• Etusivu
  • Talo

Julkisivun lisälämmöneristys ja puuverhous

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20154_43200.jpg

Aloitusprofiili kiinnitetään yleensä ruuveilla tai naulatulpilla.

Tarvittavat materiaalit

- rullamitta

- vasara

- pitkä vesivaaka

- mattoveitsi ja/tai villaveitsi

- akkukone

- katkaisu- ja jiirisaha

- maalisuti pohjamaalaukseen

Työohje sisältää puurunkoisen omakotitalon lisälämmöneristämisen tuulensuojalevyllä. Talon ulkopinta verhoillaan puulla.

Vanhan verhouksen purku

1. Vanha verhous puretaan runkoon/tuulensuojalevyyn saakka. Vanhat ja huonokuntoiset puuosat ja eristeet korjataan. Ennen lisälämmöneristystä tarkistetaan alustan suoruus ja kuivuus.

Lisälämmöneristys

2. Seinän alaosaan tai sokkelin yläreunaan kiinnitetään puurima tai käyttötarkoitukseen soveltuva aloitusprofiili. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’an avulla.

3. Tuulensuojalevyjen asennus aloitetaan reunasta ja levyt voidaan kiinnittää joko pysty- tai vaakasuuntaan. Levyt kiinnitetään mekaanisesti seinärunkoon muovisilla naulausvälikkeillä k600 jaolla pysty- ja vaakasuunnassa.

20154_43201.jpg

4. Levyjen saumat teipataan valmistajan ohjeistamalla teipillä asennuksen yhteydessä.

<p data-block-key="2ff11">Nurkan levytys ja teippaus.</p>
Nurkan levytys ja teippaus.
20154_43206.jpg

Tuuletusriman asennus

5. Ennen rimoitusta voidaan asentaa hiirilista, jotta tuuletusväliin ei pääse tuholaisia. Asennuksessa noudatetaan valmistajan ohjeita.

6. 25 x 100 mm naulauspuut kiinnitetään pystysuoraan k600 jaolla. Rimat naulataan tuulensuojalevyn läpi vähintään 75 mm pitkillä kuumasinkityillä nauloilla. Pystysuoruus tarkistetaan vesivaa’an avulla.

7. Jos ulkoseinä verhoillaan pystyyn, lisätään vaakarimoitus k600 jaolla tuuletusvälin varmistamiseksi.

Vaakaverhous

1. Vaakaverhouksen aloituslauta ulotetaan noin 25 mm perustuksen päälle. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’alla. Laudat kiinnitetään kuumasinkityillä nauloilla 600 mm:n välein. Laudan ollessa yli 100 mm leveä, kiinnitys tapahtuu kahdella naulalla.

2. Jatkokset sijoitetaan naulauspuiden kohdalle mahdollisimman tasaisesti koko seinäpinnalle. Jatkoksien päät sahataan ulospäin vinoiksi, niin että liitoksen ulkopinta on tiivis. Lautojen päät pohjamaalataan ennen asentamista.

Pystyverhous

1. Noin 25 mm perustuslinjan alapuolelle kiinnitetään kannatuslauta. Kannatuslaudan vaakasuoruus tarkistetaan pitkällä vesivaa’alla. Aloituslaudat tulevat kannatuslautaa vasten samaan korkeuteen ja näin ollen nopeuttaa työtä.

2. Lautojen alapäät sahataan ulospäin viistoiksi. Päät pohjamaalataan ennen asentamista.

3. Laudat kiinnitetään kuumasinkityillä nauloilla 600 mm:n välein. Laudan ollessa yli 100 mm leveä, kiinnitys tapahtuu kahdella naulalla. Lautojen pystysuoruus tarkistetaan pitkällä vesivaa’alla riittävän usein.

4. Mahdolliset jatkokset sijoitetaan naulauspuiden kohdalle mahdollisimman tasaisesti koko seinäpinnalle. Jatkoksien päät sahataan ulospäin vinoiksi, niin että liitoksen ulkopinta on tiivis. Lautojen päät pohjamaalataan ennen asentamista.

Lähde: Ratu F31-0354

Talo
eristys
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20217_54449.jpg
Tuulensuoja ja lämmöneristys samassa paketissa uuteen ja vanhaan taloon
Pääset helpommalla valitsemalla levyn, joka huolehtii tuulensuojauksesta sekä lämmöneristyksestä samalla kerralla. Mikäli toivot lisäksi asentamisen helppoutta ja erinomaista lämmöneristyskykyä, on valinta tällöin helppoa. Lika- ja vesitiivisti pakatut ISOVER Facade -levyt vastaavat näihin toiveisiisi.Tuote toimii myös rakentamisen aikaisena sääsuojana ja kestää UV-rasitusta kuuden kuukauden ajan ilman lopullista julkisivua menettämättä ominaisuuksiaan.
202211_80174.jpg
Julkisivusaneeraus pienentää kiinteistön energialaskua
Täysimittaisissa julkisivusaneerauksissa vaihdetaan myös lämmöneristeet. Joissain kohteissa rakenteellista energiatehokkuutta parannetaan kasvattamalla eristepaksuutta. Tämä luo lähes poikkeuksetta tarpeen kasvattaa rakennuksen ulkomittoja. Sokkeleiden kasvattaminen ja räystäslinjojen muuttaminen on myös hyvin kallista, joten kiristyneisiin vaatimuksiin pitäisi pystyä vastaamaan muuttamatta alkuperäisiä rakennepaksuuksia.
202110_72897.jpg
Kennoharkko yhä useamman koulun runkoratkaisuna
Vietämme huomattavan paljon aikaa sisätiloissa, joten sisäilmastolla ja sisäilman laadulla on suuri merkitys terveyteemme ja hyvinvointiimme. Rakennusten kosteustekninen toimintavarmuus ja vikasietoisuus ovatkin nousseet tärkeiksi kriteereiksi erityisesti koulujen ja päiväkotien rakenneratkaisuissa.
20208_66127.jpg
Taloyhtiön perustuksien kosteus ja lämpö kerralla kuntoon
Lämmin kesäkuinen torstaiaamu koittaa rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusitaan laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannetaan salaojien toimintaa.Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista.
20199_60172.jpg
Älykäs höyrynsulkujärjestelmä - mitä eroa perinteiseen höyrynsulkukalvoon?
Rakenteissa oleva kosteus voi aiheuttaa vakavia vaurioita kaikentyyppisissä rakennuksissa. Usein kattorakenteissa käytetään kosteaa puuta, mikäli katon ulkopinnalle on asennettu höyrytiivis kalvo ja myös sisäpuolelle sijoitetaan höyrynsulkukalvo, tulee rakenteisiin jäämään kosteutta, joka ei pääse poistumaan. Tällaisesta kosteuden kertymisestä syntyy suurella todennäköisyydellä vakavia vahinkoja rakenteisiin, puuosien lahoaminen sekä hankalat homevauriot ovat yleinen näky. Tällaisia ongelmia kuitenkin voidaan välttää ISOVER Vario ® höyrynsulkujärjestelmän avulla.Kun rakennat ja tiivistät, kiinnitä erityistä huomiota oikeanlaiseen kosteuden torjumiseen. ISOVER Vario ®-järjestelmän kanssa tämä on helppoa.
20149_41005.jpg
Nollaenergiatalo tuottaa energiaa ulospäinkin
Mikä on nettonollaenergiatalon ja lähes nollaenergiatalon ero?Nettonollaenergiatalo on rakennus, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa käytettäväksi talon ulkopuolella yhtä paljon kuin se käyttää taloon tuotua energiaa. Nettonollaenergiatalo voi perustua joko käytettävään energiaan tai käytettävään primäärienergiaan. Talon ulkopuolisella käytöllä tarkoitetaan energian syöttämistä esimerkiksi sähköverkkoon, sähköauton lataamista tai aurinkolämmön käyttöä viereisissä rakennuksissa samassa taloyhtiössä.Lähes nollaenergiatalo (Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi EPBD) on rakennus, jonka energiantarpeesta katetaan merkittävä osa rakennuksessa tai sen läheisyydessä tuotettuna uusiutuvana energiana. Uusiutuviin polttoaineisiin perustuva kaukolämpö lasketaan rakennuksen läheisyydessä tuotetuksi uusiutuvaksi lämpöenergiaksi, mutta sähkön ja lämmön yhteistuotannon sähköä ei lasketa uusiutuvaksi sähköenergiaksi. Uusiutuvia energialähteitä ovat mm. aurinkolämpö, aurinkosähkö, talossa tai sen läheisyydessä talon tarpeisiin tuotettu tuulivoima ja maalämpöjärjestelmällä maasta tuotettava maalämpö.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton