Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kylppärin laatoitus vanhan laatan päälle

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 27.5.2012 klo:18:21
Kysymys olisi, voiko kylpyhuone laatoittaa vanhan laatan päälle. Remontoitava kohde on 9 vuotta vanha eli vesieristys on maanvaraisen betonilaattian ja laatan välissä. Ajattelin jos pesen vanhat laata,rahinalla hinkkaan vähän rikki vanhaa pintaa (tarttuvuuden parantamiseksi) levitän primerin ja primerin kuivattua ohkaisella kerroksella tasoitan että laatan saumat ovat samalla tasolla laatan kanssa, tasoitteen päälle laatoitan. Kosteus eriste olisi vissiin turha kahden laatan välissä koska lattian ja vanhan laatan välissä on rakennus virhekkin mielestäni? (jää kosteus sulku alkuperäisen ja uuden eristeen väliin josta kosteus ei pääse haihtumaan pois) Vanha laatta on hyvin kiinni, ainakin koputus testin mukaan. Onko toi primeri vaihe turhaa tarttuvuuden maksimointia, koska hioin jo vanhan laatan pintaa hajalle?

laatta12 Käyttäjä on mies
kurikka, suomi
reiska
Kysymyksiä: 1 kpl
Jäsenen antama (13.4.2015 klo:16:49) kommentti

Päälle vaan,hyvin onnistuu!!


Virallinen vastaus
Emme suosittele laatoituksen tekemistä vanhan laatoituksen päälle. Alla oleva...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Kylppärin laatoitus vanhan laatan päälle":
Jäsenen antama (28.5.2012 klo:17:49) kommentti

dd

Jäsenen antama (28.5.2012 klo:17:56) kommentti

Jaa ettei suositella vanhan päälle...,! Minusta se pitäisi suorastaan kieltää!!

Jäsenen antama (28.5.2012 klo:17:58) kommentti

Olisiko tämä hullu idea/rakennusteknisesti parempi? Että puran vanhan laatoituksen lattiasta, hion laastijäämät, vesi eristeen pois. puran seinästä ensimmäisen laatta varvin pois. vedän primeri lattiaan, tasoitan jos tarvetta. vesieristän lattia ja nostan vesieristeen 20 cm matkalta seinälle, käytän uuden/vanhan vesieristeen liitos kohdassa sitä sauma nauhaa, kuten myöskin nurkissa, kaivolle oma pala. seinään jaa alimman laatta varvin kohdalle laatan paksuinen syvennys jonka tasoitan uuden/vanhan vesieristeen päälle esim. kostean tilan saneeraus laastilla samaan tasoon kuin ylemmät seinä laatat (tietenkin kosteuseristeen kuivattua. seiniin jätän vanhat laatat koska kopo riski on olematon, kun ei kohditu mitään isompaa painetta seinään, toisin kun lattiaan kun sielä suihkussa käy. voiko tuottaa ongelmia jos on eri valmistaja kosteuseriste? kun mahdotonta tietää onko vanha kiillon tai jonkun muun valmistajan

Jäsenen antama (28.5.2012 klo:18:15) kommentti

Eikös se siinä ollut! Vastaavanlaisiin kysymyksiin on ennenkin vastattu aika ytimekkäästi: Puhtaasta betonipinnasta saman valmistajan systeemillä ohjeitten mukaan!! Tuo mahdollinen "riski"siinä vanhan ja uuden rajassa seinässä on mielestäni olematon, sen näkee jo silmällä, siinä sivellessä, jos eivät viihdy keskenään!

Voihan sitä tietysti, jos ekonomia sallii ja intoa on niin harkita myös seinien uusimista! Silloin on samanikäistä kaikki!

Jäsenen antama (28.5.2012 klo:19:46) kommentti

Ihan rauhassa voi laatoittaa vanhan laatan päälle. Nykyiset kiinnityslaastit on varsin tarttuvia, jos haluat pelata varman päälle voit käyttää vaikka uima-allas käyttöön tarkoitettua kiinnityslaastia.Eli joko kaikki alas tai sitten vaan päällelaatoitus, mitään puolihoitoa ei kannata alkaa räpeltämään.

Jäsenen antama (28.5.2012 klo:19:51) kommentti

Tuo vanhan laatoitukse päälle laatoittaminenhan on jo peräti sitä tusinahoitoa.

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:10:28) kommentti

Vanhan laatoituksen päälle laatoittaminen on ihan hyväksyttävä korjaus muoto. Edellyttää, että vesieristys on nykynormien mukainen vanhojen laattojen alla. Ja myös, että vanhat laatat ovat varmasti hyvin kiinni alustassaan.

Myös uudisrakentamisessa käytetään päällelaatoitusta mikäli on tapahtunut työssä virhe.

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:11:03) kommentti

Jaha onpa niitä luulotietäviä pilvin pimein näillä palstoilla pilvin pimein.

Tuokin on sitä luuloa, joka halpakorjauksena tulee aina kalliiksi.

Tässäkin pätee se  "
Edellyttää, että" tädillä on munat, niin on setä.

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:11:08) kommentti

Ei ole kysymys luulotiedosta, vaan kokemuksesta. Toki ainahan paras ratkaisu olisi repiä kaikki alas ja tehdä kokonaan uusiksi, mutta se on kallista ja työlästä. Siksi usein mietitään tätä päällelaatoitusta ja se myös tehdään mikäli edellä mainitsemani asiat ovat kunnossa. Voin tästä aiheesta kanssasi keskutella, vaikka miten pitkään.

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:11:09) kommentti

Päällelaatoitus on suotavaa / hyväksyttävää TODELLA HARVOIN.Yleensä ensimmäisenä se ajautus kariintuu jo, kun tarkastelee esim. lattiakaivon + kehyksen toteutusta kokonaisuutena.Pois silmistä - pois mielestä (riskit) menttaliteetia koko juttu.Elämä on - Extremea,- nykyään.

(Muoti)villitys mikä villitys.
Jäsenen antama (29.5.2012 klo:11:10) kommentti

Ja vielä: Vanhan laatoituksen päälle voi laatoittaa, jos on vesieritys asiat kunnossa ja vanhat laatat kunnolla kiinni. Uutta vesieristystä ei saa tehdä vanhojen laattojen päälle. Vanhan laatan päälle kannattaa vetää tartunnaksi ohut kerros saneerauslaastia ja antaa sen kuivua. Sen jälkeen laatoittaa normaalisti.

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:11:20) kommentti

Tee suttasi, mitä tänne sitä vänkäät ja tuputat.

Kaikki ei ole oikein ja hyvää, mitä ei "laki" kiellä.

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:11:24) kommentti

Ei ole hyvän rakennustavan mukaista.


Jäsenen antama (29.5.2012 klo:11:32) kommentti

Missä hyvä rakennustapa kieltää päällelaatoituksen?

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:11:41) kommentti

Onpas sitkeä tuo "vähiten väärin"-ohjaaja!

Ymmärräpä tuo mitä aikaisemmin sanoin

Kaikki ei ole oikein ja hyvää, mitä ei "laki" kiellä.

Vielä ymmärryksesi lisäämiseksi, jospa menisi paremmin perille.

Kaikki ei ole oikein ja hyvää, mikä on sallittu.

Missä hyvä rakennustapa sanoo, että päällelaatoitus on hyvä rakennustapa?

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:11:49) kommentti

Ihan hyvin voi laatoittaa vanhan laatan päälle. Pitää vain ensin koputtelemalla tarkistaa että laatat ovat kunnolla kiinni alustassaan.Tässä säästää paljon työtä ja rahaa.

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:12:01) kommentti

kyllä voi jos vetää saneerauslaastin alle ja antaa kuivua ja voi nappaa kopot alta pois ,se hyvä rakennus tapa ,itellä oma tekemä 10 vuot vanha eikä mitään vikaa

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:12:28) kommentti

Millä tavalla päälle laatoitus on sinun mielestäsi "vähiten väärin" tapa? Eli mitä siinä on väärää, jos alla on kaikki tehty oikein?

Jopa laattojen maahantuojien sivuilta löytyy ohjeita mitä pitää tehdä, jos laatoittaa vanhan päälle. Ja kuten mainitsin jo yllä, niin aina paras ratkaisu on purkaa kaikki ja tehdä kokonaan uusiksi.

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:12:38) kommentti

Vanhan päälle laatoittaminen toimii ainakin kylpyhuoneen seinien osalta. Tai ainakin meillä. Hyvä tuli ja on pysynyt hyvänä jo kymmenen vuotta. Jos taas vaihdan väriä, niin siihen vaan päälle kolmas kerros.

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:12:44) kommentti

Onpa kysymyksiä?"Millä tavalla päälle laatoitus on sinun mielestäsi "vähiten väärin" tapa?""Vähiten väärin"-tapa on aina väärä tapa!"Eli mitä siinä on väärää, jos alla on kaikki tehty oikein?"Kaikkia ei ole tehty oikein, koska joudutaan korjaamaan!Sudelle hännän tekeminen on vaikeampaa kuin kunnolla tekeminen, siis alusta pitäen oikein ja hyvin tehtynä.Tässä on turha jauhaa sudentekijöiden kanssa. Tehkää miten teistä lystää!

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:13:29) kommentti

Kevennys. Rakentaminen on parhaimmillaankin tosi vittumaista hommaa.

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:13:37) kommentti

"kyllä voi jos vetää saneerauslaastin alle ja antaa kuivua ja voi nappaa kopot alta pois "Tuohan onkin hyvä konsti. Otetaan kopolaatta pois ja kopokohta täytetään laastilla ja tulee varmasti hyvä alusta uudelle laatalle.

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:13:59) kommentti

Niinhän se on ja kylpyhuoneen purkaminen on yksi vittumaisimmista hommista. Tosin tuon yhden nimimerkin viestejä luin tuolla muissa aiheissa, niin ymmärsin mistä on kysymys.

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:17:55) kommentti

"Eli mitä siinä on väärää, jos alla on kaikki tehty oikein?"

Niin. Tuossa kysymyksessä on tuo sana - JOS.

Onko ne tehty oikein, ja onko KAIKKI eristeet myös kunnossa tällä hetkellä.

Kuka vannoo käsi ison kirjan päällä, että näin on ?

Itse kieltäytyisin / kieltäisin tekemästä laattaa laatan päälle, nyt annetuilla tiedoilla. - En suostuisi edes rahasta.

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:18:12) kommentti

Kokemusta on laatan päälle laatoituksesta ja hyvin on kiinni pysynyt. Ja perusteluni on että yleensä on tiili/betoni seinä joka on oikaistu rappauksella ja kun alkaa laattoja hakkaamaan irti saa myös tasoituksen irti pitää myös tehdä rappaus,seinälle ei tarvitse kuin tehdä hyvä sooda pesu ja sen päälle ohut tasoitus (kynnet)hyvin painaen ja sen päälle oikasutasoitus sen päälle mitä sitten vesieriste mömmöjä laittaakin.

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:19:10) kommentti

Suoraan sanoen: Voi jumalauta Että yksinkertaisesta asiasta voidaan tehdä näin pítkä ketju? Ei se vanhan laatan poistaminen ole kova homma !!

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:20:03) kommentti

Kysyjähän kysyi voiko vai eikö laatoittaa vanhan laatan päälle,ei sitä kauanko työ kestää ja mitä se maksaa.

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:20:56) kommentti

No vieläkin; voi helevetin helevetti! seinille hypitään, lattiasta enimmäkseen puhutaan!

Ja eikös siihen kysyjän kysymykseen ole jo vastattu, jotakuinkin äänin ....?

Jäsenen antama (13.4.2015 klo:12:22) kommentti

ei kannate laittaa vaseieristettä vanhoihin taloihin jossa on muuratut seinät ja joissa ei alunperinkään ole vesieristeitä . jos tarvii uusia laatat niin vanhan päälle vaan kun tarkistaa että vanhat laatat ovat kunnolla kiinni.   Jäsenen   antama (24.1.2016 klo:16:53) kommentti

Uuta päälle vaan ja jos epäilyttää niin wedi levy seiniin. Ps. muista laittaa lattialämmitys niin ei tarvi sen takia sit taas uusiksi laittaa.
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Laattaa laatan päälle

Tarkoituksena laatoittaa pesuhuoneen seinät vanhojen laattojen päälle, vanhat "hunajakenno" laatat ajattelin jättää lattialle kun ovat hyväkuntoiset & hyvin kiinni, vielä...

laatoitus

Terve. Miten onnistuu laatoitus vanhan laatan päälle? Vanhat laatat ovat niin kovassa kiinni, että piikatessa lähtee pystyyn muuratut tiilet irti, joten ajattelin jättää...

Kylpyhuoneen kiviseinän ikkuna-aukon laatoitus?

Kylpyhuoneen laatoitus vuorossa seuraavana, kysymys koskee kiviseinän ikkuna-aukon sisäpintojen laatoitusta/vesieristystä. Seinäelementti on asennettu normaalisti ja siin...

maanvaraisen laatan rakenne

28 valmistunut hirsitalo.piikkasin vanhan ilmeisesti 70-luvulla valetun laatan pois,kun en tiennyt miten eristetty.oli hiekkaa-ohut valu-styroksia 2cm ja vain ulkoseinäll...

laatoitus vanhojen laattojen päälle

Hei,minulla on 1 vuoden vanha ok-talo, jonka kylpyhuoneen laatoitus ei osunut mieleiseksi. Koska laatoitus ja vesieristys ovat aivan uudet, en haluaisi purkaa laatoitusta...

Seinälaatan päälle rappaus?

Ostin 30-luvun lopussa rakennetusta kerrostalosta asunnon johon on tehnty putkiremontti v. -80 ja haluaisin remontoida asunnon 90-lukua huokuvan kylppärin. Arvioin että s...

Lattiakaivon nosto

Tarkoituksena olisi laatoittaa kylpyhuoneen lattia vanhan laatan päälle. Betonilaatta on lattia lämmityksellä, ja vesieriste on mustaa pahvia, joka on käännetty seinien a...

Vanhan laatoituksen pinnan kunnostus

Irroitimme tuulikaapista vanhan klinkkerilaatoituksen päälle edellisten omistajien asentaman uuden laatoituksen, joka ei jostain syystä pysynyt kiinni lattiassa. Onko mit...

Laatoitus vanhojen laattojen päälle

Olen laatoittamassa kylpyhuonetta uudelleen. Syy on se että vesi/kosteuseristeitä ei ole aikoinaan tehty asianmukaisesti. Pohja on betonia, jonka päälle laatoitus tehtiin...

kylppärin ja saunan lattian laatoitus vanhan laatan päälle

Onko olemassa hyväksyttävää menetelmää, jossa laatotettaisiin vanhan noin 35 vuotta vanhan laatan päälle uusi laatoitus. Entä...

Laatoitus vanhan laatan päälle:

Tarkoituksena olisi aloittaa kylpyhuoneremontti ja luonnollisesti lähdetään liikkeelle uusista laatoista. Mieleen on noussut kysymys uuden laatoituksen asentamisesta vanh...

pinnoitus/laatoitus

olisi tarkoitus pinnoittaa saunan 2 muurattua seinää kiven näköisellä laatalla ,seinissä on vanha laatoitus joka tuntuvat olevan kiinni hyvin paitsi muutama laatta on irt...

vedeneristys kylpyhuone

vuonna -86 rakennettu elementtitalo vedeneristys ukoseinään rakenne ulkoapäin muovi lastulevy tiili syrjällään ei tuuletus rakoa laatoitus tarkoitus laatoittaa vanhan laa...

Kaakeleiden piristys ilman niiden purkua?

Kyseessä olisi nelisen vuotta vanhan kerrostalon kylppärin valkeiden seinien ilmeen piristäminen. Olen lueskellut josko laattoja maalaisi mutta se tuskin on pitkäikäisin...

Miten toimitaan

Kylppärin pari seinälaattaa "pullistelee",miten korjataan, täytyykö lattiaakin availla,jos kosteutta ei löydy paljon, riittäkö vain seinälaattojen poisto ja uudelleen laa...

Tasoitus ennen laatoitusta

Keittiössämme oli vanha laatoitus, jonka halusimme korvata uudella laatoituksella. Nyt kun vanha laatoitus on purettu, onko tarpeen tasoittaa betonilattiaa ennen uuden la...

Laatoitus vanhan laatan päälle

Hei! Kyseessä 1970 rakennettu tiilitalo joka kaipaa alkuperäisen kylpyhuoneen päivittämistä. Laatoitus aikoinaan tehty täydellisesti ja edel...

Uusi seinälaattakerros aiemman päälle pesuhuoneessa

Meille valmistuu uudiskohde (omakotitalo) kesäkuussa ja pesuhuoneen yksi (suihku)seinä laatoitettiin huolimattomasti, laatat porrastavat vähän mutta näkyvästi. Rakentaja...

rakentamisen laatu

Kylppärin seinä laatoitettu alkuperäisen lastulevyn päälle 2001, taloyhtiön teettämä remontti. Laatoitus halki. Onko menetelty virheellisesti vai noudattaako hyvää raken...

Kuka korvaa vesieristeen taloyhtiössä

Hei, Ostimme parikuukautta sitten rivitalon pätkän ja asunnosta löytyi merkittävä kosteusvaurio piilosokkelista, asunto määrättiin asumiskieltoon jne. Samalla päätimme te...

Edellisen omistajan vastuu

Olemme asuneet vuonna 1978 rakennetussa omakotitalossamme hieman yli 5 vuotta. Muutama viikko sitten totesimme kosteusvaurioita takkahuoneen seinän alaosassa. Koko talo k...

Betonilaatta rossipohjaan

Talossani on rossilattiat valaisin pesuhuoneeseen viiden sentin laatan voinko jättää laatan alle sen vanhan muovimaton laatan päälle tulisi sähköinen lattialämmitys ja kl...

betonilaatta

aion poistaa purueristeen maavaraisen laatan päältä ja korvata sen villalla.talo rakennettu 1972. voiko villa asentaa suoraan laatan päälle?vai pitääkö se valella vaikka...

Uusi laatta vanhan laatan päälle!??

Olen aloittamassa pesuhuone remonttia ja minulla on muutamia kysymyksiä remontista. 1: kannattaako vanhoja laattoja/kipsilevyjä ottaa irti/vaihtaa jos ne ovat kunnossa (k...

Uusi laatoitus vanhan päälle

Mitä tarvitsee huomioida jos laatoittaa pesuhuoneen ja saunan niin että laittaa uuden laatan vanhan laatan päälle vai voiko näin tehdä?...