Asuinkerrostalojen rakentaminen
Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.01.2009

Asuinkerrostalojen rakentaminen vilkastui vasta 1950 –luvulla.
Vilkkaimmillaan rakentaminen oli 1970 –luvulla, jolloin Suomen yhteensä noin 56.000:stä asuinkerrostalosta rakennettiin lähes 23 % eli yhteensä 12.677 kpl. Seuraavaksi vilkkaimpia vuosikymmeniä ovat olleet 1980 –9.055 kerrostaloa ja 1960 –luku 8.685 kerrostaloa.
Kerrostaloissa suurempia korjauksia noin 25 vuoden välein
Kerrostalorakentamisessa suuremmat korjaustarpeet tulevat eteen ensimmäisen kerran 25-35 vuoden iässä, jolloin rakennuksen vaippa, eli julkisivut, ikkunat, ovet, parvekkeet, vesikatto yms. ovat useimmiten joko vaihdon tai ainakin täydellisen korjauksen edessä.
Seuraavaksi tulevat eteen vesi- ja viemäriputkistot, noin 45-50 vuoden iässä.
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje
Aiheeseen liittyvää

Onko 72 tunnin varautumissuositus sinulle tuttu?
Myrskytuulten tuomat sähkökatkot yleensä muistuttavat, miten moni arkinen asia tarvitsee sähköä toimiakseen. Jokaisen kotitalouden tulisi varautua pärjäämään häiriötilanteessa vähintään 72 tuntia ilman viranomaisten apua. Tällöin kotoa tulisi löytyä koko perheelle ruokaa ainakin kolmeksi vuorokaudeksi, jos kauppaan ei syystä tai toisesta pääsisi.

Saunaremontissa sähkötkin uusiksi
Saunan 20 vuotta vanhat tilat kaipasivat uutta ilmettä ja uutta tekniikkaa. Niin kuin yleensä remontissa käy, myös tässä nälkä kasvoi syödessä ja suunnitelmat tilojen uusimisessa muuttuivat matkan varrella.Tilat sinällään pysyivät samojen seinien sisällä, mutta esimerkiksi sauna koki muutoksen alkuperäisestä suunnitelmasta. Asukas painottaa kuitenkin, että suunnittelu kannattaa tehdä hyvin heti alussa ja ottaa ammattilainen avuksi suunnitteluun ja työn tekemiseen. Näin saa uutta näkemystä ja välttää mahdolliset virheet.

Näinkin voi rakentaa: Näyttävästi sisäänkutsuva kulmaikkuna
Rakennetaan Yhdessä -yhteisö haastoi some-seuraajiaan esittelemään taidokkaita toteutuksiaan. Jenna Järvinen osallistui Instagramissa Onnistuneet ratkaisut -teemakuukauteen jakamalla kotinsa kulmaikkunaratkaisun. Tässä jutussa pääsemme kurkistamaan miten sitä lähdettiin suunnittelemaan sekä mitä toteutuksessa tuli ottaa huomioon.

Mistä lisärahoitus hankkeelle?
Talon rakennuksessa tai remontoinnissa saattaa tulla vastaan tilanne, jolloin budjetti ei kaikesta huolimatta ole pitänyt. Ylimääräisiä menoja on tullut syystä tai toisesta.Rakennus- ja korjaushankehan lähtee liikkeelle alustavasta kustannusarviosta. Tässä vaiheessa mietitään, onko edes realistista miettiä hankkeen aloitusta. Jos hanketta jatketaan pidemmälle, tehdään tarkempi kustannusarvio, jossa on mietitty lähes 100 %:sti kaikki hankkeeseen kuuluvat kustannukset. Nyt, jos koskaan, on vielä mahdollista muuttaa valittuja ratkaisuja. Ja pitääkin vaihtaa, jos valinnat ovat olleet liian kalliita varattuun budjettiin. Vielä ei kuitenkaan olla aloitettu mitään - muuta kuin paperilla.

Ilmanvaihtokanavien eristys putkieristeellä
Hyvä sisäilma on ensiarvoisen tärkeää ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Se vaikuttaa virkeyteen ja jaksamiseen. Lisäksi se luo miellyttävän työ- ja oleskeluympäristön.Tehokkaasti ilmastoidussa talossa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestää sukupolvelta toiselle ilman suurempia rakenteellisia remontteja.Pientalon ilmanvaihdon lämmöntalteenottojärjestelmän tultua lähes pakolliseksi uusien energiansäästömääräysten yhteydessä on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota myös ilmanvaihtokanavien eristämiseen.