• Etusivu
  • LVI

Älyilmanvaihto parantaa terveyttä ja säästää energiaa samaan aikaan!

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Julkaistu 11.11.2019
201911_61096.jpg

Tutkimusten mukaan ilmanlaatu vaikuttaa merkittävästi ihmisten jaksamiseen ja terveydentilaan. Huonolaatuinen ilma aiheuttaa mm. väsymystä, hengitystieoireita sekä päänsärkyä. Pahimmillaan se voi jopa vahingoittaa terveyttä ja aiheuttaa vakavia sairauksia. Asunnon sisällä riittämätön ja tasapainoton ilmanvaihto voi johtaa kosteusarvojen kohoamiseen ja synnyttää kasvualustan homeelle ja mikrobeille.

Paljonko raikasta ilmaa tarvitaan?

Ihminen tarvitsee 15 000 litraa puhdasta ilmaa joka päivä. Tämä tarkoittaa, että asunnon sisäilman tulisi vaihtua kerran kahdessa tunnissa, jotta riittävästi raikasta hengitysilmaa ilmaa on kaiken aikaa saatavilla. Esimerkiksi tyypilliseen 120 m² asuntoon tulisi siis tuoda yli 60 litraa uutta raikasta ilmaa joka sekunti!

Todellisuudessa ilmanvaihdon tarve kuitenkin vaihtelee eri tilanteissa. Jokainen asunnossa oleva ihminen nimittäin tuottaa hiilidioksidia ja kosteutta huoneilmaan ja mitä enemmän asunnossa on ihmisiä, sitä enemmän tarvitaan uutta ilmaa. Lisäksi asukkaiden toimet, kuten peseytyminen, pyykinpesu, saunominen ja ruuanlaitto lisäävät ilmanvaihdon tarvetta. Toisaalta kun asunnossa ei ole ihmisiä, uutta ilmaa ei tarvita yhtä paljon ja ilmanvaihtoa voidaan laskea. Koneellisissa ilmanvaihtojärjestelmissä onkin yleensä säädin, jonka avulla asukas voi itse lisätä tai laskea ilmavirtaa. Ilmanvaihdon säätäminen tilanteen mukaan onkin ensisijaisen tärkeää, niin terveellisen sisäilman kuin energiatehokkuudenkin kannalta!

Monet kuitenkin kokevat omatoimisen säätämisen vaivalloiseksi ja se helposti unohtuu muiden kiireiden keskellä. Toisaalta pelkästään omaan nenään luottamalla on vaikea tietää varmasti, milloin ilmanvaihtoa pitäisi tehostaa ja milloin sitä voi turvallisesti laskea.

Älyilmanvaihto säätää ilmanvaihdon puolestasi

Nykyaikaiset älyjärjestelmät tarjoavat ratkaisun, joka helpottaa arkea ja varmistaa, että ilmanlaatu pysyy aina terveellisellä tasolla. Älykkäät ilmanvaihtolaitteet nimittäin mittaavat sisäilman hiilidioksidi- sekä kosteuspitoisuutta ja jopa tunnistavat erilaiset hajut ja käryt. Ne tietävät paljonko asunnossa tarvitaan raikasta ilmaa ja säätävät ilmanvaihdon automaattisesti eri tilanteisiin sopivaksi.

Kosteusautomatiikalla varustettu älyjärjestelmä mittaa jatkuvasti asunnon keskimääräistä kosteutta ja huomaa heti kun siinä on poikkeama. Esimerkiksi kun kodin asukas menee suihkuun, se tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti ja vain sen verran, että ylimääräisen kosteus poistuu asunnosta.

201911_61097.jpg

Älyjärjestelmä tietää milloin asukkaat ovat poissa ja milloin he ovat kotona, joten se pystyy säätämään ilmanvaihtoa portaattomasti ja täysin automaattisesti minimitasolta aina suurimpaan maksimitehostukseen asti. Näin toimimalla älyjärjestelmä tuo myös suurimman mahdollisen energiansäästön!

Älykäs ilmanvaihtojärjestelmä voi havaita jopa erilaisia orgaanisia yhdisteitä sisäilmasta (VOC). Kun huoneilmassa olevien hajujen ja käryjen määrä nousee, ilmanvaihto kytkeytyy automaattisesti tehostukselle ja poistaa ylimääräiset hajut asunnosta.

Info

Info

Mitä on älyilmanvaihto?

  • Takaa raikkaan ja terveellisen sisäilman lisäämällä ilmavaihtoa automaattisesti kun hiilidioksidi-, kosteus- tai VOC-tasot nousevat asunnossa
  • Säästää energiaa laskemalla ilmanvaihtoa automaattisesti aina silloin kun olosuhteet sen sallivat
  • Sinun ei tarvitse itse säätää kotisi ilmanvaihtoa. Älykäs ilmanvaihto hoitaa kaiken automaattisesti puolestasi!

Mikä olisi sinulle sopiva älykäs ilmanvaihto?

Haluatko lisätietoja tai tarjouksen sinulle sopivasta ilmanvaihtoratkaisusta?

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Swegon ILTO Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa RakentajaPRO-uutiskirje

Aiheeseen liittyvää

201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
20193_56818.jpg
10 hyvää syytä vaihtaa vanha ilmanvaihtolaite uuteen
Monessa kodissa on yhä käytössä vanha 2000-luvun alkupuolelta tai viime vuosituhanneltaperäisin oleva ilmanvaihtolaite. Joskus uskollisimmankin ilmanvaihtolaitteen elinkaari tuleekuitenkin tiensä päähän. Hyvä uutinen on, että ilmanvaihtolaitteet ovat kehittyneet valtavasti viimevuosien aikana. Päivittämällä ilmanvaihtosi uuteen tekniikkaan voit säästää enemmän energiaa,saavuttaa paremman ilmanlaadun ja nauttia älykkään automatiikan tuomasta käyttömukavuudesta.
20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20096_17438.jpg
Nykyaikaista ilmanvaihto
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneeraustaPerinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikastaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä joita lämmitysjärjestelmän uusimisella tavoitellaan. Lämmön talteenotolla varustetussa tulo- poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä. Vallox 90 SE,150 SE ja 200 SE -malleissa lämmön talteenoton tuloilman hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia, mikä ilmenee VTT:n tuotesertifikaateista.Valloxin kaikissa matalaenergiailmanvaihtokoneissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimillavarustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
Talo nurmikolla
Vanhan merikapteenin satamaan Boknäsin kalusteet
Vaikka Seppo Sedu Koskisen sisustama huvila onkin upouusi, haluaa hänkin sisustukseensa elämisenjälkiä. Huvilassa asuu kuvitteellinen eläkkeellä oleva merikapteeni, joka tähyilee kaukoputkella merelle yli rannan tyrnipensaiden.Huvilan seinäpinnat on ensin maalattu mustaksi ja sen päällä on höylätystä, valkealla peittomaalilla maalatusta laudasta vaakalaudoitus. Lautojen välistä ja näkyviin säännöllinen kapea musta raita. Valkeiden seinien ja katon kanssa mielenkiintoisen kontrastin muodostaa tumma parkettilattia. Auloissa, wc-tiloissa ja saunassa on käytetty kiveä.Huvila on sisustettu massiivisen tummilla Boknäsin huonekaluilla. Valkoinen sohva antaa sisustukselle ilmavuutta. Rekvisiitaksi tulee merikapteenin rakkaita esineitä, kuten kaukoputki ja sekstantti. Naulakossa on keltainen sadeasu ja harmaa villapaita.Lisätietoa Boknäsin kalusteista...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton