• Etusivu
  • Energia

Näinkin voi rakentaa: Onnistuneen tulisijan suunnittelu ja toteutus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.09.2021
20219_72425.jpg

Kuva: Sydänmuuraus

Mitä takkaprojektissa kannattaa huomioida, kun haaveena on yksilöllinen, omaan kotiin suunniteltu tulisija? Rakennetaan Yhdessä -yhteisö haastoi some-seuraajiaan esittelemään taidokkaita toteutuksiaan. Yleisö äänesti "onnistuneimman lopputuloksen" -tittelin Hannan upealle tulisijalle, jonka vaiheet nyt avaamme.

Takan suunnittelu alkaa asemakaavasta

Tulisijan suunnittelu alkaa omien tarpeiden kartoittamisesta. Uudessa kohteessa tulisijan suunnittelu tulisi aloittaa jo projektin alkumetreillä, jotta osataan määärittää tarvittavat rakenteet. Tulisijan suunnitelmissa tulee esittää esimerkiksi korvausilman saanti, joka on tärkeä lähtötieto LVI-suunnitteluun.

"Jälkikäteen tehtävät muutokset voivat tulla erittäin kalliiksi tai jopa mahdottomiksi toteuttaa", sanoo toimitusjohtaja Jari Patosalmi Sydänmuurauksesta.

Patosalmi listasi tärkeimmät asiantuntijavinkit tulisijan suunnitteluun:

  • Asemakaava
    • Asemakaavassa voi mahdollisesti olla tarkempia vaatimuksia hormin toteuttamisesta tai palomääräyksien noudattamisesta
    • Hormin rakentaminen vaatii rakennusluvan
    • Rakennusvalvonnan tulee hyväksyä tulisijan toteutus
  • Budjetti
    • Tulisijojen hinta riippuu siitä, valitaanko "valmis paketti" vai räätälöity tulisija
    • Valmiiden kamiinoiden hinnat lähtevät noin 5500 eurosta
    • Räätälöidyt tulisijat maksavat noin 7500 20 000 euroa riippuen aina kohteesta ja takan toteutustavasta
  • Takkapesä
    • Takkapesä voi olla avonainen, läpipesällinen tai siinä voi olla kulmaluukku esimerkiksi lasiovella. Markkinoilta löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja
  • Pinnoitus
    • Muuratun takan voi esimerkiksi rapata, maalata tai laatoittaa
  • Piippu
    • Muuratun takan kanssa voi valita kivi- tai metallipiipun. Lähtökohtaisesti kivipiippu on edullisempi vaihtoehto kuin metallinen
    • Huomioi, että tulisija ja piippu ovat yhteensopivat
Kuva: Sydänmuuraus
Kuva: Sydänmuuraus
Info

Info

Minkälainen takka?

  • Varaava takka = Takka, joka varaa lämpöä itseensä luovuttaen sitä pitkään ja tasaisesti. Mitä enemmän massaa takassa on, sitä paremmin se varaa lämpöä.
  • Kiertoilmatakka = Kiertoilmatakka koostuu metallisesta takkasydämestä ja kuoresta, jonka materiaali vaihtelee. Takka kierrättää huoneilmaa sisällään, ja johtaa kuuman ilman takaisin huonetilaan.
  • Kiertoilma-/ varaavassa takassa varataan samaan aikaan lämpömakasiiniin lämpöä ja tuodaan kiertoilman kautta lämpöä huonetilaan.
  • Kamiina eli ns. kevyttakka = Kevyttakka on nimensä mukaan kevyempi kuin perinteinen muurattu kiertoilmatakka. Sen kuori voi olla metallia, kiveä, laattaa tai betonia.

Toteutusvaiheessa varmistetaan turvallisuus

Rakennuslupa määrittää rakennusten paloturvallisuuden ja määräyksiä tulee noudattaa. Takan muuraukseen ja piipun asennukseen tulee käyttää alan ammattilaista, joka osaa huomioida esimerkiksi hormin turvaetäisyydet. Muurarin tulee toimittaa tarvittavat dokumentit, jotka käydään läpi rakennusvalvonnan käyttöönottotarkastuksessa.

Kuva: @hannailonasi
Kuva: @hannailonasi

1970-luvun taloon suunniteltiin uusi tulisija

Hanna remontoi vuonna 1973 rakennettua omakotitaloaan ja raportoi ratkaisuistaan @hannailonasi -IG-tilillä. Remontin aikana alkuperäinen takka päätettiin purkaa. Visio Alvar Aalto -tyylisestä takasta syntyi jo kauan ennen projektin aloittamista, muun muassa Hotelli Rantapuiston tulisijasta inspiroituneena.

Hanna suunnitteli luonnoksen tulevasta takasta ja sen sijainti löytyi paikasta, josta takkaa voi ihailla kaikista kodin keskeisistä tiloista. Pariskunta suunnitteli takan itse ja piirsi mallikuvat muurarille, suosituksia saaneelle Takkaseppä Oy:n Timo Kinnuselle.

Kuva: @hannailonasi
Kuva: @hannailonasi

Takan muuraustyöhön meni aikaa kaksi viikkoa. Muurauksen jälkeen takka laatoitettiin itse kahdessa päivässä. Haasteena takan toteutuksessa oli alkuun löytää takkaan soveltuvat laatat sekä takkasydän. Lopulta laatat löytyivät referenssikuvien avulla Jyväskylän Laatta Leevistä ja Hoxter-kiertoilmatakkasydän bongattiin Gloria-lehden artikkelista, ja hankittiin Linnatulelta.

Kuva: Laatta Leevi
Kuva: Laatta Leevi

Poikkeuksellisen muotoisten takkojen laatoituksessa laatat näyttelevät tärkeää roolia, sillä niiden täytyy taipua kulloiseenkin muotoon. Kovin isoa laattaa ei voi siis käyttää.

"Lähtökohtaisesti takan pintaan voi käyttää mitä tahansa laattaa, mutta saneerauslaastin tulee kestää lämmönvaihtelua", kertoo Juha-Matti Pirilä Jyväskylän Laatta Leevistä.

Näinkin voi rakentaa -vieraskynäsarjaa esittelee oivaltavia ja upeita toteutuksia niin rakentamisen kuin sisustamisenkin saralta. Artikkelit tuottaa Rakennetaan Yhdessä -yhdistys, jonka tavoitteena on yhdistää suunnittelun ja rakentamisen ammattilaiset sekä asumisen asiantuntijat eli tavalliset ihmiset.

Tutustu aiempiin vieraskynäartikkeleihin:

"Kyllä onnistuu" kuuluu liian harvoin rakennusalalla – uusi sarja esittelee onnistuneita ratkaisuja

Rakennetaan Yhdessä -yhteisö

  • Perustettu maaliskuussa 2021
  • Kokoaa yhteen rakennus- ja sisustusalan kehittämisestä sekä paremmasta asumisesta kiinnostuneet.
  • Edistää ja luo avointa keskustelua suomalaisesta rakentamisesta Instagram-yhteisössä ja muissa kanavissa.
  • Tuottaa monipuolisia mediasisältöjä.
  • Toimii rakennusalan eri toimijoita ja kuluttajia yhdistävänä sekä kuuntelevana osapuolena.
  • Näyttää onnistuneiden rakennusratkaisujen avulla, että näinkin voi rakentaa.

Tervetuloa mukaan!

@rakennetaanyhdessa #rakennetaanyhdessä
www.rakennetaanyhdessa.fi

Näinkin voi rakentaa -vieraskynäsarjan seuraava osa julkaistaan lokakuussa 2021.

Energia
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20158_44223.jpg
Tulisija käyttövalmiiksi vain kahdessa tunnissa!
Omistatko vanhan tulisijan? Tiesitkö, että mahdollisesti vuosikymmeniä vanha tulisijasi ei välttämättä ole kovin tehokas lämmittäjä? Uudet tekniikat lämmön talteenottamiseen ovat tehneet uusista tulisijoista suuren lämmitystehon omaavia. Myös kehittynyt polttotekniikka edesauttaa pienen puumäärän riittämisen suurenkin tilan lämmitykseen.Nyt ennen uuden lämmityskauden alkamista on hyvä aika päivittää vanha tulisija tai vaikka hankkia tulisija taloon jossa sitä ei entuudestaan ole ollut. Tulikiveltä saat avuksesi ammattilaiset, joilla on vuosien kokemus niin takan asentamisesta kuin vanhojen tulisijojen pois purkamisesta.Pääset tutustumaan Tulisija-mallistoihin tästä linkistä.
20179_50203.jpg
Pielinen-mallisto: uudet kiertoilmatakat
Tulikiven uusi Pielinen-takkamallisto koostuu neljästä pienikokoisesta kiertoilmatakasta. Näitä kiertoilmatakkoja on saatavilla kahdella korkeudella ja kolmella eri vuolukiviverhoilulla. Näissä minimalistisen moderneissa takoissa on vaihtoehtoina kulma-, pysty-, vaaka- ja läpiluukku. Samalla ilmeikäs vuolukivi saa uuden kameleonttimaisen tulkinnan: Nobilen.
20168_47193.jpg
10 hyvää syytä valita tiilipiippu - tiesitkö nämä?
Kaipaako piippusi uusimista tai oletko vasta rakentamassa uutta kotia? Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja. Lisäksi tiilipiippu on pitkäikäinen ja toimiva ratkaisu. Tiili onkin yksi perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali.
2106_501867823_20168510415.jpg
Takka käyttökuntoon kahdessa tunnissa
Luvialle rakennettavan vapaa-ajan asunnon tulisijaksi valittiin Tulikiven valmistakkamallistosta Kaltio takkauuni (nyt jo valikoimasta poistunut malli). Tulikiven valmistakkaratkaisuun päädyttiin, sillä nopea asennus sekä tulisijan käyttö rakennusaikaisessa lämmityksessä houkutteli rakentajaa - talvi kun oli jo ovella asennuksen aikaan.Lisätietoa Tulikivi-takoista
201411_41685.jpg
Käytätkö tulisijaasi tehokkaasti?
Oletko uusimassa tai hankkimassa kotiisi tulisijaa? Nyt voit liittää tulisijasi W10-vesilämmitysjärjestelmään ja lämmittää takalla osan käyttövedestä tai hyödyntää lämpöenergian lattialämmityksessä. Näin sekä säästät lämmityskustannuksissa että jaat lämmön tasaisesti eri puolille taloa.
20232_80792.jpg
Ecodesign-direktiivi: mistä on kyse, ja miksi siitä kannattaa kiinnostua?
Oletko kuullut puhuttavan Ecodesign-direktiivistä? Kyseessä on tulisijoja koskeva tuore ekosuunnitteluasetus, joka määrittelee uudelle myytävälle takalle päästövaatimukset sekä kuukausittaisen energiatehokkuuden minimirajan. Melkoinen direktiivi eikö, mutta mitä se tarkoittaa sinulle konkreettisesti?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton