• Etusivu
  • LVI

Viikon kysymys: Ilmanvaihtokanavasta tippuu vettä?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.03.2025
1920 nainen pyyhkii pöydälle tippunutta vettä

Kolmesta Ilmanvaihtokanavista tippuu vettä, kanavat ovat imuventtiileitä (sijaitsevat alakerrassa keittiössä, alakerran khh:ssa ja yläkerran kph:ssa). 1½ kerroksinen omakotitalo on v. 2010 rakennettu.

Talossa on koneellinen ilmanvaihto sekä lämmöntalteenotto. Ilmanvaihtoputket menevät välipohjassa (ei eristetty) ja siitä nousevat ylös yläpohjaan, jossa ilmanvaihtoputket ovat eristetty, sekä yläpohja on puhallusvilloitettu.

Missä ja mikä vika?

Vastaus:

Ilmanvaihtokanavista tippuvalle vedelle voi olla useampikin syy. Tällaisia ovat muun muassa:

Puuttuva tai riittämätön eristys ilmanvaihtokanavissa.

Kylmissä ullakkotiloissa kulkevat ilmanvaihtokanavat tulee eristää, sillä puutteellinen eristys voi aiheuttaa kondenssiveden muodostumista, mikä taas johtaa veden tippumiseen ilmanvaihtokanavasta.

Liian alhainen lämpötila tuloilmalle

Kylmä tuloilma voi aiheuttaa kosteuden tiivistymisen ilmanvaihtokanavien sisäpintoihin. Tämä on ongelma erityisesti talviseen vuodenaikaan. Kuten puuttuvan eristyksenkin kohdalla, myös kylmä tuloilma voi aiheuttaa kondenssiveden kertymistä.

Vika ilmanvaihtokoneessa tai kanavissa?

Tästä esimerkkinä lämmöntalteenottolaitteen kondenssivesiviemärin tukkeutuminen tai virheellinen asennus (esimerkiksi kaltevuus on virheellinen), jolloin vettä saattaa kertyä laitteeseen tai putkistoon ja päästä ilmanvaihtokanaviin ja lopulta tipahdella esiin venttiileistä. Myös likaiset ja tukkeutuneet suodattimet voivat estää asianmukaisen virtauksen ja sen myötä aiheuttaa kondenssiveden kertymistä.

Ilmanvaihtojärjestelmä ei ole tasapainossa

Onko ilmanvaihtojärjestelmä tasapainotettu tulo- ja poistoilman välillä. Epätasapaino voi johtaa paine-eroihin, jotka taas aiheuttavat kosteuden tiivistymistä.

On tärkeää tunnistaa syy veden tiputtelulle sekä korjata se viipymättä. Kosteus rakenteissa ei ole hyväksi ja voi aiheuttaa vaurioita tai edistää homeen muodostumista. Sisäilman laadulla ei kannata leikkiä.

Suosittelemme kääntymistä pätevän LVI-alan ammattilaisen puoleen ongelman selvittämiseksi ja korjaamiseksi.

LVI
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

Viikon kysymys mietityttää.
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
20238_82950.jpg
Miksi kärhö ei kuki? Asiantuntija vastaa
Miksi 3 v. kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton