• Etusivu
  • Energia

Lataa älylaitteesi turvallisesti – vältä sähkölaitepalot

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.11.2024
202212_78868.jpg

Ladattavien laitteiden yleistymisen myötä ovat myös niiden aiheuttamat palovahingot olleet kasvussa. (Kuva: Adobe Stock)

Suomalaisiin koteihin on vähitellen hivuttautunut yhä enemmän elektroniikkaa. Erilaisten älylaitteiden myötä myös tarve erilaisten laitteiden lataukselle on kasvanut. On olemassa kuitenkin muutamia selviä sääntöjä, joiden avulla lataat laitteesi turvallisesti vuodesta toiseen.

Jopa yli puolet paloista aiheutuu sähkölaitteista

Ladattavien laitteiden yleistymisen myötä ovat myös niiden aiheuttamat palovahingot olleet kasvussa. Tiesitkö, että tällä hetkellä jopa kuusi kymmenestä tulipalosta on lähtenyt liikkeelle jostain sähkölaitteesta?

Tulipalo on hengenvaarallinen paitsi ilmeisestä syystä, mutta myös siksi, että erityisesti akkupaloissa syntyy runsaasti myrkkykaasua, vetyfluoridia. Sähköpalon sammutus on haastavaa ilman ammattilaisvarusteita edellä mainitusta myrkkykaasusta sekä korkeista lämpötiloista johtuen.

Esimerkki yllättävästä palosta:
Hyvin tavallisia tarinoita ovat ne, joissa puhelin on ollut latauksessa ja laskettu sohvalle lähtiessä tekemään jotain muuta. Aikaisemmista latauskerroista poiketen puhelin onkin alkanut kuumenemaan syystä tai toisesta ja kuumentuessaan se on sytyttänyt palamaan myös sohvan, jolla oli ollut.

Lopputuloksena oli palanut sohva, sekä koti, joka oli kauttaaltaan täynnä savu- ja nokivahinkoja.

Mitkä seikat edesauttavat palon syttymistä?

Ensisijaisesti voidaan ajatella, että joko itse laite tai sen laturi on vikaantunut. Vikaantumisen syynä voi olla pitkäaikaisen käytön synnyttämä kuluma, kuten latausjohtojen rikkoutuminen tai vaikka puhelimen saama kova isku pudotessaan. Laitteessa tai latauslaitteessa ei välttämättä ole nähtävillä fyysisiä ulkoisia merkkejä, mutta seuraavat seikat voivat ennakoida mahdollisia tulevia ongelmia:

  • Laturi kuumenee ladattaessa huomattavasti eikä sitä voi pitää kädessä.
  • Latausjohto on rikki
  • Ladattava laite kuumenee latautuessaan huomattavasti
  • Akku pullistuu / on pullistunut
  • Ladattavan laitteen akku vuotaa tai haisee
  • Laite käyttäytyy jotenkin poikkeavasti verrattuna aiempiin latauskertoihin

Mikäli havaitset, että laturi tai laite on rikkoutunut tai viallinen, lopeta laitteen käyttö sekä irrota laturi pistorasiasta. Älä yritä tehdä korjaustoimenpiteitä itse, vaan toimita laite valtuutettuun huoltoon. Älä myöskään korvaa alkuperäistä laturia tarvikelaturilla, vaan käytä vähintään alkuperäistä vastaavaa.

<p data-block-key="csdys">Pidä huoli laitteesi sekä laturisi kunnosta. Älä lataa rikkoutuneella laturilla. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Pidä huoli laitteesi sekä laturisi kunnosta. Älä lataa rikkoutuneella laturilla. (Kuva: Adobe Stock)

Kuinka laitteet tulisi ladata oikeaoppisesti?

Jokainen laite voi vikaantua, etenkin pidempiaikaisen käytön myötä, mutta lataamalla laitteet aina vähintään alkuperäistä vastaavalla laturilla ja kovalla alustalla, olet jo voiton puolella. Älä lataa laitteita pehmeillä alustoilla, kuten esimerkiksi sängyllä, sillä jos laite jostain syystä kuumeneekin latauksen yhteydessä voi seurauksena olla nopeasti leviävä tulipalo vuodevaatteiden syttyessä myös tuleen. Sähkölaitteen syttyessä tuleen, voi nimittäin sen akusta lähteä liikkeelle palavia heitteitä, joiden avulla palo leviää entisestään.

Huolehdi, että laitteesi latauspisteen läheisyydessä ei ole palavaa materiaalia ja että ilma pääsee esteettä kiertämään ympärillä. Suosi latausajankohtana aikaa, jolloin olet itse myös kotona ja hereillä. Mikäli lataus on pakko suorittaa öiseen aikaan, huolehdi, että latauspisteesi on esimerkiksi keittiössä makuuhuoneen sijasta. Palovaroittimien toiminta on myös hyvä tarkistaa, jotta vaaratilanteen sattuessa sinulla on aikaa toimia.
Latauksen päätyttyä irrota laturi pistorasiasta. Näin säästät myös energiaa.

Kolme helppoa asiaa muistettavaksi:

  • Lataa aina kovalla alustalla
  • Irrota laturi pistorasiasta ladattuasi laitteen täyteen
  • Lataa päivisin jos mahdollista
Info

Info

Turvaa kotivakuutuksesta

Koska aina sattuu ja tapahtuu, on hyvä ottaa varman päälle niiden asioiden suhteen, joissa voi. Kotivakuutus on vakuutus kotisi vahinkojen varalle, jotta arki jatkuu huolettomasti myös vahingon jälkeen. Tarkista vakuutuksesi sisältö ja huomioi erityisesti vakuutukseen sisältyvät turvat, omavastuut sekä enimmäiskorvaukset vahinkotilanteessa. Vakuutukset kannattaa myös kilpailuttaa ajoittain ja päivittää vastaamaan nykyistä elämäntilannetta.

Energia
asuminen
sähkö
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

201611_47747.jpg
Yksinkertaista ja helppoa kodin tilanneohjausta - ABB Free@home
ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmänavulla ohjaat joustavasti ja helposti kodin valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmanvaihtoa ja ovipuhelinta.
20219_72318.jpg
Murtovarkaan vinkit kodin suojaamiseen
Olet saattanut ottaa huomioon mielestäsi kaiken, joka estää kotiasi näyttämästä varkaita kutsuvalta kohteelta. Varashälyttimet on asennettu ja toiminnassa, mutta silti kotiisi on tunkeuduttu. Ota murtovarkaan niksit avuksesi. Niksit ovat entisen murtovarkaan Michael Fraserin pussista, mutta vinkit sopivat käyttöön maassa kuin maassa.
20238_82823.jpg
Säästä älykkäästi ja nauti hyödyistä - kuuntele uusin jakso
Viimeisen kymmenen vuoden aikana teknologia ja älylaitteet ovat ottaneet isompaa jalansijaa myös sellaisissa kodinlaitteissa, joista vielä 20 vuotta sitten osasimme vain haaveilla. Tänä päivänä koti voi olla jopa omistajaansakin älykkäämpi – ainakin teknologian näkökulmasta. Tällä kertaa luvassa onkin kiehtovaa keskustelua kodin mukavuuksista ja älykotien saloista.Studiossa tällä kertaa Natan seurana on sijoittaja ja yrittäjä Merja Mähkä ja sähköalan edelläkävijän Schneider ElectricinJuhani Hallamaa puhumassa älykodeista, energian säästämisestä ja sähkön roolista kodissa.
Virtajohdon kytkentä pistorasiaan
Kuka vastaa sähkölaitteiden turvallisuudesta?
(Tiedote, Tukes 30.1.2025)...Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testasi viime vuonna satoja sähkölaitteita, joista merkittävä osa todettiin vaarallisiksi. Erityisesti latureissa ja led-valaisimissa havaittiin vakavia turvallisuuspuutteita.
Humoristinen kuva lapsista onkimassa ja sukeltelemassa tulvivassa valkoisessa keittiössä.
Ehkäise vesivuodot ajoissa – tarkista nämä
Vesivahinkojen määrä on kasvanut rajusti viime vuosien aikana johtuen pääasiassa rakennuskannan vanhenemisesta, vettä käyttävien laitteiden lisääntymisestä sekä vääristä rakennustekniikoista.Vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain korvauksia reilusti yli 30 000 vesivahingosta, mutta todellinen määrä saattaa olla huomattavasti enemmänkin, sillä kaikkia vahinkoja ei ilmoiteta vakuutusyhtiöön. Keskimäärin vahinkoja sattuu noin 90-100 kappaletta päivittäin. VTT:n selvityksen mukaan suurin osa vuotovahingoista sattuu omakotitaloissa ja useimmiten kyseessä on 1960-1980-luvuilla rakennettu talo. Vahinkoja toki sattuu niin uudemmissa kuin vanhemmissakin taloissa.
Rukkilantie kerrostalo
Taloyhtiön lukitusjärjestelmän päivitys kustannustehokkaasti
Helsingin Malminkartanossa sijaitsevassa taloyhtiössä vanha, mekaanisen lukituksen patentti oli päättymässä. Vuosien saatossa avaimia oli kadonnut ja jäänyt palautumatta, ja etenkin vuokralla olevien asuntojen asukasvaihtuvuuden vuoksi tarve uudelleen sarjoittamiseen ilmeni säännöllisin väliajoin. Lukitusjärjestelmän modernisointiin sopiva ratkaisu löytyi kotimaisen Abloyn ABLOY PULSE -järjestelmästä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton