• Etusivu
  • LVI

Pölyisten vuodenaikojen jälkeen on tarkastettava Ilmanvaihtolaitteiden suodattimet

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 04.02.2025
20075_5259.jpg

Laitevalmistajan suosituksen mukaisella suodattimella varustettu huoneistokohtainen ilmanvaihto antaa suojaa ilman pienhiukkasilta. Pari kertaa vuodessa tapahtuva suodatinvaihto on yksinkertainen operaatio.

Kevään ja kesän pölyisten kausien jälkeen on syytä tarkastaa ilmanvaihtolaitteiden suodattimien kunto ja tarvittaessa vaihtaa ne uusiin. Suodattimien vaihto on yleensä aina ajankohtaista viimeistään syksyllä siitepölykauden päätyttyä. Puhtaat suodattimet ovat olennainen osa puhdasta sisäilmaa.

Suomessa vallitseva ilmanvaihtotapa on omakotitaloissa jo pitkään ollut huoneistokohtainen, suodattimilla varustettu tulo- ja poistoilmanvaihto. Järjestelmä löytyy nykyään jo kerrostaloistakin ja usein myös julkisista rakennuksista, kuten kouluista ja päiväkodeista. Suomessa myytävissä huoneistokohtaisissa ilmanvaihtolaitteissa käytetään yleisesti jo vakiovarusteena F7-tason suodattimia.

– F7-tason suodattimet suodattavat kaikki hiukkaset 2,5 mikrometriin asti ja 80–90 prosenttia 1 mikrometrin kokoisista hiukkasista, jolloin paljon siitepölyhiukkasia pienemmätkin epäpuhtaudet jäävät suodattimiin, eivätkä joudu sisäilmaan, toteaa suunnittelupäällikkö Olavi Suominen huoneistokohtaisia ilmanvaihtolaitteita valmistavasta loimaalaisesta Vallox Oy:stä.

Olavi Suominen muistuttaa, että koneellinen, tehokkaalla suodatuksella varustettu ilmanvaihto ja ikkunoiden kiinni pitäminen on paras tapa suojautua ulkoilmassa leijuvilta hiukkasilta. Suodattimien suodatuskyvystä voi pitää huolta vaihtamalla suodattimet riittävän usein, yleensä keväisin ja syksyisin, mutta etenkin kaupunkiolosuhteissa ja allergiaperheissä voi tarve olla useamminkin. Perushuoltona on karkeasuodattimien peseminen ja hienosuodattimien vaihto.

Milloin vaihdoit viimeksi suodattimet?

Osta suodatin Vallox ilmanvaihtokoneeseen

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20096_17438.jpg
Nykyaikaista ilmanvaihto
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneeraustaPerinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikastaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä joita lämmitysjärjestelmän uusimisella tavoitellaan. Lämmön talteenotolla varustetussa tulo- poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä. Vallox 90 SE,150 SE ja 200 SE -malleissa lämmön talteenoton tuloilman hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia, mikä ilmenee VTT:n tuotesertifikaateista.Valloxin kaikissa matalaenergiailmanvaihtokoneissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimillavarustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
Vallox 125 MV
Vallox Digit SED – Ilmanvaihdon ohjaukseen uusia ominaisuuksia
Vallox Oy:n digitaalinen Digit SED -ilmanvaihdon ohjauskeskus saa uusia ominaisuuksia. Ohjaukseen on liitetty viikkokello-ohjaus, takkakytkin ja koneen käynnistysnäppäimen lukitus.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
saha, sähköhöylä ja muita työkaluja pöydällä sekä muutamia lautoja
Muista vakuuttaa rakennustyömaasi
Oman kodin rakentaminen tai kunnostaminen on perheelle aina suuri sijoitus. Niinpä siihen liittyviin riskeihin kannattaa varautua hyvissä ajoin. Taloudellisin menetyksiin voi varautua vakuutuksilla, jotka voidaan hoitaa kuntoon jo ennen rakentamisen aloittamista. Rahoittaja vaatii ainakin palovakuutuksen, mutta vaikka rahoitus olisi omasta takaa, osa vakuutuksista on lakisääteisiä, kuten palkatun työvoiman vakuuttaminen.Sopivimman vakuutuksen omaan rakennusprojektiinsa saa pyytämällä tarjousta eri vakuutusyhtiöiltä. Vertailu kannattaa, sillä vakuutusyhtiöiden vakuutusten hinnoissa ja sisällöissä on eroja.
20199_59809.jpg
Teetkö lämmityspäätöksiä luulon vai tiedon varassa?
Lämmitysasiat nousevat nopeasti esiin, olitpa sitten rakentamassa uutta kotia tai remontoimassa vanhaa. Mutta teetkö päätöksiä oikean tiedon vai sittenkin luulon ja kuulopuheiden varassa? Vaikka maalämpö on Suomessa suosittu lämmitysmuoto, siitä liikkuu edelleen paljon huhuja ja virheellisiäkin tietoja. Ohessa on vastaukset muutamiin yleisimpiin kysymyksiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton