Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Vesieristys

Eristäminen

Kysytty: 25.1.2011 klo:10:46
Tervehdys!

Vajaa 3v sitten ostamassani kerrostalo asunnossani totesin äskettäin Kaakeleiden pullistuneen lähes irti kylpyhuoneen seinästä .Samalla tutkiessani huomasin että Vesieristeitä ei ole asennettu lainkaan lattiaan/seiniin. LVI asennuksista ja tarvikkeista löytyy kuittia v. 2002 elikkä jolloin todennäköisesti myös laatoitus on uusittu.

Kysymys kuuluukin että mikä on talonyhtiön vastuu tässä asiassa jos ovat tienneet laatoitus jne. remontin olemassa olosta ja eivät ole valvoneet vesieristeen asennusta vai onko heillä vastuuta? Onko myyjä vastuussa enää taikka Remonttiliike jos se on suorittanut laatoituksen ilman vesieristettä.

Luulisi ainakin että tieto remontista olisi kulkenut hallitukselle koska ammatti firma tehnyt LVI-asennuksia ja varmaan vesikatkoksia tullut, kai sillonkin isännöitsiä pitää käydä katsomassa remonntia?. Tässä vaiheessa en kyllä pysty vielä ainakaan sanomaan että kuka laatoituksen on tehnyt.

Onko kellään kertoa tietoa, mistä löytyisi mustavalkoisella tietoa että jos talonyhtiö on laiminlyönyt mahdollista vastuuta tässä asiassa niin onko korvausvelvollinen tms.?Onko talonyhtiö tietyn vuoden( esim.v2000 ) jälkeen vastuullinen/velvollinen valvomaan vesieristeen asennuksesta ja korvausvelvollinen aihetuneista vahingoista, onko tästä lakipykäliä/ ennakkotapauksia?

Tietoa/Kokemuksia kenelläkään ?

Nettiä selailemalla löytyy jotain tapauksia mut ei niinkää lähes vastaavaa mitä itsellä.Virallinen vastaus
Pintaongelmissa myyjä on vastuussa osakkeenostajalle kaksi vuotta. Jos laattojen alla kuitenkin on vesieristeet, noudatetaan tätä sääntöä. Jos vesieristeitä ei ole, taloyhtiö on ensisijaisessa vastuussa korjauksesta, vaikka työ olisi tehty luvatta. taloyhtiö voi hakea myyjän vastuuseen huolimattomasti tehdystä työstä. Jos isännöitsijä on tehnyt työnsä huonosti, taloyhtiö voi hakea tästä korvausta.

Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Vesieristys":
Jäsenen antama (25.1.2011 klo:12:14) kommentti

https://www.rakennustieto.fi/material/attachments/5ecztM8oF/5kf5q1AAN/Files/CurrentFile/Nayte_tiedonjyvakortista_K40040.pdf

Esim. tuosta selviää yleisperiaate: uusi osakas ei vastaa entisen osakkaan tekemistä virheistä. Yhtiö on velvollinen palauttamaan pesuhuoneen alkuperäiseen kuntoon. Mutta onko talo niin vanha ettei missään asunnossa ole vesieristeitä? Tai onko tehty niin että amme on poistettu eikä seinien vedeneriste vastaa uutta tilannetta? Tai lattiasta on poistettu muovimatto (joka on vedeneriste). Silloin asia mutkikkaampi. Taloyhtiön on selvitettävä mikä on alkuperäinen taso ja kunnostettava pesuhuone siihen tasoon. Maksamalla lisää omista rahoistaan osakas voi saada muovimaton tilalle kaakelit, jos alkuperäinen taso on muovimatto. Mutta jos se amme on sieltä poistettu, siis ikään kuin varastettu, niin voi olla että uusi osakas joutuu sen maksamaan. Tästä nimenomaisesta asiasta ei ole ennakkotapausta. Pääperiaate on osakkaan perustasosta poikkeavista lisistä (esim. kaakeloitu lattia muovimaton tilalle) ei yhtiö maksa vaan ne jäävät osakkaan maksettavaksi. Eli ainakin suurimmaksi osaksi taloyhtiö vastaa kysyjän tapauksessa.

Jos vedeneristeet puuttuvat, taloyhtiön pitää ne nyt laittaa, ja yhtä lailla kaikkiin muihinkin asuntoihin, jos niistäkin puuttuu samalla tavoin vedeneriste. Tämä perustuu siihen että hallituksen pitää huolehtia ylimalkaan talon kunnosta. Yhtiökokous päättää sitten korjauksista hallituksen esitysten mukaisesti.

Ja sillä seikalla, onko edellinen osakas ilmoittanut remontista taloyhtiölle, ei tässä ole merkitystä.

Jäsenen antama (25.1.2011 klo:15:35) kommentti

"jos vedeneristeet puuttuvat, taloyhtiön pitää ne nyt laittaa, ja yhtä lailla kaikkiin muihinkin asuntoihin, jos niistäkin puuttuu samalla tavoin vedeneriste. Tämä perustuu siihen että hallituksen pitää huolehtia ylimalkaan talon kunnosta. Yhtiökokous päättää sitten korjauksista hallituksen esitysten mukaisesti."Ei kai sitä kh

remonttia kaikkiin tarvii tehä jos yksi on susi,Kauniita sanoja.


Jäsenen antama (25.1.2011 klo:15:52) kommentti

"jos niistäkin puuttuu samalla tavoin vedeneriste."Kyllä muutkin ovat yhtä susia, jos niistäkin puuttuu vedeneristeet. Vaikea kuvitella että jossain kerrostalossa suihkutellaan tiloissa missä ei ole vedeneristeitä ilman että hallitus siihen puuttuisi. Tämä on kai teoreettinen tilanne ja mahdollinen ehkä jossain 1930-40 -luvun kerrostalossa, jossa on voitu rakentaa jälkikäteen pesuhuoneita vaatekomeroon tms.

Jäsenen antama (25.1.2011 klo:16:08) kommentti

Tämä uusi taloyhtiölaki on varmaankin ok,mutta jokainen as oy

elää omaa elämää.Kysyjän kohdalla mielestäni se on otettava mitä

on annettu.

Jäsenen antama (25.1.2011 klo:16:15) kommentti

On vain yksi as.oy.-laki ja sitä samaa lakia kaikkien on noudatettava. Joissain taloissa on tehty ns. omia sopimuksia esim. yhtiökokouksissa. Niitä ei ole pakko noudattaa, eikä varsinkaan taloon muuttaneen uuden osakkaan joka on siinä uskossa että as.oy. laki pätee.

Jäsenen antama (25.1.2011 klo:16:48) kommentti

Miten on tutkittu vesieristeiden olemattomuus??

Jäsenen antama (25.1.2011 klo:23:29) kommentti

Minkäköhän ikäinen ko. yhtiö on ?

Ettei vaan sieltä valun ja rappausten alta löytyisi bitumikerrokset. Tiedä häntä, mutta jos näin on, niin juttu onkin sitten ihan päin p:tä, ja tiedossa suurempi kädenvääntö taloyhtiön kanssa.No, taloyhtiö vastaa rakenteiden kunnosta (myös vedeneristeistä), tietyin reunaehdoin.


Jäsenen antama (26.1.2011 klo:20:56) kommentti

Suuret Kiitokset vastauksista. Nim.halpakorjaukselle vastauksia ym. muille kysymyksiinne

Asunnon Rak.vuosi -76 ja osassa asunnoissa on tietääkseni nykyaikaisia kylpyhuone remppoja tehty asiaan kuuluvin vesieristein.

Alkuperäinen remontti on ollut edellisellä omistajalla ammeen poisto, joka on firmalla nähtävästi teetetty.

Ja sen verran tiiän että remontti on siitä kasvanut kun sisäseinässä ollut jotain alumiini tms. " suojakotelee" "putkille"? ja siitä edennyt laatoitus ym rempaksi...Isännöitsijän sekä talonyhtiön Pj:n kanssa purettiin seinää vähäsen ja lattiakaivon kohdalta ym. ja ei huomattu missään että olisi vesieristettä käytetty ja kosteusmittarilla todettiin lattian kosteus kuin myös samassa yhteydessä että muittenkin seinien laatat on irti enemmän tai vähemmän..Siitä ei saatu selvyyttä tässä vaiheessa vielä, että onko muovimatto vielä lattialaatan alla,missään seinistä ei ilmeisesti ainakaan.Talonyhtiö lupasi korvata purkamisen töineen tarvikkeineen ja rakentamisen töineen vesieristeeseen asti.ja sen jälkeen työt ja tarvikkeet ja kalusteiden takaisin asennus jäisi minun piikkiin.Meneekö asia niin että talonyhtiö on tässä se joka on velvoitettu korjaamaan kylpyhuoneeni ja on halutessaan myyjään yhteydessä mahdollisista korvauksista ja näin ollen minun ei tarvitse olla ollenkaan yhteydessä asunnon myyjään korvausvelvoitteista?tuossa olisi vastauksia halukkaille kommentoijille niin jos saataisiin kartoitettu oikeuksiani Ko. tapauksessa paremmin. Kiitoksia.

Jäsenen antama (27.1.2011 klo:8:55) kommentti

Taloyhtiön kuuluu palauttaa pesuhuone alkuperäiseen kuntoon, myös pinnat. Tuo amme mielestäni kuuluu sinulle, koska se on ikään kuin varastettu, on sen verran epäselvä juttu että en lähtisi siitä kinaamaan. Jotenkin tuntuu siltä että alkuperäinen on ollut muovitapetit seinissä, muovimatto lattiassa ja amme. Sitten on joku "halpakorjaaja" laittanut hienot laatat ympäriinsä ilman vedeneristeitä. Nyt on laskettava vedeneristeiden hinta taloyhtiön tarjoamaan tasoon ja maksat erotuksen tai saat hyvitystä riippuen siitä kumpi on kalliimpi: alkuperäinen muovimatto+muovitapetit vai tuo vedeneriste kauttaaltaan pesuhuoneeseen? Voisin kuvitella että vedeneristeiden laitto maksaa enemmän eli joutunet maksamaan. Kalusteista saat korvauksen kotivakuutuksesta jos sellainen on, mutta taloyhtiö ei niitä korvaa.

Jäsenen antama (27.1.2011 klo:18:54) kommentti

Joo näin se selvisi että kylppäri korjataan alkuperäiseen kuntoon kun isännöitsijän kanssa juttelin lisää.Alkuperäisesti tilassa on ollut muovimatto joka ollut silloin "vesieriste" ja nyt kun tietty haluan laatoituksen niin tässä tapauksessa niinkuin talonyhtiön kunnostusvelvollisuus loppuu vesieristykseen kun Muovimatto= vesieriste v-76 ja nyt kun laitetaan oikea vesieriste joka balansoi asian alkuperäistilan vastaavaksi niin kuulemma sen jälkeen työt ja laatat jää itselle maksettavaksi .Mietin itsekin tuota ammetta et kehtaako tuosta ees mainita :)


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vesieristys?

Hei taas, jatkoa/täsmennyskysymys 18.8 esittämääni kysymykseen: Pitääkö lattian lisäksi möys olla vesieristys kaikissa siporex väliseinissä (ph-tuvan, s-tuvan, ph/s) myös...

kipsilevyn saumaus kylpyhuoneessa

Kylpyhuoneeseen tulee vesieristys kauttaaltaan.Pitääkö minun saumata levyjen saumat vai riittääkö pelkkä vahvikekangas ja vesieristys sively.Seinät ovat ek gyproc levyä...

Kaakelointi vanhojen laattojen päälle ja vesieristys

Olen suunnittelemassa kylpyhuoneremonttia peltielementtikylpyhuoneeseen ja suunnitelmissa on asian helpottamiseksi asennuttaa kaakelit vanhojen kaakelien päälle. Peltiele...

Poreammeen asennus korokkeelle

Suunnitelmissa olisi asentaa poreamme n. 12-15 cm korokkeelle kylpyhuoneeseen. Pohjana on betonilaatta, jossa vesikiertoinen lattialämmitys. Millaisella harkolla korotus...

Vesieristyksen uusiminen pelkkiin seiniin

Olemme remontoimassa 1983 rakennetun talon yhtenäistä pesuhuone-saunatilaa. Tilan lattia on uusittu 2000 ja siihen on laitettu silloin vesieristys ja seinän ja lattian ra...

Vesieristys ja lattialämmitys..

Hei,Olemme purkamassa vanhaa kylpyhuonetta jossa on tehty vesieristys lattiaan..Laatat on irroitettu, mutta niiden alle on jäänyt laastia ja alla ilmeisesti vanha vesieri...

kylpyhuoneen laatoitus vain oven yläreunaan asti ja loput maalattu. Mihin asti uusi laatoitus?

1970-luvulla rakennetun talon kph:n laatoituksen yläreuna on oven korkeudella ja n 40 cm on vain maalattu. Saako uuden laatoituksen tehdä samoin vai onko laatoitus tehtäv...

Kylpyhuonemontti ja vesieristys

Voiko kylpyhuoneen vanhojen laattojen päälle asentaa saneerauslämmityskaapelin ja siihen ohut valu ja uudet laatat. Vesieristys jäisi näin vanhoj...

Kylpyhuone ja vesieristys

Hei! Kylpyhuoneeseen tehdään lattialämmitysremontti. Laatat ja vanha vesieristys poistetaan. Asennetaan uusi saneerauslattialämmityskaapeli ja sen p&a...

Kylppärin lattialämmityksen

HeiOstaja vaatii hinnanalennusta mm.seuraavasta vuosi sitten kylppäriin (ja saunaan) tehdyn remontin kanssa tehdystä asiasta,ja kun ostaja on alkanut löytää koko ajan uus...

Hirsisaunan betonilattian pinnoitusvaihtoehtoja

Hirsimökin saunan lattia on betonista ja se pitäisi pinnoittaa. Sauna tulee olemaan talvisin kylmillään. Kysyisinkin jos pinnoittaisin lattian 2 komponentti eboksi maalil...

Vesieristyksestä

Rivitalohuoneistossamme (n.5 v. vanha) havaittiin kylpyhuoneessa/kodinhoitohuoneessa lattian painauma, jonka seurauksena lattiassa oli halkeamia laatoituksen saumoissa us...

Kuka vastaa vesieristyksen laadusta

Olen aloittamassa kylpyhuoneremonttia 80-luvulla rakennetussa kerrostalossa. Tarkoituksena on tehdä vesieristys ja kaakelointiyöt itse. Isännöitsijän edustaja käy suoritt...

lattian valusta

Rossipohjarakenteisen saunan rakenne on piirretty seuraavasti: lattiankannattajat, joissa kannatinlaudat, kuitulevy, villat, havuvaneri, valu, johon asennetaan lämmityska...

Vesieristyksen koko

Ilmeisesti vesipisteestä on tehtävä 1,5 metrin säteellä vesieristys lattiasta kattoon. Suunnitelmissa on pesutilan kunnostus ja tarkoitus olisi asentaa yhdelle seinälle n...

Pesuhuoneen kipsilevyt

Jokin aika sitten palstallanne annoitte neuvon jättää pesuhuoneessa kipsilevy sentin verran lattiasta ja täyttämään raon silikonilla. Meille neuvo tuli liian myöhään, mi...

Vesieristyksen alusta

Hirsimökilleni on valettu saunaan vesivanerin päälle betonilaatta, jossa lämpökaapelit. Seuraavaksi pitäisi tehdä vesieristys. Luin jostain että laatta tulee hioa ennen k...

Kylpyhuoneen kiviseinän ikkuna-aukon laatoitus?

Kylpyhuoneen laatoitus vuorossa seuraavana, kysymys koskee kiviseinän ikkuna-aukon sisäpintojen laatoitusta/vesieristystä. Seinäelementti on asennettu normaalisti ja siin...

Kaivonkansi

Terve, Vesieristys on laitettu. Ongelmana on kaivonkannen asennus. Kiristysrenkaan ja RST-kaivonkannen väliin jää väliä noin 1,5cm josta vesieristys näkyy. Mitä voi laitt...

Saunan ja pesutilojen peruskorjaus

Mitkä ovat keskimääräiset laatoituksen neliöhinnat seinille ja lattioille. Eli lattiasta vanhat muovimatot pois, uusi vesieristys ja uudet lattialaatat. Seinistä samoin v...

Vesieriste

-84 rakennettu omakotitalo, johon uusittiin -90 luvulla pesuhuoneen lattiaan laatoitus. Nyt olisi tarvetta uusia seinien laatat, onnistuuko vesieristys millään tavalla, j...

vesieristys

Moi !  Meillä tehtiin mökillä sauna ja pukuhuoneremontti.Sauna on ennen pidetty talvella kylmillään.(tuvan puolella peruslämpö) Remonttia tehdessämme meillle kerrottiin,e...

Vesieristys putkiremontin yhteydessä

Kerrostalo vm.-68.Käyttövesiputkisto uusittu,viemärit kuvattu.Tarkoitus olisi pinnoittaa tai sukittaa viemäriputket n.10vuoden päästä.Osalla on nyt suihkukaappi tai alkup...

kellarisaunan pesuhuoneen ulkoseinän lisäeristys

 58 valmistuneen talon seinärakenne on sen aikaista harkkoseinää, sisenpänä ohuempi harkko ja vesieristys sekä kaakeli, uloinpana rappaus. kokonaispaksuus n.27sm  voiko l...

Voiko tuulikaapin vesieristyksestä olla haittaa?

Hei,Tuulikaappi remontoidaan kokonaan ja lattiaan tulee lattialämmitys ja vesieristys. Kyseessä on maanvarainan laatta, onko rakenne ok? Eli betonilattiaan lattialämmitys...