• Etusivu
  • Piha

Kiviainekset pihan eri käyttökohteisiin – Opas oikean materiaalin valintaan

Mariana Ravonius
Päivitetty 09.04.2025
1920 mies ja nainen viihtyvät pihalla nuotiopaikalla maassa hienoa kiviainesta ja puista tehty polku

Oikein valitut kiviainekset viimeistelevät pihan ulkonäön ja kestävyyden. Pihan ja ajoteiden pintamateriaaliksi sopivat erityyppiset murskeet, kivituhkat ja hiekat, joiden valintaan vaikuttavat käyttötarkoitus ja kulutuskestävyys.

Kokosimme yhteen, miten valita ja asentaa sopivat kiviainekset pihaan, ajoteille ja oleskelualueille.

Mitä kiviaineksia kannattaa valita pihalle ja ajoteille?

Kiviainekset voidaan jakaa käyttökohteen mukaan eri kategorioihin. Karkea jako voidaan tehdä jakamalla alueet liikennöitäviin alueisiin, kuten ajoväylät ja pihatiet sekä oleskelualueisiin.

Liikennöitävillä alueilla tarkoitetaan ajoväyliä sekä pihateitä, jotka tarvitsevat kantavan rakenteen. Oleskelualueisiin taas luetaan erilaiset terassi ja leikkialueet, joihin voidaan valita hienojakoisempia ja esteettisesti miellyttävämpiä materiaaleja.

Muuten kiviainekset jakaa seuraavalla tavalla:

  • Ajotiet ja pihatiet: Suositeltava pintamateriaali on kalliomurske tai soramurske (0/16 tai 0/32 mm), joka kestää toistuvaa kuormitusta ja kulutusta.
  • Oleskelualueet ja polut: Kivituhka (0/4…8 mm) on hyvä vaihtoehto, sillä se on tiivis, helppohoitoinen ja esteettisesti kaunis.
  • Koristekiveykset ja somistus: Somero ja erikokoiset luonnonkivet tuovat pihaan ilmettä ja viimeistellyn lopputuloksen.
  • Tasaushiekka: Käytetään pihan ja kaivantojen tasoittamiseen sekä pohjan valmisteluun.
  • Lasten leikkipaikalla on syytä erottaa leikkihiekka (niin kutsuttu hiekkalaatikkohiekka) sekä turvahiekka (esimerkiksi keinujen alle sijoitettu paakkuuntumaton ja irtonaisena pysyvä hiekka) toisistaan.

Kiviaineksen asennus – Näin onnistut

Kuten kaikessa tekemisessä, huolella tehty pohjatyö ratkaisee sen, miltä lopputulos tulee näyttämään. Oikein tehty pohjatyö takaa kestävän ja pitkäikäisen piharakenteen.

Seuraavat työvaiheet kannattaa huomioida:

  1. Pohjan valmistelu – Poista pintamaa ja varmista, että alusta on tasainen ja kuivatettu.
  2. Kantavan kerroksen levitys – Käytä mursketta (esim. 0/32 mm) ja levitä se tasaisesti.
  3. Tiivistys – Tärylevyllä tai jyrällä tehtävä tiivistys varmistaa kestävän pohjan.
  4. Pintakerroksen levitys – Levitä haluttu kiviaines (esim. kivituhka 0/4…8 mm) ja tasoita huolellisesti.
  5. Lopullinen tiivistys – Varmista, että pinta on tiivis ja valmis käyttöön.
pienemmistä kiviaineksista sekä suuremmista kivistä koottu asetelma rakennuksen seinustalla

Muut tärkeät kiviainekset pihan rakentamiseen

Asennus- ja saumauskiviainekset

Pihakivien ja laattojen asennuksessa käytetään hienorakeista hiekkaa, niin kutsuttua asennushiekkaa (0/4 tai 0/8 mm), joka antaa vakaan alustan. Saumahiekka (0/2 mm) viimeistelee pinnan ja estää rikkaruohojen kasvua saumojen välistä.

Lue, miten toteuttaa onnistunut pihakiveys

Rantahiekat ja leikkialueiden kiviainekset

  • Rantahiekka (0,2/2 mm tai 0/4 mm) soveltuu rantojen rakentamiseen ja ylläpitoon.
  • Leikkihiekka on erityisesti hiekkalaatikoihin tarkoitettua seulottua hiekkaa.
  • Turvahiekka vähentää putoamisen aiheuttamaa iskua, sillä se ei tiivisty vaan antaa periksi samalla pehmentää alastuloa. Suositeltava kerrospaksuus on vähintään 300 mm.

Mikä on turvahiekka?

Turvahiekka on pyöreäjyväistä, seulottua luonnonhiekkaa, josta on pesty pois tiivistyvä hienoaines. Jyväkoko vaihtelee yleensä 1-8 mm välillä. Turvahiekan tehtävänä on vaimentaa iskua esimerkiksi keinusta tai kiipeilytelineestä pudotessa. Juoksevana pysyessään turvahiekka on aivan ylivoimainen ratkaisu verrattuna muihin putoamisalustoihin. Talven jäljiltä hiekan pinta voi kovettua ja ajan myötä turvahiekkaan sekoittuu ympäristöstä erilaista hienoainesta, joka vähitellen kovettaa sen myös. Säännöllinen tarkastelu on siis paikallaan, jotta lasten turvallisuus säilyy.

Pengerkiviainekset ja pallokenttien materiaalit

Penger rakentamiseen käytetään soraa, mursketta ja louhetta, jotka takaavat kestävän ja routimattoman perustan.

Rakennuksen alla ja liikennealueella pengermateriaalina käytetään soraa tai mursketta (jakavan kerroksen murske). Louhetäyttö rakennetaan sekarakeisesta louheesta, jotta täyttöön muodostuvat tyhjätilat jäävät mahdollisimman pieniksi.

Penger rakennetaan louheesta, joka ei ole routivaa tai rapautunutta. Louhepenkereen kiilausmateriaalina (päällimmäinen tiivistyskerros) käytetään routimatonta mursketta, jonka rakeisuus on 0/63 - 0/125 mm. Maisemallisen täytön pengertäytteenä käytetään läjitys- ja tiivistyskelpoisia hienorakeisia maalajeja, moreeneita sekä kivennäismaata, joka ei sisällä humusta.

Penkereitä rakennettaessa tulee noudattaa suunnitelma-asiakirjoja tai on suositeltavaa käyttää geoteknistä asiantuntijaa, jotta vältytään maarakenteiden kantavuus- ja vakavuusongelmilta.

Pallokenttien kiviaineksia käytetään kenttien pintakerrosten rakentamiseen ja kunossapitoon. Pallokentillä käytetään erityistä beachvolleyhiekkaa, kivituhkaa ja tekonurmien täyttöhiekkaa.

<p data-block-key="al11a">Erityisesti lasten leikkipaikoilla on syytä kiinnittää huomiota valittuun hiekkaan. Turvahiekkaa on syytä käyttää siellä, missä on mahdollista pudota.</p>
Erityisesti lasten leikkipaikoilla on syytä kiinnittää huomiota valittuun hiekkaan. Turvahiekkaa on syytä käyttää siellä, missä on mahdollista pudota.

Kasvualustat pihalle ja puutarhaan

Kasvualustoihin käytettävää seulottua tai hienoa hiekkaa asiakkaan tarpeiden mukaan. Valmiita kasvualustaseoksia pihanrakennustarpeisiin on saatavilla viherrakennusliikkeissä. Seulotun hiekan raekoko on 0/3...4 mm ja märkäseulotun hiekan tai murskeen 0,2/2 mm.

Näin maaperän koostumus vaikuttaa rakentamiseen ja kasvien viihtymiseen

Kiviainesten hinta ja saatavuus

Kiviaineksen hinta ja saatavuus vaihtelevat alueellisesti sekä materiaalin laadun ja raekoon mukaan. Yleisesti ottaen kivituhka ja murskeet ovat edullisempia vaihtoehtoja, kun taas koristekivet ja erikoishiekat voivat olla kalliimpia.

Suositeltavaa on vertailla paikallisten toimittajien hintoja ja saatavuutta ennen hankintaa, jotta löydät sopivimman ratkaisun tarpeisiisi. Lisäksi toimituskulut voivat vaikuttaa merkittävästi kokonaishintaan, joten ne kannattaa huomioida suunnittelussa.

Pihan huolto – Miten ylläpitää kivituhkapinta kauniina?

Ajan myötä kivituhkapäällysteinen piha voi painua, kulua tai kerätä epäpuhtauksia. Säännöllisellä huollolla pihan ulkonäkö ja toimivuus säilyvät pitkään.

  1. Täytä painumat – Jos piha on painunut kuopille, lisää uutta kivituhkaa ja tasoita pinta esimerkiksi lapiolla tai levittimellä.
  2. Tiivistä uudelleen – Käytä tärylevyä tai jyrää pinnan tiivistämiseen, jotta uusi kerros asettuu kunnolla ja kestää kulutusta.
  3. Poista rikkaruohot – Rikkaruohot voivat kasvaa kivituhkapinnalla, mutta ne on helppo poistaa käsin tai luonnonmukaisilla torjunta-aineilla.
  4. Säännöllinen haravointi – Haravointi tai kevyellä harjalla harjaaminen pitää pinnan tasaisena ja estää urien syntymistä.
  5. Vedenohjaus kuntoon – Tarkista, että sadevesi ei muodosta lätäköitä pihalle. Tarvittaessa lisää kivituhkaa ja kallista pintaa niin, että vesi valuu hallitusti pois.
Ohje

Ohje

Pihaan ja ajoteille valittavat kiviainekset vaikuttavat merkittävästi alueen kestävyyteen, käytettävyyteen ja ulkonäköön. Valitse käyttötarkoitukseen sopiva murske, kivituhka tai sora, ja kiinnitä huomiota asennusvaiheisiin, jotta lopputulos on pitkäikäinen ja toimiva. Hyvin tehty pohjatyö ja oikeat materiaalivalinnat takaavat kauniin ja helppohoitoisen pihan vuosiksi eteenpäin!

Piha
pihasuunnittelu
hiekat
koti
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

202210_79808.jpg
Se on VENTTI!
Valitse pihakiveyksiisi sopiva kokosommitelma ja värimaailma AKO Garden VENTTI -tuoteperheen betonisista pihakivistä. Kaunis päällyste muodostaa katseenvangitsijan kaikenlaisiin pihoihin.
Puutarhan syysvalmistelut on aika aloittaa nyt.jpg
Muistilista pihojen ja kotien syysvalmisteluihin
Talvi kolkuttelee oven takana, tai oikeastaan se on jo päästänyt itse itsensä sisään loppusyksyn säiden myötä. Kodeissa ja pihoissa on viimeistään nyt aika aloittaa syysvalmistelut kohti talvea.Puutarhan syksyiset huoltotoimenpiteet ovat tärkeitä, mikäli haluaa nauttia kauniista ja hyvinvoivasta pihasta seuraavanakin kesänä. Kotien syysvalmisteluihin lukeutuvat pihan kasvillisuudesta huolehtimisen ja kelien armoilla ympäri vuoden olevien terassien huoltokäsittelyjen lisäksi myös monet muutkin tehtävät.
20072_3605.jpg
Luonnonkivillä
Useimpien rakentajien toiveena on valita materiaalit, jotka tarjoavat silmänruokaa, mutta vaativat vähän huolenpitoa. Luonnonkivet helpottavat olennaisesti pintojen kunnossapitoa, sillä ne ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Ne sopivat yhtä hyvin niin uudispihoihin kuin saneerattavaan pihaan. Luonnonkiven ominaisuuksia arvostetaan, mikä merkitsee arvonnousua kiinteistölle.Luonnonkivi henkii yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Rakennusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Luonnonkivi on myös vaivaton ratkaisu, kun luotat ammattilaisiin jo suunnitteluvaiheessa.
kattopuutarha
Viheralueiden kunnossapito taloyhtiössä
Kellastuva nurmikko voi olla merkki siitä, että on aika harkita uudenlaista lähestymistapaa viheralueiden kunnossapitoon. Monilajinen niitty tuo taloyhtiön pihaan elämää ja väriä, tarjoten samalla ekologisen ja helppohoitoisen vaihtoehdon perinteiselle nurmikolle. Kansipuutarhat puolestaan tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden hyödyntää kaupunkitilaa vihreänä keitaana, edistää luonnon monimuotoisuutta sekä hallita hulevesiä. On harkinnan arvoinen asia luoda kestävä ja toiminnallinen ympäristö taloyhtiön asukkaille.
Pikkukrookukset
Näin valmistat puutarhan jo syksyllä ensi kevääseen
Syksyyn valmistautuvan puutarhan tuoksussa on jotain maagista. Ilman kosteus ja kesän kypsyttämät kasvit luovat ympärilleen uudenlaiset tuoksut, jotka viestivät sään viilenemisestä ja kasvukauden hiipumisesta. Aavistus syksyä on ilmassa, vaikka lämpöäkin vielä riittää.
20083_9834.jpg
Ilmanvaihtokoneita suoralla kytkennällä lattialämmitykseen
Vesikiertoinen lattialämmitys on yleisin lämmönjakotapa Suomessa. Sen valitsee lähes 60 prosenttia pientalorakentajista. Matalalämpöisen veden käyttö lämmönjaossa ja lämmön tehokas kohdistuminen sekä tasainen jakautuminen tekevät siitä miellyttävän ratkaisun, joka soveltuu hyvin myös maalämpötaloissa käytettäväksi. Myös ilmanvaihto voidaan oikeanlaisella ilmanvaihtokoneella kytkeä suoraan lattialämmitykseen, jolloin tuloilma jälkilämmitetään lattialämmityksestä otettavalla lämmöllä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton