• Etusivu
  • LVI

Sisäilman laadulla on suuri merkitysMaatilarakennusten ilmanvaihdon suunnittelun periaatteet määritetty

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.11.2008
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Sisäilman laadulla on suuri merkitys paitsi karjaeläinten terveyteen ja tuottavuuteen mutta myös työntekijöiden hyvinvointiin. VTT, TTS, Työterveyslaitos ja MTT ovat yhteistyössä selvittäneet, miten suurten maatilarakennusten sisäilmaa voidaan parantaa ilmanvaihdon avulla. Sisäilman laadun parantaminen edellyttää huolellista suunnittelua ja toteutuksen laadunvalvontaa.

Tutkimuksessa luotiin periaatteet kylmän ilmanalan tuotantotilojen ilmanvaihdon suunnittelua varten. Ne perustuvat maatilarakennuksissa tehtyihin ilmanvaihtojärjestelmien laskennallisiin tarkasteluihin sekä suorituskyvyn mittauksiin käytännön kohteissa. Tutkimuksessa vertailtiin erilaisten järjestelmien tehokkuutta ja käyttökelpoisuutta eri tarpeisiin. Tutkimuksen kohteena olivat tuotantotilat, joissa kasvatettiin lypsykarjaa, sikoja, kanoja tai hevosia.

Maatilarakennuksen huonon sisäilman haittoja ovat esimerkiksi työtilojen epäviihtyisyys, työtehon ja sitä kautta tuottavuuden pieneneminen. Äärimmäisiä ongelmia ovat pölyn ja mikrobien aiheuttamat oireet, ammoniakkipitoisuuden tai muun pitoisuuden aiheuttama päänsärky ja sairastumiset.

Maatilarakennusten ilmanvaihtojärjestelmien taso vaihtelee hyvin paljon. Kaikissa tutkimuskohteina olleissa rakennuksissa oli tarpeen tehdä korjaustoimenpiteitä ilmanvaihtojärjestelmiin. Muutostarpeet tutkituissa kohteissa olivat kuitenkin vähäisiä ja liittyivät esimerkiksi mittausantureiden sijoituspaikkoihin tai ohjauslaitteiden säätöihin ja asetuksiin. VTT:n erikoistutkija Ismo Heimosen mukaan ilmanvaihto kotieläinrakennuksissa toimii kuitenkin yleisesti ottaen heikosti, joten maatiloilla pitäisi kiinnittää ilmanvaihdon korjaustoimenpiteisiin nykyistä enemmän huomiota.

Erityisesti on kiinnitettävä huomiota sisäilman laatuun liittyviin vaatimuksiin: lämpötilaan, kosteuteen, raitisilman määrään, hiilidioksidi- ja ammoniakkipitoisuuteen ja pölyn määrään. Laatukriteerejä valittaessa on otettava huomioon eläimet, työntekijät, rakennukset ja tuottavuus. Ilmanvaihtoa voidaan lisäksi parantaa kehittämällä markkinoille uutta teknologiaa, kehittämällä rakentamisen ohjeita ja määräyksiä sekä erityisesti koulutuksen kautta.

Sisäilman laadun parantaminen alkaa hyvästä ilmanvaihdon suunnittelusta ja toteutuksen laadunvalvonnasta. Työssä voidaan käyttää apuna VTT:n laatimaa ToVa-käsikirjaa (ToVa - Toimivuuden varmistaminen). ToVa-toimintaperiaatteiden mukaan aluksi määritetään lopputulokselle sisäilmatavoitteet, jotka teknisen järjestelmän on toteutettava. Lopputulos varmennetaan käyttöönottotarkastuksessa sekä mahdollisesti myös käytön aikana tehtävin sisäilmastomittauksin.

VTT on toiminut hankkeen koordinaattorina sekä mm. laatinut ilmanvaihtojärjestelmien suunnitteluperiaatteet ja mitannut järjestelmien toimintaa. TTS:n vastuualueena oli mm. ilmanvaihdon toimivuuden tuottavuusvaikutusten arviointi, Työterveyslaitos arvioi maatalousrakennusten sisäilmastovaatimukset työntekijöiden näkökulmasta ja MTT järjesti pilotoitavat kohteet.

Tutkimusprojektia ovat tukeneet Maa- ja metsätalousministeriö, Maatalousyrittäjien eläkelaitos (MELA), Elintarviketeollisuusliitto ry. (Lihateollisuusyhdistys), Maatalouskoneiden tutkimussäätiö, Suomen Broileryhdistys ry, Valio Oy, Oy DeLaval Ab, Pellonpaja Oy, Munakunta, Suomen Karjatilatarvike Oy , Mestarifarmi Oy, Leancom Oy sekä tutkimukseen osallistuneet karjankasvattajat.

ToVa – Toimivuuden varmistaminen -käsikirja: http://www.tova.fi/

LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20096_17438.jpg
Nykyaikaista ilmanvaihto
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneeraustaPerinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikastaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä joita lämmitysjärjestelmän uusimisella tavoitellaan. Lämmön talteenotolla varustetussa tulo- poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä. Vallox 90 SE,150 SE ja 200 SE -malleissa lämmön talteenoton tuloilman hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia, mikä ilmenee VTT:n tuotesertifikaateista.Valloxin kaikissa matalaenergiailmanvaihtokoneissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimillavarustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20217_71590.jpg
Autotallista löytyvä aine, josta on apua lähes mihin tahansa
Tällä viikolla ei vinkin aiheena olekaan sisustus vaan nyt saatte vihjeitä erään hyvin tunnetun öljyn käyttöön. Jokainen tuntee sanan CRC, WD-40 tai monitoimiöljy. Vanha viidakon sanonta "Jos mikään muu ei tehoa, kokeile CRC:tä". Niinhän se menee, mutta oletko koskaan kokeillut sitä näin?
Kastelli taloa suunnittelemassa
Tontista talosuunnitelmiin
Alussa oli vain rakentajaperhe, tontti ja toiveet, joiden konkretisoimiseksi sovittiin suunnitteluaika Kastellin kanssa. Toivelista tarkentui ja sai uusia toiveita ympärilleen Kastellin myyntipäällikkö Marja Jantusen haastatellessa rakentajaperhettä.Kun taustatiedot oli koottu, istuttiin starttipalaveriin hahmottelemaan mm. budjettia, aikataulua ja talomallia.Jätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
20222_76835.jpg
Haaveiletko töistä rakennusalalla? Tutustu rekrykoulutukseen
Pula rakennusalan osaavista tekijöistä jarruttaa jo alan yritysten kasvua. Yhdeltä puuttuu maalareita, toiselta kattoasentajia tai maarakentajia. Rekrykoulutus on tehokas tapa löytää uusia tekijöitä. Siitä on hyötyä sekä yritykselle että opiskelijalle itselleen.
200810_13653.jpg
Luonnonkiveä kylpyhuoneeseen
Aidot asiat ja elävät materiaalivalinnat voivat tehdä kylpyhuoneissa ja pesutiloissa ihmeitä. Luksusta kylpytiloihin tuovat marmori- ja graniittipinnat sekä tehosteraidat. Marmoreiden ja marmorimosaiikkien kauniit pintakuviot eri värisävyineen luovat yksilöllisen ilmeen lattioille, seinille ja kivitasoille.Kotimainen vuolukivi ei kopise eikä ole märkänäkään liukas, joten sekin sopii mainiosti kosteiden tilojen laatoituksiin. Lattialämmitteisissä tiloissa vuolukivi on myös ylivoimainen materiaali lämmönvarauskykynsä ansiosta.Lisätietoa luonnonkivituotteista...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton