Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Ulkseinän eristys

Eristäminen

Kysytty: 12.6.2011 klo:1:51

Kysymyksessä 1947 rossinpohjalle rakenettu talo saaristossa.Olen parantamassa eristystä
välikatolla jonne tulee ekovillan puhallusvillaa,samassa yhteydessä huomasin yläkautta,että ulkoseinissä on eristys jäänyt aikanaan tekemättä eli ontelot jotka ovat noin 100mm
ovat tyhjät.Voinko täyttää nämä tyhjät ontelot jotka yläkautta saisi kohtuullisen
vaivattomasti täytettyä ja näin huomattavan lisäeristyksen.Rakenne ulkoapäin
on ulkovuoraus on vaakaan asennettu panelointi/laudoitus mustapaperi(terva)tuulensuoja pahvi,tyhjä tila(100mm) mustapaperi,vinolaudoitus,50mm lasivilla,gybroc ja tapetti.
Pääseekö ilma ollenkaan kiertämään ilman tuuletus rakoa,seinä on auki
ylhäältä sekä alhaalta

t Mika
Virallinen vastaus
Vaakapaneeli on lyöty suoraan kiinni runkoon. Välissä ei ole rimaa eikä tuuletusta....

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Ulkseinän eristys":
Jäsenen antama (12.6.2011 klo:14:18) kommentti

Rintamamiestaloissa yleisesti lyötiin vaakapaneeli juuri noin ilman tuuletusväliä. Eristeenä käytettiin sahanpurua joka on eristeenä hyvin samantyyppistä kuin selluvilla. Sisäseinän cyproc vastaa lähes höyrynsulkumuovia tiiviydeltään, varsinkin maalattuna.Millä tavoin seinä on auki ylhäältä ja alhaalta? Valuuko lisäeriste alakautta ulos?

Jäsenen antama (12.6.2011 klo:15:25) kommentti

Eristys ei välttämättä ole "jäänyt tekemättä" vaan eristeenä on käytetty ilmaa. Tämä oli aikanaan yllättävän yleinen rakenne, mutta ei aina kestä nykyajan vaatimuksia. Seinän eristävyys perustui suljettuun ilmaväliin, joka ei saanut vuotaa mihinkään. Ei ylös, ei alas, ei ikkunanpieliin tai läpivienteihin. Tällaiseksi rakenteeksi tuon olettaisin.Näihin kun jälkeenpäin tehdään muutoksia, alkuperäisen ilmatiiviyden palauttaminen on ongelma. Yhden sähköputken läpivienti saattaa muuttaa seinäosuuden kylmäksi, eristämättömaksi seinäksi.Seinät voi kuivapuhaltaa ontelopuhalluksena muutoin, mutta ikkunoiden kohdalla joutuu puhaltamaan alapuolelle muuta kautta. Samoin ulkonurkat täytyy katsoa huolella, jos niissä on esteitä. Ontelopuhallus vaatii huolellisuutta, jotta eristettä saadaan tarpeeksi, muistaakseni35-40 kg/kuutiometri.Ulkovuoraus ilman tuuletusväliä oli osa rakennetta, eikä siis virhe. Ongelmia syntyy vasta, kun pinta suljetaan tiiviillä, muovisideaineisella maalilla. Tällainen maali edellyttää tuuletusta ulkovuorauksen ja seinän väliin.

Jäsenen antama (12.6.2011 klo:15:38) kommentti

"ulkoseinissä on eristys jäänyt aikanaan tekemättä eli ontelot jotka ovat noin 100mm"

Eipä ole jäänyt, vaan jätetty, koska se oli tuohon aikaan melko yleinen eristystapa, paitsi ne oli yleensä kiinni sekä ylhäältä että alhaalta." Sisäseinän cyproc vastaa lähes höyrynsulkumuovia tiiviydeltään, varsinkin maalattuna."Trulli puhuu jatkuvaa paskaa."Millä tavoin seinä on auki ylhäältä..."Kun ei tajua miten joku voi olla auki, niin siitä huolimatta neuvoo täällä ja paskaa?
Jäsenen antama (12.6.2011 klo:19:16) kommentti

"seinä on auki ylhäältä sekä alhaalta"

Siteerasit väärin törppö! Ylhäältä on yleensä auki, muttei alhaalta. Kieroa peliä taas kerran ja epärehellistä. Senkin pashan syöjä.


" Sisäseinän cyproc vastaa lähes höyrynsulkumuovia tiiviydeltään, varsinkin maalattuna."

Tuokin mitä kirjoitin pitää täysin paikkansa. Ratovilla eivät perusasiat ole hallussa, virheitä tulee.

Jäsenen antama (12.6.2011 klo:21:40) kommentti

Ne perusasiat, ne perusasiat... Kannattaa paneutua niihin.

Palstan säännöistä voisi aloittaa.Rakentamisen perusasioiden hallinta ja ymmärtäminen vaatii vähän enemmän.

Jäsenen antama (12.6.2011 klo:21:42) kommentti

Sisäseinän gyproc (siis rakenne) voi hyvinkin vastata huonosti laitettua höyrynsulkua *ilmatiiviydeltään*, mutta ei *vesihöyrynvastukseltaan*.Jos gyproc seinä on pakkeloitu, nauhoitettu, ruuvinreiät samaten pakkeloitu, ei siellä ilman läpäiseviä koloja pahemmin ole ja materiaali itsessään on ehjänä sangen tiivistä.Sen sijaan vesihöyry läpäisee gyprocin iloisesti ja höyrynsulkumuovi onkin täysin eri kertaluokassa gyprocin kanssa. Normi gyproc levy ei pidä "kosteutta" juuri lainkaan.Tuolta voi käydä lukemassa lisää eri materiaalien vesihöyrynvastuksesta.

www.tut.fi/units/rak/rtek/tutkimusraportit/Raportti129.pdf. Laiska hyppää suoraan sivulle 82 (tai 83 pdf:n mukaan).Maalaus, varsinkin jos kyseessä on ns. höyryä läpäisemätön muovimaali, lisää sen sijaan vesihöyrynvastusta huomattavasti, jopa niin paljon että maalattu gyproc saattaa riittää höyrynsuluksi jos sellainen on jostain syystä jäänyt pois.Eli pelkällä gyprocilla ei voi korvata höyrynsulkua, vaikka se olisikin sangen ilmatiivis (lue: ei tule tuuli levyn läpi). Eli väitehän voi pitää paikkaansa tai olla pitämättä, riippuen mitä tiiviyttä tässä tarkoitetaan.

Jäsenen antama (12.6.2011 klo:22:05) kommentti

"Sisäseinän cyproc vastaa lähes höyrynsulkumuovia tiiviydeltään, varsinkin maalattuna."

Kirjoitin (sitaatti edellä) että maalattu lastulevy vastaa lähes höyrynsulkua. Siis lausumassani ei ollut virhettä vaikka Ratoiv niin antoi ymmärtää. Joku muukin (Vaihtoehtoja taas kerran) tuossa  yrittää väheksyä aivan oikeita tietojani. Niitä sääntöjä pitäisi täällä tosiaan kolmen tyypin opiskella, minä ne kyllä osaan.


Jäsenen antama (12.6.2011 klo:22:26) kommentti

Toisessa ketjussa sekoitetaan aukot ja raot. Tässä sekoitetaan lastulevyt ja kipsilevyt. Ja kaikki maalitko muodostavat höyrysulun?Hohhoijaa...

Jäsenen antama (12.6.2011 klo:22:43) kommentti

"Niitä sääntöjä pitäisi täällä tosiaan kolmen tyypin opiskella, minä ne kyllä osaan."Onkohan ihan noin ?

Lainaan "Peteä"...."Hohhoijaa..."- Itse ainakin opin joka päivä jotain uutta, ja olen siitä tyytyväinen. Tiedän ainakin olevani hengissä.- Olen nähnyt miten käy, kun ihminen julistautuu täydelliseksi, ja uskoo siihen vielä itsekkin. Surullista katsottavaa / kuultavaa.


Jäsenen antama (13.6.2011 klo:7:51) kommentti

"Toisessa ketjussa sekoitetaan aukot ja raot. Tässä sekoitetaan lastulevyt ja kipsilevyt. Ja kaikki maalitko muodostavat höyrysulun?"

Joo, lukekaa tosiaan toisaalta  millaista sotkua Peten selitys  tiilisauman raoista on. Nyt hän takertuu yhteen lipsahdukseen ja sillä yrittää kuitata täysin oikeat arvioni. En tosiaan maininnut maalin merkkiä. Saivartelullako aiot näistä sekopuheistasi  päästä kuiville?

Siitä huolimatta olin oikeassa. Surkea tyyppi!

Jäsenen antama (13.6.2011 klo:17:00) kommentti

Tarkoitin,että avoin tila on auki seinän viereiseen ullakkotilaan,joten

eristeenä ei ole voitu käyttää"ilmaa" koska karkaa katon kautta ulos.

Talo on maalattu petrooliöljy maalilla.Kysymyksessäni olen

lähinnä halunnut vastausta,että ei syntyisi vahinkoa kosteuden kanssa

eristäessäni kyseiset tyhjät tilat. Haluan käyttää luonnon materiaalia

ekovillaa. Tietämättömänä olen kiitollinen asian ymmärtävien kannanotoistat Mika

Jäsenen antama (13.6.2011 klo:17:27) kommentti

Oliskohan nuo kuitenkin olleet paperilla umpioituja aiemmin. Mitenkäs, seinärakenteen sisäpinnan "mustapaperi" vissiin kuitenkin nousee välikattoa ylemmäs, kun sinne ei ole välilaesta eristettä varissut.Minkä päälle eristettä lisäät, vai onko välilakikin nyt tyhjä eristeistä?En ihan uskoisi, että seinärunko on aikanaan avoimeksi jätetty, ellei talo sitten ole ollut tarkoitettu vain kesäkäyttöön.

Kivivilla ei tuo mitään lisäetua tuossa seinän eristämisessä, varsinkaan kun ajatus oli suorittaa eristystyö kumpaakaan seinäpintaa purkamatta. Kannattaa ottaa myös huomioon, että vanhan 100mm seinärungon molemminpuoliset laudoitukset toimivat rungon osana jäykistävänä rakenteena.

Jäsenen antama (13.6.2011 klo:18:23) kommentti

"Sisäseinän cyproc vastaa lähes höyrynsulkumuovia tiiviydeltään, varsinkin maalattuna."tai"Kosteusteknisesti välin voi eristää, kun todennäköisesti kipsilevyn kartongit muodostavat viisi kertaa paremman ilmatiiveyden kuin ulkopuolen tuulensuojapahvi."Joo ... näin se on silleen ja tälleen. Ratoivin mielestä pashaa.

Jäsenen antama (14.6.2011 klo:7:48) kommentti

Vaihtoehtoja- nimimerkki:

"Ne perusasiat, ne perusasiat... Kannattaa paneutua niihin.
Palstan säännöistä voisi aloittaa.

Rakentamisen perusasioiden hallinta ja ymmärtäminen vaatii vähän enemmän."

Minulla perusasiat olivat täysin oikein. Rakentaja.fi -vastaaja kirjoitti samansuuntaisen arvion kuin minä (ks. yllä) . Palstan säännöistä arvostelet minua, mutta Ratoivin loukkaavan ja kaiken lisäksi tiedollisesti virheellisen (ei ollut mitään muuta kuin solvaus oikeata tietoa vastaan) lausunnon ohitit hiljaisesti hyväksyen. Onpa erikoista porukkaa!

Jäsenen antama (14.6.2011 klo:11:14) kommentti

TROLLI

Jäsenen antama (14.6.2011 klo:11:42) kommentti

PEELO


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Runkorakenne

Onko toimiva runkorakenne ? Sisäpuolelta lähtien 13mm kipsilevy+koolaus 50mm ja mineraalivilla eristys+höyrynsulku+runko 150mm ja mineraalivilla eristys+12mm tuulileijona...

Vanhan huvilan lattian lisäeristys

Vanhan lankku lattian eristys ruisku menetelmällä, painunut kutteri eristys noin 10cm kylmäsilta...

perustustenteko

terve. olisi ongelmana kivijalan teko ja alapohjan eristys vanhan terassin päälle jonka valu n16cm-18cm (pieni kaato sadevesille) matalampi kuin talon kivijalka...

Ontelolaatta eristäminen ja lattiarakenne

Hei,uudisrakennukseen on harkinnassa lautalattiarakenne (koolauksella) ja perustus tulisi olemaan tuulettuva alapohja ontelolaatoilla. Mitä etuja/haittoja on kun ontelola...

kuistiin lattia lämmitys

onko tarvetta laittaan lisä erisys kun olemme laittamassa siihen sähköinen lattialämmitys, nykyinen lattiarakenne on seuraava:lastulevy, koolaus 15cm ja villa eristys sen...

Pihalaatan

Minulla on pihalla kellarin päällä noin 70 neliön pihalaatta. Rakenteena on liittolaatta ja sen päällä valu ja vesieristys. Vesieristyksen päälle on tehty kallistusvalu j...

äänieristys

HeiMinkälaisen äänieristyksen voi teettää 1986 rakennettuun luhtitalokaksion makuuhuoneeseen, jossa ikkunaseinä pattereineen on kadun puolella ja liikenteen meteli herätt...

vanhan "kivitalon" lisäeristys

Talomme on rakennettu 1950-luvulla 250mm paksusta harkosta muuraten. Harkon sisällä on jonkinlaisia ilmaonteloita, mutta ei erillistä lämmönerist...

lisäeristys sisäpuolelle ?

eli mökki kaipaa lisäeristystä. hirsi on sorvattu pyöreä ,mutta hirret eri paksuisia. tarkoitus tehdä eristys sisäpuolelle ,mutta miten ja mitä villaa ja tuo tuulen erist...

Kesämökin perustuksen eristys

Kesämökki joka on osan vuotta kylmillään ja jossa on vain takkalämmitys. Rossilattiallisen kylmäryömintatilaisen alapohjan routaeristys. Perustuksena antura+sokkeli.Rossi...

Ulkoseinän sisäpuolinen lisä eristys

50 luvulla tehty talo.Jossa on kutteri eristys .Sisimmäinen levy on tällä hetkellä kipsilevy,haluaisin suoritta lämpö eristyksen sisäpulelta.Mikä on paras tapa suorittaa...

kosteus-sulku

talonlämpimän lisäosan katon eristys on tehty siten että; ulkokatteen alla on eristettä n.20cm, sen alla kosteus-sulku sulun alla vaneri, sitten on tehty lisä eristys n10...

kylmät vintit asumiskäyttöön

Rintamamies talomme yläkertaan tarvitaan lisätilaa, siellä on nyt yksi iso huone ja 1pieni huone , haluaisimme 3 huonetta. molemmilla puolilla on kylmät vintit. ne haluta...

liesituuletin

Ratkaiseeko vesikaton yläpuolisen osan eristäminen liesituulettimen kosteusonglemat? Talvipakkasilla liesituuletin tiputtaa vettä ajoittain. Onko järkevää teetttää eristy...

50-luvun talon eristys

Millainen eristys rintamamiestaloon? Olenko oikeilla jäljillä, kun netistä olen saanut sellaisen kuvan, että tällaisiin taloihin eristys olisi esim. Paroc eXtra 50-100 mm...

RM - talon sokkelin lisäeristys sisäpuolelta

Talomme on 52 valmistunut RM-talo ja laajennettu 68. Alkuperäinen on rakennettu rossipohjalle ja laajennus maavarainen betonilaatta. Ongelmana on laajennuksen ja rossipoh...

kellarin lattian piikkaus

Rintamamiestalomme kellarin lattia on tarkoitus piikata ylös ja asentaa lattialämmitys ja eristys uuden betonilaatan alle. Uskaltaako piikata koko talon lattian yhdellä k...

Tuulettuvan alapohjan eristys

Rinnetaloon tehdään ontelolaatalla kerrosten välinen lattia, joka talon puolesta välistä eteenpäin tulee tuulettuvaksi alapohjaksi ja toinen puoli on siis ylä- ja alakerr...

hirsinavetan lisäeristys sisäpuolelle

Miten ja millä materiaalilla kannattaisi tehdä vanhan hirsinavetan seinien lisäeristys? Navetta on hyvin vanha, hirret osittain huonossa kunnossa ja hirsie...

Eriste lattiaan

Kiitos vastauksesta. Olisiko vielä muita eristys mahdollista koska finnfoam on aika hinnakasta. Lisäksi vielä olisi tarkoitus olohuoneeseen sama tehdä...

Rintamamiestalon sisäpuolinen eristäminen

Vuonna 1960 rakennetussa rintamamiestalossa on tehty lisäeristys 1980-luvulla. Alkuperäisen purueristeisen seinän lisäeristys on toteutettu siten, ett...

Makrotalo elementtiseinän lisäeristys

Meillä on 1979 valmistunut Makrotalon Kesäheinä 90 elementtitalo johon haluaisimme lisätä eristystä ja vaihtaa huonokuntoisen tiiliverhoilun...

Rakennuksen eristäminen

Hei, meillä on liitekuvien mukainen eristämätön tiilinen piharakennus. Haluaisin tietää mitä mieltä asiantuntija on minun eristys-...

Höyrynsulku

Hei. 70-luvun talon lisäeristys ja höyrynsulku. Kysymys kuuluu, onko järjestys kosteusteknisesti oikein. Sisältä ulos, gek 13, höyrynsulku,...

Maanvaraisen lattian kosteus sulku ennen eristetyn lattian rakentamista

Mutta jos tehdään koolaus eristys ja levy jonka päälle matto...