• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihto on tärkeä osa rakennusten ja asukkaiden hyvinvointia

Suunnittele ilmanvaihto hyvin ja säästät enemmän

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 06.04.2025
20154_43122.jpg

Vallox Digit SED –ohjaimella sekä MyVallox Controllilla on mahdollista ajastaa ilmanvaihto viikkokellon avulla. Molempien ohjainten avuksi ilmanvaihtokoneeseen voidaan asentaa antureita mittaamaan sisäilman laatua ja siten automatisoida ilmanvaihto kokonaan.

10 vinkkiä ilmanvaihdon suunnitteluun

1. Vain ammattilainen osaa
Talon rakentamista määrittävät useat lait ja määräykset. Maankäyttö- ja rakennuslaki määrää, että rakennushanklkeeseen ryhtyvä suunnitelee ja rakentaa myönnetyn luvan sekä rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti. Rakentaja tarvitsee riittävät edellytykset sekä pätevän henkilöstön hankkeen toteuttamiseen. Projektiin on palkattava pääsuunnittelija, joka vastaa kaikesta - myös talon ilmanvaihtojärjestelmästä. Jokaisen talonrakentajan on kuitenkin hyvä tietää myös itse, mitä kaikkea ilmanvaihtoa asennettaessa on otettava huomioon.

2. Ilmanvaihtokoneen teho
Valittaessa ilmanvaihtokonetta on oleellista mitoittaa kone asunnon tarpeiden mukaiseksi ja varmistaa koneen säätömahdollisuus. Ilmanvaihtokoneen on normaalioloissa pystyttävä vaihtamaan asunnon ilma kerran kahdessa tunnissa koneen tehon ollessa 50–60 %. Tällöin jää tehostamisen varaa mm. kesäajan yötuuletukseen tai tehon laskemiseen poissaolon ajaksi.

3. Ilmanvaihtokoneen automatiikka
Konetta valitessa on päätettävä myös laitteen automatisoinnin aste. On olemassa mekaanisesti säädettäviä ilmanvaihtokoneita sekä automaattisesti säätyviä koneita, jotka säätävät tehon esimerkiksi pesuhuoneeseen sijoitetun kosteusanturin tai makuuhuoneen hiilidioksidianturin antamien arvojen mukaan.

Digitaalisesti ohjattavat Vallox SE -ilmanvaihtokoneet sekä Vallox MV-ilmanvaihtokoneet pitävät sisäilman laadun automaattisesti halutuissa säätöarvoissa ilman hiilidioksidi- tai kosteuspitoisuuden perusteella sekä estävät ilmanvaihdon hukkakäytön ja turhan kulutuksen asunnon ollessa tyhjillään.

4. Lämmöntalteenottokyky
Ilmanvaihtokoneen ominaisuuksista tärkeä on sen lämmöntalteenottokyky. Sisään tuleva ilma lämmitetään poistuvan ilman lämmöllä säästäen kylmän ulkoilman lämmityksen vaatimaa energiaa. Kesäkaudella tämä vaihe ohitetaan.

Talon energiankulutuksesta peräti 20–50 % tulee ilmanvaihdosta. Siksi on erittäin tärkeää, että kulutuksen hillitsemiseksi tehdään kaikki mahdollinen: ilmavirrat jaetaan asuntoon tarkoituksenmukaisesti ja valitaan kone, joka tuottaa riittävän tuuletuksen noin puolella teholla ja jolla on kyky ottaa lämpöä tehokkaasti talteen.

5. Ilmanvaihtokoneen sijoitus
Ilmanvaihtokone sijoitetaan lämpimään, minimissään +10 °C sisätilaan, jossa koneen käyntiääni ei häiritse asumista ja jossa sitä on helppo huoltaa. Hyviä sijoituspaikkoja ovat esimerkiksi tekninen tila, lämmin varasto tai kodinhoitohuone. Sen sijaan makuu- tai oleskelutilaan rajoittuvaan seinään konetta ei häiriöäänten vuoksi tule asentaa. Paikan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että koneen ääni on sitä kovempi, mitä suurempaa tehoa käytetään. Lisäksi on huomioitava, että koneen käyttö vaatii sähköä ja kondenssivesi pitää saada viemäröityä. Myös jälkilämmitys saattaa olla vesiperusteinen.
Ilmanvaihdon äänitasoihin pystytään vaikuttamaan koneen sijoituksella, kanavien äänenvaimennuksella sekä koneen tyypin valinnalla.

<p data-block-key="qgso2">Uuden sukupolven ilmanvaihtokoneet, Vallox 096 MV, Vallox 110 MV ja Vallox 145 MV, eivät ainoastaan vaihda ilmaa, vaan hyödyntävät tehokkaasti poistoilman lämmön.</p>
Uuden sukupolven ilmanvaihtokoneet, Vallox 096 MV, Vallox 110 MV ja Vallox 145 MV, eivät ainoastaan vaihda ilmaa, vaan hyödyntävät tehokkaasti poistoilman lämmön.

6. Ilmanvaihtokanavistot
Ilmanvaihtokanaviston äänenvaimennus on edullista hoitaa kanavistoon sijoitettavilla vaimentimilla. Vaimentaminen voidaan myös joissakin konetyypeissä toteuttaa koneeseen tulevalla äänenvaimennusosalla ja tarvittaessa tehostaa kanavavaimentimilla. Äänenvaimentimet on rakennusvaiheessa helppo asentaa, jälkeenpäin niiden asentaminen on kallista ja hankalaa. Äänenvaimentimien vaikutus asumisviihtyvyyteen on merkittävä. Kanavien suunnittelussa on päätettävä, sijoittaako ne lämpimään vai kylmään, eristystä vaativaan tilaan. Muovikanavat ovat yleistyneet asennuksen helppouden takia. Keittiön kohdepoistokanavan on joka tapauksessa oltava terästä.

7. Ulkoilmakanavan asennuspaikka
Seinään tai räystään alle sijoitettava raitisilmasäleikkö tulee sijoittaa talon viileämmälle puolelle varjoon, jotta kesällä aurinko ei pääse kuumentamaan ilmaa. Lisäksi kannattaa varmistua siitä, ettei tuloilmaa johdeta sisälle esim.pölyävältä kadulta. Jäteilma puolestaan johdetaan katolle.

8. Ilman kierto
Jotta ilma pääsee kiertämään koko asunnossa on sille varmistettava kulkureitit eli esimerkiksi ovien alla ei saa olla seinän umpinaiseksi tekeviä kynnyksiä. Vaihtoehtoisesti oviin tai seiniin on tehtävä kiertoilma-aukot. Koneellinen tulopoistoilmanvaihto ei estä ikkunoiden aukipitämistä eikä tuuletusta ikkunoista. Kannattaa kuitenkin huomioida avoimista ikkunoista talvella karkaava energia ja keväisin niistä sisään tuleva siitepöly. Asianmukaisesti suunniteltu ilmanvaihto tuo puhdasta, suodatettua ilmaa asuintiloihin, joista se kulkeutuu likaisiin tiloihin ja poistuu ulos.

9. Käyttöönotto
Ilmanvaihdon asianmukainen suunniteltu pitää sisällään myös käytönopastuksen. Ilmanvaihtojärjestelmän oston yhteydessä on aina sovittava myös järjestelmän säätämisestä. Näin saadaan tietoon koneen käyttönopeus, jolla ilma vaihtuu kerran kahdessa tunnissa.

10. Huolto
Ilmanvaihtokoneen puhtaus on tarkastettava 3-6 kuukauden välein, ja tarvittaessa puhdistettava tai vaihdettava suodattimet sekä poistettava muut roskat ja lika. Käytön myötä oman koneen vaatiman huoltotiheyden oppii tuntemaan, mutta esimerkiksi Valloxin Digit SED -ohjauksella ja MyVallox Control –ohjauksella varustetuissa koneissa on huoltomuistutin, joka muistuttaa huollosta esimerkiksi neljän kuukauden välein. Suodattimet pitäisi vaihtaa/puhdistaa keväisin ja syksyisin, mutta vaihdettava ne on vähintään kerran vuodessa. Huoltotiheyteen vaikuttavat muun muassa asuinympäristö ja perheenjäsenten allergiat.

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20096_17438.jpg
Nykyaikaista ilmanvaihto
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneeraustaPerinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikastaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä joita lämmitysjärjestelmän uusimisella tavoitellaan. Lämmön talteenotolla varustetussa tulo- poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä. Vallox 90 SE,150 SE ja 200 SE -malleissa lämmön talteenoton tuloilman hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia, mikä ilmenee VTT:n tuotesertifikaateista.Valloxin kaikissa matalaenergiailmanvaihtokoneissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimillavarustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
Vallox 125 MV
Vallox Digit SED – Ilmanvaihdon ohjaukseen uusia ominaisuuksia
Vallox Oy:n digitaalinen Digit SED -ilmanvaihdon ohjauskeskus saa uusia ominaisuuksia. Ohjaukseen on liitetty viikkokello-ohjaus, takkakytkin ja koneen käynnistysnäppäimen lukitus.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20207_65817.jpg
Valitse oikea uretaanivaahto käyttötarkoituksen mukaan
Tavallisen pilli- tai pistoolivaahdon lisäksi markkinoilla on liuta erilaisiin tarkoituksiin räätälöityjä PU-vaahtoja. Löytyy matalasti turpoavaa, palosuojaukseen suunniteltuja ja liimaamiseen tarkoitettuja vaahtoja. PU-vaahto täyttää raot, on helppo asentaa ja eristää erinomaisesti. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille: tiili, betoni, laasit, puu, lasi, metalli, polystyreeni, kova PVC ja kova PU-vaahto.Löydä ala olevasta listauksesta itsellesi sopiva PU-vaahto.
201710_50495.jpg
Suunnittele ja osta talo verkosta
Kastellin uusi Osta talo verkosta -palvelu tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden suunnitella ja ostaa uuden Play-malliston talon suoraan verkosta. Talon ostaminen verkosta on edullisempaa, helpompaa ja nopeampaa verrattuna tavanomaiseen ostoprosessiin. Aluksi palvelussa on tarjolla kaksi Play-taloa, joihin jokainen voi tietyissä raameissa valita haluamansa huoneet, sisustuksellisen linjan sekä lisävarusteet. Uuden Play-malliston talot ovat kompakteja ja mukautuvia reilun 80 m² pieniä omakotitaloja. Rakentamista ei tarvitse enää aloittaa tyhjältä pöydältä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton