Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Laatanvaraisen pohjan lisäeristys

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 15.10.2012 klo:10:04
Omakotitalo 1-kerroksinen, rak. 1968-69, laatanvarainen (saven kuivakuorikerroksen varaan tehty?), lisäeristäminen mielessä. Miten toimin?

L-mallinen (n.160 m2), sokkeli 200 mm paksu, laatta valettu soran päälle, jossa välissä on vielä paksu muovikalvo, laatta n. 100 mm, päällä 50 mm styrox ja n. 3-5 cm pintavalu, alkujaan liimattu huopamatto mutta nyt laminaatti. Kysymys kuuluu;
-Voinko talon ulkopuolelta porata vaikka 0,5 - 1 metrin välein sokkelin läpi reikiä (n. 10 mm) talon ympäri ja ruiskuttaa soravaipan ja lattiavalun väliin uretaanivaahdon tarkoituksena estää kylmän siirtyminen ilmaraossa alapohjan alla?
Tein tällaisen rakohavainnon, kun porasin kaksi 100 mm reikää maalämmityksen suojaputkea varten sokkelin läpi. Avasin lisäksi lattiaa sisäpuolelta ja kas kummaa, rakoa oli kauttaaltaan n. 5 cm laatan ja soran välissä.

leonard Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Laatan alla oleva sora on painunut huonon tiivistyksen seurauksena, maaperän kuivumisen vuoksi, tai laatta on suunniteltu kantavaksi, jolloin maaperä on tarkoitettu painuvaksi. Jos syntynyt rako täytetään uretaanivaahdolla, syntyy rakennusfysikaalisesti väärä rakenne. Laatan alapuolella on liian tiivis eristekerros. Rakoja on kyseisellä tavalla täytetty eikä siitä ole havaittu aiheutuneen kosteusongelmia. Jos aiot täyttää raon, pitää työ teettää uretaaniurakoitsijalla. Itse tehtynä saatat nostaa talosi vinoon uretaanilla. Ennen raon täyttämistä, pitää viemärien liitokset tarkastaa, jotta ne eivät ole irtoamassa maaperän painumisen vuoksi.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Laatanvaraisen pohjan lisäeristys":
Jäsenen antama (15.10.2012 klo:11:41) kommentti

Keino on hyvin arveluttava!Näin vähäisellä järjellä varustettuna, en tekisi sitä.

Jäsenen antama (16.10.2012 klo:10:46) kommentti

Entäs jos kuitenkin teen eristystyön itse, tehdään vaikka levyrakenne johon painan uretaanimassan ja katson, nouseeko levyt irti toisistaan ja minkälaisella voimalla. Massan määrä vaikka punnitsemalla pullo ennen ja jälkeen ruiskutuksen ja vaikka viikon välein, niin edellinen ruiskute on saavuttanut täyden kovuutensa ja turvonnut loppuun. Testaamalla myöskin näen kuinka suuren alueen ko. ruiskute peittää. Kyse on vain estää alapohjan syntyneessä välitilassa olevan ilman liikkuminen, vastaa mielestäni paljolti painunutta rossipohjaeristystä.

Jäsenen antama (16.10.2012 klo:11:17) kommentti

Tuo menee vielä hassummaksi. Tuo on niin mystinen homma, että ei onnistu tavallisella ammattilaisellakaan. Vastuuntuntoinen ammattilainen ei edes lähde tuollaiseen.

No mitäs minä olen ketään neuvomaan. Minulla on vain arkista järkeä ja sitäkin vain hitusen.Ja kaiken lisäksi minä en hallitse sitä pullon henkeä. En oikeastaan minkään pullon. Toisillahan siitä pullosta lurahtaa enemmän kuin on tarkoitus, mutta minkäs teet. Voihan sitä punnita sitten, mennyt mikä mennyt.

Jäsenen antama (16.10.2012 klo:11:25) kommentti

Eristystä ei kannata lähteä itse sorkkimaan.

Pyydä ammattilaiselta apua. Niitä kyllä löytyy, jotka osaavat hoitaa homman oikein.

Jäsenen antama (16.10.2012 klo:12:20) kommentti

"Niitä kyllä löytyy, jotka osaavat hoitaa homman oikein."

Olen siinä mielessä erilaista mieltä, että ei se niiltä erikoisammattilaisltakaan aina onnistu, jos on luottamista näitten palstojen apupyyntöihin, siis pieleen on mennyt. 

Jäsenen antama (16.10.2012 klo:12:24) kommentti

Et ole löytänyt oikeita urakoitsijoita.


Jäsenen antama (16.10.2012 klo:15:47) kommentti

Luepas uudestaan ja ennen kaikkea ymmärrä lukemasi. En minä sanonut, että minä olen niitä apuja ollut huutamassa saatikka sitten noita urakoitsijoita etsinyt, koska tiedän lopputuloksen - pieleen menee eli sutta tulee ja maksaa siitä. Ehei! Ei! Ei!

Kannattaa ymmärtää lukemansa ennen kuin sohlaa vastausta tai neuvoa.

Jäsenen antama (16.10.2012 klo:16:55) kommentti

Kukahan täällä sohlaa???

Oli tuokin vastaus.....

Jäsenen antama (17.10.2012 klo:9:36) kommentti

Halusin mielipiteittani kanssa hieman henkevämpää keskustelua, en suoraa tyrmäystä. Miksi esittämäni toiminta-ajatus ei toimisi, rakennus ei varmasti nouse, jos ruiskutan uretaanivaahdon sokkelin sisäpuolelle tarkoin rajatusti ja vain pienen osan kerrallaan vaikka viikon välein, harkintaa käyttäen? Voin vaikka lainata hommista endoskoopin, jolla näen sokkelin tyhjään välitilaan ja sen asiantilan ennen ruiskutusta. Se ammattilainen tekee ehkä saman mutta kerralla ja urakalla ja ottaa omansa eli urakkahinnan. Jäljelle jää tällöin ehkä huonompi lopputulos, kuin jos olisin saman tehnyt itse. Mielestäni liikaa luotetaan näihin "ammattilaisiin", joiden vastuu tehdystä loppuu takavalojen hävitessä ja riidat sovitaan raastuvassa. Tietty on olemassa todellisia ammattilaisiakin, näiden maineen ovat vain pilanneet monet pikarahan perässä menijät.

Jäsenen antama (17.10.2012 klo:10:26) kommentti

Jokainen voi tietenkin tehdä omalle talolleen mitä haluaa. Et sinä valitettavasti täältä löydä ratkaisua ongelmaasi.

Jäsenen antama (17.10.2012 klo:11:23) kommentti

Kun sanoo oman totuuden/tuntemuksen, niin se auttaa kysyjää parhaiten. Siitä sitten vain tekemään. Kukaan ei täällä pysty sitä sanomaan kuinka hyvä "hienomekaanikko" olet. Nimimerkki ei kerro mitään ja saatikka siitä ei näe mitään, kun ei omista sitä kristallipalloa ja siihen liittyviä kykyjä. En minä ainakaan ja tuskin täällä muutkaan.

Sekään ei auta Sinua, vaikka kuinka täällä vahvistetaan unelmiasi, vaan saattaa olla haitaksesi. Sekös on parempi sitten?

Jäsenen antama (17.10.2012 klo:11:51) kommentti

Paikka paikoin pistemäisesti uretaania laatan alle, millä nostetaan laatta ensin oikeaan korkoonsa. Sen jälkeen vähän isommista reiistä hiekkaa ja uretaania sekaisin muulle alueelle. Näin saadaan ilman läpäisevä eriste. Ennen tätä (ja myös jälkeenpäin) kannattaa kuvata viemärit ettei tee turhaa työtä.Voisi hyvinkin onnistua oikealla sekoitussuhteella lotrattuna.

Jäsenen antama (17.10.2012 klo:12:08) kommentti

Minunkin vähäinen tietoni sanoo, että onpas tosiaan ohje sieltä hyvin "syvältä". Tuollahan kysyjä pilaa kaiken eli on "poltetun maan tekniikka ja taktiikka"-ohje.

Jäsenen antama (17.10.2012 klo:15:21) kommentti

Betonin toimittajilta saa erikoisbetonia, esim. itsestään tiivistyvää betonia. Tätä ja lecasoraa voi puhaltaa paineella onteloon. Ehkä löytyy urakoitsija tekemään näitä töitä.

http://www.rudus.fi/tuotteet/betonit/erikoisbetonit

Laatan nostoon uretaani on kuitenkin ainoa sopiva aine.

Jäsenen antama (17.10.2012 klo:16:01) kommentti

Älä rupea näillä neuvoilla tekemään,tulee sutta!

Jäsenen antama (17.10.2012 klo:16:50) kommentti

-Nyt en oikein enää tiedä, kuka kysyy ja kenelle toinen vastaa. Tehdääs niin, että unohdetaan tämä aihe tähän, ei ole ilmeisesti mennyt kaikille jakeluun aikeeni ja ajatukseni. Kait tää rakennus toimii vielä seuraavat neljäkymmentä tulevaa vuottakin ilman lisäeristämisiä, on varmaan sitten jo jonkun toisen murheena, uskoisin. Talossahan ei ole ainakaan vielä yhtään halkeamaa, ei kallistelua millinkään vertaa, eikä toivottavasti koskaan tulekkaan.

Morjens kaikille, neuvoja tuli mutta päällimmäiseksi jäi mielikuva, että 'mitä tarvitsetkin niin älä ainakaan itse sitä tee'.-leonard-

Jäsenen antama (17.10.2012 klo:21:36) kommentti

Näihän se on, kun ei vahvista unelmia, niin on huono kaveri. Mielestäni paras kaveri on se, joka sanoo totuuden. Aikomasi korjaus on tuhoon tuomittu ts. tulisi sutta, niin miksi sellaiseen hyvä kaveri voi sellaiseen kehottaa.Tottahan toki itse saa tehdä sen minkä osaa, mutta aikomasi menetelmä ei onnistu kenelläkään, niin miten Sinulla. Vilpittömästi on ajateltu parastasi, paitsi Halpakorjaus. Älä myöskään noudata hänen neuvojaan.

Jäsenen antama (18.10.2012 klo:8:45) kommentti

Ruduksen tekninen neuvonta vastaa erikoisbetonin soveltuvuudesta kyseiseen tarkoitukseen. Betoni ja hiekkatäyttö ovat rakenteina periaatteessa samaa tavaraa, joten mikään ei muutu. Missä se täällä esiintyvien nimimerkkien "susi" sitten luuraa?

Ja mihinkäs noita betoneja sitten käytetään jos "ei onnistu kenelläkään".

Varmaan tuossa ainoa este suunnitelmille on raha, ei pelko rakennuksen pilaamisesta. Tekniikka on olemassa mutta mitä se maksaa.

Uretaania ei tarvita kun käytetään itsestään tiivistyvää betonia, näin jää pois mahdollinen riski uretaanin liiallisesta tiiviydestä. Unelmia ei pidä sotkea tiukkaan insinööritietoon.

Uretaania kuten neuvoin vain laatan tukemiseen (pistemäisesti).

Jäsenen antama (18.10.2012 klo:10:19) kommentti

Kysyjä: "lisäeristäminen mielessä. Miten toimin?"

Halpakorjaus:"Ruduksen tekninen neuvonta vastaa erikoisbetonin soveltuvuudesta kyseiseen tarkoitukseen"Niinpä niin! Miten tuo ruduksen tekninen neuvonta ja betoni lisää/parantaa eristystä?Ja samainen heppu vielä itse toteaa:

"Betoni ja hiekkatäyttö ovat rakenteina periaatteessa samaa tavaraa, joten mikään ei muutu."Ensiksi: ei ole ja

toiseksi: "joten mikään ei muutu"Kun mikään ei muutu, niin miksi sitten tekekee ollenkaan, joten itse nerokkaiden ohjeitten antaja kumoaa neuvonsa, jotka ovat niitä aina parhaita näillä palstoilla.Onhan ohjetta taas kerrakseen! Kun paljon "neuvoo", niin itsekään ei pysy "neuvojensa" mukana, saatikka sitten kysyjä.

Jäsenen antama (18.10.2012 klo:13:10) kommentti

"lattiavalun väliin uretaanivaahdon tarkoituksena estää kylmän siirtyminen ilmaraossa alapohjan alla?"Oli kai kysymys haitallisten kylmien ilmavirtojen tukkimisesta ja tällä lisätä alapohjan eristyskykyä. 5 cm uretaani tuo toki vähäisen lisän mutta se ei ollut tässä tärkeätä.
Jäsenen antama (18.10.2012 klo:17:06) kommentti

Kukahan ottaa vakavasti noita ständapin neuvoja?

Jäsenen antama (18.10.2012 klo:17:34) kommentti

Pääsin vauhtiin vasta nyt mutta kysyjän ajatus on ihan kokeilemisen arvoinen juttu. Tuskin se talo siitä kaatuu jos vähän uretaania ruikkii laatan alle, Varsinkin jos hommaa sen kärsäkkään videolaitteen, jolla voi seurata tapahtumia livenä.

Jäsenen antama (18.10.2012 klo:17:35) kommentti

Eihän ollut neuvo vaan oikaisu K44351221027:n virheellisiin päätelmiin.

Jäsenen antama (20.10.2012 klo:9:06) kommentti

Kysyjä lopetti,vastailijat jatkaa!


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

50-luvun talon lisäeristys

Kysymykseni viittaa artikkeliin joka oli lämmöllä-lehdessä 1/2004.Siinä oli toteutettu vanhantalon lisäeristys ulkoapäin todella helposti.Rakenteena on sama kuin minulla...

Lisäeristys sisäpuolella

Onko kannattavaa tehdä taloon lisäeristys sisäpuolelle niin että eristyksen tekee vain seinien alaosaan. Lisäeristys túlisi ikkunoiden alaosa tasolle lattiasta. Talo on k...

lisäeristys seinään.

Tarkoitus olisi tehdä lisäeristys autotallin seinään sisäpuolelta purkamalla ensin vanha kipsilevy ja kosteussulku. Voiko lisäeristyksen tehdä mineraalivillalla olemassa...

rintamamies talon remontti

puru eristeisen talon oikeaoppinen lisäeristys??pesu tilat kellarikerroksessa uusintaan,oikea tapa tehdä??...

Harkkoseinän lisäeristys

2-kerroksisen rinnetalon alakerran tietokonehuone on kylmä seinien osalta talvella, joten lisäeristys olisi tarpeen mukavuuden ja sähkönsäästön takia. Kyseinen seinä on t...

hirsiseinän lisäeristys

Miten mielestänne on toiminut sisäpuolinen lisäeristys n.12 cm hirsiseinään, jossa eristys on n.15 cm ja höyrynsulkumuovi on heti sisäpuolelta katsottuna paneelin takana?...

kasvihuoneen pohja

VOIKO KASVIHUONEEN POHJAN POHJAN TEHDÄ KESTOPUUSTA NS. PATION PÄÄLLE JOS KASVATUS TAPHTUU KASVUSÄKEISSÄ+LAATIKOISSA...

lisäeristys

elikkä rintmamies talon lisäeristys ulko puolelta olis tarkotus tehdä,pitääkö tai saako vanhan laudoituksen välit tukkia ennen lisäeristysta vai pitääkö ne jättää tuuletu...

Hirren paksuus

U-arvojen ero 180 ja 205 mm hirsien välillä on pieni. Maksaako paksumman hirren tuoma lisäeristys kohtuullisessa ajassa takaisin investointikustannuksen....

rivitaloasunnon sisäsein änäänieristys

Mikä olisi paras lisäeristys v.-66 rakennetun rivitalon kahden asunnon välisen kiviseinän pintaan? Makuuhuoneemme ovat toinen naapurin olohuoneen ja toinen keittiön kohda...

Rappauksen tilalle laudoitus

Olemme aikeissa ostaa 60-luvun omakotitalon jonka julkisivu pintana on rappaus. Onko mahdollista jossain vaiheessa laittaa rappauksen päälle laudoitus ja kannattaako sama...

kellarin lattia

50-luvun talon kellarissa on joskus ollut autotalli, muutan sen "työtilaksi".Mikä olisi betonilattian päälle hyvä lisäeristys/lattiapinta.Seiniin tulisi 50mm.Uretaanilevy...

Lisäeristyksen täydentäminen rintamamiestalossa

Teen omistamassamme rintamamiestalossa ylimmän kerroksen makuuhuoneen pintaremonttia. Huoneeseen on jo tehty sisäpuolen lisäeristys, ja suurimpaan osaan taloa myös ulkovu...

Maavaraisen lattian lisäeristäminen

Olemme suunnitelleet maavaraisen lattian lisäeristämistä. Talossamme on 8 cm betonivalu, jonka alla 50mm styrox ja sen jälkeen soraa/mursketta noin 15cm. Miten tuo lisäer...

TIILITALON LISÄ ERISTÄMINEN

Moi. Täytyisi saada lisäeristys tiilitaloon,talo on vuonna 74 tehty poltetusta tiilestä,aikeissa on kaataa talon ympäriltä vanhat tiiliseinät ja uusia uusilla valkeilla t...

Kivijalan lisäeristys

Ensimmäistä talvea asutaan vuonna 1992 rakennetussa puutalossa. Pakkaset kun alkoi on seinän vierustat kylmät ympäri taloa, varsinkin kohdat jossa lumi ei ole kivijalkaa...

Pyöröhirsimökin lisäeristäminen?

Pyöröhirsimökki Inarissa, siis tunturilapin kylmissä olosuhteissa. Seinät nykyisellään pelkkää 230 mm:n PYÖRÖhirttä, hirsien välissä tietysti jokin kuitueristesuikale eli...

Rintamamiestalon julkisivuremontti

Olemme aloittamassa hirsirunkoisen, tiilivuoratun ja rapatun talomme lisäeristys- ja julkisivuremonttia. Puramme tiilet ja rappauksen ja sen jälkeen poistamme nykyiset er...

tuliko oikein tehtyä

noh lisäeristin mökkini pohjan alakautta ja nyt rakenne on tälläinen.lattialauta,tervapaperi,mineraalivillaa tuli 20cm ja viimeiseksi 5cm tuulensuoja villa levy,harvalaud...

Autokatoksen yläpohjan palo-osastointi

Saavutetaanko rakennuksen yhteydessä olevalle autokatokselle määrätty E30-paloluokka, jos yläpohjaan asennetaan kaksi tavallista kipsilevyä...

yläpohjan ja ulkoseinän väliset liitokset vuotaa.

Vm83 talo yläpohjan vuodot ilmenee villasta tummuntuneuna. Asuntoon tulee yläpohjan tunkkainen tuoksu sekä ilman ilmanseassa karhunvillaa. Kuinka korjataan...

vesipumpun asennussyvyys

Ongelmana on, että kaivossa ei tahdo riittää vesi ja siksi haluaisin asennuttaa pumpun niin alas kuin se olisi mahdollista. Tänä kesänä...

Pihasaunan perustus

Saunan pohjan mitat 5x2.6 m.Pitkillä sivuilla perustus (antura ja pilari) 5 kpl,lyhyillä sivuilla 3 kpl ja saunan pohjan keskellä 1 kpl. Yhteensä 13 k...

yläpohjan tuuletus

Tutkija totesi että yläpohjan tilassa ei ole riittävää ilmanvaihtoa. Nyt epäselvyytenä on miten se mitataan tai todennetaan, Kerrostalo...

Kaivonpohjan valaminen

Pihallani on 1,5 m syvä betonikaivo sadevesien keruukaivoksi (pihan kasteluvedeksi) ja alin rengas onkin pohjaton ja kaivossa on sorakerros pohjassa. Tietenkään vesi ei s...