Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kattoniskan max pituus...

Hankkeen valmistelu

Kysytty: 20.2.2013 klo:13:31
Suunnitelmissani on rakentaa lapekattoinen kesämökki.Melko loivalla lappeella.Huopakatto.50x200 lankusta kattoniskat.Miten pitkän lappeen uskallan suunnitella,ettei katto notkuisi?Esim.70cm jaolla tehtynä.Eli paljonko max. etäisyys etuseinästä takaseinään?...Vai onko viisaampi käyttää kertopuuta?8mx4m kokoista rakennusta suunnitelen.Virallinen vastaus
Pääsuunnittelija ja rakennesuunnittelija määrittävät kattorakenteen. Puutavaran pitää...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Hankkeen valmistelu / Kattoniskan max pituus...":
Jäsenen antama (20.2.2013 klo:13:58) kommentti

Rakennesuunnittelija on kelpo apu tuohon ongelmaan.

Jäsenen antama (20.2.2013 klo:16:12) kommentti

50x200 lankulla päästään vähän yli 4 metrin jänneväliin ettei katto notkuisi liikaa. 60 sentin jako on eristeen kannalta viksumpi. (Kaikkihan me osaamme kesämökin suunnitella).

Jäsenen antama (12.3.2013 klo:22:58) kommentti

Kesämökki vaatii jonkunlaisen rak.luvan sijaintikunnasta riippumatta. Siihen tarvitset piirustukset. Siinä yhteydessä tulee esille muitakin rakenteellisia asioita. Mikäli nyt pitää katkoa / sahauttaa puutavaraa kattoa varten, niin 50*200 k/k 600mm riittää vesikattoon taipumamitoituksella l/200 - (luokiteltuna).
Kattokaltevuudesta riippuen kattovasojen pituuden pitäisi olla (4m rungon ulkoleveydellä) vähintään
5500 ...5600mm ( suositus räystään ulkonemasta seinäverhouksen ulkopinnasta 600mm).

Jäsenen antama (13.3.2013 klo:9:21) kommentti

"...Eli paljonko max. etäisyys etuseinästä takaseinään?.."Mitähän oikein kysyjä tarkoittaa ja miten se on tarkoitus toteuttaa? Ei mene näin oikein amatöörin kuontaloon. Kysymyksestä pääteltynä "suunnittelija" ei tunnu olevan aivan ajantasalla kuin ei pari viime näkemää vastaajaakaan.

Jäsenen antama (13.3.2013 klo:12:47) kommentti

Tarvitaan piirustuksia ja muutakin apua!!! Mestarin vastaus lyhyt ja tyhjentävä!Nuoret ja ajantasalla olevat vanhatkin suunnittelijat pistää siihen sitten liimapuuta rakennuspaikkakunnan kuormitusten mukaan!

Kyllon vanha keksintö, sitä tehtiin jo täyttä häkää kotipitäjässäni vanhassa Savossa 70-luvun alussa! Ei mene tikkuja sormiin, eikä se ole ainut etu...!

Jäsenen antama (13.3.2013 klo:21:37) kommentti

Rakennusluvan yhteydessä viranomainen kertoo, mitä rak.piirustuksia se haluaa asiasta.
Rakennusalaltaan 32 neliömetrin kesämökkiä ei kannata ilman lupaa rakentaa. Ainakin Jyväskylän eteläpuolen kunnissa on jo pitkään teetetty tarkastuksia luvattomista rakennuksista. Pahimmissa tapauksissa on kunta purkanut rakentajan kustannuksella luvattomia rakennuksia.
Tiedoksi "ruosu": liimapuu on hyvä materiaali, mutta sen käyttötarve alkaa yleensä siitä, mihin normaalin sahatavaran kantavuus  (poikileikkaukset) eivät riitä.
Mikä tässä "ei mene amatöörin kuontaloon?" Kysyjän kohteessa rakennuksen leveys on n. 4m ja kyse on yksilappeisesta katosta. Lämmöneristeiden ja vesikaton kannalta k/k 600mm kannattajaväli on optimi. Raakaponttilauta ja useat vesikattovanerit sopivat tälle jaolle.  Kattovasan 50*200mm kantavuutta voi lisätä kiinnittämällä siihen alalaippalauta 25*100. Riitttää Suomen suurimmillekin lumikuormille.
PS Liimapuuta alettiin käyttää meillä rakennusten rungoissa n.1955-1956, kun Suomeen saatiin laadittua
mitoitusnormit ja valmistuksen laadunvalvonta rakennuksia varten. (Oy Laivateollisuus Ab aloitti liimapuurakenteiden valmistuksen ensimmäisenä Suomessa n.1948 - sotakorvauslaivojen runkokaaria varten.)

Jäsenen antama (14.3.2013 klo:20:41) kommentti

No joo! Kyllä se tiedossa oli että ei sitä liimapuuta siellä savossa keksitty, korjataan sitten että kotipitäjässäniKIN, ja tarkemmin muistellessani taisi olla 60-luvun loppuvuosia, kun aloittelivat.Tulee sitä sieltä vielä tänäkin päivänä, ja tahti vaan tuntuu kiihtyvän.
Ei kai siellä ole kohta muuta kun se riivatun sahalaitos koko kylässä!
Surulla täytyy tunnustaa että olen kyllä tuota liimapuuta monta kertaa "väärin"käyttänyt, kun olen sitä tupannut sinne tänne, vaikka ei aina olisi vaadittukaan, mutta kuten aikaisemmin täällä on todettu, niin ei ole rikos tehdä minimivaatimuksia parempaa! Sitä kun saa joskus aivan sen leimatun lankun hinnalla!
Että vaikka ei sitä liimapuuta siellä keksittykään, niin olihan siellä muita ihmeitä. Oli Kauko ohjattu linja-auto, jolla mentiin kouluun, ja kolme kauppaa, kolme keskikaljabaaria, ravintola täysillä oikeuksilla, meijeri ja Akulla toimiva mylly! Ne oli aikoja ne! Nyt on kohta kaikki poissa, se sahalaitos valtaa alaa, onko tämä kehitystä..?Voi voi!

Lisäys: Esson baarista sai vaan kahvia, mutta Selliltä sai kyllä kaljaa!

Jäsenen antama (14.3.2013 klo:22:15) kommentti

Tottakai rak.lupa haetaan,kun sen aika on.Nyt suunnitellaan.Saareen ei viitti kattotuoleja alkaa raahaamaan,siksi lapekattoinen tällä kertaa.Vastauksenkin suunnitelmaani olen rivienvälistä saanut.Eli 3,8m jänneväli pelittää hyvin.Nämä pitää itse suunnitella ,ennenkuin antaa jonkun kouluja käyneen piirtää puhtaaksi...
T:Alkup.kysyjä.       ei kysyvä tieltä e........

Jäsenen antama (14.3.2013 klo:22:52) kommentti

Hyvä kun sait apua. Jos aiot eristää yläpohjan kattovasojen väliin niin  125...(150mm ) on max. vasojen väliin asennettuna. Sitten höyrysulku ja sisäverhous tai mahdollinen lisäeristys 2*2" koolauksella ristiin.Räystäille vielä tiheä rst verkko vasojen väliin, etteivät linnut ja oravat (hiiret) kiipeile eristeisiin. 

Jäsenen antama (17.3.2013 klo:20:11) kommentti

"Saareen ei viitti kattotuoleja alkaa raahaamaan..."

On niitä kakslappeisia kattoja saaressakin...! Minäkin olen muutaman eläissäni kerenny tekemään,tänne lännen puolelle kylläkin! Kasvaako kattotuoli puussa vai pensaassa kokonaisena? Minä hullu kun niitä liimapuusta ja lankustakin joskus hätäpäissäni paikanpäällä olen kasaan värkänny...!

Jäsenen antama (17.3.2013 klo:20:54) kommentti

Kysyjän olisi pitänyt tietysti tarkentaa aikovansa tehdä yksilappeisen

katon. Kaksilappeista sanotaan kyllä yleensä harjakatoksi. Pulpettikatto sitten erikseen - tuskin 4metrin runkoleveydellä.

Jäsenen antama (17.3.2013 klo:21:54) kommentti

Nyt on taas nuo "pilikut ja pisteet...! OK, harjakatto, mutta siinä on kumminkin kaksi lapetta! "pulpettikatto sitten erikseen..." eikös tässä juuri ole kyseessä pulpettikatto...!

Jäsenen antama (17.3.2013 klo:23:11) kommentti

Kiitos hyvästä kommentistasi ruosu!  "pulpettikatto" => tuli vastauksestasi ne koulun pulpetitkin mieleen..
Pieni sanailu terminologiasta on aina paikallaan - varsinkin kun kysyjälle antamani vastaukset ovat siitä huolimatta OK. Yksilappeista kattoa puhekielessä sanotaan usein pulpettikatoksi. Arkkitehtiopettajani kertoi aikanaan pulpettikaton olevan katon, jossa lappeiden väliin jää harjalla pystyseinäosa. Siinä oli/on usein asuinkäytössä nauhaikkunaa ja nyttemmin aurinkopaneeleita. Nykyarkkitehdit ovat taas ottaneet tämän "pulpetti" kattomallin käyttöön.

Jäsenen antama (18.3.2013 klo:9:14) kommentti

Toivottavasti ei kukaan tykkää että menee jankutukseksi ja pilikkujen nxxxxxiseksi, mutta kyllä se pulpettikatto tässä on aivan oikea nimitys, eikä ainoastaan "puhekielessä" (yksilappeinen katto, jossa kaatoa vain yhteen suuntaan), vanha opettajasi oli vähän väärässä! Hänen mainitsemansa kattomuoto on mielestäni kahden pulpettikaton yhdistelmä; pulpettiharjakatto! Kiitos!

Jäsenen antama (18.3.2013 klo:10:14) kommentti

Kyllähän jokainen valveutunut amatööri tiesi alustapitäen kyseessä olevan pulpettikatto. Ja mikä ihmeellistä, mutta ei valveutuneille amatööreille, että se yksilappeinen on jopa virallinen termikin.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Harkko sisäseinän raudoitus

Millainen raudoitus tarvitaan UEH 240 lämpöharkkosisäseinään(korkeus 2,2m, max pituus 7,0 m), joka tulee olemassaolevan sokkelin sisäpintaan anturan päälle, lisälämmöneri...

Ilmalämpöpumpun sijoitus

Tiedustelisin ilmalämpöpumpun sijoituksesta ilmansuuntiin nähden, mikä olisi paras mahdollinen.Lisäksi, mikä on putkien max.pituus toiminnan varmistamiseksi.Minulla oli v...

Betonikaton verhoilu

Haluaisin kovasti paneloida asuntoni katon, mutta huoneet ovat matalat ja ikkunoiden takia ei olisi varaa tulla alaspäin kuin max. 25mm.Voiko tasoitettuun ja maalattuun b...

Yläkerran äänet

Meidän puoltoista kerroksiseen taloon on suunniteltu välipohjan eristystä 100mm.Aioin laittaa kuitenkin 200mm jotta yläkerran askeleet eivät kuuluisi niin herkästi alas.T...

vaakaan tapetointi

HEI!Haluaisin tapetoida vaakasuoraan... eli tapetti jossa on oikeanlainen kuvio mutta se on väärän suuntainen. Elikkä haluan tapetoida normi tapetin vaakasuoraan, onko ed...

Autonosturin tuntiveloitus ja muut kulut

Hei! Olemmme suunnittelemassa budjettia hirsitalolle(lamellihirsi ilman lisäeristystä). Olisiko teillä tietoa, mitä pitäisi varata autonosturia varten per tunti tai per...

Mdf kattopaneelin porrastus

Mdf kattopaneelin porrastus, kun laipion pituus 5100 ja paneelin pituus 2070. ...

Pikkuvessan kalustaminen

Rintamamiestalossamme on pieni WC(135 x 82), johon pitäisi löytyä seinälle uudet säilytyskaapit ym, pesuallas ja mahd. allaskaappi. WC-pönttö on takaseinän vieressä, alla...

lämmityskaapeli vesiputkeen

32mm mustaan muoviputkeen sisälle asennettu lämmityskaapeli on tyypiltään RAYCHEM USA R-ETL-A MAX 230 VAC MAX 100 M (60M IN PIPE) @10A 10 WATTS/M @ 5C. Tämmöinen kaapali...

Ilmalämpöpumpun toiminta pakkasella

Missä ulkolämpötilassa ilmalämpöpumppu ottaa verkosta max. sähkötehon? Bosch Climate 9100i teknisissä tiedoissa ilmoitetaan max. o...

Ilmalämpöpumpun toiminta pakkasella

Missä ulkolämpötilassa ilmalämpöpumppu ottaa verkosta max. sähkötehon? Bosch Climate 9100i teknisissä tiedoissa ilmoitetaan max. o...

Ulkoportaiden mitoitus

Mikä on askelman syvyys / korkeus mitat ulkoportaissa min/max....

tulisijan/takan max.paino lattia laatassa.

tulisijan/takan max.paino lattia laatassa (8cm)....

Alahirsien vaihto

Meillä on mökillä hirsinen sauna, jonka joitakin alahirsia on vaihdettava. Niiden pituus on n. 2,5 m, siis ei koko rakennuksen pituus. Miten uusi hirsi kiinnitetään siihe...

tallin lattia

Autotallini lattiassa on koko matkalla pituus suunnassa halkeama.Tallin pituus n.6m.Halkeaman vierestä toiselta puolelta lattia kallistunut hieman seinäänpäin.Miten tämmö...

Mökin vesikaton runkorakenne.

Kysymykseni koskee 4,2 mx 4,2 m korkeus n. 3,5 m päätyräystäiden tekoa, kattotuolien koko on 150 mm x50 mm kattotuolien jakoväli on n.60 cm mökin kurkihirsi on paikoillaa...

tapitus

Onko olemassa joku lokiikka tapituksen suhteen?Mikä on tapin pituus?Hirsi on185mm pyöröhirsi....

Invaluiskan rakentaminen

Löytyisikö rakenneohjeita invaluiskan tekemiseen omakotilalon yhteyteen, leveys 1200 cm, pituus 4250 cm ja jyrkkyys 12.5 astetta....

Minitalo pyörillä

Hei, kysyisin, että tarvitaanko minitaloon joka on pyörillä (max. 15 m2) rakennuslupaa tai toimenpidelupaa Espoossa? ...

AS.OY:n kylmävaraston eristäminen.

Tiedustelen voiko huoneiston haltija ns. lisäeristää (max. 10 cm villaa) huioneistoon kuuluvan kylmävaraston ilman hallituksen lupaa?...

mitä saa rakentaa

Naapuri rakensi pihalle autotallin päätyyn halkovajan ja hieman funtsailimme, tehtiinkö oikein. Eli saako ilman rakennuslupaa rakentaa max 8m2 avoimen rakenteen?...

Saunan panelointi

Minulla on edessä saunan panelointi ja tarkoitus on panelit kiinnittää viimeistelynaulaimella, millaiset naulat olisi saunaan sopivia, naulojen pituus ja paksuus?...

1,5mm ja 2,5mm johdot

Onko olemassa selvää rajaa ,että kuinka paljon saa maksimissaan olla 1,5mm ja 2,5mm johdon päässä kun johdon pituus on 100m entä jos kulutusta on liikaa mitä siitä on hai...

kuivabetoni

kauanko kannattaisi antaa kuivabetonin kuivua sisä olosuhteissa että vois laittaa laminaatin päälle valun vahvuus 50mm valun leveys 300mm ja pituus 3000mm...

koristekaivo

OLEN AIKEISSA TEHDÄ KORISTEKAIVON KAIVONRENKAAN PÄÄLLE.KAIVONRENKAAN HALKAISIJA ON 120 CM.  PALJONKO PITÄÄ OLLA KUUSIKULMION SIVUN PITUUS ETTÄ RENGAS MAHTUU SISÄLLE?  KII...