• Etusivu
  • LVI

Takan energiatehokkuus, palotekniikka sekä rakennusmääräykset

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 30.09.2022
20222_76890.jpg

Jaani V2 valkoisella hiertopinnalla ja sinkinharmaalla laatalla.

Tulisija on tarpeellinen varuste suomalaisissa kodeissa, se edistää kodin huoltovarmuutta ja huoltovarmuus on erityisen tärkeä nykypäivänä. Mahdolliset sähkökatkot eivät millään lailla estä tulisijan käyttöä, puulämmitys toimii aina ilman sähköä, se onkin itseasiassa ainoa lämmitysmuoto, joka toimii puhtaasti ilman sähköä. Lämmityksen lisäksi tulisijalla valmistat ruokaa melkein kuin lämmityksen sivutuotteena.

Energiatehokkaiden ratkaisuiden kehittäminen markkinoille sekä niiden hankkiminen omaan kotiin ovat osittain seurausta tiukentuvista rakennusmääräyksistä sekä tällä hetkellä korkeasta energian hinnasta. Miten hyvää energialukua sitten tavoitellaan? Esimerkiksi tiiviimmällä rakennustavalla sekä tiukasti kontrolloiduilla ilmanvaihtojärjestelmillä. Tiesitkö, että voit ottaa energiatehokkuuden huomioon myös takan kohdalla?

Modernin takan koko toimintaan vaikuttaa itse takan tulipesä, se optimoi takan käytön tiputtaen samalla takan päästöt pienemmiksi verrattuna perinteiseen tulipesään. Kehitystyön yhteydessä tulipesän kokoa ei ole lähdetty pienentämään lisäosia käyttämällä, vaan palotekniikka on suunniteltu kiinteäksi osaksi tulipesää. Koska rakenne on onnistuttu pitämään yksinkertaisena, myös mahdollisesti tarpeen olevat huoltotoimet on helppoja suorittaa.

Mikä on varaava takka?
Tutustu keraamisten tulisijojen mallistoon

Paloilma huonetilan kautta tulisijaan

Riittävän paloilman saanti

Mutta entä sitten se kuuluisa paloilma? Jotta puiden poltto onnistuu tulisijassa, tulee tulipesään saada riittävästi raikasta ilmaa. Toisinaan tämä riittävän paloilman saanti voi olla haasteellista. On olemassa pari erilaista tapaa tuoda paloilma tulisijaan: suoraan ulkoa tulisijaan, ulkoa huoneilman kautta kierrätettynä tai suoraan tulisijaan paloilmahormin kautta. Se, mihin ratkaisuun päädytään riippuu valitusta tulisijatyypistä.

Kun ollaan toteuttamassa uudisrakennusta, kannattaa paloilman tuonti huoneistoon tehdä hallitusti joko korvausilmaventtiiliä käyttäen tai kanavoimalla paloilma tulisijaan suoraan. Kun paloilma tuodaan suoraan ulkoa, on sillä nähtävillä useampia etuja sekä asumisviihtyvyyteen että tulisijan toimintaan.

Tulikivi Raita, Satin White.
Tulikivi Raita, Satin White.

Se, miten paloilma tuodaan ja paljonko sitä tarvitaan vaihtelee tuotekohtaisesti. Paloilmareitti tulee muistaa ottaa huomioon jo silloin, kun rakennuksen ilmanvaihtosuunnitelmia ollaan tekemässä.

Rakennusmääräyskokoelma RakMk2017 sanoo asiasta seuraavaa:
"RakMk2017: Erityissuunnittelijan on suunniteltava tulisijan ja erillispoistojen käytön vaatima lisäulkoilmavirran saanti siten, että rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä toimii hallitusti ja rakennuksen tai huonetilojen paineet eivät muutu haitallisesti."

Paloilma ulkoa tulisijaan

Mitä etuja saavutat, kun paloilma tuodaan suoraan tulisijaan?

  • Kun paloilma tuodaan tulisijalle suoraan ulkoa, pystytään toteuttamaan riittävä paloilma ilman, että talon oma ilmanvaihtojärjestelmä häiriintyy. Samalla huoneiston ilmanlaatu pysyy hyvänä. Lisäksi tulisija ja hormi pysyvät omana riippumattomana yksikkönään erillään talon ilmanvaihtojärjestelmästä.
  • Kun paloilma on kanavoitu, estetään samalla hallitsemattomat ilmavuodot
  • Hallitun paloilman kanavoinnin etuna ovat: ylimääräinen ulkoilma ei pääse huoneistoon, ikkunoiden avaaminen ei ole tarpeellista, vedontunne poistuu.
  • Paloilman lämmitys tapahtuu puun omaa energiaa käyttäen, joten paloilmaa ei tarvitse erikseen lämmittää. Tulikiven takat on suunniteltu siten, että paloilma saadaan lämmitettyä jo matkalla tulipesään. Näin säästyy energiaa.
Tutustu keraamisten tulisijojen mallistoon

Paloilma hormin kautta tulisijaan

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
LVI
hormit
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20202_62770.jpg
Takka on muutakin kuin vain koriste - luonnollista lämpöä kotiin!
Puulämmitys - se luonnollinen, perinteikäs ja tunnelmallinen tapa lämmittää koti. Tulisija tarjoaa lisälämmönlähteenä varmuutta, sillä se on myös luotettava tapa lämmittää silloinkin kun sähköt ovat poikki. Tulisijalla lämmitys on erinomainen keino säästää esimerkiksi silloin kun sähkö on kalleimmillaan tai on muuten tarve leikata lämmityskustannuksia. Vaikka paukkuvat talvipakkaset antavatkin vielä hetken odottaa itseään, kannattaa niiden tuloon kuitenkin varautua. Takka on myös ainoa lämmönlähde, joka luo aitoa tunnelmaa kotiin. Takkatulen ääreen on helppo jäädä rauhoittumaan kaiken kiireen keskelle.Tiesitkö, että jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija?
20189_54730.jpg
Tunnelmallinen tuli paremmin esille
Olet varmaankin kuullut Tulikiven Karelia-mallistosta? Tämä kyseinen takkamallisto on nyt laajentunut uudella leveäluukkuisella takkamallilla, Saramolla. Saramo-takan vaakaluukku on levein mitä varaavista takoista löytyy, leveys on jopa 75 cm. Tähän uskomattoman suureen tulipesään voit laittaa hiillokselle kypsymään jopa pitkän lohifileen.
20221_74346.jpg
Takka kierrätysmateriaalista
Ekologisuus, energiatehokkuus sekä kierrätys ovat olleet 2020-luvun selkeitä tavoitteita. Tulikivi ottaa osaa tavoitteisiin lanseeraamallaan energiatehokkaalla Kermansavi-mallistolla, jonka takkojen tiivis runkomateriaali on valmistettu jopa 80-prosenttisesti kierrätysmateriaalista.
20193_56948.jpg
Älysovellus auttaa takkapuita palamaan puhtaammin
Kotimainen keksintö automatisoi takan ilmanoton ja estää tahattoman ylilämmittämisenPuun pienpolton päästöistä on käyty vilkasta keskustelua. Takan puhtaaseen palamiseen voi vaikuttaa sillä, miten ilmaa päästetään tulipesään palamisen eri vaiheissa. Harva kuitenkaan jaksaa tai osaa vahtia ilmansäädintä riittävän tarkkaan. Tulikivi on kehittänyt ratkaisuksi Senso-takkaohjaimen, joka automatisoi takan ilmanohjauksen. Ilmansäädin liikkuu automaattisesti palovaiheiden mukaan ja varmistaa sopivan ilmamäärän. Järjestelmän sähköinen ohjaus toimii takkaan asennettujen mittausantureiden avulla. Takkaohjaimeen kuuluu lisäksi älylaitesovellus, joka neuvoo käyttäjää lämmittämään oikein. Se kertoo, milloin puuta kannattaa lisätä ja milloin lämmittäminen kannattaa lopettaa. Senso-takkaohjaimen voi asentaa Tulikiven Karelia-sarjan varaaviin takkoihin.
20235_81741.jpg
Takan tehot yhdistettynä kamiinan kokoon: voiko pieni olla tehokas?
Niinhän se on, tulisija vaatii ympärilleen tilaa – vai vaatiiko? Tulikivi tuo esille malliston, jossa takan tehot on yhdistetty kamiinan kokoon. Voiko pieni olla tehokas?
20234_72285.jpg
Viisi vinkkiä lämmityskautta aloittavalle
Kevään ensimmäiset aurinkoiset ilmat ja räystäästä tippuvat vesitipat tarkoittavat monelle vapaa-ajan asunnon omistajalle kutsua mökkeilyyn. Vastaavasti kellastuvat lehdet ja sienien tupsahtaminen esille syksyn merkiksi muistuttaa yleensä lämmityskauden lähenemisestä.Mökki- sekä lämmityskauden alkaessa on hyvä muistaa muutama vinkki takan lämmittämisen suhteen. Takan lämmityskauden aloitus vaatii hieman valmistelua. Usein ensimmäiset tulet takassa saakin palovaroittimet soimaan napakkaa säveltään. Takka nimittäin lähtee kyllä vetämään, mutta hetken kuluttua savut tulevatkin sisälle täysin kutsumatta.Kylmää tulisijaa ja hormia ei kannata ottaa käyttöön ilman, että huomioit nämä esille tuotavat asiantuntijan vinkit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton