• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentaja.fi-blogit:Energiatehokkuudesta pientaloissa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20152_42310.jpg

Meillä Suomessa puhutaan hyvin paljon rintamamiestaloista ja nykyaikaisista taloista, joita jotkut henkilöt nimittelevät " pullotaloiksi ". Monissa keskusteluissa kehutaan rintamamiestaloja, jotka ovat hyvin ja oikeaoppisesti rakennettuja, lähinnä siksi, että niissä ei ole käytetty höyrynsulkua ja talot ovat "hengittäviä". Minulla on omakohtaisia kokemuksia niiden " hengittävyydestä ", tuulisilla ja varsinkin pakkasilmoilla.

Sänkyni sijaitsi pääpuoli ulkoseinää vasten, huoneen nurkka oli pääpuolesta vajaan metrin päässä, ulkona 25 astetta pakkasta ja aamuyöllä herätessäni tuntui kuin hiukset olisivat jäätyneet kiinni sängyn päätyyn. Siihen aikaan oli yleisesti käytössä polttotekniikan ihmesaavutus Upo-kultaliekki, polttoöljyllä toimiva jatkuvalämmitteinen kamiina. Ei auttanut muu kuin pipo päähän ja uinailemaan, koska kamiinassa oli jo täydet tehot päällä, lisäksi illalla lämmitetyt pari Porin Matti kamiinaa ja iso leivinuuni.

Oliko ennen kaikki paremmin?

Rakennus ei ollut erityisen energiatehokas ja väittäisin, että niitä löytyy vieläkin maastamme liian paljon. Siihen aikaan öljy ja polttopuu oli halpaa, eikä energiatehokkuudesta paljon keskusteltu, tuskin monikaan tiesi mitä se käytännössä tarkoittaa. Nykyaikaisen pientalon rakentaneelle energiatehokkuus on tuttu juttu, sillä jo rakentamismääräykset ohjaavat energiatehokkuuteen, samoin rakentamista suunnittelevan on otettava asia huomioon.

Rakennuksen muodolla ja koolla sekä sijoittamisessa ilmansuuntiin nähden, ikkunoiden koolla ja sijainnilla sekä niiden lämpöhukkaa vähentävällä rakenteella, samoin ulko-ovien rakenteilla ja niiden tiivis liittyminen rakennuksen runkorakenteisiin, rakennuksen vaipan hyvällä lämmöneristävyydellä, ulkoseinien ja yläpohjan hyvällä ilmanpitävyydellä, ulkoseinien ja yläpohjarakenteiden kylmäsiltojen välttäminen. Näillä kaikilla edellä mainituilla on erittäin suuri merkitys rakennuksen energiatehokkuuteen.

Kirjoittaja on Pekka Niemelä, Porin Rakennusmestarit ja –insinöörit ry

Rakentaminen
keskustelu
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

Mies ja nainen poseeraavat kameralle
Keskustan syke vai lande?
Ollako vai eikö olla kaupungissa? Siinäpä vasta kysymys, johon etsitään vastauksia uusimmassa jaksossa!
Mies ja nainen poseeraavat poscast-studiossa ja hymyilevät kameralle
Unelmien omakotitalo
Unelmiesi omakotitalo voi olla lähempänä kuin luuletkaan! Tämänkertainen jakso on täynnä inspiraatiota unelmien omakotitalon rakentamiseen, siihen liittyviin oppeihin ja asunnon lämmityksen parantamiseen.
Kaksi naista poseeraa kameralle hymyillen
Ullakkohuoneistosta mökille – ammattina asunnot
Onko teillä hetki aikaa puhua asunnon ostamisesta, myynnistä ja kodin remontoimisesta? Uusimmassa jaksossa puhutaan oman kodin remppaamisesta, myynnistä, uuden kodin ostamisesta ja sen remppaamisesta.
Mies ja nainen poseeraavat podcast-studiossa ja hymyilevät kameralle
Elämä on remppoi
Puhutaanko hetki DIY-rempoista, sisustuksesta ja remppaintoilijoiden aarreaitasta? Ensimmäisen kauden päätösjakso huipentuu juuri näihin aiheisiin, kun Nata Salmelan vieraaksi saapuu vaikuttaja Arttu Mustonen.
Kaksi naista poseeraa kameralle hymyillen
Oma tupa, oma lupa
Tämänkertaisessa jaksossa Nata Salmela sukeltaa omakotitaloasumisen maailmaan yhdessä Lotta Salosen kanssa.
Kaksi naista poseeraa kameralle hymyillen
DIY-remppa - uhka vai mahdollisuus?
Monille meistä tee-se-itse -asiat ovat jo ennestään tuttuja, ja on antoisaa nähdä oma työnjälki esimerkiksi oman kodin sisustuksessa. Ohjevideoiden tai -lehtisten parissa vietetyt tunnit kuitenkin herättävät tunteita suuntaan ja toiseen. Vaikka intoa ja halua DIY-remppaamiseen olisi, niin milloin vasaraan tai maalitelaan tarttuminen kannattaa ja milloin on aika kutsua ammattilaiset apuun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton