• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennuslupahakemuksen kokoaminen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.06.2009
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Ote päiväkirjasta.

Meille rakennuslupahakemuksen teki ja toimitti rakennuslupavirastoon pääsuunnittelija. Tosin emme päässeet tässäkään "vetämään lonkkaa"...

Päätimme jättää rakennuslupahakemuksen lupavirastoon heti syyskuussa, jolloin luvasta sai viidenneksen hinnan alennusta. Alennus taisi olla voimassa vuoden loppuun saakka. Hinnan alennus ei ollut merkittävä, mutta koska se sopi aikatauluumme, ajattelimme, että kaikki oli kotiin päin.

Hakemus sisälsi pääpiirustukset talosta, autotalli-katos-varasto-rakennuksesta ja aidasta sekä purkulupahakemuksen vanhasta talostamme.

Pääsuunnittelijamme eli arkkitehtimme kokosi liitteet ja täytti hakemuksen, jonka allekirjoitimme. Erityisen mielenkiintoisia hetkiä koimme energiatodistukseen sekä naapurien kuulemiseen liittyen.

Energiatodistus

Rakennuttajan näkökulmasta energiatodistus-asiaan ensi kertaa perehtyessäni harvinaisen epäselvää oli se, kenelle todistuksen laatiminen kuuluu. Vastuuhenkilö vaihteli sen mukaan, keneltä sattui asiaa kysymään.

Arkkitehtimme kieltäytyi ehdottomasti tekemästä tai osallistumasta energiatodistuksen tekemiseen tai tilaamiseen vedoten erityisammattitaitoon, jota tähän tarvitaan; todistuksen tekee LVI-suunnittelija. Myös rakennuslupavirastossa sanottiin, että energiatodistuksen tekeminen kuuluu LVI-suunnittelijalle. Kun tiedustelin asiaa LVI-suunnittelijaltamme, hän sanoi, että kuuluu pääsuunnittelijan tehtäviin. Mainitsi kyllä, että samassa toimistossa työskenteli insinööri, joka todistuksen pystyisi tekemään. Jätin asian hautumaan, sillä hinta oli huima. Myös televisiossa eräässä ajankohtaisohjelmassa katsottiin todistuksen kuuluvan pääsuunnittelijan tehtäviin. Pääsuunnittelijahan toimittaa todistuksen lupavirastoon allekirjoituksellaan. Myöhemmin meille on kyllä selvinnyt, että kyse taitaa olla ennemminkin siitä, puhutaanko todistuksen tekemisestä vai teettämisestä.

Löysin netistä toimiston, joka tarjosi energiatodistuksen todella edulliseen hintaan. Tätä varten asiakkaan piti vain täyttää heidän verkkopalvelussaan lomake. Toimisto lähetti energiatodistuksen sekä sähköisessä muodossa että postitse asiakkaalle. Täytettävässä lomakkeessa oli osiot mm. talon rakenteista ja pinta-aloista sekä LVI- ja lämmitysjärjestelmistä.

Asiaa palloteltiin aikansa ja loppujen lopuksi minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin täyttää lomake itse ja pyytää kultakin suunnittelijalta erikseen hänelle kuuluvat vastaukset sekä U-arvot harkko-, ikkuna- ja ovitoimittajilta. Pääsuunnittelijamme olisi varmasti voinut tehdä saman työn kuin mitä itse tässä tein. Tältä osin voin kuvitella tehtävän kuuluvan pääsuunnittelijalle. No, tämä tuli tehtyä nyt näin. Jälkiviisaana teettäisin todistuksen kokonaan näitä palveluita tarjoavalla yrityksellä, enkä itkisi parin sadan euron perään. Säästyvät parit raivokohtaukset osuvimpiin tilanteisiin.

Naapurien kuuleminen

Arkkitehtimme toimitti meille naapurien kuulemiseen liittyvät asiakirjat. Meidän tehtäväksi jäi dokumenttien toimittaminen naapureille. Päätimme ojentaa paperit henkilökohtaisesti ja näin varmistaa perille meno. Yksi naapuritaloistamme oli vuokrattu ja omistajat asuivat muualla. Kiire tuli, kun kuulimme, että pariskunta oli lähdössä kahden viikon kuluttua ulkomaille pidemmäksi aikaa. Naapurien kuuleminen toimitettiin rajanaapurien lisäksi naapureille, joiden tonttien kulmat kohtaavat meidän tontin kulmat.

Useimmat naapureistamme laittoivat nimensä heti paperiin ja kommentoivat, että "jokainen saa heidän puolestaan rakentaa omalle tontilleen mitä vain".

Ratkaisussamme oli yksi kaavapoikkeama. Halusimme pitää talon sisääntulopuoleisen seinän rajasta kaavan määräämässä minimietäisyydessä, 4 metrissä. Kyseisen seinän eteen tulevan sisääntulokatoksen osalta syvyydeksi toivoimme 2 metriä, jolloin ylitystä tuli kaavamääräyksiin 80 cm. Sallittu sisääntulokatoksen syvyys olisi ollut tapauksessamme 1,2 metriä, mutta mielestämme se oli liian kapea. Emme halunneet siirtää taloa kauemmaksi rajasta, sillä halusimme talon vastakkaisella sivulla olevan suojaisan pihamme säilyttää nykyisen kokoisena. Samalla siirtäminen olisi tarkoittanut lisää louhimista. Siksi päätimme yrittää poikkeamalla. Tätä ei kaksi naapureistamme odotetusti hyväksynyt. Lisäksi olisimme halunneet autotalli-katos-varasto-rakennuksen kiinni naapurimme rajaan, mutta emme saaneet odotetusti tällekään lupaa.

Kun naapurien kuulemiset oli meille palautettu, huomasin tarkemmin papereita selatessani, että liitteistä puuttuivat aita- sekä autotalli-katos-varasto-rakennuksen kuvat. Soitin heti arkkitehdillemme ja tiedustelin, että eikö näitä suunnitelmia tarvitse esittää naapureille. Vastaus oli, että pitää esittää. Pahoitteli, että oli unohtanut liittää kyseiset kuvat mukaan. Päätin laatia itse saatekirjeen ja lomakkeen, johon naapurit voisivat allekirjoittaa puuttuneet kuvat. Ja ei kun uudelle naapurikierrokselle… Onneksi vastaanotto oli ennemminkin huvittunut.

Projektin vaiheet

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20194_57641.jpg
Löytyisikö sinunkin unelmakotisi Kastellin Kuori-mallistosta?
Kastellilla on 30-juhlavuosi käynnissä ja Kuori on Kastellin juhlavuosimallisto. Kodit ovat kauniita ja käytännöllisiä, moderneja ja ajattomia – aivan kuten suomalaiset toivovat ja Kuori-malliston yksikerroksinen 135-malli tuli kolmanneksi Rakentaja.fi-sivun "Unelmien koti"-äänestyksessä.
20219_72289.jpg
Uusi akkukäyttöinen märkä-kuivaimuri testissä
Koekäytössä ollut akkuimuri osoittautui heti korvaamattomaksi apulaiseksi. Verstaassa, veneellä ja keittiössä imuri tekee juuri sen minkä lupaa: siivoaa niin märän kuin kuivan sotkun.
20161_45161.jpg
Sormatin kiinnitysneuvot ovat kullanarvoisia, mutta ilmaisia!
Vaasalainen Jaakko otti yhteyttä kiinnityseksperttiimme sormat.com – verkkosivuston kysymyslomakkeen kautta. Kiinnityspulma koski käyttövesipatterin kiinnittämistä. Tavallista kinkkisempi kiinnityspulma vaati jopa puukkoon tarttumista, joten hyvät perustelut poikkeukselliselle kiinnitystekniikalle olivat paikallaan.Lue mitä Sormat suositteli!
1_P_107886_1.jpg
Rakennusmääräyskokoelma, mittava uudistus valmis
Ympäristöministeriö on saanut joulukuussa päätökseen vuonna 2013 käynnistyneen rakentamismääräyskokoelman uudistustyön. Mittavassa uudistuksessa kokoelma päivitettiin vastaamaan kestävän ja hyvän rakentamisen nykyaikaisia vaatimuksia, vuonna 2013 voimaan tulleen maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämällä tavalla.Rakentamismääräyskokoelma on uudistettu vaiheittain. Kokonaisuudessaan uudet vaatimukset tulevat voimaan 1.1.2018. Vuoden 2017 puolella vireille tulevissa rakennushankkeissa sovelletaan vielä vanhoja määräyksiä."Uudistamisessa on käyty koko ajan hyvää vuoropuhelua rakennusalan toimijoiden kanssa, ja uusien vaatimusten pääasiallinen sisältö on ollut jo pidempään alalla tiedossa", kertoo rakennusneuvos Teppo Lehtinen ympäristöministeriöstä.Uudistus selkeyttää sääntelyä. Lisäksi yksittäisiä vaatimuksia on vähennetty noin puoleen aiempaan verrattuna. Tämä on tehty rakentamisen laadun vaatimustasoa heikentämättä."Vaatimukset ja suosituksina annettavat ohjeet on nyt erotettu toisistaan, mikä helpottaa vaatimusten soveltamista. Myös korjausrakentaminen on uutena kokonaisuutena mukana. Asetukset ottavat huomioon yhteiseurooppalaiset rakennustuotteiden sisämarkkinat, mikä edistää myös kotimaisen rakennusalan vientiä", Lehtinen sanoo.Kaikkiin asetuksiin on laadittu perustelumuistio. Olemassa olevissa rakennuksissa voidaan pääsääntöisesti soveltaa rakentamisen aikana voimassa olleita määräyksiä.Asetukset julkaistaan Suomen säädöskokoelmassa Finlex-palvelussa. Rakentamismääräyskokoelma on jatkossa ministeriön sähköinen julkaisu, joka tarjoaa kootusti maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset asetukset ja niihin liittyvät suositukset koskien rakenteiden lujuutta ja vakautta, paloturvallisuutta, terveellisyyttä, käyttöturvallisuutta, esteettömyyttä, meluntorjuntaa ja ääniolosuhteita sekä energiatehokkuutta.1.1.2018 voimaan tulevat asetukset päivitetään ympäristöministeriön verkkosivuilla julkaistavaan rakentamismääräyskokoelmaan 2.1. mennessä:ym.fi/rakentamismaarayksetListaus vuoden 2018 alusta voimaan tulevista ympäristöministeriön säädöksistäYmpäristöministeriön ohjeita
20234_81525.jpg
Lasikaide suojaa te­hokkaasti putoa­miselta ja rajaa tyylik­käästi avo­terassia
Viime vuosien aikana, ihmiset ovat alkaneet panostaa entistä enemmän viihtyvyyteen kotioloissa ja vapaa-ajan asunnoillaan. Ajattomuus, modernit ja tyylikkäät ratkaisut sekä turvallisuusaspekti korostuvat etenkin terassirakentamisessa ja rentoutumispaikkojen sisustamisessa. Lasikaiteet ovat nousseet suomalaisten suosioon osana terassirakentamista. Lasikaidetta suunniteltaessa tulee kuitenkin ottaa huomioon myös muutamia turvallisuusseikkoja. Muun muassa lasikaiteen oikeaoppinen kiinnittäminen vaatii suunnittelua ja ennakointia, jotta rakenteesta tulee tukeva ja turvallinen, tyylikkään lopputuloksen lisäksi.
20115_26308.jpg
Bosch uutuus - puukkosaha PSA 9000E nyt Jäsentukussa!
Boschin uusi puukkosaha PSA 9000 E sahaa kaikkea, mihin sahanterä osuu. Sen avulla sahaat esimerkiksi palkkeja, listoja ja metalli- tai muoviputkia, kun rakennat tai remontoit. Nopeudensäätö, SDS-kiinnitteisen sahanterän nopea vaihto ja vankka jalkalevy helpottavat työn tekemistä. Pian onkin valmista!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton