Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lattianrajasta vetää

Eristäminen

Kysytty: 21.12.2010 klo:8:14
Asumme 1991 rakennetussa paritalossa. Ongelma on veto seinän ja lattian rajasta ja näin ollen kylmät lattiat. Saumasta mitattu lämpötila on +15 astetta kun huonelämpö muutenon +22. Parketti on edellisten asukkaiden asentama ja irvistelee useasta kohdasta (on siis liian lyhyitä pätkiä käytetty, ei yllä listan alle). ilmanvaihto on järjestetty huippuimurilla, joten suorasähkölöämmitystalossa energiaa menee paljon hukkaan kun lämmitetään ulkoa tulevaa pakkasilmaa. Mitä ongelmalle pystyisi tekemään?

ATuuli
Kysymyksiä: 1 kpl



Virallinen vastaus
Parketin asennuksesta veto ei aiheudu. Poistoilmajärjestelmän asennuksessa ei ole huomioitu korvausilmaa. Ensimmäiseksi kannattaa selvittää, mite...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Lattianrajasta vetää":
Jäsenen antama (21.12.2010 klo:9:09) kommentti

Jonkin verran saattaa auttaa elastinen massa lattianrajaan lattialistan taakse. Ikkunoiden vaihtaminen parempiin auttaa, koska näin saadaan sisälasin pintalämpöä nostetuksi, mikä vähentää vedon tunnetta. Korvausilmaventtiilin vaihtaminen malliin, jossa ilma lämmitetään ennen sisääntuloa, auttaa myös. Korvausilmaventtiiliä ei saa tietenkään tukkia, koska silloin ilma tulee juuri tuolta lattianrajasta. Ja ehkä parhain lopputulos saavutetaan asentamalla LTO-ilmanvaihto asuntoon, jolloin ikkunan yläpuolella oleva rakoventtiili ja suora aukko ulos voidaan tukkia.

Jäsenen antama (21.12.2010 klo:9:43) kommentti

No voi jessus, kaikkea löpinää sitä... Ikkunat vaihtoon ja LTO:ta ostamaan, kunhan itse ongelmalle ei tehdä mitään, vai?



Ensimmäiseksi piirustukset kouraan ja katsomaan miten tuo seinän ja sokkelin raja on suunniteltu. Ja varmista, onko kyseessä todella veto, vai kylmyydestä johtuva vedon tunne. Pelkkä suunnitteluvirhe voi jo aiheuttaa tuonne kylmän nurkan. Huono toteutus eli suoranainen vuoto aiheuttaa sitten tuota vetoa. Hankalia korjattavia, mutta ohjeita ei kannata arpoa ennen, kuin tietää toteutuksen. Massalla listan takana voi kikkailla ja saavuttaakin jonkin verran hyötyä, mutta ei se vikaa korjaa eikä riskejä poista.




Jäsenen antama (21.12.2010 klo:9:57) kommentti

Piirustusten tiirailusta ei ole apua. Vuonna 1991 tehtiin talot niin kuin tehtiin. Jos halutaan parempaa, talo pitää noista lattianrajoista rakentaa uudelleen, käytännössä siis rakennus olisi rakennettava uudestaan ja paksummin eristein. Jos tuo ongelma halutaan pois, niin sitten LTO on hyvä ja säästää lämmitysenergiaakin, samoin ikkunaremontti. Sitten pitää pohtia myös sitä, onko ero 22 - 15 astetta nurkissa niin hirveä asia, että sen vuoksi kannattaa tuo noin 5000 euroa sijoittaa LTO:hon (työhön pitäisi saada kotitalousvähennys, mikäli kyseessä on huoneistokohtainen huippuimuri). Nykyrakennuksissa valtaosissa rakennuksista nurkat ovat +15 asteessa kun pakkanen laskee -20:een asteeseen, ei mitään poikkeuksellista mutta toki kiusallista.



Jäsenen antama (21.12.2010 klo:10:21) kommentti

Mikäs se sellainen korvausilmaventtiili on missä sisääntuleva ilma esilämmitetään, miten lämmitys on toteutettu ?

Jäsenen antama (21.12.2010 klo:10:49) kommentti

Piirustuksen tiirailusta on apua, jos niitä osaa lukea. Eri asia, jos ei osaa lukea muuta, kuin vastuunjakotaulukoita, mutta ainahan voi kysyä muilta...

Kun nyt ensiksi niistä kuvista varmistaisi juuri tuon, onko kyseessä vika vai ominaisuus (eli suunnitteluvirhe). Mutta selkeän vuodon voi tiivistää ilman talon purkamista, ei täällä tuollaista uusavuttomuutta kuulu jakaa. Sinun ehdotuksillasi nyt vaan ei ole mitään yhteistä ongelman korjaamisen kanssa, jos siinä nyt korjattavaa on. Euroakaan ei kannata kiinni pistää ennen, kuin lähtökohta on selvitetty, ja siinä nyt kumminkin tarvittais niitä kuvia.

P.S. Jos joku esittää lisäkysymuksen, siihen vastataan uudella viestillä, eikä muokata vastausta edelliseen viestiin. Tämä on tärkeää ketjujen luettavuuden kannalta. Ja myös siksi, että tuolla konstilla voi tahallaan vääristää toisten sanomia tai saattaa kommentteja kyseenalaiseksi.

Jäsenen antama (21.12.2010 klo:10:55) kommentti

Esim.Mobair 2010 lämmittää tuloilman sähköllä

http://www.mobair.fi/content/mobair-2010

Esitin erihintaisia vaihtoehtoja, joista valita ja joiden mukaan edetä. Piirustuksista voi löytyä, että esim. sokkelinhalkaisussa on liian ohuet (50 mm) eristeet. Tuota ei voi korjata jälkikäteen ilman suuria ja kalliita korjauksia vai voiko? Myös lisäeristäminen sisä/ulkopuolelta jäävät pois, vai onko se jotenkin mahdollista niin että lopputulos ei olisi jotenkin kökkö ulkonäöllisesti?

Jäsenen antama (21.12.2010 klo:11:04) kommentti

Hohhoijaa. Jos sisälukutaito puuttuu, niin turha jatkaa. Yrititkö edes lukea, mitä kirjoitin? Vai kommentoitko jostain muualta lukemaasi tekstiä?

Jäsenen antama (21.12.2010 klo:12:26) kommentti

Kysymyksen esittäjää tuskin kiinnostaa muu kuin se mihin hän halusi ratkaisun: epämiellyttävä vedontunne (joka liittyy koneelliseen poistoon ja siihen että imetään raakaa pakkasilmaa ulkoa) ja energian haaskuu, kun otetaan tuota raakaa ilmaa ulkoa. Molempiin ongelmiin tuo avun LTO jossa poistoilma lämmittää sisääntulevan ilman.

Ja LTO voidaan asentaa myös vanhoihin kohteisiin ja jopa ilman että mennään ullakolle tekemään putkivetoja ja tallomaan eristeitä. Esim. 2x 75 mm LVI-putkilla saadaan putket siististi koteloitua sisätiloihin, jolloin ei tarvitse niitä kaikkia eristääkään. Tässä hyvästä LVI-suunnittelijasta on apua ja lopputulos voi olla hyvinkin onnistunut ulkonäöllisesti.

Kun otetaan huomioon mahdollinen kotitalousvähennys (60 % työstä ja sitähän tuossa on paljon)  ja säästynyt energia, niin LTO voi olla myös taloudellisesti järkevä ratkaisu. Tuo kotitalousvähennys pitää varmistaa omasta verotoimistosta, koska käytäntö vaihtelee eri veropiireissä.

Jäsenen antama (21.12.2010 klo:15:00) kommentti

Kunnossa olevien ikkunoiden vaihto ei ole milloinkaan kannattava kun asiaa tarkastelee energiansäästön ja kustannusten kannalta. Ne kannattaa vaihtaa vasta kun ne ovat teknisesti elinkaarensa päässä ja korjauskelvottomat.

Eipä tuo sähkölämmitteinen korvausilmaventtiili auta ainakaan sähkölaskun pienenemisessä, asumisen viihtyvyyttä voi toki lisätä.

Ilmalämpöpumppua ehdottaisin ensimmäisenä, jos kysyjää hirvittää sähkölaskujen loppusumma. Samoin halpakorjauksen ehdottama LTO, mikäli se on suht. edullisesti järjestettävissä mutta siihen tarvitset LVI-suunnittelijan.

Jos lattianrajassa +15 astetta niin ei tuolla mahdotonta vetoa ole, joten suuriin ponnisteluihin ei kannata rakenteiden avaamisen merkeissä ryhtyä. Lämpökamerakuvaus kertoo tarkasti vuotokohdat rakennuksen vaipassa.

Jäsenen antama (21.12.2010 klo:15:06) kommentti

Tuo + 15 astetta on vielä paljon yli pistemäisen minimilämpötilan, + 9 astetta.

Jäsenen antama (21.12.2010 klo:16:49) kommentti

Ja kun ajattelee sisäilmaa kuutioina, vaikkapa litran vetoisina. Niin selvää on, että lattian ja seinän liitoskohdassa oleva "noppa" on kylmempi kuin ylempänä seinää vasten oleva tai muualla sisätiloissa oleva kuutio. Siinä lattianrajassa sillä kuutiolla on kaksi sivua kylmää pintaa vasten, ulkonurkassa jopa kolme ja se on väistämättä kylmempi.

Jäsenen antama (21.12.2010 klo:18:54) kommentti

Kiitos kaikille. Lähinnä haen tietoa siitä onko tämä normaalia ja ilmeisesti ei mikää poikkeuksellinen tilanne. Me kyllä pärjätään tän kanssa niin kauan kuin tässä asutaan, tila alkaa loppua, joten ei kannata kalliisiin korjauksiin ryhtyä. Villasukat lienee paras ratkaisu :)

Jäsenen antama (21.12.2010 klo:22:34) kommentti


 Tiivistä ikkunat ja ovet.

Jäsenen antama (22.12.2010 klo:7:49) kommentti

Minun mielestä ei ole normaalia, että lämpötila vaihtelee noin paljon.

Jäsenen   antama (11.1.2017 klo:10:16) kommentti

Olette te hämmästyttävän tyhmiä. Asunnossa koneellisen ilmanvaihdon myötä selkeä alipaine. Joten ilmaa "imetään" sisään mistä se helpoiten tulee. Jos korvausilmaventtiilit ovat tukittu, ilma tulee ikkunoista tai pienistä raoista rakenteista (listan alta lattialta). Ajattelitteko te idiootit, että ikkunoita tiivistämällä alipaine katoaa, eikä enää mistään tule kylmää ilmaa?? Asunnosta poistuu x-määrä ilmaa, ja täysin vastaava määrä tulee tilalle...ja se tulee sieltä mistä helpoiten huoneeseen pääsee. Kysyjän talossa huippuimurin myötä alipainetilannetta korostetaan (vs.painovoimainen), ja edelleen tilannetta pahennetaan tukkimalla korvausilmaventtiilit. Ei se nyt ihme ole, että alkaa rakenteista puskemaan kylmää ilmaa. 



Ratkaisu on ilmanvaihdon mittaminen, säätimen asennus huippuimuriin > tehon pudotus optimaaliselle tasolle, sekä korvausilman järjestäminen hallitusti asuntoon (LTO, esilämmitetty korvausilmakanava tms).



"Peten" kaltaiset "tee se itse-idiootit" alkavat listojen rakoja massaamaan, ja sitten ihmettelevät kun alkaa kylmää ilmaa puskemaan jostain muusta kohdasta =)



Jäsenen antama (14.1.2017 klo:17:00) kommentti

Sisälukutaitoa tuolla jo edellä peräänkuuluttelin, reilun kuus vuotta takaperin. Ei siitä haittaa olis vieläkään. Että jos "rakennusmestari" olis hyvä ja lukis ensin ja kommentois vasta sitten toisten sanomia.

Toin aika selkeästi esille oikeaksi katsomani etenemisjärjestyksen ja mielipiteeni tiivistyksen tarpeellisuudesta ja sen vaikutuksesta. Jos ei sitä ymmärtänyt, niin kannattaisko olla kommentoinnissaan paremminkin pidättyväinen.

Ensimmäisenä tulee mieleen jonkin tuotteen markkinointi, kun lähtökohtien selvittämisen sijasta ollaan heti tarjoamassa "ainoaa oikeaa ratkaisua", johon yleensä liittyy jotain hankintoja... no





 



Jäsenen   antama (4.4.2018 klo:16:07) kommentti

Minä asun 1972 rakennetussa tiili/puutalossa, jossa on alkuperäiset 2-kerrosikkunat!



Pikkuisen karmit valskaa, siis vain kumman vähän, kun ottaa iän huomioon. En meinaakaan



ottaa 3-kertaisia ikkunoita ja alkaa asuun jossain umpiossa, jossa hurisee samaa kone- ilmaa ja



"itiöitä"! Ilma on raikasta ja silti lämmintä, eikä HOMEISTA ole tietoakaan. Öljyä kuluu vuodessa n.1500-2000 litraa "lotrauksista" riippuen.



Ei ole ihme, että nykyään vähä joka talossa on hometta, kun ikkunat on 3-kertaiset ja



joku kone vellaa samaa ilmaa (homeineen, pölyineen ) edestakaisin.



"Sanokaa mun sanoneen...."



 



 



 



Jäsenen   antama (4.4.2018 klo:16:08) kommentti

Minä asun 1972 rakennetussa tiili/puutalossa, jossa on alkuperäiset 2-kerrosikkunat!



Pikkuisen karmit valskaa, siis vain kumman vähän, kun ottaa iän huomioon. En meinaakaan



ottaa 3-kertaisia ikkunoita ja alkaa asuun jossain umpiossa, jossa hurisee samaa kone- ilmaa ja



"itiöitä"! Ilma on raikasta ja silti lämmintä, eikä HOMEISTA ole tietoakaan. Öljyä kuluu vuodessa n.1500-2000 litraa "lotrauksista" riippuen.



Ei ole ihme, että nykyään vähä joka talossa on hometta, kun ikkunat on 3-kertaiset ja



joku kone vellaa samaa ilmaa (homeineen, pölyineen ) edestakaisin.



"Sanokaa mun sanoneen...."



 



 



 



Jäsenen   antama (4.4.2018 klo:16:08) kommentti

Minä asun 1972 rakennetussa tiili/puutalossa, jossa on alkuperäiset 2-kerrosikkunat!



Pikkuisen karmit valskaa, siis vain kumman vähän, kun ottaa iän huomioon. En meinaakaan



ottaa 3-kertaisia ikkunoita ja alkaa asuun jossain umpiossa, jossa hurisee samaa kone- ilmaa ja



"itiöitä"! Ilma on raikasta ja silti lämmintä, eikä HOMEISTA ole tietoakaan. Öljyä kuluu vuodessa n.1500-2000 litraa "lotrauksista" riippuen.



Ei ole ihme, että nykyään vähä joka talossa on hometta, kun ikkunat on 3-kertaiset ja



joku kone vellaa samaa ilmaa (homeineen, pölyineen ) edestakaisin.



"Sanokaa mun sanoneen...."



 



 



 



Jäsenen   antama (4.4.2018 klo:16:09) kommentti

Minä asun 1972 rakennetussa tiili/puutalossa, jossa on alkuperäiset 2-kerrosikkunat!



Pikkuisen karmit valskaa, siis vain kumman vähän, kun ottaa iän huomioon. En meinaakaan



ottaa 3-kertaisia ikkunoita ja alkaa asuun jossain umpiossa, jossa hurisee samaa kone- ilmaa ja



"itiöitä"! Ilma on raikasta ja silti lämmintä, eikä HOMEISTA ole tietoakaan. Öljyä kuluu vuodessa n.1500-2000 litraa "lotrauksista" riippuen.



Ei ole ihme, että nykyään vähä joka talossa on hometta, kun ikkunat on 3-kertaiset ja



joku kone vellaa samaa ilmaa (homeineen, pölyineen ) edestakaisin.



"Sanokaa mun sanoneen...."



 



 



 



Jäsenen   antama (4.4.2018 klo:16:09) kommentti

Minä asun 1972 rakennetussa tiili/puutalossa, jossa on alkuperäiset 2-kerrosikkunat!



Pikkuisen karmit valskaa, siis vain kumman vähän, kun ottaa iän huomioon. En meinaakaan



ottaa 3-kertaisia ikkunoita ja alkaa asuun jossain umpiossa, jossa hurisee samaa kone- ilmaa ja



"itiöitä"! Ilma on raikasta ja silti lämmintä, eikä HOMEISTA ole tietoakaan. Öljyä kuluu vuodessa n.1500-2000 litraa "lotrauksista" riippuen.



Ei ole ihme, että nykyään vähä joka talossa on hometta, kun ikkunat on 3-kertaiset ja



joku kone vellaa samaa ilmaa (homeineen, pölyineen ) edestakaisin.



"Sanokaa mun sanoneen...."



 



 



 



Jäsenen   antama (4.4.2018 klo:16:10) kommentti

Minä asun 1972 rakennetussa tiili/puutalossa, jossa on alkuperäiset 2-kerrosikkunat!



Pikkuisen karmit valskaa, siis vain kumman vähän, kun ottaa iän huomioon. En meinaakaan



ottaa 3-kertaisia ikkunoita ja alkaa asuun jossain umpiossa, jossa hurisee samaa kone- ilmaa ja



"itiöitä"! Ilma on raikasta ja silti lämmintä, eikä HOMEISTA ole tietoakaan. Öljyä kuluu vuodessa n.1500-2000 litraa "lotrauksista" riippuen.



Ei ole ihme, että nykyään vähä joka talossa on hometta, kun ikkunat on 3-kertaiset ja



joku kone vellaa samaa ilmaa (homeineen, pölyineen ) edestakaisin.



"Sanokaa mun sanoneen...."



 



 



 



Jäsenen   antama (4.4.2018 klo:16:11) kommentti

Minä asun 1972 rakennetussa tiili/puutalossa, jossa on alkuperäiset 2-kerrosikkunat!



Pikkuisen karmit valskaa, siis vain kumman vähän, kun ottaa iän huomioon. En meinaakaan



ottaa 3-kertaisia ikkunoita ja alkaa asuun jossain umpiossa, jossa hurisee samaa kone- ilmaa ja



"itiöitä"! Ilma on raikasta ja silti lämmintä, eikä HOMEISTA ole tietoakaan. Öljyä kuluu vuodessa n.1500-2000 litraa "lotrauksista" riippuen.



Ei ole ihme, että nykyään vähä joka talossa on hometta, kun ikkunat on 3-kertaiset ja



joku kone vellaa samaa ilmaa (homeineen, pölyineen ) edestakaisin.



"Sanokaa mun sanoneen...."



 



 



 



Jäsenen   antama (4.4.2018 klo:16:12) kommentti

Minä asun 1972 rakennetussa tiili/puutalossa, jossa on alkuperäiset 2-kerrosikkunat!



Pikkuisen karmit valskaa, siis vain kumman vähän, kun ottaa iän huomioon. En meinaakaan



ottaa 3-kertaisia ikkunoita ja alkaa asuun jossain umpiossa, jossa hurisee samaa kone- ilmaa ja



"itiöitä"! Ilma on raikasta ja silti lämmintä, eikä HOMEISTA ole tietoakaan. Öljyä kuluu vuodessa n.1500-2000 litraa "lotrauksista" riippuen.



Ei ole ihme, että nykyään vähä joka talossa on hometta, kun ikkunat on 3-kertaiset ja



joku kone vellaa samaa ilmaa (homeineen, pölyineen ) edestakaisin.



"Sanokaa mun sanoneen...."



 



 



 



Jäsenen   antama (4.4.2018 klo:16:40) kommentti

Minä asun 1972 rakennetussa tiili/puutalossa, jossa on alkuperäiset 2-kerrosikkunat!



Pikkuisen karmit valskaa, siis vain kumman vähän, kun ottaa iän huomioon. En meinaakaan



ottaa 3-kertaisia ikkunoita ja alkaa asuun jossain umpiossa, jossa hurisee samaa kone- ilmaa ja



"itiöitä"! Ilma on raikasta ja silti lämmintä, eikä HOMEISTA ole tietoakaan. Öljyä kuluu vuodessa n.1500-2000 litraa "lotrauksista" riippuen.



Ei ole ihme, että nykyään vähä joka talossa on hometta, kun ikkunat on 3-kertaiset ja



joku kone vellaa samaa ilmaa (homeineen, pölyineen ) edestakaisin.



"Sanokaa mun sanoneen...."



 



 



 



Jäsenen   antama (4.4.2018 klo:16:41) kommentti

Minä asun 1972 rakennetussa tiili/puutalossa, jossa on alkuperäiset 2-kerrosikkunat!



Pikkuisen karmit valskaa, siis vain kumman vähän, kun ottaa iän huomioon. En meinaakaan



ottaa 3-kertaisia ikkunoita ja alkaa asuun jossain umpiossa, jossa hurisee samaa kone- ilmaa ja



"itiöitä"! Ilma on raikasta ja silti lämmintä, eikä HOMEISTA ole tietoakaan. Öljyä kuluu vuodessa n.1500-2000 litraa "lotrauksista" riippuen.



Ei ole ihme, että nykyään vähä joka talossa on hometta, kun ikkunat on 3-kertaiset ja



joku kone vellaa samaa ilmaa (homeineen, pölyineen ) edestakaisin.



"Sanokaa mun sanoneen...."



 



 



 



Jäsenen   antama (6.4.2018 klo:14:36) kommentti

Ohhoh rakennusmestari :) ajatteliko että lto kone tunkee lämpimän ilmansa takaisin uuninluukun kautta kämppään, tutustu vaikka vallox koneisiin ni opit jtn mestari

Jäsenen   antama (6.4.2018 klo:14:37) kommentti

Ohhoh rakennusmestari :) ajatteliko että lto kone tunkee lämpimän ilmansa takaisin uuninluukun kautta kämppään, tutustu vaikka vallox koneisiin ni opit jtn mestari..

Jäsenen antama (8.4.2018 klo:12:30) kommentti

Piirrustuksista ei ole apua, jos ei tiedä, onko talo tehty piirrustusten mukaan. 15°c lattianrajassa on hyvä lukema talvella. Tuohon ei päästä kaikissa uusissakaan taloissa, koska rakentamisen laatu on mitä on. Joka tapauksessa korvausilmansaanti kannattaa varmistaa hallitusti korvausilmaventtiilileistä, ettei alipaine vedä korvausilmaa ja mikrobeja alapohjasta. 




Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kissanpissan haju wc-pöntön takaa

Vaihdatimme -98 rakennetun talomme pesuhuoneeseen uuden wc-pöntön. Pönttö on piiloviemäröity malli = putki menee jalan sisällä, jalka on takaa auki. Pöntön vaihdon jälkee...

Puukiukaalle palokorvausilma lattianrajasta?

Laitetaanko nykyään puukiukaalle palokorvausilma lattianrajasta ja voiko lisäksi laittaa suoraulkoilma raitistulon suoraan kiukaan päälle koneellisen ilmastoinnin lisäksi...

korvausilmaventtiilit

Kyseessä painovoimainen ilmanvaihto. Uskaltaako korvausilmaventtiilit laittaa (tällä hetkellä korvausilma tulee ikkunoista tai rakenteiden kautta tai lattianrajasta) kun...

kivijalka

Huomasin taloa kierrellessäni ,että kivijalan pinnassa on kosteutta jonkun verran.Kyseessä lienee patolevyn alta tuleva vesihöyry?Tämä lienee normaalia vai onko tarvetta...

sokkelin kuivaus

Talomme on 60-luvun alun puutalo,korkea sokkeli,alla kellari.Salaojitus tiiliputkella,luultavasti tukkeutunut.Kellarin lattialle voi kovilla sateilla tulla kosteutta.Kell...

Ilmanpoisto alhaalta.

Luin tuossa jonkun artikkelin ilmanvaihdosta jossa poisto oli rakennettu lattian rajaan. Perusteluna oli että likainen ja kostea ilma laskeutuu alas josta sen myös saa te...

Kuinka korkealle alin saunan paneeli?

Onko olemassa mitään määräystä tai suositusta, kuinka korkealla lattianrajasta tulee saunan alimman paneelin olla? Onko 7-10 cm riittävästi? Pääasia lienee, että ilma pää...

Valesokkelin lämpöeristäminen

Hei! Olemme ensi kesänä teettämässä salaojaremonttia v. -79 valmistuneeseen tiiliverhoiltuun puurakenteiseen omakotitaloomme, jossa on ns. valesokkelirakenne.  Talvella t...

Älvsby taloissa käytettävä kostean tilan tapetti

Voiko tätä Dungens:in valmistamaa Älvsby taloissa käytettävää kosteantilan tapettia päälle maalata esim: Tikkurilan Luja:lla kun kyseessä on kodinhoitohuone? (tilassa on...

Hajuhaitta

tiiliseinän välistä ummehtunut haju myös lattianrajasta ja pistorasioista talossa ei patolevyä rak vuosi 86 mistä aloitetaan tutkimaan koste...

Kosteusvaurio

Suihkunurkkauksesta irtosi "juurmutineen" putken kaksikiinnikettä jääden kantapään alle horjahtaessa ( ruuvikiinnitys) ja niistä r...

nuohoustaso

Kyseessä 8 metrinen itse tehty metallipiippu. Nuohous lattianrajasta. Halkaisija 160 mm. Lämpökeskuksen piippu teho n.40 kw. Nyt on alkanut ilmenemä&a...

Viemäri-ja asuntovaunu

Saako viemärin vetää asuntovaunun viereen,vaikka sitä ei saa vetää sisälle vaunun vessaan?...

Virtaa mökille

Haluaisin vetää sähköt mökille, mutta sähköyhtiö tarjosi voimalinjaa + muuntaja = 37 tonnia.Voiko itse vetää maakaapelia 1200 m ja millaista, että saisi kodinkoneet pyöri...

Sadevedet

Meillä on 1950 vuonna rakennettu omakotitalo. Talon kattovedet pitäisi nyt johtaa syöksyistä eteenpäin pois talon seinustalta. Yksi vaihtoehto on vetää betonikourulla ved...

Jäteilma ilmanvaihtohormiin

Pienkerrostaloon on tekeillään ilmanvaihtosaneeraus. Huoneistoja on kuusi ja jokaiseen tulee oma ilton talotuuletin. Kerrostalossa on vanha piippu jossa on ilmanvaihtohor...

Kummallinen haju?

Mitä mieltä olet tästä? Yhdessä huoneessa on kummallinen, voimakas, hieman kemikaalimainen haju. Ei haise homeelle. Ei pitäisi olla kosteusvaurioita. Olemme yrittäneet mi...

Käyttövesiputkien vetäminen

Miten olisi järkevintä vetää käyttövesijohdot (pex) 3 kerroksisessa siporex talossa? Voisiko ne laittaa menemään valussa (8cm valu, ei eristeitä) jossa myös lattialämitys...

LEIVINUUNI

Talosamme on tulikiven vuonna 1982 tekemä leivinuuni/puuhella. Leivinuuni vetää suhteellisen hyvin, hellaosa vetää todella hyvin. Kun leivinuunin on lämmittänyt ja laitta...

johdot välipohjassa

onko mahdollista vetää sähköputket välipohjan läpi vaikka yläkerrassa on lattialämmitys(vesikiertoinen) tämähän on kuitenkin matalalämpöinen.Normaalistihan sähköjä ei saa...

painovoima ilmanvaihto

Olisin kysynyt painovoima ilmanvaihdosta.Mitä minun tulisi tehdä,että ilmanvaihto asiaan saisin parannusta.Kysymyksessä on 1992 rakennettu omakoti talo,puoli toista kerro...

huono veto

hei,asun tällases 50 luvulla rakennetus ok talos,kellarissa sauna vetää hyvin,keittiössä puuhella ja kamareissa pystyuunit,hellan sytytykses ongelma se että pitää joka ke...

Pesuhuoneen vesieristys

Olen laajentamassa vanhaa hirsimökkiä. Tarkoitus olisi vetää porakaivosta vesi sisälle ja laittaa sisälle mm. suihku. Mökki ei ole talviasuttava. Jos toteutan suihkun sui...

johtimien lukumäärä suojaputkessa

Pitääkö vaihe-, nolla- ja suojamaajohtimien kulkea samassa suojaputkessa, vai voiko ne vetää kulkemaan rinnakkain omissa suojaputkissaan?...

Kellari Saunan puukiuas hormi toisen huoneen läpi?

Olisi tarkoitus tehdä saunaremontti rintamamiestaloon jossa seisoma korkeudeltaan 2moleva betoni kellari.Kellarissa on sähkösauna mutta haluaisin puukiukaan sähkön tilall...