Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Ulko/väliseinien ja lattian välinen rako.

Eristäminen

Kysytty: 1.1.2014 klo:2:35
Talo on vuonna 77 rakennettu puurunkoinen omakotitalo jossa on piilosokkeli.

Väliseinien alapuut ovat myös alalaatan päällä.

Voiko tälläisien seinien ja lattioiden rakoja tilkitä jollakin niin että ei aiheuta myöhemmin ongelmia ?

Millä tälläiset olisi hyvä tilkitä jos näin voi tehdä ?

Olen ajatellut vaihtaa osan väliseinien pinnoista kipsilevyksi niin että poistan lastulevyn ja laitan suoraan uudet kipsilevyt runkoihin kiinni ja mietin että uskaltaako tuohon lattiatason korkeudelle tehdä uuden alapuun tolppien väliin jotta saa tukea levyn alareunalle ?

Kysymykset lähinnä siksi ettei tule aiheutettua mitään kosteus tms... ongelmia kun liikaa tukkii paikkoja.Virallinen vastaus

Tuulensuojan ja ulkovuorauksen väliin pitää tehdä 25 mm tuuletusrako. Sisäpuolelle asennetaan kunnollinen höyrynsulkumuovi.

Tulisija on kokonaan lämpimässä tilassa, joten siihen ei kerry kosteutta. Savuhormin yläpäähän kannattaa tehdä peitepelti, joka on irti piipun päästä muutaman millin. Näin piippuun kulkeutuva vähäinen vesihöyry poistuu hormista.

Aukkoon tulee ilmeisesti lasi. Seinä on muurattu lattian vesieristeen päälle. Seinän voi vesieristää kokonaan ja myös smyygien osalta. Vesieristeen päälle asennetaan tuuletusrimat. Niihin naulataan paneeli kiinni. Vesieristys kiinnitetään lattian vesieristykseen ja uretaanilevyn alumiinipaperiin.

Molempia ratkaisuja käytetään riippuen rakennesuunnittelijan mieltymyksistä. Rakenteellisena ratkaisuna molemmat tavat ovat käyttökelpoisia ja esimerkiksi lämpöeristys onnistuu samalla tavalla molemmissa.  Tietenkin pitkän tolpan asennus on hankalaa ja tuuli ottaa siihen kiinni. Ensimmäisen ristikon asennus on helppoa, kun se pysyy pystyssä. Lyhyellä tolpalla ristikon pystyttämiseen tarvitaan enemmän tukemista. Tässä on varmaankin syy, miksi kirvesmies haluaa tehdä päädyn pitkillä tolpilla.

Eriste on betoniseinässä kiinni sisäpuolella. Betonipintaan kondensoituu kuitenkin kosteutta ja kuivuessaan kosteus tuo mukanaan suoloja läpi eristeen. Eriste on vuosien saatossa kyllästynyt suoloista ja nyt ne tulevat läpi. Eriste on syytä poistaa ja kiinnittää betonin päälle uretaanilevy. Se on höyrytiivis eikä betoni kastu. Betonipinta on hiottava puhtaaksi ja liimana voi käyttää uretaanivaahtoa. Saumat tiivistetään uretaanilla.

Ota yhteyttä paikalliseen kunnan terveystarkastajaan. Hänellä on mahdollisuus tehdä mittaus tai hän tietää, kuka alueella tekee mittauksia.

Eristeellä ei ole lämpöteknistä merkitystä alaslaskussa. Ääniteknisesti ratkaisu voi olla hyvä, jos huonetilat ovat isoja. Välttämättömänä ei eristettä pidä. Asiasta kannattaa keskustella vielä korjauksen pääsuunnittelijan kanssa.

Lisäeristys ei vähennä ilmavuotoja sisätiloista ullakolle. Ilmavuotokohdat voi saada näkyviin sisäpuolisella lämpökuvauksella. Ullakon tuuletusta pitää parantaa. Suurenna päätyjen venttiileitä. Asenna keskelle harjaa uudet poistoputket. Lisäeristys kannattaa tehdä mineraalivillalla. Ekovilla ei ole kosteuden kannalta paras vaihtoehto mineraalieristeen päälle.

Ota kuva putkista ja mittaa putkien koko. Käy putkiliikkeessä ostamassa sopivat osat. Myyjä osaa neuvoa, miten työn teet. Kannattaa harkita putkiasentajan palkkaamista pieneen työhön. Tällä varmistat, ettei taloon synny vesivahinkoa.

Rautakaupasta voit ostaa jyrsijäverkkoa. Se on teräsverkkoa, jossa on noin 5 mm silmäkoko. Myynnissä on myös tuuletusväliin tarkoitettuja metalliliuskoja, jotka kiinnitetään naulaamalla. Syötin käyttämistä hiirien tuhoamiseen en suosittele. Raadot voivat jäädä eristeisiin haisemaan. Kannattaa kokeilla jyrsijäkarkoitinta. Sen voi asentaa ullakkotilaan. Loukutus on hankalaa, koska loukkuun jääneen yksilön tilalle jäljelle jäänyt hakee heti uuden partnerin. Kissa on erittäin tehokas hiirien torjunnassa.

Kun kellarista tulee homeen hajua yläkertaan, kannattaa kulkuaukko tiivistää huolella ja sulkea ilmanvaihto. Kellarin ilmanvaihto on kuitenkin parannettava ja saatava alipaineiseksi, jotta ilmaa ei pääse vuotamaan yläkertaan.

Emme uskalla suositella uuden betonilattian valamista vanhaan puurakenteiseen taloon. Ratkaisulla voi aiheuttaa lattiasienelle hyvät kasvuolosuhteet. Ilman asiantuntijan paikallakäyntiä ei ratkaisua voi tehdä. Parempi tapa on korjata puinen koolaus ja täyttää väli villalla. Sen jälkeen lattiarakenne toteutetaan Cyprocin ohjeen mukaisesti kipsilattiana ja levyjen väliin asennetaan lattialämmitysputkisto.

Tutustu kotisivumme julkisivukohdan kivijulkisivupintojen maalausohjeisiin. Voit keskustella myös Tikkurilan Maalilinjan asiantuntijan kanssa oikeasta käsittelytavasta. Hyvä ratkaisu on myös Weberin kalkkilaastikäsittely. Samalla toimittajalla on myös sopivia maaleja käsittelyyn.

Käsittelemätöntä puuta voi polttaa takassa ja jatkuvalämmitteisessä kiukaassa. Jos kiuas on kertalämmitteinen, kannattaa lämmitykseen käyttää lehtipuuta. Havupuusta saattaa kiviin jäädä eteerisiä öljyjä, jotka aiheuttavat hajua löylyn yhteydessä.

Kattolevyjen rei'itystä ei tarvitse tehdä, koska yläpohjassa ei todennäköisesti ole höyrysulkua. Paneelin alle kannattaa asentaa kunnollinen höyrysulku, jotta vanha purueriste ei kostu. Purueriste jää kylmempään tilaan kuin aikaisemmin ja ilman hyvää höyrysulkua siinä saattaa syntyä vesihöyryn kondensoitumista. Rakenneratkaisusta kannattaa vielä pyytää paikalla käyvän asiantuntijan mielipide.

Hirsikehikko kannattaa nostaa perustuksista suoraan. Perustuksen ja hirren väliin voi asentaa painekyllästetystä puusta sopivat täytteet. Ilman korjaavaa toimenpidettä et saa kehikkoa suoraan.

Huuhteluputki on aikanaan asennettu silloisia puhdistusmenetelmiä varten. Nykyisin putket huolletaan painepesurilla ja huuhteluputki on puhdistuksen tiellä, ja siksi se poistetaan.

Vanha seinätapetti ja lattian muovimatto tulkitaan pintarakenteeksi ja niiden asentamisesta vastaa osakkeenomistaja. Osakkeenomistajan velvollisuus on tässä tapauksessa estää vesivahingon syntyminen. Asiasta on todennäköisesti maininta yhtiön vastuunjakotaulukossa. Mielestäni osakkeenomistajan kannattaa tehdä korjaus mahdollisimman nopeasti.

Tuon ikäinen konesaumapelti ei normaalisti vuoda. Syy on todennäköisesti saumoissa, jotka jää on päässyt avaamaan. Peltikatto kannattaa tarkastuttaa peltisepällä. Peltikaton päälle voi asentaa ripojen ja uuden ruodelaudan kanssa uuden muotopellin, mutta huopakaton asentamista pellin päälle en voi suositella.

Narina syntyy todennäköisesti koolauspuun ja laudan liittymässä. Laudan läpi kannattaa porata 3 mm reikä ja painaa reiästä injektioruiskulla liimaa laudan alapuolelle. Tämä ei estä laudan vuodenaikojenmukaista kosteusliikettä. Jos liimaat saumat yhteen, narinan paikka voi vaihtua.

Eristystarve on todennäköisesti esitetty ilmanvaihtosuunnitelmissa. Olet oikeassa, että tiloissa on sama lämpötila, joten kondensoitumista ei normaalisti tapahdu tai se on hyvin lyhytaikaista. Tällä perusteella eristystä ei tarvitse tehdä alaslaskujen osalta.

Sähkölämmitteisessä talossa pitää huomata, että kylmän aikana kaikki taloussähkö muuttuu lämmitysenergiaksi. Energialukuun vaikuttaa lämmitysmuoto ja lämpöeristeiden vahvuus. Tässä tapauksessa molemmat ilmeisesti alentavat energialukua. Energialuku ei välttämättä kerro rakennuksen kokonaisenergiatarpeesta. Ilmansulun pitävyys on ensiarvoisen tärkeää energiakulutuksen kannalta. Lämmittämällä puilla vähentää sähköenergian kulutusta.

Pystypalkin sijoittaminen ei vaikuta kantavuuteen mitenkään. Sisäseinän levytyksen kannalta on tarkoituksenmukaisempaa, että pystypalkki on sisäpuolella.

Hyvin varustellut sähköliikkeet myyvät massavaraajia tai ne ovat tilattavissa. Hinnoittelu riippuu varaajan koosta. Kannattaa käydä paikallisessa sähköliikkeessä.

Huuhteluputken poistamisen yhteydessä aukko olisi pitänyt tulpata. Jos sitä ei tulpata, sadevesi virtaa reiästä läpi putkeen eikä laskeutumisallas toimi oikein. Tämä saattaa aiheuttaa ylimääräistä huoltotarvetta putkistolle. Viemäri toimii ilman huuhteluputkea normaalisti, kun putken reikä on tulpattu.

Vaikka ilmanvaihdon asennus on tilapäinen, se pitää silti siirtää niin, että korvausilma tulee normaaleja tuloilmakanavia pitkin. Toisaalta rakenteiden ollessa auki, kannattaa korjata kaikki mahdolliset alapohjan ilmavuodot. Alapohjan pitää olla ilmatiivis.

Vuonna 1984 on ollut pääosin samat määräykset kuin nykyisinkin. Lattia on pitänyt vesieristää ja nostaa eriste 10 cm seinälle. Eristys on hyvä tehdä nyt heti esimerkiksi muovimatolla.

Samaa kuviota löytyy edelleenkin hyvin varustetuista maalausliikkeistä.

Konesaumatun peltikaton melko yleinen vika on sen äänekkyys tuulella. Oletettavasti pellin alapuolella on umpilaudoitus ja katon kiristäminen on hankalaa. Työn tehneellä peltisepänliikkeellä on taito kiristää kattoa ja taloyhtiön on syytä vaatia toimenpide.

Salaojan sijoituksen määrittää putkisuunnittelija. Salaojaa ei tarvitse kierrättää pienien erkkerien kautta, mutta niiden perustukset pitää toteuttaa niin, että vajovedet ohjautuvat salaojaan. Tämä on otettava huomioon muotoiltaessa perusmaata. Jos maan muotoilua ei ole tehty, pitää salaoja kierrättää talon koko ulkokehän kautta.

Liitoskohtaa ei saa toteuttaa jäykkänä, koska seinät toimivat vuodenaikojen mukaisissa liikkeissä eri tavoin. Ulkopuolelle kannattaa asentaa tuulensuoja tiiviisti päin hirsiseinää ja teipata levy huolella. Sisäpuolella asennetaan höyrysulku ja se kiinnitetään hirsiseinään käyttäen liimana elastista massaa, jotta liitoksesta saadaan ilmatiivis. Lämpöeristeenä voi käyttää tavallista mineraalivillaa.

Jos kyseinen pala on hukkunut, paikkaaminen näkymättömäksi on täysin mahdotonta. Erilaisia vahapuikkoja kannattaa kysyä pöytätasoja myyvistä rakennuslevyliikkeistä. Kannattaa keskustella myös paikallisen puusepän kanssa, keksiikö hän korjausvaihtoehdon. Pöytään voi jyrsiä syvyyssuuntaisen uran ja liimata siihen täysin erivärisen laminaattipinnan tai puulistan. Toteutuksesta tulee suunnitellun näköinen.

Kannattaa ostaa ilmastointi- tai putkiliikkeestä aukon molemmille puolille päälle liimattava muovinen ritilä.

Ajatuksesi mukaisen perustuksen toteuttaminen on mahdollista. Routaeristykseen ja sulamisvesien poisjohtamiseen pitää kiinnittää erityistä huomiota. Veden kulkeutuminen laatan reunan päältä rakennuksen alle pitää estää. Rakennesuunnittelijan pitää kiinnittää huomiota ongelmakohtiin.

Vesikaton aluskatteen mahdollinen vuoto kannattaa tarkastaa. Sisäpuolisesta vesivahingosta ei mielestäni ole kysymys, koska silloin vesi purkautuisi laajemmalta alueelta. Sokkelin halkeama ei nostata kapillaarisesti vettä alajuoksuun saakka. Kyse täytyy olla ulkovuorauksen taustan tuuletusongelmasta. Ensimmäiseksi kannattaa tarkastaa ikkunan tilkevälin tiiviys. Jos uretaanissa on reikä, sisäilma kulkeutuu tuuletusväliin ja kondensoituu. Kondenssivesi valuu sokkelia pitkin alas. Ikkunapellin ja ulkolaudoituksen välissä pitää myös olla rako, jotta ikkunan alapuolen tuuletus toimii. Jos keskimmäisessä kuvassa ulkovuorauksen alareunassa näkyvät tipat ovat vettä, tuuletus kannattaa tarkastaa erittäin hyvin. Joka tapauksessa lähden olettamuksesta, että sisältä tuleva kosteus kondensoituu ja vauriokohta on hyvin rajattu.

Lattian vesieristys tehdään aina lämmityskaapelien yläpuolelle. Mineraalivillan yläpuolelle toteutetaan lattiarakenne cyproc-levyllä, ja sen päälle asennetaan lämmityskaapelit, ja lattiakaadot tehdään tasoitteella. Tasoitteen vahvuudeksi riittää 2 - 5 cm.

Kyse on ilmeisesti ullakkotilan kävelysillasta. Vesikattoniskoihin voi kiinnittää esimerkiksi 50 x 100 kannattajat ja tehdä niiden päälle samasta materiaalista kulkusillan. Ullakkotilaa ei saa käyttää materiaalin varastointiin, ellei rakennesuunnittelija tee suunnitelmia sillan lujuuksista.

Ainoa varma tapa on räjäyttää kalliopinta alemmaksi niin, että kaivantoon tuleva vesi virtaa yhteen suuntaan. Kalliopinnan päälle laitetaan salaojasorakerros ja perustukset toteutetaan sen päälle. Jos kalliopainanteiden täyttämiseen käytetään asfalttia tai betonia, aikaa myöden väliin kuitenkin kertyy vettä. Tällä tavalla rakennuksen alle syntyy vesipesiä. Rakennesuunnittelija vastaa siitä, että perustukset pysyvät riittävän kuivina.

Tarkoituksena ei ilmeisesti ole asentaa betonianturan ja harkon väliin bitumihuopakaistaa, josta jo aiemmin on käyty keskustelua. Anturaa ei tarvitse hioa, mutta normaalisti ensimmäisen kerroksen muuraus tehdään laastilla, jolloin pienet epätasaisuudet saadaan tasoitettua. Harkkoliima on tarkoitettu harkkojen liimaukseen. Kesällä kuumalla ilmalla voi olla syytä peittää valu muutamaksi päiväksi muovilla. Muuten anturavalu ei tarvitse mitään huoltoa. Harkkomuurauksen voi aloittaa parin päivän kuluttua valusta, kun muotit on purettu ja alkutäyttö tehty.

Yläpohjaan voi kannattajien alapinnan tasolle asentaa uretaanilevyn ja huolella vaahdottaa se kiinni vasoihin. Koska reunoilla on vähän eristetilaa, on tarkoituksenmukaista käyttää eristeenä uretaanilevyä koko vahvuudelta. Keskiosalle voit levittää uretaanin päälle ensin purun ja sen päälle mineraalivillan. Todellisuudessa puru kannattaisi poistaa kokonaan. Sisäpuolella kattojen pintaan kannattaa asentaa 30 mm uretaanilevy ohjeen mukaisesti. Uretaanilevyn pintaan voi kiinnittää liimaamalla jonkun verhoilulevyn. Alapohjan laatan päälle ei pidä asentaa soraa. Rakenne kannattaa pitää mahdollisimman alkuperäisenä. Lattiaa voi madaltaa, kun käytät eristeenä uretaanilevyä. Esittämäsi korjaustoimenpiteet ovat niin laajoja, että työssä on syytä käyttää rakennusalan asiantuntijaa, jotta rakenteista varmasti syntyy oikeanlaisia.

Tiekunta ja yksityinen urakoitsija ovat toivottavasti tehneet kirjallisen sopimuksen tien hoidosta, ja siinä on määritetty myös laatu. Päävastuu tien kunnosta on tiekunnalla. Jos tiekunnan osakkaana ajat autosi syntyneeseen kuoppaan, et voi vaatia tiekunnalta korvausta, koska kaiken aikaa seuraat tien kunnon kehittymistä. Tielainsäädännön mukaan tiellä kulkija on velvollinen merkitsemään tai korjaamaan mahdollisen vaurion. Jos katsot, että olet oikeutettu saamaan tiekunnalta korvausta, kysymys on yksityisoikeudellisesta prosessista. Pitää myös muistaa, että tiellä pitää ajaa sääolosuhteet huomioiden.

Tutustu kotisivumme ilmanvaihto-osion painovoimainen ilmanvaihto -kohtaan. Sen mukaan jokaisessa huoneessa pitäisi olla tuloilmaventtiili. Niillä estetään hallitsematon tuloilma rakenteiden läpi. Ilmansulkupaperin puuttuminen ei ole syynä ilmavuotoihin. Ryömintätilasta pitää poistaa kaikki orgaaninen maa-aines ja varmistaa alapohjan tuuletus. Tuuletusventtiilejä pitää olla vähintään kuuden metrin jaolla ja yksittäisen venttiilin koon on oltava 150 neliösenttimetriä. Venttiilin yhteenlasketun pinta-alan tulee olla vähintään 4 promillea pohjan pinta-alasta.

Alapuolen rakenteen voi todennäköisesti purkaa, jos ullakolle kannattajien yläpuolelle asennetaan uusi palkki ja se sidotaan yläpohjan kannattajiin. Palkin alaosassa oleva 50 x 100 puu ei ole kantava, mutta sen yläpuolelle lovettu juoksu on todennäköisesti tarkoitettu kantavaksi rakenteeksi. On syytä pyytää paikalla käyvä asiantuntija antamaan tarkemmat ohjeet purkutoimenpiteistä.

Kiviseinän voi liimata kiinni piippuun. Saumaan voi joskus syntyä hiushalkeama, mutta se on kosmeettinen vika. Karalankkuun kiinnitetään ohut mineraalivillamatto ja kivi muurataan päin sitä. Karalankkuun voi pariin kolmeen kohtaan lyödä kannattoman naulan, jotta tiiliseinä tukeutuu lankkuun. Tiilen ja karalankun väli tiivistetään saunan puolelta elastisella massalla. Ylös jäävä painumavara täytetään mineraalivillalla ja saunan puolelle päälle voi teipata muovikaistan alumiiniteipillä. Sen päälle tulee asennusohjeiden mukainen kattolista.

Ulkosaaristossa on toistasataa vuotta vanhoja hirsirakennuksia eikä niitä ole erityisesti suojattu. Ulkoseinän käsittelyssä voi noudattaa Tikkurilan suojausohjeita. Käsittelyn voi uusia 5 - 10 vuoden välein. Meri-ilmastossa kannattaa hirsitoimittajalta edellyttää rakenteilta erityistä tiiviyttä.

Jos viemärin normivirtaama on alle 5 litraa sekunnissa, on vähimmäisputkikoko 70 mm. Jos virtaama on isompi, putken koko on 100 mm. Tuuletusviemärin tulee aina olla kylmässä tilassa lämpöeristettynäkin 100 mm. Tämä määräys on ollut voimassa vuodesta 1976 lähtien ja sitä ennen viemäreitä koskevissa normeissa.

Selektiivi on metallipinnoite, joten se ei aiheuta kertomasi mukaista efektiä. Riippuen pesuaineesta lasin pintaan saattaa jäädä siitä jäämiä. Jos lasista ei saa huuhtelemalla hyvää, kannattaa ottaa yhteys lasin toimittajaan. Vastaajalle ei ole tullut tietoon kyseisiä tapauksia.

Vaihtoehtoja ei ole kovin paljon. Jos pinta on routinut ja halkeillut, vesikatto kannattaa uusia. Jos pinta on ehjä eikä sateella levyn alapuolella näy kosteita kohtia, voit toteuttaa käsittelyn oheisen Tikkurilan ohjeen mukaisesti.

Ulkovuorin lisäksi kannattaa purkaa pystyrimoitus. Vinolaudoituksen rakoihin kannattaa asentaa mineraalivillakaista, jolla estetään ilmavirtaus lautojen välissä. Vinolaudoituksen päälle voit asentaa vahvan tuulensuojavillan tai pystykoolauksen, ja väliin mineraalivillan ja päälle ohuempi tuulensuojavilla. Tuulensuojavillan päälle asennetaan pystyyn tuuletusrimat ja sen jälkeen uusi julkisivulaudoitus.

Porrasaskelman ja rungon väliin kannattaa asentaa ohut kumimatto. Se kiristää askelmat paremmin. Yläkerran lattianarinaa ei saa pois muuten kuin liimaamalla painuva alue tai ruuvaamalla se kiinni.

Kun poistat vanhat lastulevyt, on tarkoituksenmukaista poistaa alimman betonilaatan päällä oleva juoksu kokonaan. Muuraa seinän alle harkosta sokkeli, jonka yläpinta on lattiapinnan tasossa. Asenna sen päälle uusi alajuoksu. Työ pitää tehdä pala kerrallaan, jotta ei tarvitse tehdä erillistä katon tuentaa. Samalla tulee varmistettua, että alapohjan vähäiset kosteudet eivät lahota puurakenteita.

 

 Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Ulko/väliseinien ja lattian välinen rako.":
Jäsenen antama (5.1.2014 klo:22:00) kommentti

Melko sekava on vastaus :D Taisi tulla jonkun muun vastaus tähän kysymykseen.Jäsenen antama (1.7.2014 klo:12:12) kommentti

Tähän voisin minäkin saada OIKEAN vastauksen =DJäsenen antama (2.7.2014 klo:12:02) kommentti

Mitä!? Eikö vastaus kelvannut!? laugh Tää kyllä repes täysin täällä!"Olen ajatellut vaihtaa osan väliseinien pinnoista kipsilevyksi niin että poistan lastulevyn ja laitan suoraan uudet kipsilevyt runkoihin kiinni ja mietin että uskaltaako tuohon lattiatason korkeudelle tehdä uuden alapuun tolppien väliin jotta saa tukea levyn alareunalle ?"

Missä kunnossa rakenteet nyt on? Mikäli alapuussa näkyy merkkejä kosteudesta, väliseinille on oma turvallinen korjaustapansa ja sen voisi selittää sinulle asiantuntija Betonitohtori. Ellei satu olemaan sillä tuulella että käskee tilaamaan kuntotutkijan ;D Minen jaksa nyt itse paukuttaa mitään tänään. Jos ei nuo muutkaan niin palailen asiaan. Jäsenen   antama (2.7.2014 klo:22:46) kommentti

Ei siinä taida alapuuta näkyä kun on valesokkeli. Taitaapi olla noin 15cm lattiatason alapuolella. Omasta mielestä tuohon voi laittaa alapuun lattiatason yläpinnan kohdalle. Ongelmaksi taitanee tulla seinän eristepaksuus tuolla kohdalla. Tuon rungon ja sen uuden kipsilevyn väliin joudut kyllä laittamaan uuden kosteussulun. Monet suosittelee muovia, tähän en itse lähtenyt omassa talossa. Omassa ulkoseinässä ei ollut kuin tuo 100mm villa joten en alapuuta runkojen väliin laittanut, sen sijaan laitoin 50mm vaakakoolauksen. En kyllä ymmärrä miksi lastulevyt täytyy poistaa, jos ne on kunnossa.Jäsenen antama (3.7.2014 klo:18:24) kommentti

Mitäh!!!! Se poisti mun tekstin vaikka väitti että se on toimitettu!!! Ja kirjotin sitä joku vartin prrrhna!! angry

Nyt tulee sitte hätänen kiukkuversio. Jos sieltä alapuun alta löytyy bitumihuopakaista ja rakenne on ookoo niin se on sitte ookoo. Ollut jo 37 vuotta. Anna olla! Ja jos seinät on vaurioituneet niin niihin tarvitaan ammattiapua. Tiivistyskysymykseen: Do Not. Jos haluat korjata niin se pitäis sitten myös korjata. Eli alapuu pois, pohjalle bitumihuopa, sitten umpisolueriste reunojen tiivistyksellä (med urtsi) och sen du ska göra uusi valu päälle. Sitten vesieristettä sen uuden pintavalun päälle ja sitte se seinä siihen. Ja tämä ei kyllä oo tee-se-itse juttu. Tarvitaan ammattilainen joka sanoo että hei kaveri, seinähän on kantava, talosi romahtaa jos et tue sitä tai tee osa kerrallaan.

Huomasko et meni hjärmo? Sorry. Viksummat voi avata tai antaa piiskaa. Minen kirjota tänne mitään enää kuuna jos tää ei nyt lähe.Jäsenen antama (3.7.2014 klo:18:31) kommentti

"Kun poistat vanhat lastulevyt, on tarkoituksenmukaista poistaa alimman betonilaatan päällä oleva juoksu kokonaan. Muuraa seinän alle harkosta sokkeli, jonka yläpinta on lattiapinnan tasossa. Asenna sen päälle uusi alajuoksu. Työ pitää tehdä pala kerrallaan, jotta ei tarvitse tehdä erillistä katon tuentaa. Samalla tulee varmistettua, että alapohjan vähäiset kosteudet eivät lahota puurakenteita."

Nyt vasta huomasin että tähän oli oikeasti vastattu tossa ihan lopussa. Voihan sen noinkin tehdä, jos kylmäsilloista tykkää. Oletan kuitenkin että kyse on maanvaraisesta, eristämättömästä laatasta.Jäsenen antama (4.7.2014 klo:22:18) kommentti

Mitä te oikein ilkutte? Vastaus oli hyvä, tosin väärään kysymykseen! cheekyKysyjän kannattaa poistaa väliseinien pintalaatan yläpinnan alla olevat rakenteet. Laittaa kevytsoraharkko tai kovaa umpisoluista eristettä tilalle. Tiivistää hyvin saumat. Laittaa bitumihuopa alle ja uusi alajuoksu sen päälle. Uuden levytyksen voi laittaa vanhaan runkoon jos se on OK!
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Ikkunan jatiilen välisen raon tiivistäminen

Tarkoitus olisi tiivistää ikkunan ja tiilen välinen rako. Kyseessä on täystiilitalo eli ulko ja sisäpuolella on tiili ja välissä villa. Vanhana tiivisteenä on käytetty jo...

Radon

Alakerran maatavasten olevan lattian alle on oikeaoppisesti vedetty salaojaputki radon kaasuja keräämän. Alakerran seinät ovat myös betonivalua. Eräs väittää että pitäis...

Oven hikoilu

Hei!Ongelmanani on, että pienen asuntoni ulko-ovi, joka siis aukeaa ulkoilmaan, on alkanut sisäpinnaltaan "hikoilla" erityisesti sen jälkeen kun laitatin sisäoven.Mitä pi...

Kylpyhuoneen oven karmien ja listojen kostuminen

Kodinhoito- ja kylpyhuoneen välisen oven puisien karmien ja listojen maali on alkanut hilseillä alareunasta kylpyhuoneen puolelta vajaan vuoden käytön jälkeen. Suihkusta...

wc:n gybroc-lattiaan kaakelit

Moro!Miten teen yläkerran wc-lattian pinnan, jotta saan siihen kaakelit.Millä kannattaa lattian ja seinän välinen liitos (rako) saumata?Pitääkö olla lavuaarin kaivoon kaa...

Lattian ja seinän välinen rako.

Mikä olisi paras tapa vähentää vetoa lattiassa, tilkitsemällä lattian ja seinän välinen rako josta vetoa tuntuu tulevan. talo on noin -50 luvulla valmistunut 1,5 kerroksi...

Saunan seinän tuuletusrako

Onko oikea ratkaisu tuuletusraon saamiseksi saunan paneeliseinään se että paneeliseinän ala-osasta vuollaan paneelia ohuemmaksi?Kyseessä on uudis tuotantoa oleva asunto (...

Hirsimökin ikkuinoiden asennus/eristäminen?

Miten tehdään oikeoppisesti Hirsimökin ikkunoiden/ulko-ovien karmien ja hirsirunkon välinen eristäminen/ tiivistäminen. Siis kuinka rakenteesta saadaan lämpimän pitävä?...

Ovien vaihto

Minkälaiset uusittavien ovien olisi hyvä olla kun talossamme on kylmä eteinen ennen lämmintä eteistä. Tarkoitua olisi vaihtaa siis sekä ulko-ovi, että kylmä- ja lämpimäne...

Lahonneet alajuoksut

Tervehdys ! Taloni on 69 valmistunu tiiliverhoiltu tuulettumattomalla alapohjalla ja valesokkeli tapaus.Autotallissa kummallisen hajun vuoksi avasin seinän  ulko ja välis...

valiseinät

Tuleeko väliseinien levytys aloittaa lattiatasolta vai jätetäänkö lattian ja seinälevyn (gyproc) väliin rako? Kuinka tehdään kosteidentilojen tiiliväliseinän ja puurunko...

väliseinät lattiavalun alapuolella ?

61 vuonna rakennetussa talossamme on hieman outo lattia\seinä rakenne. nimittäin väliseinät on rakennettu lähteviksi lattiavalun ala puolelta ja lattia rakenne on seuraav...

Ulko-ovi kynnyslistan tiivistys sisäpuoli

Hei, ulko-oven listan alapuolelle tullut rako ja entinen tiivistys lähtenyt melkein kokonaan. Mikä olisi sopiva massa? Siis ulko-oven kynnystä vasten on li...

Pinnaksi haluan lopulta pakkasenkestävät laatat

Viileän eteisen lattialle kävi keväällä "vesivahinko" ja 22mm lastulevy vettyi muovimaton alla pehkuksi pieneltä alalta. Koolingit ovat 60cm välein ja ihan kuivat ja ok....

Radon

Moi! Omakotitalossamme joka on rak.87 olisi tarkoitus tiivistää huoneista ulkoseinän ja lattian valinen rako jotta radonkaasut eivät pääse virtaamaan sisätiloihin. Nyt o...

ULKOSEINIEN NURKKIEN SISÄPUOLINEN ERISTÄMINEN

Kyselin neuvoa palstaltanne 1968 rakennetun talomme sisäpuolisen eristämisen tarpeesta ja tekotavasta pintaremontin yhteydessä. Teetimme lämpökuvauksen  neuvonne mukaises...

lattiarako, seinänrako -peittäminen

Makuuhuoneiden tammikynnyksien ja eteisen kivilattian väliin jäi sentin rako, millä peittää sen siististi? Millä peittää keittiön puupintatyötason ja (valkoisen) sein...

Lattian ja sisäseinän välisen raon tiivistäminen akryylimassalla

Hei Asumme 80-luvulla rakennetussa paritalossa. Lattian ja sisäseinän välinen rako (josta tuli kylmää ilmaa lattialistan alta) alakerran huoneissa on remonttimiesten toi...

sisäoven karmin kiinnitys

Hei Yritin irrottaa vanhaa sisäoven (ulko-ovesta seuraava ovi eli tuulikaapin ja eteisen välinen ovi)karmia, 70 luvulla rakennetussa talossa.En vaan löydä karmiruuveja en...

Kylpyhuoneen lattiavalun alusrakenteet

Olemme tekemässä vanhan talon kylpäriin uutta lattiaa. Vanhan puretun betonilattian alla oli lautalattia ja sen alla lastulevy. Sama lautalattia- ja lastulevy- kerros näy...

paloeristys

rakennan erillistä autokatosta/LÄMMINVARASTOA ja kysyisin että pitääkö katoksen ja varaston välinen seinä levyttää ulkopuolelta kyprok levyllä paloturvallisuuden vuoksi...

Betonilaatan taipuminen

v. 2002 valmistuneessa talossamme ilmaantui lattialistan ja lattian väliin rako yhden ulkonurkan kohdalle. Rako on suurimmillaan nurkassa noin yhden sentin suuruinen ja s...

Haapapaneeli

Soveltuuko haapapaneeli kylpyhuoneen katoksi? Kannattaako paneeli käsitellä kylpyhuoneessa jollain lakalla? Jos, niin millä? Voiko kylpyhuoneessa käyttää kattolistoja vai...

vettä saunan nurkassa

mistä johtuu että vettä kertyy n30'30cm alueelle saunan nurkkaan  kiukaan alapuolelle ja tuloilma putken vierelle vaikka ei olisi lähiaikoina saunottu silikoni saumaus on...

Hirsisaunan katon panelointi

Rakennan Hongan Lumpeenkukka-saunaa. Seinä jää hirsipinnalle. Kattoon tulee lämmöneriste ja alumiinipaperi. Alumiinipaperin päälle tulee 5 cm rimat joihin paneelit kiinni...