• Etusivu
  • Piha

Onnistunut pihakivetys vaatii huolellisen pohjatyön

Mariana Ravonius
Päivitetty 28.03.2025
1920 mies asentaa harmaita pihakiviä paikoilleen käyttäen apunaan kuminuijaa

Pihan kiveämisen voi tehdä vaikka itse.

Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä erilaisia kivi- ja betonituotteita voi ostaa esimerkiksi fyysisistä rautakaupoista sekä verkkokaupoista. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin. Lue ohjeet pihakiven perustuksille!

Kiveämisessä huolellinen pohjatyö kaiken A ja O

Pihalaattojen alusrakenteeseen kannattaa pääsääntöisesti tehdä kiviaineksista kantavat rakenteet, joiden paksuus riippuu siitä, kuljetaanko valmiilla pihakivetyksellä jalan vai autolla.

Routivat maalajit kuten savi ja hiesu korvataan murskeilla, samoin turve- ja liejumaat vaihdetaan kantavaan maa-ainekseen. Mitään yleispätevää ohjetta kivipinnoitteiden pohjatöiksi on vaikea antaa, koska jokainen piha on erilainen aivan kuten paikallinen pohjamaakin. Tärkeintä on pitää huoli siitä, että pohjamaa ei pääse routimaan. Tarvittaessa tulee käyttää routalevyjä. Salaojituksella huolehditaan rakenteiden kuivana pysyminen esimerkiksi erilaisia muureja tehdessä.

Kiviaineksen valinta

Pihakiveysten pohjatöissä pääsee helpommalla, jos pohjamaa on hyvin vettä läpäisevää ja routimatonta, hiekkapitoista maata. Silloin riittää pelkän humuspitoisen pintamaan poistaminen ja korvaaminen raekooltaan esimerkiksi 0-16 mm:n murskeella. Ajoteillä kantavan kerroksen vahvuus on routimattomilla mailla yleensä 15–20 cm. Pelkästään jalan liikuttavilla alueilla vahvuudeksi riittää 10 cm.

Etenkin routivan perusmaan ja sorakerrosten väliin kannattaa laittaa suodatinkangas, joka estää maakerrosten sekoittuminen toisiinsa ja lisää kantavuutta. Kantavan kerroksen maa-ainekset tasataan ja tiivistetään 20 cm:n kerroksiin täryttämällä.

Kiviaines valitaan siten, että sen raekoko on noin kolmannes kerrospaksuudesta. Liian isorakeinen kiviaines on vaikea kotikonstein tiivistää eli turhan järeää ainesta on syytä välttää. Pienempirakeisellakin kiviaineksella saadaan paksumpia kantavia rakenteita, kun kiviaines tiivistetään useammassa erässä.

Kivetysten perustamiseen tarvittavat kiviainekset on mahdollista saada suoraan työmaalle, tämä kannattaa selvittää tapauskohtaisesti tavarantoimittajilta. Kuljetusmahdollisuuksina on myös joillain toimittajilla pitkä hihnakuljetin, joka siirtää kiviaineksen siististi ja vaivattomasti tarvittavaan paikkaan, esimerkiksi talon taakse.

Muista: kivet eivät korjaa pohjan virheitä

Ennen kivien latomisen aloittamista kantavan kerroksen päälle levitetään 2 - 3 sentin tasavahvuinen asennushiekkakerros hienosta hiekasta tai kivituhkasta. Raekoko voi olla esimerkiksi 0-8 mm. Betonikivien valmistustavasta johtuen, ne eivät ole välttämättä tismalleen yhtä paksuja, vaan niissä saattaa olla muutaman millimetrin eroja. Asennushiekka tasaa näitä eroja ja sitoo kivet paikalleen.

Pihan muodot ja kallistukset täytyy tehdä jo pohjarakenteeseen, sillä kivellä ei enää korjata niiden mahdollisia virheitä.
Varsinkin kallistuksissa tulee olla tarkkana, jotta ne ovat riittävät ja ohjaavat sekä sade- että sulamisvedet haluttuun paikkaan aina rakennuksesta poispäin. Minimivaatimus on 1 %:n kallistus eli metrin matkalla maa kallistuu sentin verran. Suositeltavaa olisi kuitenkin jopa 2 %:n kallistukset.

Pihakivien ladonta:

Hyvillä ohjeilla ja apuvälineillä pihakivien latominen onnistuu tavalliselta tee se itse –mieheltä ja –naiseltakin.

  • Latominen aloitetaan kiinteästä rakenteesta ja asennus tehdään valmiin päällystepinnan päältä. Koko työn ajan on syytä käyttää apuna linjalankaa, joka varmistaa pihakiveyksen saumojen suoruuden. Pienikin vinouma kannattaa korjata heti.
  • Pihakivien mahdollista leikkaamista varten voi ostaa tai vuokrata kivileikkurin tai timanttiterällä varustetun kulmahiomakoneen.
  • Reunatuki auttaa pitämään pihakivet paikoillaan. Maahan upotettava reunatuki asennetaan paikoilleen heti ladonnan jälkeen ennen kiveyksen tärytystä.
  • Valmis pihakiveys saumataan hienolla hiekalla, joka harjataan kiveyksen saumoihin. Lopuksi valmis kiveys tiivistetään vielä täryttämällä, jonka jälkeen saumoihin harjataan tarvittaessa lisää saumaushiekkaa. Vaihtoehtoisesti voi käyttää esimerkiksi sidottuja sauma-aineita, jotka joko harjataan tai levitetään saumoihin veden avulla.
<p data-block-key="j7jxx">Pihakivien asennus tapahtuu valmiin kiveyksen päältä. Jotta ladonta pysyy suorassa, kannattaa apuna käyttää linjalankaa.</p>
Pihakivien asennus tapahtuu valmiin kiveyksen päältä. Jotta ladonta pysyy suorassa, kannattaa apuna käyttää linjalankaa.

Markkinoilla laaja valikoima pihakiviä, miten löytää se mieluisin?

Pihakivetyksen tekemisessä yksi vaikea vaihe on kivien valinta – vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia yhdistellä eri tuotteita on todella paljon.

Nykyisin kotipihoissa käytetään pääasiassa kuusi senttiä paksuja betonisia pihakiviä. Ne kestävät hyvin esimerkiksi autotallien luiskassa ja hyvin perustetuilla pihateillä. Raskaampi liikenne kuten jäteautot vaativat kahdeksan sentin paksuista kiveä.

Pihakivien ostajalla on haluamansa kiven muoto jo usein selvillä kauppaan mennessään. Hän on jossain nähnyt mieleisensä kivet ja haluaa omaankin pihaan samantyyliset. Värin valinta onkin sitten toinen juttu.

Pihakiven väriin vaikuttavat ennen kaikkea rakennuksen värit, joista julkisivun värin lisäksi vähintään yhtä tärkeitä ovat sokkelin ja katon väri. Useimmiten perhe tekee kuitenkin kompromissin ja valitsee turvallisen harmaan. Kivetykseen saa vaihtelevaa ilmettä käyttämällä eri mallisia kiviä.

Miksi pihan kiveäminen kannattaa?

Huolella rakennettu pihakivetys on pitkäikäinen. Se kestää normaalissa käytössä 45–50 vuotta, usein pidempäänkin. Kivetyksen hoito on myös helppoa. Pesu kerran vuodessa riittää, jos erikseen poistaa mahdolliset öljytahrat. Saumaushiekkaa voidaan tarvitessa lisätä, jotta kivien väliin ei mene muuta roskaa.

Pihakivetys helpottaa kodin sisätilojen siivoojaa, kun pihalta ei kantaudu kenkien mukana hiekkaa ja soraa sisään. Se säästää myös kodin lattiapintoja kuten parkettia. Jos kivetyksessä yksi kivi jostain syystä vaurioituu, se on helppo vaihtaa. Vanhojakin kivimalleja on vielä tuotannossa eli uuden, samanlaisen kiven löytää melko varmasti.

Vinkki: Jos vaihdettava kivi on keskellä kivetystä eikä uusi kivi jostain syystä sovikaan sen paikalle, otetaan kivetyksen reunasta yksi vanha kivi korjattavaan kohtaan ja laitetaan uusi kivi reunaan väljempään paikkaan.

Pihakivet myös mukautuvat pieneen maanpinnan liikkeeseen. Vaikka maapohja routiessaan hieman nousee, roudan sulaessa maa ja sen myötä myös kivet painuvat takaisin paikalleen. Toisin on asfaltin kanssa, joka liikkuessaan murtuu ikävästi.

Pihakivet ja -laatat ovat ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu pitkään lämpimältä. Sateen jälkeen kivetys kuivaa nopeasti. Pihaa voidaan joutua kaivamaan myös auki esimerkiksi uusia johdotuksia vedettäessä. Pihakivi- ja laattapäällysteen voi aina purkaa ja asentaa uudelleen. Se on paitsi helppoa, myös kustannuksia säästävää.

Useammalla eri pihakivellä luotu kaunis pihatie, jota reunustavat tuijat
Piha
pinnoite
pihasuunnittelu
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

Piha-alueella saa ja pitää leikkiä
Hyvin suunniteltu piha nopeuttaa asunnon myyntiä ja lisää arvoa
Hyvin suunniteltu ja hoidettu piha ei ainoastaan paranna asuinympäristön viihtyisyyttä, vaan lisää kiinteistön arvoa ja nopeuttaa sen myyntiä. Kiinteistönvälittäjien mukaan piha on yksi merkittävistä asunnon myyntihintaan vaikuttavista tekijöistä, ja sen kuntoon kannattaa panostaa.
20198_59590.jpg
Haluaisitko pihastasi leikkisän, mutta toimivan?
Onko ajatuksissa päällystää piha, jotta siitä saataisiin helppohoitoinen ja erityisen helppokulkuinen? Vai haluaisitko jäsentää pihan toiminnallisia kohteita selkeämmin? On ikävää, jos hiekka kulkeutuu näin syksyn kynnyksellä sisään kenkien mukana eikä kurainen pihakaan ole sateen jälkeen houkuttelevin kulkea. Olisiko aika saada ryhtiä veden hallintaan ja ohjaamiseen pois rakennusten luota sekä selkeyttää kodin ympärillä olevat kulkuväylät? Eikä varmaan olisi haitaksi, jos piha lopulta näyttäisi viimeistellyltä, tyylikkäältä ja leikkisältä, eihän?
20227_79039.jpg
Viherrakentamisen vaiheet ja kustannukset
Piharakentaminen aloitetaan yleensä kovista rakenteista eli kiveyksistä, muureista, terasseista ynnä muusta sellaisesta. Nämä työt vievät pääsääntöisesti eniten aikaa. On tärkeää, että urakoitsijalla on mahdollisuus rakentaa piha oikeassa työjärjestyksessä. Valmiit rakenteet saattavat estää esimerkiksi koneiden käytön seuraavassa rakennuskohteessa. Nurmikonteko ja istutustyöt ovat viimeisiä työvaiheita. Tämä työjärjestys on perusteltua myös siksi, että istutuksia päästään hoitamaan heti kun ne valmistuvat.
201310_36508.jpg
Lattian korjaus käsityönä
Jos lattiassa on epätasaisuuksia tai sitä pitää muuten korjata, aina ei tarvitse kutsua ammattimiestä apuun. Lattian korjaus onnistuu oikeilla tuotteilla myös itseltä.Lattian korjauksessa tasoituksessa pääasiallinen lähtökohta tuotteiden ja menetelmien valinnassa on alustan kunto, tasoitustarve ja miten nopeasti päällystys tehdään. Aluksi haetaan vastaus kysymykseen: Mikä alusta on kyseessä?weber.vetonit lattiatuotevalikoimasta löytyy soveltuvia tuotteita uudisrakennusten normaaleille betonialustoille, vaikeisiin saneerausalustoihin ja kaikkiin alustoihin siinä välissä. Ja jos alustaan on mahdotonta saada tartuntaa, voi tasoituksen tehdä uivana rakenteena.Lue lisää lattian korjauksesta ja korjaustuotteista...
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hankkeen ja lupaehtojen täyttämisen valvonta
Toimenpiteet:Hankkeen rakennusluvassa esitetyt mahdolliset ehdot selvitetään ja tarvittavat toimenpiteet ehtojen täyttämiseksi tehdään. Rakennusluvassa edellytetyt tarkastukset pidetään oikea-aikaisesti sopimalla asioista riittävän ajoissa rakennustarkastajan kanssa.Vastuuhenkilöt:Projektipäällikkö ja valvojaDokumentit:Tarkastuspöytäkirjat, hyväksymisleimatHyväksyntä:Projektipäällikkö, rakennustarkastaja ja valvoja
Kinkku tullut juuri uunista
Kompostori rakastaa joulukinkun lämmintä rasvaa
Nyt on vuotuisen kinkunrasvaongelman aika. Ongelmaksi joulupöydän herkun paistorasva muuttuu, jos sen kaataa viemärin tukkeeksi tai rottien iloksi. Työläs vaihtoehto on jäähdyttää ja paketoida rasva erilliseen purkkiin laitettavaksi sekajätteeseen. Sen sijaan kompostorin pieneliöt odottavat joulukinkun rasvaa vesi kielellä. Samalla lämmin rasva tuo kompostoriin talvella tarvittavaa lämpöenergiaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton