• Etusivu
  • Rakentaminen

Vapaa-ajan kiinteistöjen jätevesien käsittely

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.07.2011
20117_27094.jpg

Haja-asutusalueella sijaitsevien vapaa-ajan kiinteistöjen jätevesien käsittelyä koskevat mm. seuraavat määräykset:

Hajajätevesiasetus (209/2011), joka edellyttää, että kiinteistöjen jätevesien käsittely on asetuksen vaatimusten mukaisella tasolla 15.3.2016 mennessä.

Alueellisesti löytyy paikallisia ympäristönsuojelumääräyksiä.

Esimerkiksi Porissa:

Porin kaupungin ympäristönsuojelumääräykset (14.6.2010), joiden mukaan ranta- ja pohjavesialueilla sovelletaan hajajätevesiasetuksen mukaisia tiukempia puhdistustehovaatimuksia. Määräyksissä on säädelty jätevesijärjestelmien vähimmäisetäisyydet vesistöön (20m), teihin (5m), talousvesikaivoihin (30-50m) ja pohjaveden pintaan (0,25-1,0m). Lisäksi saostuskaivojen ja umpisäiliöiden tyhjennystiheyksille on annettu vähimmäisvaatimukset (umpisäiliöt riittävän usein ja saostuskaivot riittävän usein, kuitenkin vähintään kerran vuodessa).

Jos kesämökilläsi on (esimerkkejä)…

- Kuivakäymälä ja käyttövesi kannetaan sisään ja ulos (ns. kantovesi); vähäiset pesuvedet voi johtaa suoraan maahan, huolehdit vain etteivät pesuvedet valu suoraan vesistöön.

- Kuivakäymälä ja käyttövesi pumpataan käsin käyttöön, pesuvedet johdetaan viemäriä pitkin ulos (tiskiallas, lavuaari); pesuvedet voidaan esim. johtaa pienen saostussäiliön (200-300 litraa) kautta yksinkertaiseen imeytysjärjestelmään (esim. imeytyskaivo) tai suoraan tehdasvalmisteiseen, mökkien pesuvesille suunniteltuun harmaavesisuodattimeen tms.

- Kuivakäymälä ja juokseva vesi (paineellinen); pesuvedet voi johtaa esim. 2-osaisen saostussäiliön kautta maaperäkäsittelyyn (maaperäimeyttämö tai -suodattamo) tai suoraan esim. harmaavesisuodattimeen.

- Vesivessa (wc) ja juokseva vesi (paineellinen); jätevesien käsittelyjärjestelmä on valittava asiantuntijan kanssa.

Miten tulee edetä, kun rakennetaan kiinteistökohtainen jätevesijärjestelmä tai sitä parannetaan?

Kiinteistön jätevesijärjestelmän rakentaminen tai parantaminen edellyttää rakennusvalvontaviranomaisen myöntämää toimenpidelupaa. Uudisrakentamisessa tai laajennuskohteissa jätevesiasiat käsitellään rakennusluvan yhteydessä. Joka tapauksessa hanke aloitetaan ottamalla yhteyttä LVI-suunnittelijaan, joka laatii lupahakemukseen liitettävän suunnitelman juuri kyseessä olevalle kiinteistölle. Suunnitelma on kansankielellä sanottuna perustelu sille, miksi kyseiselle kiinteistölle on suunniteltu juuri tietty järjestelmä. Hyvän suunnittelijan ominaisuuksiin kuuluu vaihtoehtoisten järjestelmien esittäminen kiinteistön omistajalle. Kun suunnitelma on tehty ja asianmukaiset luvat hankittu, järjestelmä voidaan asentaa.

Vesivessa vai kuivakäymälä mökille?

Kuivakäymälä eli huussi sopii hyvin kesämökille. Se on vesivessaa edullisempi ja ympäristöystävällisempi. Oikein hoidettuna kuivakäymälä on siisti ja hajuton. Nykyisin on olemassa useita erilaisia ja käyttökelpoisia käymäläratkaisuja, joista lisätietoa saa mm. www.huussi.net.

20117_27093.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20232_80831.jpg
Pihan valaisu kestävillä ledeillä
Kevät alkaa olla valloillaan monin paikoin, eikä kunnon talvea ainakaan etelämmässä Suomea saatukaan. Pihanrakentaminen alkaa olla monelle ajankohtainen asia ainakin suunnitteluasteella, joten on hyvä aika katsahtaa pihalle ja havainnoida talviaikaan pimentoon jäävät piha-alueet. Kun asennuskausi pääsee jälleen alkamaan, on pihan sähkövetojen aika ja valaisimet voi asentaa paikoilleen.
20231_80569.jpg
Tehtaan suojissa on mahdollista rakentaa huippulaadukas omakotitalo
Voidaanko omakotitalo todella rakentaa näin? – Sateelta suojassa, hyvässä järjestyksessä ja vain kolmessa viikossa. Kiiruna Talojen talotehtaalla rakennetaan muuttovalmiita omakotitaloja. Rakentamisen vakaat olosuhteet mahdollistavat valmiiden kotien tasaisen korkean laadun.
20101_20044.jpg
Tapiola Kotimatka - riskittömämpi tie uuteen kotiin
Kodinvaihtoon liittyy paljon monitahoisia kysymyksiä. Tapiola Kotimatka on valmis toimintamalli, jossa asunnonvaihtoa harkitseva voi selvittää kaikki päätöksen tekemiseen tarvittavat seikat luotettavasti, asiantuntijoiden avulla.
20205_65009.jpg
Kun julkisivu kaipaa paikkausta
Julkisivut joutuvat Suomen sääoloissa kovalle koetukselle, minkä vuoksi niiden oikea-aikaiseen huoltoon tulee kiinnittää riittävästi huomiota.Riittävän ajoissa toteutetulla korjaustyöllä saadaan vahingot minimoitua. Nimittäin betoni- ja rappauspintojen rapistuessa, paljastuu mahdollisesti myös teräsrakenteita, jotka altistuvat mm. korroosiolle.
9_P_139803_1.jpg
Lämmitysjärjestelmän valinta - kuuntele Kivijalka-podcastista ammattilaisten vinkit
Kivijalka-podcastissa puhutaan asumiseen, teknologiaan sekä tietenkin rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvistä aiheista.Tällä kertaa keskustelemme lämmityksestä, lämmitysjärjestelmän valinnasta sekä sen tuomista mahdollisuuksista ja säästöistä. Ammattilaiset kertovat mietteitään vanhoista lämmitysjärjestelmistä ja kurkistetaan myös tulevaisuuden näkymiin. Kuuntele jakso alta tai Kivijalka-podcastin sivuilta!Jos saat KIVIJALASTA polttoainetta ajatuksillesi, niin ota meidät seurantaan! Se onnistuu tilaamalla Rakentaja.fi YouTube-kanava.Voit kuunnella podcastin myös yleisimmissä podcas-sovelluksissa, kuten Spotify,Apple podcastit, Google podcastit jaStitcher.(Podcast on tallennettu 2021 vko 6)
201610_47604.jpg
Terassilasien talviasennuksessa on ideaa!
Lasiterassin asennus onnistuu vuodenajasta riippumatta. Talvi on itse asiassa oiva aika asentaa lasiterassi! Lasitettu terassi tuo lisätilaa myös jouluksi – joulukuusi ilahduttaa terassilla jo ulkoa katsottuna ja pysyy pidempään vihantana, myös lahjat ja jouluruuat voi säilyttää terassilla poissa jaloista, turvassa lumelta ja tuulelta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton