• Etusivu
  • Talo

Täydelliset järjestelmät antavat turvallisuutta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.04.2009
200810_13501.jpg

Vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain Suomessa vesivahinkokorvauksia liki 100 miljoonan euron arvosta. Rakentaja tekeekin käyttövesi- ja lämmitysjärjestelmää valitessaan tärkeän ratkaisun. Liian usein "järjestelmä" kootaan yhteen sopimattomista osista. Vaurioiden korjaaminen on yleensä vaivalloista ja kallista.

Vesivahinkojen syyt


Tyypillisiä vesivahinkojen syitä ovat suunnitteluvirheet, huolimaton asennustyö, metalliputkien syöpyminen sekä pakkasen aiheuttamat vauriot. Nämä ovat vältettävissä ammattilaisten käytöllä ja moderneilla täydellisesti yhteensopivilla järjestelmillä. Rakennusmääräykset edellyttävät vaihtokelpoisia käyttövesiratkaisuja, joissa mahdollinen vuoto ei tunkeudu rakenteisiin, vaan se voidaan johtaa näkyviin.

Lisätietoa käyttövesijärjestelmästä...

Yhtenäinen käyttövesijärjestelmä


- Käyttövesijärjestelmä vaikuttaa sekä veden laatuun että kosteusturvallisuuteen. Käyttövesiverkoston tulisi olla yhtenäinen järjestelmä, jonka osat sopivat yhteen ja muodostavat kauttaaltaan vesitiiviin kokonaisuuden. - Rakenteisiin upotettavissa Uponor-käyttövesijärjestelmissä virtausputket on asennettu suojaputkeen, joka estää mahdollisen vuotoveden joutumisen rakenteisiin. Uponor-komposiittiputkeen perustuva ratkaisu asennetaan rakenteiden päälle. Tätä ratkaisua käytetään yleisesti saneerauksessa.

Terveellinen ja turvallinen pex-materiaali


Järjestelmän osien tehdasvalmisteisuus on etu. Hankalissa työmaaolosuhteissa tehtävän työn aiheuttamien virheiden vaara vähenee. Tästä syystä tehdasvalmisteiset jakotukkikaapit komponentteineen ovat luotettava ratkaisu. Uponorin käyttövesijärjestelmien materiaalina on kierrätettävä ja ympäristöystävällinen pex-materiaali. Putket ovat kevyitä, lujia ja joustavia. Korroosiovaurioiden vaaraa ei ole. Veteen ei liukene maku- tai terveyshaittoja aiheuttavia epäpuhtauksia. Rakentamisvaiheen paloturvallisuus lisääntyy, koska tulitöitä ei jouduta tekemään.

200810_13502.jpg
  1. Vuotosuojattu jakotukkikaappi, jossa on avattavat reikäaihiot putkiläpivienneille.
  2. Tiivisteelliset läpivientiholkit suojaputkien liittämiseksi vesitiiviisti jakotukkikaappiin.
  3. Ylivuotoputki, joka johtaa mahdollisen vuotoveden lattiakaivolliseen tilaan.
  4. Kylmän ja lämpimän veden jakojohdot tiiviiden suojaputkien sisällä.
  5. Kytkentäjohdot tiiviiden suojaputkien sisällä.
  6. Virtausputkien liitokset luotettavasti ja nopeasti Q&E-liittimillä.
  7. Hanakulmarasiassa tiivis liitäntä suojaputkelle.
  8. Hanakulmarasian tiivistelaippa liittyy vesitiiviisti seinän vedeneristykseen.

Jäätymisvauriot estettävissä


Jäätyneiden putkien sulattelu ja mittareiden vaihto aiheuttaa harmia ja rahan menoa. Usein putkien jäätyminen rikkoo myös muita vesijohtoverkoston laitteita. Rakennuksen ulkopuolisena lämpö- ja vesijohtona käytettävä lämmitettävä Uponor Ecoflex Supra estää vesi- ja lämpöjohtojen jäätymisen.

Mantle estää jäätymisen läpivienneissä

200810_13503.jpg

Vesijohtojen jäätyminen tapahtuu usein perustusten läpivienneissä tai alituksissa, lattian tai seinän läpivienneissä tai ullakkotiloissa. Uponor Mantle - suojaputki suojaa tällaisissa kohteissa. Asentamisen kustannukset ovat vain murto-osa sulattamisen aiheuttamista vaivoista ja kustannuksista. Suojaputki sopii vanhoihinkin rakennuksiin, sillä se voidaan asentaa ongelmille herkiksi osoittautuneisiin paikkoihin helposti myös jälkiasennuksena.

Tutustu tarkemmin Mantleen...

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20094_16213.jpg
Ilmanvaihtojärjestelmän valinta
Jo varsin alkuvaiheessa kohteeseen päädyttiin valitsemaan Uponor Pientaloratkaisu, johon yhtenä osana kuuluvat ilmanvaihtokanavat. Rakentaja.fi-sivustolla tutustuttiin myös Vallox-ilmanvaihtokoneisiin ja Rakenna & Remontoi-messuilla, Valloxin osastolla perehdyttiin tarkemmin eri vaihtoehtoihin ja sopiva ilmanvaihtokone matalaenergiataloon löytyikin. Ilmanvaihtosuunnitelmiakin tutkittiin ja Valloxin ehdotuksesta annettiin lopullinen suunnittelu Kaartecno Oy:n tehtäväksi. Uuden suunnittelun yhteydessä päädyttiin valitsemaan autotalliin oma pienempi ilmanvaihtokone, joka pitää tallin kuivana. Suunnittelija onnistui optimoimaan tarvittavien kanavien määrää ja ilmanvaihtokoneen sijoituspaikaksi valittiin tekninen tila.
20213_69024.jpg
Viikon sisustusidea: Millainen on bohotyyli?
Boho sisustus on ehdottomasti kodikasta boheemilla tvistillä. Boho sisustuksessa näkyy luonnollisuus niin rottinkikalusteina, meriheinälamppuna kuin vanhan puun ja laudan uusiokäyttönä.
20234_81394.jpg
Energiaremontti aurinkopaneeleilla - miksi se kannattaa?
Sähkön rajusti heittelehtivät hinnat ovat viime aikoina saaneet monet pohtimaan sähkönkulutustaan sekä miettimään keinoja kustannusten hillitsemiseksi. Kohonneiden kustannusten myötä energiaremonttien kysyntä onkin kasvanut merkittävästi. Energiaremontilla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä, joilla parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta ja hillitään energiakustannuksia. Energiaremontti ei ainoastaan auta säästämään kustannuksissa, vaan se usein myös parantaa asumisviihtyvyyttä ja -mukavuutta, lisää kiinteistön jälleenmyyntiarvoa, sekä pienentää lämmityksen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.
20081_7939.jpg
Natur betonikattotiili
Betonikattotiili Natur on läpivärjätty, ympäristöystävällinen, kotimainen kattotiili. Se on pintakäsittelyltään maalaamaton ja Suomen ekologisin kattotiilivaihtoehto. Sen värivaihtoehdot ovat punainen ja grafiitti. Mitoiltaan Ormax-tiilen kaltainen, siten helppo ja nopea asentaa. Kotimaisuutensa ja pitkäikäisyytensä ansioiosta se on ekologisin ja käyttöiältään edullisin kattotiilivaihtoehto.
20223_77511.jpg
Mittamieheksi oppisopimuksella? Näin se onnistuu - tutustu Antin kokemukseen!
Rakennusmittaukset ovat rakennusprojektin onnistumisen kannalta erittäin tärkeitä, mutta osaavista mittamiehistä on pula. Oppisopimuskoulutus olisi monelle hyvä työelämälähtöinen tapa opiskella mittamiehen ammatti. Oppisopimuksella opiskeleva kouluttautuu tehden töitä, nostaen palkkaa ja kerryttäen työkokemusta. Näin teki mittamies Antti Linde, joka suoritti Talorakennusalan ammattitutkinnon vuonna 2021 oppisopimuksella reilusti alle vuodessa.
20103_20776.jpg
Näyttävä ja kestävä tiilijulkisivu
Julkisivu on rakennuksen käyntikortti ulospäin ja se kertoo ohikulkijoille kunkin aikakauden arkkitehtuurista.Tiili onkin maailman eniten käytetty julkisivujen rakennusmateriaali. Monituhatvuotisen historiansa aikana tiili on kulkenut ihmisen ja arkkitehtuurin mukana aina tähän päivään asti.Tiilen kauneus perustuu sen luonnollisuuteen. Se valmistetaan savesta ja poltetaan korkeassa lämpötilassa vuosituhansia vanhalla perusmenetelmällä. Valmistuksessa käytettävät tekniikat ovat kehittyneet vuosien saatossa, mutta itse tiilen perusprosessi on kuitenkin aina säilynyt samana. Tiili on myös aina pysynyt muodissa. Se istuu yhtä hyvin suomalaiseen kaupunki- kuin maalaismaisemaankin. Jos ajatellaan esimerkiksi vaikkapa perussuomalaista punatiiltä, on se aina ollut niin omakotirakentajien kuin arkkitehtienkin suosiossa. 90-luvulta näihin päiviin asti ovat vaaleat tiilijulkisivut olleet erityisen suosittuja, mutta yhä useammin nykypäivänä halutaan julkisivut tehdä myös ns. käsinlyödyistä tiilistä.Vaikka markkinoille on ilmestynyt mitä moninaisimpia kilpailevia vaihtoehtoja, on tiili aina säilyttänyt asemansa rakentajien suosiossa, eikä suotta, sillä tiilen puolesta puhuvat sen monet hyvät ominaisuudet.Lisätietoa TERCA-julkisivutiilistä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton