• Etusivu
  • Rakentaminen

Radonpitoisuus on liian korkea yli 50 000 asunnossa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.02.2013
43_P_22363.jpg

Ohjeet pitoisuuden alentamiseksi uudessa radonkorjausoppaassa

Suomessa on yli 50 000 asuntoa, joissa sisäilman radonpitoisuus ylittää enimmäisarvon 400 becquereliä kuutiometrissä. Asunnon radonpitoisuutta voidaan alentaa kohtuuhintaisella korjauksella. Eri korjausmenetelmistä kerrotaan Säteilyturvakeskuksen (STUK) julkaisemassa radonkorjausoppaassa.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama radonpitoisuuden enimmäisarvo 400 becquereliä kuutiometrissä ylittyy arviolta noin 50 000 pientalossa tai kerrostalojen alimpien kerrosten asunnoissa. Korjauksia radonpitoisuuden alentamiseksi on tehty vasta muutamassa tuhannessa asunnossa.

Tehokkaimpia menetelmiä pitoisuuden alentamiseksi ovat radonimuri ja radonkaivo. Radonimurilla imetään ilmaa lattian alta, jolloin maaperän radonpitoisen ilman siirtyminen asuintiloihin vähenee. Esimerkiksi radonimurin asentaminen maksaa 1500–3000 euroa.

STUKin julkaisemassa uudessa oppaassa kerrotaan eri korjausmenetelmistä sekä annetaan niistä käytännön esimerkkejä. Radonimurin lisäksi pitoisuutta on mahdollista alentaa myös ilmanvaihtoa parantamalla tai tiivistämällä perustuksia.

Asuntojen radonkorjaaminen -opas on julkaistu STUKin internetsivuilla (www.stuk.fi), josta se on saatavilla maksutta. Opasta voi myös tilata painettuna Säteilyturvakeskuksesta, jolloin hinta on 17 euroa (sis. alv).

Radon on radioaktiivinen kaasu, joka lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Radonia ei voi mitenkään aistia, ja mittaaminen onkin ainoa keino selvittää pitoisuus.

Uuden asunnon radonpitoisuus kannattaa mitata, jotta mahdolliset korjaustoimet voitaisiin tehdä takuukorjausten yhteydessä. Uusissa asunnoissa radonpitoisuuden tulee olla alle 200 becquereliä kuutiometrissä.

Asuntojen radonkorjaaminen -opas (pdf)...

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20148_40722.jpg
Korjaustyön kotitalousvähennys
Asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja korjaustöistä on mahdollista saada kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennys tarkoittaa, että osan esimerkiksi juuri korjaustöistä aiheutuvista kuluista voi vähentää verotuksessa. Kotitalousvähennys myönnetään vain korjaustyön työn osuudesta; matkakuluista ja tarvikkeista ei saa kotitalousvähennystä.Vuonna 2014 kotitalousvähennyksen suuruus on 2 400 euroa henkilöä kohden, ja työn osuudesta on mahdollista vähentää 45 % verotuksessa. Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi saada yhteensä 4 800 euron vähennykset.
20088_12659.jpg
Tahrat pois Askon ohjein
TahranpoistoTahrat kannattaa poistaa välittömästi, jotta ne eivät pinty. Kauan ollut tahra hankautuu aina vain syvemmälle kuituun ja se on vaikea saada kokonaan pois.Tahranpoistoaineen vaikutusta kannattaa kokeilla ensin huomaamattomaan kohtaan. Poistettaessa käsitellään vain itse tahra. Kiinteä lika irrotetaan varovasti kaapimalla esimerkiksi lusikalla. Kosteus imeytetään talouspaperiin.Tahrat liotetaan, ei hangata. Tahraa poistettaessa työskennellään sekä tahraa kohden, että sieltä pois päin, ettei kankaalle jää rengasta. Vettä tai tahranpoistoainetta kannattaa käyttää säästeliäästi, koska alla oleva materiaali voi vahingoittua tai värjätä päällisen. Turvallisinta, jos se on mahdollista, olisi tahranpoiston jälkeen pestä koko tuote joko painehuuhtelukoneella tai höyrypesurilla.Jos vaihdetaan tahranpoistoainetta, annetaan edellisen kuivua. Pienemmillä pinnoilla olevan kevyen lian voi poistaa pehmeällä, puhtaalla ja värittömällä pyyhekumilla. Tahrat on helpompi poistaa, jos verhoilumateriaalin käsittelee ennen käyttöä ja pesun jälkeen tekstiilipinnan suoja-aineella.Aine estää tekstiilipinnan likaantumista ja tahran imeytymistä tekstiiliin.
20114_25322.jpg
Lämmityksen
Lämmin vesi on käytännöllisen ja mukavan asumisen perusasioita. Nykyaikaisen ja energiaa säästävän pientalon lämmitysteknologian ydin on lämmön varaaminen ja siirtäminen veden avulla. Veden korkean lämmönvarauskyvyn ansiosta Akvaterm-varaajan liittäminen lämmitysjärjestelmään nostaa merkittävästi hyötysuhdetta, laskee energiakustannuksia sekä pienentää ympäristöpäästöjä.Akvaterm-varaajan käyttö on riippumaton energian lähteestä tai lämmitysjärjestelmästä. Lämmönlähteenä voi olla aurinko-, puu-, pelletti-, tuuli-, tai maalämpöenergian lisäksi perinteinen sähkö-, öljy-, tai kaasulämmitys tai niiden yhdistelmät. Tarvittaessa energialähdettä voidaan muuttaa tai lämmitysjärjestelmää voidaan täydentää. Varaajan vesi käy niin lämmitykseen kuin lämpimäksi käyttövedeksikin.
10_P_118868_1.jpg
Uusi opas antaa välineet esteettömään rakentamiseen
Ympäristöministeriö on tänään julkaissut päivitetyn oppaan esteettömän rakennuksen ja ympäristön suunnittelun tueksi. Suunnittelijoiden, rakennuttajien, rakentajien ja viranomaisten käyttöön laaditun oppaan on kustantanut Rakennustieto Oy.Esteettömässä ympäristössä kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet asua, tehdä töitä, opiskella, harrastaa ja hoitaa asioitaan. Hyvin suunniteltu esteetön ympäristö soveltuu kaikkiin elämäntilanteisiin riippumatta ihmisen toimintakyvystä. Kestävää ja pitkäaikaista käyttöä edistää se, että esteettömät tilat ovat muunneltavissa ihmisten tarpeiden mukaan.Esteetön rakennus ja ympäristö on opas esteettömän liikkumis- ja toimimisympäristön suunnitteluun ja rakentamiseen. Oppaan pääasiallinen sisältö koskee muita kuin asuinrakennuksia, mutta ohjeita voi soveltaa hyvin myös asuntorakentamiseen. Vaikka kirja perustuu asetusten vaatimustasoon, sen tavoitteena on ohjata suunnittelemaan ja toteuttamaan rakennukset ja niiden ympäristöt vähimmäistasoa paremmin.Nyt julkaistu opas on kokonaan uudistettu painos vuonna 2011 ilmestyneestä samannimisestä julkaisusta. Esteetön rakennus ja ympäristö -oppaan on toimittanut yliarkkitehti Niina Kilpelä ympäristöministeriöstä. Alan ammattilaisten ohella teos soveltuu hyvin myös rakennus- ja sisustussuunnittelun oppikirjaksi.Oppaan julkistamistilaisuudessa esiteltiin Helsingin keskustakirjasto Oodia, jonka suunnittelussa esteettömyys on huomioitu alusta pitäen."Etenkin julkisessa rakentamisessa on havahduttu siihen, että esteettömyyden tarkoitus on tuottaa hyviä ja toimivia tiloja kaikille käyttäjille, ei pelkästään erityisryhmille. Toki parannettavaakin vielä on. Toivon, että tämä opas palvelee suunnittelijoita ja toteuttajia konkreettisena työkaluna esteettömyyden huomioimisessa kaikenlaisessa rakentamisessa", Niina Kilpelä sanoo.Opas on julkaistu myös ruotsinkielisenä versiona. Sähköiset versiot ovat ladattavissa ympäristöministeriön verkkosivuilta. Painettua suomenkielistä teosta voi hankkia Rakennustieto Oy:n kautta.Esteetön rakennus ja ympäristö (pdf)Tilaa painettu opas (Rakennustieto Oy)
20208_65452.jpg
Ullakkorakentamisen suosio kasvussa - tiedä tämä eristämisestä
Ullakkorakentamisen suosio vain kasvaa, kaupunkien tonttimaiden täyttyessä ja korkealuokkaisten kaupunkiasuntojen kysynnän lisääntyessä. Urakoitsijalle ullakkorakentaminen on varmasti yksi haasteellisimmista kohteista. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota rakennusmateriaalien helppouteen – aika on rahaa ja laatu ratkaisee.
Puut palavat tulipesässä
Tulipalo on aina vaarallinen
- Asukkaiden pelastautumiskyky on selvitettäväSuomessa asuu paljon toimintarajoitteisia ihmisiä kohteissa, joiden paloturvallisuusasioista ei ole huolehdittu heidän pelastautumiskykyynsä nähden riittävällä tasolla. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on hyvin huolissaan näistä laiminlyönneistä. Kuten pelastuslaki edellyttää, näissä kohteissa on aina tehtävä riskien arviointi asukkaiden omatoimisen pelastautumiskyvyn perusteella. Tarvittaessa asunto on varustettava automaattisella sammutuslaitteistolla.– Toiminnanharjoittajien ja esimerkiksi asuttamispäätösten tekijöiden tulee ymmärtää oma vastuunsa ja huolehtia kaikkien niiden henkilöiden turvallisuudesta, jotka eivät itse kykene pelastautumaan hätätilanteessa, painottaa SPEKin hallituksen tuore puheenjohtaja, kansanedustaja Juha Hakola.Espoon kohtalokas tulipalo on ikävä esimerkki paloturvallisuuden laiminlyönnistä. Useissa vastaavissa tapauksissa on käynyt ilmi, että perinteiset paloturvallisuuden parantamiskeinot, kuten palovaroittimet, eivät ole olleet riittäviä pelastamaan ihmishenkiä.SPEK haluaakin korostaa, että entisillä konsteilla ei päästä Sisäisen turvallisuuden ohjelman asettamiin palokuolemien vähentämistavoitteisiin. Käyttöön on otettava toisenlaisia keinoja. Siksi yhteiskunnassa on painokkaasti keskusteltava automaattisten sammutusjärjestelmien hyödyistä ja laajamittaisesta käyttöönotosta. Vertailutietoina ovat ulkomailta saadut hyvät tulokset sprinklerjärjestelmien kiistattomista eduista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton