Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Eristeiden sekakäyttö ja muutakin ullakkoeristystä

Eristäminen

Kysytty: 12.11.2009 klo:7:59

Rmt:n kylmän vintin eristäminen käynnissä. Purettu kesähuoneet ja niiden olemattomat villoitukset. Voiko vanhoja villoja käyttää uudestaan? Seinistä löytyi mm. lasivillalevyjä jotka ovat aivan uuden veroiset. Voiko noita käyttää uudessa seinävilloituksessa vuorivillojen kanssa?

Alakerran seinät purueristeiset (purua joutuu lisäämään) ja vintin huoneet villoitetaan. Päätyseinät askarruttavat: pitääkö alakerran puruseinien ontelot jotenkin sulkea vai kuinka "liitoskohta" tehdään jossa purut ja tulevat yläkerran seinävillat yhdistyvät? Päätyseinät nyt siinä tilassa, että vinolaudat esillä. Voiko tuulensuojalevyn kiinnittää suoraan vinolaudoitukseen vai pitääkö jättää ilmarako?




Virallinen vastaus
Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Eristeiden sekakäyttö ja muutakin ullakkoeristystä":
Jäsenen antama (13.11.2009 klo:8:24) kommentti

Lupaa rakentamiseen emme tarvitse, koska huonekorkeudet jäävät alle normaalin korkeuden. Kunnan rakennustarkastaja ollut paikanpäällä ja noin sanoi.

Jäsenen antama (14.11.2009 klo:8:28) kommentti

Ihan uteliaisuudesta: Miksi vinolaudoituksen ja tuulensuojan väli tarvitsee tuuletusraon?
Mitä hyötyä on tuulensuojasta, jos noin tehdään?


 


Vai onko tuossa ideanan lisätä tuulensuoja vinolaudoituksen sisäpulelle pystytolppien väliin? Ei ihan helppo järjestää kunnon tuuletusta, kun ulkolaudoitus on todennäköisesti ajan tavan mukaan ilman ilmarakoa.


Jäsenen antama (14.11.2009 klo:9:55) kommentti

"Mitä hyötyä on tuulensuojasta, jos noin tehdään?"



"Ihan uteliaisuudesta" vastaan japille: Onhan siitä ja pirusti, kun se tehdään oikein, mutta se hyvin harvoin tehdään oikein, jopa ammattilaisten taholta, mutta nehän ovat usein miten "rahastajia".



"Vai onko tuossa ideanan lisätä tuulensuoja vinolaudoituksen sisäpulelle pystytolppien väliin?"



Tuo lähes järjetön/tyhmä ratkaisu, vaan aina ulkopuolelle mikäli suinkin mahdollista ja sitten tuuletusrako.

Jäsenen antama (14.11.2009 klo:10:07) kommentti

Kertoisitko Monta minulle, mitä hyötyä siitä on. Vaikka en teekään tällaisia töitä, olisi mukava yrittää ymmärtää.



"Tuo lähes järjetön/tyhmä ratkaisu, vaan aina ulkopuolelle mikäli suinkin mahdollista ja sitten tuuletusrako." Tarkoitatko, että oikea rakenne olisi ulkoapäin lukien: ulkoseinälauta; tuuletusrako; tuulensuoja; tuuletusrako; vinolaudoitus jne.?






Jäsenen antama (14.11.2009 klo:10:20) kommentti

japi lukee edellisen juttuni uudestaan ja toivottavasti ymmärtää lukemansa!



Olen kertonut selittänyt tuon jutun myös näillä palstoilla kerran ehkäpä jopa kaksi kolmekin kertaa kuinka se tapahtuu, joten otapa hakuargumentiksi Monta ja lisukkeeksi sopivia sanoja, niin kyllä se siitä.



Voin salaisuutena näin meidän kesken kertoa, että eräs eristevalmistaja ohjeisti kyseisen asian hyvinkin laajasti oikein kuvien kera tehden juttuja lehtiin (mainosmielessä) tuon aivan päin prc, niin otin yhteyttä siihen "sylttytehtaaseen" ja väänsin rautalangasta, niin piruvie ottivat onkeensa ja nyt ohjeistavat oikein.



Tarvittaessa väännän rautalankaa uudestaan ja uudestaan!

Jäsenen antama (14.11.2009 klo:10:49) kommentti

Tunnustan ymmärtämättömyyteni. En vieläkään ymmärrä, mitä hyötyä on tuuletusraosta vinolaudoituksen ja tuulensuojan välissä. Minun järkeni sanoo, että sekin tuuletus, mikä sinne jää, kun tuulensuoja lyödään suoraan kiinni vinolautaa, pitää poistaa tukkimalla vinolaudoituksen raot (lisätään vielä, että minusta alapään tukkiminen riittää).
En epäile, etteikö siitä olisi hyötyä -ja pirusti, kuten sanot. Sinä olet tässä asiassa ammattilainen, enkä sen vuoksi kinastele.

Kuitenkin, jos iso eristevalmistajakaan ei asiaa ymmärtänyt, ilman sinun selvitystäsi, niin en pelkästään tämän asian vuoksi pidä itseäni niin kovin "tumpelona". Voisitko nyt selittää,tai laittaa linkki, jossa olet aiemmin selittänyt, please.

Jäsenen antama (14.11.2009 klo:11:45) kommentti

En viitsi kaivaa sitä linkkiä, koska se on yhtä vaivalloista minullekin (olen laiska) kuin sinullekin, joten kun et ymmärrä lukeemasi tai et halua ymmärtää, niin toistan sanomasi :

" Minun järkeni sanoo, että sekin tuuletus, mikä sinne jää, kun tuulensuoja lyödään suoraan kiinni vinolautaa, pitää poistaa tukkimalla vinolaudoituksen raot (lisätään vielä, että minusta alapään tukkiminen riittää)."

Juuri näin ja tuohon tapaan! Tämän olen myös tarkasti selittänyt miten se esimerkiksi kannattaa ja vähintään on tehtävä.

En ole väittänyt enkä koskaan tule väittämäänkään (lyhyesti), että

"hyötyä on tuuletusraosta vinolaudoituksen ja tuulensuojan välissä".

Myönnän, että selitykseni on joskus hyvinkin puutteellinen ja lukija ei ole tyhmä, kun ei ymmärrä, sillä silloin olen sanonut asiani päin prc.

Jäsenen antama (14.11.2009 klo:11:55) kommentti

Sanatarkat lainaukset perättäisistä viesteistämme:


Kysyin viitaten Rakentaja fi vastaukseen: Miksi vinolaudoituksen ja tuulensuojan väli tarvitsee tuuletusraon? Mitä hyötyä on tuulensuojasta, jos noin tehdään?


Monta vastasi: Onhan siitä ja pirusti, kun se tehdään oikein, mutta se hyvin harvoin tehdään oikein, jopa ammattilaisten taholta, mutta nehän ovat usein miten "rahastajia".


Kyllä sinä nyt vaan tuossa väitit, että on hyötyä. Siksi kysyinkin uudestaan tarkemmin. Takkinsa saa kyllä kääntää, mutta se pitää myös reilusti tunnustaa, varsinkin jos on "mustaa valkoisella"


Jäsenen antama (14.11.2009 klo:13:13) kommentti

Nyt pitää pyytää anteeksi Montalta. Sinä et sanonut, että tuuletusraosta on hyötyä. Sinä vastasit vain, että menettelemällä kuten rakentaja fi vastasi, tuulensuojalevystä on hyötyä pirusti, mikäli tuuletusväli jätetään ja tuuletuksesta huolehditaan.

Anteeksi vielä kerran. En silti nyt vielä ymmärrä, miksi tuulensuojalevystä on silti pirusti hyötyä, vaikka tuulensuojalevyn ja vinolaudoituksen väliin järjestetään tuuletus.

Jäsenen antama (14.11.2009 klo:13:52) kommentti

Nyt on ollut sormeni herkkänä liipaisimilla ja huonosti sanottu ja oletin enemmän kuin olisi pitänyt olettaa, sillä rakentaja.fi vastauksen luin, mutta siinä oletin ammattilaisen vastaavan paremmin kuin huonosti tai väärin eli unohdin sen huomaamani ja sinun huomaamasi virheen, joka oli tarkoitus oikaista ts. koskaan ei pidä olettaa ja saman tien unohtaa. Kun muistais, miksi sitä sanotaan?



Kukapa meistä on täydellinen, tiedän en oleta: en ainakaan minä, joten anteeksipyyntö täältäkin päin.



Vielä tästä vinolaudoituksesta, että oletettavasti (olevinaan) ammattilaiset lätkäisevät tuulensuojan tai lisäeristyksen sen vinolaudoituksen päälle ja ovat pirun tyytyväisiä tekemäänsä "energiaparannukseen" ja se on siinä. Niin teki myös aikojen saatossa eräätkin eristetehtailijat kehuen vielä lopputulosta "kotitarverakentelijoille" suunnatuissa lehdissä suurin kuvin ja kirjaimin.



Nyt ne opastavat toisin: toivottavasti vastakin.


Jäsenen antama (14.11.2009 klo:13:56) kommentti

Eikös se vaiva ollut se krysanteemi? Aina joskus se ilmenee vaimon mielestä täälläkin.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Ontelolaatta yläpohjan eristäminen

Mikä on järkevin tapa eristää ontelolaatasta tehty yläpohja? Tällä hetkellä rakenne on alhaalta ylöspäin ontelolaatta-tervapaperi-n.200mm villaa. Aluskatteen vuodon ja ko...

Miten lattian painuneet eristeet korataan ja hinta

Olen aikaisemmin saanut teiltä ehdotusta kylmien lattioiden korjaukseen. Vastauksessa epäilittin lattioidemme eristeiden olevan painuneet ja ehdotettiin eristyksen korjau...

miten yläpohjan päällä liikutaan ?

Hei, Miten jo eristetyllä yläpohjalla pitää liikkua kun siellä on eristettä (olisiko karhuntaljaa tai levyvillaa) n.40 cm. Talossa tehdaskattotuolit ja eristyksen sisässä...

Sähköputket

Miten saako sähköputkitukset kulkea välikatolla vai tulisko niiden olla eristeiden sisällä?...

Lämminvesivaraaja

Paljonko eristettä pitää olla 1800l varaajassa ja minkälaista.Tuleeko lämpöä heijastavia kalvoja jos niin mitä.Haittaako kierukoitten jäänti eristeiden sisään...

realistinen asennusaika raudoitus ja eristeet

mikä on realistinen aika 63 neliön reunavavistetun sokkelin raudoituksen ja eristeiden asennukseen .omalla työmaalla on nyt mennyt 4miestyöpäivää ja ainakin 2 menee vielä...

Reunavahvistettu maanvarainen laatta

Voiko pietyn roskavalun tasoittaa esim 3100:lla ennen uusien eristeiden asennusta. Talo vuodelta 1962....

vanhan yläpohjan eristys

tarkoitus olisi lisä eristää 70-luvun talon yläpohjaatällä hetkellä 100mm villaamillä kannattaa lisä eristää .villlatuleeko lisä eristeiden alle jäävistä lappeista riski...