Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

2-etyyliheksanolin poistaminen ja eristäminen lattiaremontilla kerrostalossa

Eristäminen

Kysytty: 5.2.2017 klo:17:07
Remontoimme kerrostalon 7.kerroksen (ylin) alkup. mosaiikkiparketin pois v. -81 kerrostaloasunnosta. Tarkoitus on poistaa ilmasta täysin 2-etyyliheksanoli, jota on päässyt kertymään asuntoon betonin kosteuden ja ftalaattipitoisen liiman yhdistelmästä. Mosaiikkiparketin alla oleva purumainen 2 mm hakekerros on myös väärin tehty.



Betoniin imeytyneen 2-etyyliheksanolin eristämme ennen laminaatin asentamista kaasuneristävällä kalvolla. Jossain on ehdotettu mm. epoksihartsia, mutta suosisimme esim. jotakin ohutta rullaa, jonka teippaisimme pakkaus/folioteipillä ja laittaisimme lattian ja seinän välikohtiin päälle myös vesieristettä. Onko olemassa tällaista rullattavaa materiaalia, joka todella eristää kaasun? Mikä on tuotteen nimi? Onko tällainen toimenpide sallittu kerrostalossa?




Virallinen vastaus
En suosittele 2-etyyliheksanolin kapseloimista olohuoneen lattian alle.  Jos asia salataan ostajalta, se on riittävä syy kaupan purkuun ja jos  asia ilmoitetaan ostajalle, niin silloin se on todennäköisesti kaupan este.

Mielestäni paras tapa korjata lattia on seuraava:
Poistetaan kaikki jäänteet ja...


Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / 2-etyyliheksanolin poistaminen ja eristäminen lattiaremontilla kerrostalossa":
profiilikuva
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (28.2.2017 klo:9:16) kommentti

Kiitos vastauksesta! Olin tullut itsekin tämän jälkeen tulokseen että kalvo ei ole ratkaisu. Olen saanut käsityksen, ettätutkittu vaihtoehto 2-etyyliheksanolin poistamiselle on myös betonin kuumennus ja tuuletus, mutta tämän pitäisi kestää peräti 2-3 viikkoa. Onko tähän mitään edullisia käytännönvinkkejä? Ollaan käytetty infrapunaa, mutta tämä laite meillä nostaa vain huoneilman lämpötilaa. Lisäksi käytetään pientä puhallinta, jolla saa jo vähän korkeamman lämmön kohdistettua lattiaan, mutta hyvin pienelle alueelle kerralla. Ei olla hiottu betonia/vanhaa tasoitetta erityisesti liiman alta. 



Mitkä ovat riskit/tulevaisuus, jos tätä hajoamistuotetta jää kerrostalon ylimmän kerroksen lattian alle kuivaan betoniin? Jatkaako se leviämistä kuivassa betonissa ikuisesti joka suuntaan? Lattian poisto poisti hajuhaitan ja vähensi varmaan määrääkin paljon. Lisääntyykö määrä pikkuhiljaa taas, jos hajoamisprosessi jatkuu betonissa?



Miten valitsemme askeläänieristeen, joka hengittää + ei aiheuta uutta kemikaalista reaktiota? Joutsenmerkki?



Jäsenen antama (1.8.2017 klo:21:29) kommentti

 



Moi,



Hmm. kiinnostaisi tietää, että miten kerrostalon ylimmän kerroksen lattia olisi niin märkä ellei sitten vesivahinkoa ole tapahtunut? Se kuivaa alaspäin ja myös ylöspäin mosaikkiparketin läpi? Eli käsitinkö oikein, että olisi liimattu suoraan kosteaan betoniin ja reaktio olisi vieläkin, vaikka betoni kuiva nyt varmaan 36-vuoden jälkeen. Toki näin voi olla teoriassa. Otitteko ilmanäytteen, josta ilmeni 2-E-1H:ta vai lattiasta näyte? Mikä oli tulos?



Itsellä on  ok-talossa maanvarainen laatta ja samanlailla liimalla korkkipohja ja päällä mosaiikkiparketti. Parketissa ei ole kosteudesta merkkejä, joten kiinnostaisi oikeasti miten päädyitte johtopäätökseen, että 2-etyyli-1-heksanoli johtuisi tuosta korkkiliimasta? Ei hajuja tms.



Ja joo tuollainen tuote/alusmateriaali  muuten on mikä "imee" itseensä vocit ja päästää kosteuden läpi eli CTRAP. Toimii n. 40-100 vuotta, käytetään Ruotsissa kouluissa yms ja jo Suomessakin. Kerostalossa ei tarvita sen ja päällilattian väliin muovikalvoja, koska kyllä käsittääkseni kerrostalon ylimmän kerroksen lattian pitäisi kokolailla kuiva olla..



Toki tuo rouhiminen  ja kapselointi on viimesen päälle teh



Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Perustusten kevennys/uusi näkökulma

Hei!Olemme rakentamassa asuinrakennusta kohtuullisen silttikerroksen päälle. Pohjatutkimuksen tekijä suositteli seuraavanlaista rakennetta mielestään paalutusta järkevämm...