• Etusivu
  • Rakentaminen

Espoon kohtalokas tulipalo on esimerkki paloturvallisuuden laiminlyönnistä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.11.2023
Tuli

© Adobe Stock

- Asukkaiden pelastautumiskyky on selvitettävä

Suomessa asuu paljon toimintarajoitteisia ihmisiä kohteissa, joiden paloturvallisuusasioista ei ole huolehdittu heidän pelastautumiskykyynsä nähden riittävällä tasolla. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on hyvin huolissaan näistä laiminlyönneistä. Kuten pelastuslaki edellyttää, näissä kohteissa on aina tehtävä riskien arviointi asukkaiden omatoimisen pelastautumiskyvyn perusteella. Tarvittaessa asunto on varustettava automaattisella sammutuslaitteistolla.

– Toiminnanharjoittajien ja esimerkiksi asuttamispäätösten tekijöiden tulee ymmärtää oma vastuunsa ja huolehtia kaikkien niiden henkilöiden turvallisuudesta, jotka eivät itse kykene pelastautumaan hätätilanteessa, painottaa SPEKin hallituksen tuore puheenjohtaja, kansanedustaja Juha Hakola.

Espoon kohtalokas tulipalo on ikävä esimerkki paloturvallisuuden laiminlyönnistä. Useissa vastaavissa tapauksissa on käynyt ilmi, että perinteiset paloturvallisuuden parantamiskeinot, kuten palovaroittimet, eivät ole olleet riittäviä pelastamaan ihmishenkiä.

SPEK haluaakin korostaa, että entisillä konsteilla ei päästä Sisäisen turvallisuuden ohjelman asettamiin palokuolemien vähentämistavoitteisiin. Käyttöön on otettava toisenlaisia keinoja. Siksi yhteiskunnassa on painokkaasti keskusteltava automaattisten sammutusjärjestelmien hyödyistä ja laajamittaisesta käyttöönotosta. Vertailutietoina ovat ulkomailta saadut hyvät tulokset sprinklerjärjestelmien kiistattomista eduista.

Tulipalo on aina vaarallinen – myös kivitalossa

Espoon tulipalouutisoinnin ohessa syntyi tiedotusvälineissä keskustelua puutalojen vaarallisuudesta. Kivitalo voi kuitenkin olla asukkaalle yhtä vaarallinen kuin puutalo, sillä sisustuksen palaminen riittää synnyttämään tappavan määrän myrkyllisiä palokaasuja. Tulipalossa tappavat palokaasut pääsevät vapaasti leviämään yhden asunnon sisällä. Rakenteiden materiaali ei siis ole syypää palokuolemiin vaan se, että asukkaat eivät kykene poistumaan tulipalosta.

Rakentaminen
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
202111_73600.jpg
Koronapassin käytön laajentaminen rakennusalalle?
Rakennusteollisuus RT vaatii koronapassin käytön laajentamista rakennusalalla, jolla rokotekattavuus on vasta 60 prosenttia.
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.
202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.
20122_29572.jpg
Kylpyhuoneen ja saunan LVI-tekniikka
Kylpyhuoneissa ja saunoissa on oltava hyvä ilmanvaihto jo pelkästään niissä käytettävän runsaan vesimäärän takia. Mukavuuden kannalta lattialämmitys on hyvä vaihtoehto. Käytännössä ammattilaisen tekemässä LVI-suunnitelmassa nämä asiat tulee huomioitua uudisrakentamisen yhteydessä, mutta korjausrakentamisessa on paljon parannettavaa näiden seikkojen suhteen.
20225_78055.jpg
Lattiaratkaisu, joka säästää kustannuksia ja ympäristöä
Rakentaminen ja erityisesti kiinteistöjen käyttö tuottaa yli 30 prosenttia kasvihuonekaasuista. Hyvä lämmöneristys on paras suurimman eli käytönaikaisten päästöjen laskija, mutta myös rakentamisvaiheessa on tehtävissä paljon. FF-FLOOR-lattiaratkaisun 30 prosenttia pienempi hiilijalanjälki on tärkeä edistysaskel myös rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämisessä.Sisäilmasaneerauksiin erikoistunut Venax Oy peruskorjaa Helsingin Länsi-Pakilassa neljän huoneiston paritaloyhtiötä käyttäen alapohjassa Finnfoamin kehittämää FF-FLOOR-lattiaratkaisua. Yrittäjä Mikko Luukkonen Venax Oy:stä pitää tärkeänä sitä, että rakentamiseen kehitetään uusia ja entistä parempia sekä työtä helpottavia ratkaisuja, koska vain siten ala menee eteenpäin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton