• Etusivu
  • Energia

Tulisijojen ja savupiippujen paloturvallisuuden merkittävin riskitekijä asentamisvaiheessa tehdyt virheet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.09.2024
20211_68082.jpg

Omakotitaloihin asennettavien savupiippujen ja tulisijojen paloturvallisuus on rakennushankkeeseen ryhtyvän vastuulla – useimmiten rakentava perhe, muistuttaa Rakennustuoteteollisuus RTT ry ja Industria Oy Palosuojelurahaston osarahoittamassa hankkeessa.

Hankkeessa kartoitettiin tulisijojen ja savupiippujen riskitekijöitä ja niihin ratkaisuja. Selkein riskitekijä liittyi asennusvaiheeseen.

Palot ovat johtuen savupiipuista ja tulisijoista ovat yleisiä hankkeen mukaan; joka kuudes palo on liittyy savupiippuihin ja tulisijoihin. Pelastustoimen mukaan niitä sattuu pahimpina vuosina jopa 1000. Paloturvallisuuteen liittyvistä nykymääräyksistä keskeisessä roolissa olivat RIL 245-2020 Pienet savupiiput -ohje, jossa on huomioitu ympäristöministeriön savupiippuja koskeva asetus (745/2017), siihen liittyvä opas sekä juuri päivitetyt, savupiippuja koskevat kansalliset soveltamisstandardit (SFS 7009-7015).

Hankkeessa kerättiin viidellä eri paikkakunnalla pidetyistä tilaisuuksista kerättiin osallistujien näkemyksiä merkittävimmistä riskitekijöistä, keinosta estää niitä sekä riskitekijöiden tunnistamiseen liittyvistä haasteista. Hankkeessa esiteltiin myös muun muassa tilastotietoa tulipaloista Pronto-tietokannasta, TTY:n tekemiä savupiippuja koskevia laboratorio- ja kenttätestejä sekä todellisia tulisijoja ja savupiippuja koskevia virhetilanteita FISE:n rakennusvirhepankista.

Maksuttomiin tilaisuuksiin osallistui yhteensä noin pari sataa rakennusvalvonnan edustajaa, paloviranomaista, suunnittelijaa, vastaavaa työnjohtajaa, nuohoojaa, jakelijaa, asentajaa ja alan yritysten edustaa. Tilaisuudet järjestettiin kattavasti eri puolella Suomea: Espoossa, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa.

Hankkeessa todettiin selvästi suurimmaksi riskitekijäksi asentamiseen ja toteutukseen liittyvät tekijät, kuten riittämättömät suojaetäisyydet, tulisijan tai savupiipun uusiminen sekä yläpohjan läpiviennin toteutus.
<p data-block-key="wckl1">Kuva 1. Tilaisuuksiin osallistujien näkemyksiä tulisijojen ja savupiippujen riskitekijöistä</p>
Kuva 1. Tilaisuuksiin osallistujien näkemyksiä tulisijojen ja savupiippujen riskitekijöistä

Tiedon jakamisessa osallistujat pitivät parhaimpana keinona entistä selkokielisempien ohjeiden ja julkaisujen laatimista sekä niihin liittyvien koulutustilaisuuksien ja webinaarien pitämistä räätälöidysti eri kohderyhmille.

Lähde: Rakennusteollisuus RT

Energia
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20179_50203.jpg
Pielinen-mallisto: uudet kiertoilmatakat
Tulikiven uusi Pielinen-takkamallisto koostuu neljästä pienikokoisesta kiertoilmatakasta. Näitä kiertoilmatakkoja on saatavilla kahdella korkeudella ja kolmella eri vuolukiviverhoilulla. Näissä minimalistisen moderneissa takoissa on vaihtoehtoina kulma-, pysty-, vaaka- ja läpiluukku. Samalla ilmeikäs vuolukivi saa uuden kameleonttimaisen tulkinnan: Nobilen.
2106_501867823_20168510415.jpg
Takka käyttökuntoon kahdessa tunnissa
Luvialle rakennettavan vapaa-ajan asunnon tulisijaksi valittiin Tulikiven valmistakkamallistosta Kaltio takkauuni (nyt jo valikoimasta poistunut malli). Tulikiven valmistakkaratkaisuun päädyttiin, sillä nopea asennus sekä tulisijan käyttö rakennusaikaisessa lämmityksessä houkutteli rakentajaa - talvi kun oli jo ovella asennuksen aikaan.Lisätietoa Tulikivi-takoista
20168_47193.jpg
10 hyvää syytä valita tiilipiippu - tiesitkö nämä?
Kaipaako piippusi uusimista tai oletko vasta rakentamassa uutta kotia? Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja. Lisäksi tiilipiippu on pitkäikäinen ja toimiva ratkaisu. Tiili onkin yksi perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali.
Tulikivi Koli S classic takka
Takkojen energiamerkinnät pakollisiksi
Vuodenvaihteessa myynnissä oleviin takkoihin ilmestyivät kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit. Sähkölaitteissa energiamerkin tarkoitus on auttaa vähentämään sähkönkulutusta omilla ostovalinnoilla. Takkojen energiatehokkuudella tarkoitetaan sitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön. Olennaista on, että lämpö ohjautuu huoneisiin, eikä karkaa harakoille savukaasujen mukana. Asetus takkojen energiamerkinnöistä julkaistiin jo vuonna 2015, mutta se astui voimaan 1.1.2018. Asetus liittyy EU:n ekosuunnitteludirektiiviin, jolla ohjataan valmistajia parantamaan tuotteiden energiatehokkuutta.
20232_80792.jpg
Ecodesign-direktiivi: mistä on kyse, ja miksi siitä kannattaa kiinnostua?
Oletko kuullut puhuttavan Ecodesign-direktiivistä? Kyseessä on tulisijoja koskeva tuore ekosuunnitteluasetus, joka määrittelee uudelle myytävälle takalle päästövaatimukset sekä kuukausittaisen energiatehokkuuden minimirajan. Melkoinen direktiivi eikö, mutta mitä se tarkoittaa sinulle konkreettisesti?
Tulikiven takka olohuoneessa
Herkullista ruokaa leivinuunissa
Varaava tulisija on varma lämmönlähde ja moderni ruoanlaittaja. Tulikiven uudet tulisijat on varustettu nykyaikaisella tulipesällä ja ilmansäätöjärjestelmällä, joka polttaa puun puhtaasti ja tehokkaasti, jolloin puuta kuluu vähemmän kuin vanhoissa tulisijoissa. Ekologinen kokkaaja säästää sähköä tekemällä ruokaa, paistamalla sämpylät ja pullat leivinuunissa. Leivinuunin lämmössä hautuu niin pataruoat kuin paistitkin mureiksi ja maukkaiksi. Puulämmitys antaa oman arominsa ruokaan.Lämmönlähteenä varaava tulisija antaa lämpöä pitkään ja on aina valmiina käyttöön sähkökatkoksista huolimatta, koska se on ainoa sähköstä riippumaton lämmönlähde. Lisäksi tulisijalla lämmitettäessä säästää sähköä huomattavasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton