• Etusivu
  • Rakentaminen

Puukoulu 4- muut puujalosteet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.10.2014
201412_41867.jpg

Vaneria voi käyttää mm. alakatoissa.


Puutavaraa jalostetaan myös muilla tavoin kuin sahaamalla tai höyläämällä. Osa jalostuksesta keskittyy puun rakenteellisten tai visuaalisten ominaisuuksien parantamiseen. Tälläisiä tuotteita ovat mm. kestopuu, viilupuu, liimapuu ja lämpökäsitelty puutavara.

Painekyllästetty puutavara


Jatkuvasti veden tai kosteuden kanssa tekemisissä olevissa paikoissa käytetään tavallisesti painekyllästettyä puutavaraa. Painekyllästetty puutavara jaetaan luokkiin A ja AB. A luokan painekyllästettyä puuta käytetään jatkuvan kosteuden kanssa tekemisissä olevissa kohteissa, esimerkiksi jatkuvassa maakosketuksessa olevissa paikoissa. AB luokan painekyllästettyä puuta käytetään maanpinnan yläpuolisissa rakenteissa. Painekyllästetty puutavara on mäntyä, koska kuusi ei solurakenteensa vuoksi sovellu painekyllästysmenetelmään.

Liima- ja viilupuut


Liimapuulla tarkoitetaan höylätystä puutavarasta yhteen liimaamalla valmistettuja palkkeja ja pilareja, joita käytetään kantavissa rakenteissa. Liimapuun lujuusarvot ovat tavallista sahatavaraa paremmat. Liimapuun hankintaan kannattaa varata muutama viikko aikaa, etenkin sesonkiaikoina. Joitain palkki- ja pilarikokoja saattaa löytyä Asiantuntevan puukauppiaan varastosta, mutta pääsääntöisesti liimapuupalkit tilataan haluttujen mittojen mukaisesti. Yleisimmät liimapuun leveydet ovat 90, 115, 140, 165, 190 ja 215 mm.


Viilupuu muistuttaa rakenteeltaan paksua vanerilevyä. Leveydet vaihtelevat 27…75 mm:n välillä, 6 mm:n jaolla. Vakiokorkeuksia löytyy välillä 200…900 mm. Viilupuuta käytetään tavallisesti 5 ja 12 metrin mittaisten aukkojen ylityksissä. Tätä lyhemmissä väleissä pärjätään tavallisesti sahatavaralla ja pidemmissä käytetään liimapuuta. Myös viilupuun hankintaan kannattaa varata aikaa, vaikka joitain kokoja saattaakin löytyä suoraan varastosta. Viilupuusta valmistetaan myös mm. määrämittaisia väliseinätolppia. Niiden etuna on suoruus ja hyvä mittatarkkuus.

Lainepaneeli on lakattua koivuviilua.
Lainepaneeli on lakattua koivuviilua.

Lämpökäsitelty puu


Puun lämpökäsittely tapahtuu korkeissa lämpötiloissa (180 - 230 astetta). Lämpökäsittelyn tarkoituksena on parantaa puun biologista kestävyytttä. Lämpökäsittely parantaa puun kestävyyttä lahottajasieniä ja hometta vastaa. Myös puun hygroskooppisuus pienenee eli muodonmuutokset kosteuden vaihtelussa vähenevät. Lämpökäsittelyn näkyvin muutos on puun värin tummuminen. Lämpökäsitellyssä puussa ei juurikaan ole pihkaa ja se on kevyempää kuin tavallinen kuivattu puutavara. Pinta on hieman kovempi, mutta puu menettää lämpökäsittelyssä osan lujuudestaan. Lämpöpuun valmistusprosessissa käytetään ainoastaan lämpöä ja vesihöyryä. Prosessissa ei käytetä ympäristöä rasittavia kemikaaleja eikä puuhun lisätä vieraita aineita. Lämpökäsiteltyä puuta käytetään ulkona kyllästetyn puun tapaan. Sisällä sen käyttökohteita ovat mm. lattiat, saunan sisustukset ja huonekalut.

Puupohjaiset levyt


Puupohjaisista levyistä tutuin lienee lastulevy, jota käytetään lähinnä seinien pintamateriaalina. Lastulevyt valmistetaan puristamalla puulastuista ja liimasta. Ne ovat edullisia verhouslevyjä sisätiloissa. Lastulevyä on saatavissa myös kosteudenkestävänä, jota käyttävät mm jotkut kylpyhuone- ja keittiökalustevalmistajat. Lastulevyjen pinnoittaminen on helppoa joko tapetilla tai maalilla. Lastulevyä saa myös melamiini- tai laminaattipintaisena. Pontattua, paksumpaa lastulevyä käytetään lattioissa. Lastulevyjä valmistetaan eri vahvuisina alkaen 6 mm. Levykoot vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan.


Puukuitulevyn useimmat mieltävät kovalevynä tai huokolevynä. Puukuitulevyt voidaan jakaa kolmeen ryhmään: huokoiset, puolikovat ja kovat. Huokoisia puukuitulevyjä käytetään tuulensuojalevyinä, lämmöneristeinä ja valmiiksi pinnoitettuina myös sisäverhouslevyinä. Puukuitulevyihin luetaan myös MDF-levy, jota käytetään mm. kalusteovien ja listojen valmistuksessa.


Vaneri on ohuista puuviiluista valmistettu levy, jonka paksuus vaihtelee välillä 4…30 mm. Vaneria käytetään mm. alusrakenteissa, jäykistävinä elementteinä, verhouksissa, tasoissa, muoteissa, kalusteissa ja puusepäntöissä. Nykyisin vaneria käytetään myös julkisivuissa ja sisäverhousmateriaalina. Vanerin tyypillisimmät levykoot ovat 1200 x 2400 ja 1500 x 3000.

Liimapuulevy


Liimapuulevyä tehdään kapeista ja ohuista höylätyistä puutavarakappaleista, jotka liimataan syrjistään yhteen levyksi. Liimalevyssä puukappaleet liimataan toisiinsa siten, että syiden kaartumissuunnat vuorottelevat. Näin saadaan kokopuulevyjä, jotka käyristyvät mahdollisimman vähän puun kosteuden muuttuessa. Valmistuksessa yleisimmin käytetty puulaji on mänty, mutta samassa levyssä voidaan käyttää myös eri puulajeja luomaan levyyn näyttävyyttä. Liimapuulevyä valmistetaan myö kovapuulajeist, kuten tammesta ja pyökistä. Liimapuulevyä käytetään mm. kalusteiden valmistuksessa ja pöytätasoina.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20204_63968.jpg
Kaunis kylpyhuone ja sauna - mitä valita pintamateriaaliksi?
Olisiko aika uusia kylpytila ja sauna? Monelle kylpytilojen ja saunan uudistus on unelmoitu uudistuksen kohde. Kaikki haluavat hemmotella itseään, siksi tiloihin halutaan ekologisuutta ja materiaaleilta pitkää elinkaarta – ja nämä toiveet kivi täyttää erinomaisesti. Luonnonkivi tuo ympärilleen yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Sisustusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Lisäksi luonnonkiven ominaisuudet ovat arvostettuja, mikä merkitsee arvonnousua asunnolle, jossa kiveä on käytetty.
Petroolin värinen olohuone
Sisäpintojen maalaus
Sisäseinät ovat lattian ohella kenties näkyvin osa huonetiloja. Ennen kuin pääset maalaamaan uusia värejä seinille, on hyvä tarkistaa muutama asia maaleista ja maalaamisesta. Mitä voi laittaa minnekin ja mitä on hyvä huomioida, että lopputulos on vaivasi arvoinen. Tärkeää kuitenkin on, että maalaustyö on oikein ja huolellisesti tehty.
20156_43822.jpg
Uuden talon terveydelle on ilmanvaihto tärkeää
Tarpeenmukainen ilmanvaihto on osa tervettä taloaTalot ja asunnot rakennetaan aina vain tiiviimmiksi, jotta ne kuluttaisivat mahdollisimman vähän lämmitysenergiaa. Tarpeenmukainen ilmanvaihto varmistaa sen, että ihmiset ja rakenteet pysyvät terveinä:Ylimääräinen kosteus ja hiilidioksidi poistetaan sisäilmasta ja tilalle tuodaan raikasta ja suodatettua ilmaa. ja Lämmöntalteenottolaitteet tuovat puhtaan ulkoilman lämmöntalteenottokennon läpi, missä poistoilmasta talteenotettu lämpö siirtyy tuloilmaan ja lämmitysenergian tarve vähenee.Anna ilmanvaihtoratkaisu aina ammattilaisen suunniteltavaksi. Suunnittelija varmistaa, että asuntoosi valitaan oikean kokoinen ilmanvaihtokone ilman kuluttamatta liikaa talosi energiaa.
Viikon kysymys mietityttää.
Viikon kysymys: Rantasaunan perustukset
Kysymys:Tarkoituksena olisi korjata noin 16 neliön rantasaunan perustukset. Sauna on muutaman vuosikymmenen ikäinen ja se on rakennettu pilareille, jotka kallistelevat eri suuntiin, kuten myös koko sauna.Millaiset perustukset kannattaisi tehdä? Tarkoituksena on oikaista sauna ja samalla nostaa sitä hiukan ylöspäin, jotta se saadaan korkeammalle kuin saunaa ympäröivä maan pinta. Saunaa käytetään ainoastaan ns. sulan maan aikaan.
200811_13935.jpg
Ilmanvaihto avainasia
Passiivitalojen pioneeriJussi Nevanpää tekee pioneerityötä ja rakentaa kolmihenkiselle perheelleen Lietoon omakotitaloa, joka tulee täyttämään VTT:n passiivitalolle asettamat kriteerit. Esimerkkejä ei tarjolla liiemmin ole, mutta Jussi Nevanpää toteaa, että kysymys ei ole rakettitieteestä, vaan tiiviistä rakentamisesta, laadukkaista osista ja järjestelmistä sekä huolellisesta toteutuksesta. Suurin haaste passiivitalorakentamisessa on hänen mielestään ilmanvaihto, johon hän löysi ratkaisun Vallox Oy:ltä.
201812_55656.jpg
Vestelli - puhtaiden vesien puolesta
Luonto ja vesistöt ovat meille sydämen asia, haluamme turvata puhtaan ja ainutlaatuisen ympäristön myös tuleville sukupolville.Rouva Jenni Haukion sanoin: "Suomen luonto on osa arvokkainta kulttuuriperintöämme. Se on kansallisaarre, jonka varassa olemme kautta historiamme rakentaneet niin aineellista kuin myös aineetonta hyvinvointiamme."

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton