• Etusivu
  • LVI

Varaajalla lämmitysjärjestelmä tehokkaaksi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kaukora Oy
Julkaistu 10.02.2014
20142_37893.jpg

Asunnon kokoon ja lämmönlähteeseen perustuva varaajan mitoitustaulukko. Aurinkokennojen varauskykyyn vaikuttaa järjestelmän mitoitus ja toteutus (joissakin kohteissa todelliset arvot saattavat vaihdella paljonkin). (klikkaa taulukko isommaksi)

LVI-suunnittelu on aina iso osa rakennusprojektia. Niin uudisrakentaja kuin lämmitysjärjestelmän saneeraajakin joutuu puntaroimaan mahdollisten lisäkustannusten arvoa järjestelmän toimivuudelle ja käytännöllisyydelle.

Lue lisää Akvatermin lämmönvaraajista

Yksi mahdollisia lisäkustannuksia aiheuttava komponentti järjestelmässä on lämminvesivaraaja. Moni järjestelmä kykenee toimimaan ilman sitä, mutta sen hyödyt ovat kuitenkin merkittävät. Siksi jokaisen kyseistä päätöstä puntaroivan olisi hyvä tutustua varaajan hyötyihin niin käyttöiän, muodostuvien kustannusten ja säästöjen kuin itse järjestelmän toimivuuden ja käytännöllisyydenkin kannalta.

Lämpöpumput sisältävät usein jo itsessään käyttövesivaraajan. Siksi moni lämpöpumpun hankkija jättää erillisen varaajan hankinnan jo suunnittelun alkuvaiheessa pois hankintalistalta. Kuitenkin erillinen lämminvesivaraaja kytkettynä pumpun rinnalle on useimmiten ainoastaan hyödyksi. Oikein säädetyn ja kytketyn varaajan lisääminen järjestelmään vähentää merkittävästi pumpun käynnistysmääriä ja näin pumpun käyttöikä kasvaa. Pumpun oman käyttövesivaraajan teho ei aina riitä kulutushuippujen käyttöveden tuottamiseen. Lisäksi varaaja-pumppu –yhdistelmällä voidaan rakentaa järjestelmä niin, että pumpun koon ei tarvitse olla yhtä iso kuin ilman varaajaa ja näin saadaan kustannussäästöjä. Pumpun rinnalle kytketty varaaja mahdollistaa myös hybridiajattelun eli sen, että päälämmönlähteen rinnalle kytketään nyt tai tulevaisuudessa muita lämmönlähteitä - esimerkiksi tulisija tai vaikkapa aurinkopaneelit.

Aurinkolämmön talteenotolla optimoitu veden käyttö

Aurinkolämpöä hyödynnettäessä varaajan lisääminen järjestelmään on lähes ehdoton ratkaisu. Varaajalla varustettu järjestelmä kykenee valjastamaan auringosta saadun energian alemmilla lämpötiloilla verrattuna pelkällä ulkoisella vaihtimella varustettuun järjestelmään. Aurinkolämmön talteenotto varaajan sisälle sijoitetun kierukan avulla minimoi veden sekoittumisen varaajan sisällä - kerrostuminen tehostuu ja eri lämpöiset vesikerrokset saadaan optimoidummin käyttöön. Lisäksi ulkoinen vaihdin vaatii erillisen kiertovesipumpun, mikä lisää energiankulutusta. Riittävän iso massavesivaraaja kykenee myös varastoimaan paljon energiaa. Aurinkoisenakaan päivänä lämpöä ei tarvitse hukata nesteen kiehumisen pelossa vaan varaajan vesitilavuus kykenee säilyttämään lämmön varaajassa tehokkaasti siihen saakka, kun sitä tarvitaan.

Varaaja vähentää hiukkaskuormaa

Perinteisesti varaajia on hyödynnetty parhaiten puukattilan kumppanina. Varaaja kasvattaa vesitilavuutta, johon lämpö varataan. Näin sekä lämpöä että käyttövettä on saatavissa pidemmän aikaa ja kattilan lämmitysväli voi olla esimerkiksi yksi vuorokausi. Veden kiehumisriski pienenee ja myös kattilan hyötysuhde paranee. Varaajan vankan eristyksen ansiosta vesi säilyy pidempään lämpimänä kuin itse kattilassa. Varaajan ja kattilan väliin on hyödyllistä kytkeä latauspumppu, jolla kattilan vesi saadaan siirtymään optimoidulla tavalla varaajaan. Oikein kytketyn varaaja-kattila –järjestelmän myötä kattilan palaminen saadaan optimaalisemmaksi, mikä vähentää myös hiukkaspäästöjä ja ympäristölle aiheutuvaa kuormaa.

Hybridivaraaja, johon kytketty useita lämmönlähteitä.
Hybridivaraaja, johon kytketty useita lämmönlähteitä.
Kaukora Oy
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
20074_4346.jpg
Akvaterm-lämmönvaraaja
Ketju on yhtä vahva kuin…Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.Lisätietoa lämmönvaraajista
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
Punaisesta tiilestä muurattu seinä
Tiilirakenteiden yleisimmät puhdistusmenetelmät
Mekaaninen puhdistusMekaanisia puhdistusmenetelmiä ovat harjaus ja kaavinta. Näitä kannattaa yrittää aina ensimmäiseksi. Harjaus ja kaavinta ei kuitenkaan sovi sellaisiin likatahroihin, jotka voivat levitä (esim. öljy, rasva, tuore maali, rasvainen noki, jne.) Harjaus ja kaavinta tehdään aina kuivaan rakenteeseen. Sopivin työväline on jäykkä kuituharja, ns. juuriharja. Kaavinta suoritetaan parhaiten puulastalla tai rakenteen värin mukaisella tiilen kappaleella. Metalliharjaa tai -kaavinta ei saa käyttää, sillä niistä jää helposti tummia jälkiä.
Kivijalka-podcast Tulikivi
Tehoa takkaan puhtaammin ammattilaisen vinkeillä - kuuntele uusin podcast
Oletko harkinnut takan vaihtoa? Tai oletko käyttämässä takkaa ensimmäistä kertaa kotisi lämmitykseen? Kivijalka-podcastissa kysymme kahdelta alan ammattilaiselta monia tulisijoihin ja sen käyttöön liittyviä kysymyksiä. Jakson pääteemana on tulisijan vaihtamiseen liittyvät asiat. Miksi tulisijaremontti kannattaisi tehdä ja mitä asioita siinä pitäisi ottaa huomioon. Esille tulee myös muutama vinkki, miten puita kannattaisi polttaa oikeaoppisesti.Kivijalka-podcastissa puhutaan asumiseen, teknologiaan sekä tietenkin rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvistä aiheista.(Podcast on tallennettu 2022 vko 5.)
20156_43673.jpg
Maaviilennys maalämpöpumpullesi huonekohtaisesti
Cool-IN on NIBE-maalämpöpumppuja varten kehitetty viilennyslaitteisto sisätilojen energiatehokkaaseen ja taloudelliseen viilennykseen.Maaviilennys on erittäin turvallinen, helppo ja energiatehokas ratkaisu varmistaa raikas ja miellyttävä sisäilma. Maaviilennyksen avulla maalämpöinvestointi saadaan hyödynnettyä täysin.Maalämpöjärjestelmän maapiirin hyödyntäminen on edullinen tapa jäähdyttää, sillä kustannuksia syntyy vain kiertovesipumpun ja puhaltimen moottorin käyttämästä sähköstä. Pitkäaikaisessa käytössä maaviilennys on erityisen taloudellinen ja myös asukkaalle tasaisena miellyttävämpää kuin hetkellinen jäähdytys.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton