11.2012 klo:18:11) kommentti

Eli, ei kestopuuta sisärakenteisiin... se on oikein...

Jäsenen antama (11.11.2012 klo:21:43) kommentti

Saunan puolelle voisi laittaa yhden laattakerroksen. Vesieristettäkin voi laittaa jos siltä tuntuu. Nyt täytyy muistaa, että lattiassahan on jo vesieriste ja laatoitus.

Jäsenen antama (12.11.2012 klo:9:54) kommentti

Kosteuden nousu tuohon seinärakenteeseen on estettävä altapäin (kapillaarisuus ja saumat) ts. eristettävä lattiasta ja sitten järjestettävä siihen seinään tuuletus, jotta mahdollinen seinään päässyt kosteus tuulettuu pois. Tämä sitten sekä kivi- että puu/levyseinässä.

Seinälle nosto on turhaa liioittelua. Tuo tuuletus on helpoin tehdä saunan puolelle ja se on oltava auki sekä alhaalta että yläosasta.

Jäsenen antama (12.11.2012 klo:11:40) kommentti

Özin ehdottama lasitiilinen seinän alaosa lienee riskittömin tuossa, ei tarvii paljo mietiskellä että onko hyvä vai ei! Tieten jos kiusaa silmää niin sitten jotain muuta.. Äkkiseltään tusntus että maitolasitilistä alaosa ja sitten "oikeesta" lasista yläosa ei välttämäti olis pahan näkönen ratkasu!

Jäsenen antama (12.11.2012 klo:13:08) kommentti

Niinpä, sitä minäkin tuossa jo jonkun aikaa olen meinannut, vaikken ole mitään sanonutkaan! Lasin kapillaario on aika olematon, ja sitten kun siellä alla on vielä se profiili mihinkä ne ladotaan!
saattaapa sinänsä olla kysymys esim lauteitten tai kiukaan kiinnittämisestä tuolle seinälle? Lauteethan voi tukea lattiaan, mutta kiuas?, jos sattuu vettä räiskähtämään niin kestääkö ettei poksahda!
Mutta mitenkäs olis "mutanttiseinä"? Jos sinne alareunaan pistää varvin lasitiiliä, ja siitä jatkaa sitten millä haluaa,eikös siinä ole kapillaarikatkoa kerraksi?

Ja alkuperäiskysyjä aivan normaaalijärjestyksessä vaikenee kuin välisenä?

Jäsenen antama (12.11.2012 klo:15:36) kommentti

Sattui kirjoitusvirhe, ei asiavirhe; kysyjä vaikenee kuin väliseinämuuri...?, yritän noin; tiedä sitten...?

Jäsenen antama (12.11.2012 klo:16:59) kommentti

Vedeneriste nostetaan saunan puolella n. 15 cm lattiasta ylös. Paneelin alle alumiinpaperi ja tietenkin tuuletusväli. Näin tuo väliseinä voidaan muurata harkoista eikä ole pelkoa kapillaarikosteudesta. Lattialaatan alla on vedeneriste kapillaarikatkona.

Jäsenen antama (12.11.2012 klo:17:53) kommentti

Halpakorjaus ei vieläkään oikein ymmärrä...!

Jäsenen antama (13.11.2012 klo:8:26) kommentti

Lähtökohtaisesti kysyjäkin varmaan kyllä ymmärsi että tuo oli alunpitäen tehty väärin, eli olisi pitänyt muurata ensin väliseinä ja vasta sitten tehdä koko tilan kattavat yhtenäiset vesieristeet niin kuin yleensä tehdään. Jotta ei tarvitsisi purkaa kaikkea (arviolta n. 10 000 euroa lisäkustannus), hän nyt etsii mahdollisimman hyvää muuta ratkaisua.Täällä esitetyissä ratkaisuissa on kaikissa se epävarma kohta että saumaa pitkin pääsee (lähinnä kuitenkin teoriassa)kosteus seinän alle ja aiheuttaa jonkin asteen kosteusongelman. Käytännössä huoli on aivan turha, koska samalla tavoin asennetaan esim. WC-istuin tai allaskaappi lattiaan, seinäkaappi seinään.Kukaan ei ole vielä tosissaan esittänyt että WC-istuin pitäisi asentaa ensin ja sitten vedeneriste lattiaan joka nostetaan 15 cm WC-pytyn reunoille jne.

Jäsenen antama (13.11.2012 klo:10:01) kommentti

Onhan saunan porrasjakkaran jalat vesieristetty 15 cm:n korkeuteen?

Jäsenen antama (13.11.2012 klo:10:41) kommentti

Toivottavasti kysyjä ja muutkin sivuuttavat halvat neuvot, koska halvalla korjatuissa pirteissä on kylmää, jolloin pitää lämpimikseen horista. 

Jäsenen antama (25.11.2012 klo:19:11) kommentti

Itse tein vastaavaan paikkaan väliseinän lasitiilistä. Ei ime kosteutta, eikä lahoa. Antaa valoa, mutta sopivalla pintastruktuurilla siitä ei näe läpi.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kylpyhuoneen ja saunan katon rakenne

Tervehdys.Talomme on v.78 rakennettu yksikerroksinen omakotitalo. Yläpohjassa eristeenä on lasivillaa n. 30cm. Kylpyhuoneessa ja saunassa on alaslaskettu katto n. 30cm....

saunan höyrysulku

terve,kysymyksessä olisi saunan ja kylpyhuoneen väliin tuleva muuri leveys 900mm korkeus 1300mm, eli valettu väliseinä harkoista ja tasoitettu märkätilatasoitteella molem...

Puoliseinän kaakelointi saunan puolelta

Hei!Rakenteilla olevassa omakotitalossani saunan ja kylpyhuoneen väliin on tulossa ns puolilasiseinä (alaosa seinää, ylhäällä lasia). Talo on puurunkoinen, mutta tuo sein...

Lasioven asennus

Miten olisi viisainta asentaa 7x19 lasiovi saunan ja kylpyhuoneen väliseiniin kiinni?Irroitanko lasin karmeista ennen asennusta kun karmit kiinnitetään täkkipulteilla puu...

Lattiavalun kosteuseristys ?

Olisi tarkoitus valaa saunan ja kylpyhuoneen lattiaan laatta vanerin/kipsilevyn päälle. Tarvitseeko betonin ja lattiamateriaalin väliin laittaa muovia tai muuta vesierist...

Saunan höyryeriste

Miten tehdään oikeaoppisesti höyrysulku silloin kun saunan katto on samalla korolla kylpyhuoneen kanssa. Saunan ja kylpyhuoneen välissä on vain lasisinä....

Kylpyhuoneen alaslasketun katon höyrynsulku

Kyseessä yksikerroksinen omakotitalo, uudisrakennus. Saunan seinissä ja katon alaslaskussa käytetty saunasatua. Kylpyhuoneen puolella katossa yläpohjasta alkaen: yläpohja...

Alumiinipaperin reunojen kiinnitys/tiivistys kiviseiniin ja piippuun

Saunan ja kylpyhuoneen kattoon tulee alumiinipaperi. Saunan seinät ja osa kylpyhuoneen seinistä on kiviaineineisia, pinnassa tiilitasoite (niihin ei siis tule alumiinipap...

saunan rakentaminen kerrostalo huoneistoon

olemme juuri ostaneet kerrostalo kolmion vuonna 1985 rakennetusta talosta,ja suunnittelemme rakentavamme siihen saunan.kysyisinkin mitä asioita tulisi tässä projektissa o...

Saunan ja kylpyhuoneen välisen seinän vesieristys, oven karmien kohdalta

Hei, Olen eristänyt saunan sauna-satulla ja kylpyhuoneeseen tulee vedeneristys ja laatoitus. Miten saunan oven kohdalta (kylpyhuoneen ja saunan välinen tiiliseinä) oven k...

kylpyh/saunan väliseinän höyrynsulku

Terve!Talomme on puurunkoinen elementtitalo. Kosteiden tilojen ja saunan  alueelta on elementistä höyrynsulku poistettu. Kylpyhuoneen seinät on muurattu harkosta ja sauna...

sauna katon koolaus

voinko käyttää vaneerilappuja saunan ja kylpyhuoneen katon suoristamiseen vai voiko vaneerista lähteä jotain haitallisia liima-aineita saunan kuumuudessa???...

Seinän oikaisu

Tuli mittavirhe saunan ja kylpyhuoneen väliseen seinään. Tarkoitan sitä, että kylpyhuone ei ole muodoltaan neliö vaan vastakkaisista seinistä toinen on sivultaan 23 mm pi...

alaslakettu katto

Hei Miten on, kannattaanko kylpyhuoneen alaslaskettua kattoa villoittaa? Saunan alaslasketun katon eristevillat näkyvät muuratun saunan ja kylpyhuoneen välisen seinän yl...

lattian vesieristyksen lopetus

-83 rakennetussa rivitalo-osakkeessaamme on menossa taloyhtiön kustantama ja valvoma kylpyhuoneremontti.Vesivaurioiset alueet puretaan ja levytetään uusiksi jne.Kysyisink...

sauna ja kylpyhuone

eli olisi suunnitteilla saunan ja kylpyhuoneen rakentaminen kellarikerroksesta pois kerros ylemmäs,tuota kaikki seinät ovpuu/levy/pinkopahvisia,eli kuinka toteutan tuon k...

saunan seinän ja katon kohtaaminen

Jätetäänkö saunan seinän ja katon kohtaamisrajaan ilmarako? Kuinka tämä toteutetaan ja kumpi rakennetaan ensin, seinä vai katto? Entä paaneelin alareuna, millainen tuulet...

saunaremontti

kylpyhuone ja saunan välille tulisi yhtenäinen paneli kattoon,eli seinää ei olisi(tulee lasiseinä),katossa saunassa on sauna satu levy mutta miten eristän saunan ja kylpy...

Saunan ja kylpyhuoneen ilmanvaihto

Onko mahdollista parantaa saunan ja kylpyhuoneen ilmanvaihtoa esim. poistoilmaventtiilin tilalle asennettavalla "puhaltimella" vai onko järkevin laittaa katolle huippuimu...

Saunanseinän pinnoitus

Voiko saunan ja kylpyhuoneen välisen kahitiili-seinän jättää saunan puolelta eristämättä ja pinnoittaa esim. antiikkilaastilla? Tarvitaanko höyrynsulkua/vesieristystä. Ky...

Kattojen alaslasku

Miten suoritetaan oikeaoppisesti kylpyhuoneen ja saunan kattojen alaslasku?...

Kylpyhuoneen vesi-/ilmaneristys

Kylpyhuoneemme on ulkoseinää vasten. Tällä hetkellä rakenne on vielä seuraava sisältä päin: selluvilla, vinolaudoitus, tervapaperi, koolaus, ulkopaneeli. Kylpyhuoneen sei...

saunan rakentaminen kerrostaloon

Jos osakkeen omistaja haluaa rakentaa kerrostalo huoneistoonsa saunan kylpyhuoneen yhteyteen niin tarvitaanko siihen rakennuslupa?...

Saunan oven asentaminen

Asennan saunan oven karmin kiinni harkkoseinään. Onko tuohon väliin laitettava bitumikaista, samaan tapaan kuin betonilaatan ja puuseinän alajuoksun väliin?...

Pesuhuoneen katto ja sen liittyminen lasitiiliseinään

Hei! Kyseessä on kerrostalon kylpyhuone ja sen perälle tehtävä sauna. Kylpyhuoneessa kattopaneeli laskettu n. 3 metrin korkeuteen kylpyhuoneen lattiasta mitattuna. Ajatuk...